Liga Mistrzów 2012/13

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany
KW

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 02 września 2012, 19:28

Ouh_yeah pisze:KW, doceniam Twoją szczegółową analizę Szachtara i przybliżenie tej drużyny ludziom, którzy nie interesują się ligą ukraińską ale... nie rób tego więcej. Gdybyś chociaż przepisywał to z wikipedii to nie walnąłbyś takiego babola, że Rat to prawy obrońca a na lewej mają problem.
Plus za spostrzegawczość. Pisałem to na szybko i mógł się trafić taki babol, jak napisałeś. Choć to nie jest dla mnie usprawiedliwienie. Ale, czy sugerujesz na tej podstawie, że w ogóle nie znam tej ligi, a wszystko zostało przepisane z jakiegoś źródła? Tak odebrałem Twój post. Oczywiście masz takie prawo, ale to jedna z moich ulubionych lig i coś tam o niej wiem, Choć omnibusem oczywiście nie jestem...

Supersonic

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 września 2012, 00:16

Ouh_yeah pisze:KW, doceniam Twoją szczegółową analizę Szachtara i przybliżenie tej drużyny ludziom, którzy nie interesują się ligą ukraińską ale... nie rób tego więcej. Gdybyś chociaż przepisywał to z wikipedii to nie walnąłbyś takiego babola, że Rat to prawy obrońca a na lewej mają problem.
Ol_je daj spokoj, gosc pisze posta wartego wiecej niz 125 wypowiedzi w Mercato, a Ty jedyne co widzisz to jakas niescislosc :doh:

Grupa jest przecietna, Szachtar to powazna firma w pojedynczym meczu zdolna pokonac kazdego w Europie. Bedzie z nimi ciezko, w tym sezonie graja wrecz olsniewajaco, kawal futbolu na tak. Dzisiaj zupelnie stlamsili Dynamo. W lidze 8-0-0, 29-4 w bramkach. :shock:

Nordsjaelland nie powinien w tej grupie zdobyc punktu.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 14:23

Obejrzałem ostatni mecz Szachtara z Dynamem Kijów. Rywalizacja między tymi klubami jest jak rywalizacja Barcy z Realem lub niegdyś Celticu z Rangersami - podobnie jak Szachtar i Dynamo, tylko one liczą się w walce o mistrza kraju. Tym większe było moje zaskoczenie jak gracze Szachtara zdominowali gości. Pierwsze 20 minut to doniecka masakra. Defensorzy Dynama momentami nie wiedzieli co się dzieje w ich polu karnym, bo intensywność ataków gospodarzy była imponująca i przypominająca grę reprezentacji Brazylii z najlepszych lat. Atak sunął za atakiem. Strzał za strzałem, wrzuta w pole karne, za wrzutą. Oni w ataku pozycyjnym nie wymieniali 20-30 podań jak Barca, tylko szybko i efektownie do przodu. A Dynamo leszczami nie są. Grają u nich m.in. Yarmolenko (gwiazda minionego Euro), M.Veloso, N.Krancjar, O.Gusev czy T.Taiwo Na początku spotkania nie potrafili oni wymienić 2 podań. Szachtar mógł po 20 minutach prowadzić nie 1:0, ale 4:0 lub 5:0. To co grają tam Willian, Fernandinho i Ilsinho, to poezja. Szczególnie ten pierwszy. Swobodą, lekkością i łatwością w operowaniu piłką przypominał Ronaldinho. Co prawda Szachtar objął prowadzenie po 20 minutach, ale potem stopniowo oddawał inicjatywę. Cofnął się i wyprowadzał kontry, ale dosyć nieporadnie poczyniał sobie na 25-35 metrze własnej połowy. W tej strefie jego gracze zaliczali stosunkowo mało odbiorów i pozwalali, by długie piłki przyjmował szybki Yarmolenko, który po jednej z nich doprowadził do 1:1. W drugiej połowie Szachtar znowu zaczął grać swoje i skończyło się 3:1. Chciałbym ostrzec wszystkich przed lekceważeniem Ukraińców. Szachtar to podobnie jak Chelsea i Juventus zespół, który jest w stanie nawet wygrać naszą grupę. Z pewnością bronią się mniej solidnie niż my i Londyńczycy, ale oni przeważają nad swoimi grupowi rywalami techniką i polotem w ataku. Po tym, co zobaczyłem w Doniecku w spotkaniu z Dynamem, remis na wyjeździe brałbym w ciemno. Szachtar jest co najmniej na poziomie takiego Napoli i jestem przekonany, że gdyby grali w Serie A, to walczyliby o mistrzostwo.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 14:57

@Crunny
Fajna relacja, ale mógłbyś napisać coś więcej na temat sposobu gry Szachtara? Ja osobiście najbardziej obawiam się drużyn grających szybką piłkę i potrafiących wyjść z kontrą, bo nasi obrońcy są jednak dość wolni i nie za bardzo sobie z nimi radzą (skrajnym przykładem był finał EURO).

