Juventini na wypożyczeniach...
- christian
- Juventino
http://www.legaseriea.it/en/Turbo pisze:na jakiej stronce można znaleść składy w jakich grają drużyny Serii A i B?
http://www.legaserieb.it/
Bo ja jestem Puk Koleżka,
We mnie wielka radość mieszka.
We mnie wielka radość mieszka.
- Juvefanatp
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
1/4 sezonu już za nami i myślę, że można wystawić pierwsze oceny zawodnikom, których jesteśmy współwłaścicielami czy też tym pozostającym jedynie na wypożyczeniu. Większość z nich przebywa na zapleczu Serie A, gdzie z perspektywy polskiego kibica raczej ciężko dostać się do opinii na temat zawodników tam występujących. Dlatego sam niestety mogę ocenić bardziej szczegółowo jedynie dwóch młodych juventinich, bo resztę obserwuję tylko czysto statystycznie, a jak strzelą jakiegoś gola, czy też zanotują asystę, to dopiero sprawdzam na skrócie jak to wyglądało. No ale wiadomo, nie jest to jakieś dobrze obrazujące grę zawodnika źródło (chyba że strzela co chwile gola czy zalicza asystę, tak jak Ciro w zeszłym sezonie, ale obecnie nie mamy nikogo takiego). Tymi śledzonymi, przeze mnie szczęśliwcami są: Nicola Leali i właśnie wspomniany wcześniej Immobile. Wiadomo, dużo łatwiej jest ich poobserwować, aniżeli regularnie, raz na jakiś czas oglądać cały mecz Pro Vercelli, żeby móc stwierdzić jak prezentują się Masi, De Silvestro czy Appelt.
Leali jak wiemy został wypożyczony do beniaminka Serie B Virtusu Lanciano. Sam obejrzałem jedynie 2 mecze, po czym stwierdziłem, że w przypadku obserwacji naszego młodego bramkarza nie ma to większego sensu, bo oglądając potem skróty z tych właśnie spotkań, szybko doszedłem do wniosku, iż pokazują niemal wszystkie interwencje bramkarzy, jedyne co mogą ominąć to wyłapywanie piłek na przedpolu (a to tylko średnio1-2 sytuacje w meczu). Więc teraz każdu jego występ śledzę poprzez obejrzenie skrótu. I tak po pewnym czasie trzeba stwierdzić, że wypożyczenie Nicoli do Lanciano to był świetny wybór. Gra Virtusu w obronie to padaka absolutna! Lanciano nie odniosło jeszcze zwycięstwa bez wydatnego wkładu Lealiego. Naprawdę gorąco polecam obejrzeć sobie higlightsy ze wszystkich jego spotkań w tym sezonie. Jeśli na początku prezentował się dobrze to od października to jest dla mnie klasa światowa! W każdym, powtarzam w każdym meczu wyczynia cuda! Obrona niemal zawsze dopuszcza do 7-10 groźnych strzałów na bramkę. Proszę mi wybaczyć te zachwyty, ale jak już kiedyś pisałem jestem wielkim entuzjastą pozycji bramkarza i tak samo śledzę poczynania Perina z Pescary czy Bardiego z Novary, a nasz Nicola prezentuje się z całej trójki zdecydowanie najlepiej (a przypomnę, że Perinem zachwycają się całe Włochy). Jeśli nic się nie stanie i Nicola Leali będzie nadal pokazywał taką skalę talentu jaką obecnie , to myślę, że pozycje bramkarza spokojnie mamy obstawioną na najbliższe 15 lat. Bramkarz musi przede wszystkim grać, więc jeśli w przyszłym sezonie nie będzie nadal szansy wypożyczyć go gdzieś do Serie A, gdzie miałby pewny plac, to lepiej znowu dać go do Serie B, bo najbardziej to bramkarz potrzebuje doświadczenia.
Teraz słówko o Immobile. Jeśli tylko mogę to oglądam mecze Genoi tylko dla niego (ich gra to katorga). Podstawowa rzecz - Genoa gra tak słabo i bez pomysłu w ataku jak się tylko praktycznie da! Dlatego radziłbym się wstrzymać ze słabymi ocenami gry Ciro, bo strzela mało bramek, ale prawda jest taka, że jak sam sobie nie wypracuje okazji, to nie ma za bardzo na co liczyć. Mimo to bardzo pracuje, sam wiele się stara i powiem, że najzwyczajniej w świecie podoba mi się jako napastnik. Technikę ma naprawdę dobrą, piłka przy przyjęciu praktycznie nigdy mu nie odskakuje, podania dokładne, jest szybki, ciężko mu odebrać piłkę, ma dobry drybling, który stosuje jednak za często, ale to ze względu na brak alternatyw w ataku. Bardzo słabo dogadywał się z Borriello, całe szczęście, że kloc doznał kontuzji. Relacje między nimi wyglądały mniej więcej tak, że Immobile wypracował mu ze 1-2 dobre sytuacje, które Marco spieprzył, natomiast w drugą stronę klocek nie podał mu ze 2 razy na pustą bramkę. W każdym meczu jest bardzo aktywny i ja z całą pewnością odkupiłbym go od Genoi, bo wcale nie prezentuje się gorzej od Quagliarelli. Myślę, że strzeli te 10 bramek i to byłby wynik równy 15 goli w jakimkolwiek innym zespole, bo powtórzę jeszcze raz, nie wiem czy w całej lidze ktoś gra gorzej z przodu, co w żadnym przypadku nie jest winą Ciro, który błyszczy na tle słabych partnerów. W repie U-21 natomiast jest już zdecydowanie wiodącą postacią i jak narazie jest to najlepszy wg mnie młody wysunięty napastnik w Italii, któremu warto by zaufać w przyszłości.
Leali jak wiemy został wypożyczony do beniaminka Serie B Virtusu Lanciano. Sam obejrzałem jedynie 2 mecze, po czym stwierdziłem, że w przypadku obserwacji naszego młodego bramkarza nie ma to większego sensu, bo oglądając potem skróty z tych właśnie spotkań, szybko doszedłem do wniosku, iż pokazują niemal wszystkie interwencje bramkarzy, jedyne co mogą ominąć to wyłapywanie piłek na przedpolu (a to tylko średnio1-2 sytuacje w meczu). Więc teraz każdu jego występ śledzę poprzez obejrzenie skrótu. I tak po pewnym czasie trzeba stwierdzić, że wypożyczenie Nicoli do Lanciano to był świetny wybór. Gra Virtusu w obronie to padaka absolutna! Lanciano nie odniosło jeszcze zwycięstwa bez wydatnego wkładu Lealiego. Naprawdę gorąco polecam obejrzeć sobie higlightsy ze wszystkich jego spotkań w tym sezonie. Jeśli na początku prezentował się dobrze to od października to jest dla mnie klasa światowa! W każdym, powtarzam w każdym meczu wyczynia cuda! Obrona niemal zawsze dopuszcza do 7-10 groźnych strzałów na bramkę. Proszę mi wybaczyć te zachwyty, ale jak już kiedyś pisałem jestem wielkim entuzjastą pozycji bramkarza i tak samo śledzę poczynania Perina z Pescary czy Bardiego z Novary, a nasz Nicola prezentuje się z całej trójki zdecydowanie najlepiej (a przypomnę, że Perinem zachwycają się całe Włochy). Jeśli nic się nie stanie i Nicola Leali będzie nadal pokazywał taką skalę talentu jaką obecnie , to myślę, że pozycje bramkarza spokojnie mamy obstawioną na najbliższe 15 lat. Bramkarz musi przede wszystkim grać, więc jeśli w przyszłym sezonie nie będzie nadal szansy wypożyczyć go gdzieś do Serie A, gdzie miałby pewny plac, to lepiej znowu dać go do Serie B, bo najbardziej to bramkarz potrzebuje doświadczenia.
Teraz słówko o Immobile. Jeśli tylko mogę to oglądam mecze Genoi tylko dla niego (ich gra to katorga). Podstawowa rzecz - Genoa gra tak słabo i bez pomysłu w ataku jak się tylko praktycznie da! Dlatego radziłbym się wstrzymać ze słabymi ocenami gry Ciro, bo strzela mało bramek, ale prawda jest taka, że jak sam sobie nie wypracuje okazji, to nie ma za bardzo na co liczyć. Mimo to bardzo pracuje, sam wiele się stara i powiem, że najzwyczajniej w świecie podoba mi się jako napastnik. Technikę ma naprawdę dobrą, piłka przy przyjęciu praktycznie nigdy mu nie odskakuje, podania dokładne, jest szybki, ciężko mu odebrać piłkę, ma dobry drybling, który stosuje jednak za często, ale to ze względu na brak alternatyw w ataku. Bardzo słabo dogadywał się z Borriello, całe szczęście, że kloc doznał kontuzji. Relacje między nimi wyglądały mniej więcej tak, że Immobile wypracował mu ze 1-2 dobre sytuacje, które Marco spieprzył, natomiast w drugą stronę klocek nie podał mu ze 2 razy na pustą bramkę. W każdym meczu jest bardzo aktywny i ja z całą pewnością odkupiłbym go od Genoi, bo wcale nie prezentuje się gorzej od Quagliarelli. Myślę, że strzeli te 10 bramek i to byłby wynik równy 15 goli w jakimkolwiek innym zespole, bo powtórzę jeszcze raz, nie wiem czy w całej lidze ktoś gra gorzej z przodu, co w żadnym przypadku nie jest winą Ciro, który błyszczy na tle słabych partnerów. W repie U-21 natomiast jest już zdecydowanie wiodącą postacią i jak narazie jest to najlepszy wg mnie młody wysunięty napastnik w Italii, któremu warto by zaufać w przyszłości.