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 15:18

Również ostatnio zainteresowałem się grą Shakhtara (Szachciora, jak to mówią Ruscy :prochno: ) i w pełni zgadzam się z porównaniem ich sposobu ofensywnej gry do reprezentacji Brazylii. Na szpicy gra u nich Luiz Adriano, który oprócz dobrego wykończenia akcji posiada naprawdę dobrą technikę, wsadza bramki z niczego. Do tego inni Brazole: Willian, Douglas, Ilsinho, Alex, Fernandinho. Dzięki nim grają kombinacyjna piłkę, ale nie taką jak Barca, klepiąc w nieskończoność i zmieniając tempo gry, tylko mocno i cały czas dynamicznie. W zasadzie nie odkryje nic nowego, wszystko napisał Crunny. Po prostu mam wrażenie, że mocno nie doceniamy Shakhtara. Nie wiem, czy nie są mocniejsi od takiego Porto czy Benfiki. Będzie trudno.
Crunny pisze:T.Taiwo
Ten to akurat sadzi takie babole, że chyba zostawia w tyle samego Marco Mottę. Ale to tak na marginesie

Obrazek
PrzemasJuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 15:25

tez ogladalem "derby ukrainy", szachtar jest jak najbardziej do pokonania, graja fajna pilka wlasnie dzieki wspomnianym brazylijczykom, o tym, ze sa nieustepliwi i w lm beda walczyc o kazdy kawalek boiska to wiadomo (poza polska pilka kazdy tak gra), miewaja rozne etapy gry, tak jak kolega wspomnial byly dluuugie momenty gdzie dynamo nie wiedzialo co ma robic na boisku, zdominowali srodek pola i to dzieki temu wygrali, dobrze wyprowadzaja akcje srodkiem(glownie) i skrzydlami, ale bywa tak tez, ze czesto indywidualnymi popisami swoich nabytkow spoza europy, mysle, ze ukraincy sa jak najbardziej do pokonania w doniecku, trzeba podejsc na 100% do obu meczow z nimi, bo mozna zrobic sobie "kuku" chociazby przez chwilowe zdekoncentrowanie czy olanie przeciwnika, bo maja gosci, ktorzy moga im wygrac mecz w pojedynke

Magica Juve resiste il mio cuore lontano da te soltanto se penso alla figa!!
wagner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 21:14

mam pytanie/prośbę..
zna ktoś stronę która opisuje wszystkie zasady UEFA Champions League (najbardziej chodzi mi o to ile klubów z poszczególnych krajów kwalifikują się do LM, począwszy od Włoch, Hiszpanii itd do Albanii, Węgier itd)
Winner pisze: Rozumiem że sprawdzenie na stronie uefy jest zbyt trudne :doh: . http://www.uefa.com/uefachampionsleague ... index.html
widocznie nie jestem zbyt bystry :roll:
Ostatnio zmieniony 05 września 2012, 22:09 przez wagner, łącznie zmieniany 1 raz.

Winner

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 21:26

wagner pisze:mam pytanie/prośbę..
zna ktoś stronę która opisuje wszystkie zasady UEFA Champions League (najbardziej chodzi mi o to ile klubów z poszczególnych krajów kwalifikują się do LM, począwszy od Włoch, Hiszpanii itd do Albanii, Węgier itd)
Rozumiem że sprawdzenie na stronie uefy jest zbyt trudne :doh: . http://www.uefa.com/uefachampionsleague ... index.html

Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
baka

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 05 września 2012, 21:52

W meczach z Szachtarem to najbardziej obawiam się pogody na wyjeździe.

Crunny

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 14 razy

Nieprzeczytany post 06 września 2012, 11:54

baka pisze:W meczach z Szachtarem to najbardziej obawiam się pogody na wyjeździe.
http://www.footballblog.pl/sites/defaul ... etsk-4.jpg

Spokojnie. Przypominam, że Szachtar gra na znanej nam z Euro 2012 Donbas Arenie. Na pewno nie będziemy grać na śniegu i na murawie twardej, bo zamarzniętej jak lód. Szachtar ma obiekt porównywalny z naszym. Jak nie lepszy. Nasz stadion kosztował ok. 120 mln euro, ich 320 mln. Z racji, że w pomocy i ataku grają praktycznie samymi Brazylijczykami, sami będą się starać, by murawa sprzyjała grze technicznej.

Bruce Badura

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 06 września 2012, 22:40

baka pisze:W meczach z Szachtarem to najbardziej obawiam się pogody na wyjeździe.
Podobnie jak Brazylijczycy z "Górnika";p
Nie ma się czego obawiać. Donbas Arena to jeden z najnowocześniejszych stadionów na świecie, jedynie duze opady sniegu mogą zaszkodzić....tak czy siak Achmetow płaci i wymaga, murawa będzie jak dywan

Lato1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2012, 00:36

Myślę, że przy opisaniu przez kolegów powyżej stylu gry Ukraińców i ilości Brazylijczyków w składzie Szachtara, również w ich interesie jest by murawa była w doskonałym stanie. Zmrożona murawa mogłaby przeszkodzić chyba nawet bardziej im niż nam w atakach. Mam jednak nadzieję, ze przed tym spotkaniem będziemy mieli pewne wyjście z grupy.

Obrazek
Teo

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 września 2012, 08:24

Wydaje mi się iż pisząc pogoda chodzi przede wszystkim o temperature powietrza.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 września 2012, 08:31

Chodzi o duży opad śniegu przez który murawa będzie wyglądać jak lodowisko, ponieważ podgrzewana płyta nie da rady roztopić sniegu, jak i chodzi o nagłe ochłodzenie do np. -10 C, które będzie niekorzystne dla zawodników. Obu drużyn.

Z tym, że to samo może przydarzyć się w podalpejskim Turynie, w którym to juz zdarzało nam się grać na śniegu :) Nie panikowałbym w sumie z tego powodu.

Kubba

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 września 2012, 22:38

Przyszedłem do domu 30min temu i od razu włączyłem Real - City... Co tu dużo mówić. Niesamowite pół godziny. Po prostu coś niesamowitego. Świetne widowsiko, pięć bramek w ciągu nieco ponad 20min. Tego się oczekuje od tych rozgrywek...

Milan :doh:

Zablokowany