- Dante93
- Juventino
O, miłe zaskoczenia, że Leali radzi sobie ąż tak dobrze.
Ja jeszcze dorzuce może słowko o Ciro I. Kolega wyżej ma stuprecentową racje - Genuą gra w przodzie piach totalny, i Immobile naprawde wyróżnia sie na tle przeciętnych kolegów. Indywidualnie jest dobry, ale samemu to on na boisku nie da rady robić tyle, zeby strzelac dużo bramek. Jak już dochodzi do sytuacji strzeleckiej, to tylko wtedy gdy sam na nią sumiennie zapracuje. Genue oglądałem 6-7 razy w tym sezonie, i za każdym razem to wyglądało tak, że Ciro przez całe mecze nawet jednej dobrej piłki nie dostawał. Zostawała mu walka presing i kiwki z 2-3-4 rywalami co oczywiście rzadko kończy sie hepi endem.
Ja jeszcze dorzuce może słowko o Ciro I. Kolega wyżej ma stuprecentową racje - Genuą gra w przodzie piach totalny, i Immobile naprawde wyróżnia sie na tle przeciętnych kolegów. Indywidualnie jest dobry, ale samemu to on na boisku nie da rady robić tyle, zeby strzelac dużo bramek. Jak już dochodzi do sytuacji strzeleckiej, to tylko wtedy gdy sam na nią sumiennie zapracuje. Genue oglądałem 6-7 razy w tym sezonie, i za każdym razem to wyglądało tak, że Ciro przez całe mecze nawet jednej dobrej piłki nie dostawał. Zostawała mu walka presing i kiwki z 2-3-4 rywalami co oczywiście rzadko kończy sie hepi endem.
- Crunny
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Boakye po dzisiejszym dniu dopisze już na swoje konto co najmniej 2 dodatkowe trafienia. Oby okazał się naszym Balotellim. Jeśli Sassuolo awansuje do Serie A (a wszystko na to wskazuje), Boakye będzie miał wtedy dopiero 20 lat, więc powinien tam zostać i ogrywać się na pierwszoligowych boiskach. Tylko odwieczne pytanie czy więcej nauczy się grając regularnie z autsajderami czy u nas wchodząc z ławki na końcówki. Fajnie byłoby mieć w pierwszej drużynie takie 2 czarne perły z rocznika 93, jak Pogba i Boakye.
- meda11
- Juventino
Zrobiłem tak jak jeden z kolegów wyżej polecał. Obejrzałem skróty Virtusa z Lealim w bramce i jestem pod wrażeniem. Żeby w wieku 19 lat w seniorskiej piłce grając niejednokrotnie naprzeciw napastnikom mających rozegranych kilkaset spotkań być tak spokojnym i z zimną krwią wyczekiwać do samego końca...
Nie jeden doświadczony bramkarz w jednej czy drugiej sytuacji poszedłby już w jedną stronę, a już na pewno ciężar ciała przeniósłby na jedną nogę, a ten nasz Nicola nic sobie z tego nie robi. Reaguje dopiero wtedy gdy jest już pewny zagrania przeciwnika, a że jest młody to i refleks pozwala mu na wyciągnięcie większości strzałów. I nie ważne jakie by one były. Czy główka za kołnierz pod długim słupku, szczur na krótki słupek, bomba z 30 metrów, dobitka z 3 metrów czy w końcu fatalne podanie własnego obrońcy pod nogi rywala. Broni jak kocur. Jeśli sodówka mu nie uderzy do głowy i nie okaże się ze szkła to faktycznie możemy mówić o kontynuacji tradycji pt. "topowy bramkarz świata w bramce Juventusu".
Gdyby tylko miał te 5-7 cm więcej przy zachowaniu obecnych umiejętności to można by się zastanawiać czy nie widzimy narodzin jednego z najlepszych bramkarzy w historii.

Gdyby tylko miał te 5-7 cm więcej przy zachowaniu obecnych umiejętności to można by się zastanawiać czy nie widzimy narodzin jednego z najlepszych bramkarzy w historii.
- Szaq
- Juventino
Dzisiaj kolejne 2 bramki Boakye. Jego Sassuolo wygrało 3-1 z Regginą. Chłopak na prawdę dobrze sobie radzi. Mam takie przeczucie, że z trójki Immobili, Gabbiadini, Boakye to właśnie z tego ostatniego będziemy mieli najwięcej pożytku.
- Dante93
- Juventino
Ohoho widze, że o bramkarza możemy być spokojni
Boakye po przeciętnym poczatku sezonu też chyba w końcu zaczyna grac na miare oczekiwań. To dobrze, bo on ma jeszcze 2-3 na powrót do Juventusu, do tego czasu spokojnie może szczebelek po szczebelku podnosić swoje kwalfikacje. Co innego z Ciro I. który jednak te 22 lata już ma, dlatego można wymagac od niego pewnego poziomu, ale chłopak gra nieźle, na tle słabiutkiej Genoi pare bramek to niezły wynik.Oby tylko nie spłynął z nią do Serie B.
- filippo
- Juventino
Juvefanatp pisze:Jeśli na początku prezentował się dobrze to od października to jest dla mnie klasa światowa! W każdym, powtarzam w każdym meczu wyczynia cuda! Obrona niemal zawsze dopuszcza do 7-10 groźnych strzałów na bramkę. Proszę mi wybaczyć te zachwyty, ale jak już kiedyś pisałem jestem wielkim entuzjastą pozycji bramkarza i tak samo śledzę poczynania Perina z Pescary czy Bardiego z Novary, a nasz Nicola prezentuje się z całej trójki zdecydowanie najlepiej (a przypomnę, że Perinem zachwycają się całe Włochy)
Dante93 pisze:Ohoho widze, że o bramkarza możemy być spokojni![]()
Ludzie dajcie spokój, bo zaraz zwymiotuje tęczą. Po pierwsze Leali gra w podrzędnej drużynie i to normalne, że jak w każdym meczu na jego bramke przeprowadzany jest ostrzał artyleryjski to musi wybronić pare setek na mecz. Z pozycją bramkarza to jest tak, że ważna jest stabilność. Bramkarz, który broni przez 2 mecze na poziomie światowym a w trzecim zawala to żaden bramkarz. Poczekamy rok i zobaczymy co z niego będzie, potem jeśli się faktycznie sprawdzi należy wypożyczyć go do jakiegoś poważniejszego klubu. Na pewno znajdą się chętni, jeśli pokaże poziom. Także póki co radziłbym wstrzymać zachwyty.meda11 pisze:Zrobiłem tak jak jeden z kolegów wyżej polecał. Obejrzałem skróty Virtusa z Lealim w bramce i jestem pod wrażeniem. Żeby w wieku 19 lat w seniorskiej piłce grając niejednokrotnie naprzeciw napastnikom mających rozegranych kilkaset spotkań być tak spokojnym i z zimną krwią wyczekiwać do samego końca...
Swoją drogą w reprezentacji U21 broni niejaki Bardi. Obejrzałem pare meczów U21 i stwierdzam, że gość jest niesamowitym leszczem i aż dziw bierze, że (patrząc na wasze opinie) nie broni Leali (mimo, że jest młodszy, ciekawostka: Buffon bronił w kadrze U21 mając kilka lat mniej niż najstarsi kadrowicze tej reprezentacji).
Tak w ogóle też, rozlosowano grupy ME U21. Info na stronie uefa.com

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
http://www.whoscored.com/Blog/rt5r7fgbj ... ntre-Backs
Nie wiem czy ktos to widzial,ale nasz Sorensen jest jednym z lepszych młodych obronców patrząc przekrojowo na całą Europę.
Zaskakujące, aczkolwiek cieszy. Moze wygryzie Bonuca xD
Nie wiem czy ktos to widzial,ale nasz Sorensen jest jednym z lepszych młodych obronców patrząc przekrojowo na całą Europę.
Zaskakujące, aczkolwiek cieszy. Moze wygryzie Bonuca xD
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.