Mercato (2012-2014)
- Winner
- Juventino
Całe mercato na papierze oceniam na średnie, potrzeba czasu aby ocenić transfery. Na razie patrząc na sparingi wydaje się że kasa na Asamoah i Pogbe nie zmarnuje się. Co do topa to nie wiem czy Marotta go nam obiecał nie pamiętam, pamiętam za to wypowiedz sprzed kilku tygodni w której powiedział że jakość to nie znaczy wydać dużo kasy, co sugerowało że raczej topa nie będzie. Bendtner niestety został sprowadzony z powodu swoich warunków fizycznych i tego że był tani. Życzę mu wszystkiego najlepszego ale nie nastawiam się na wiele. Mam nadzieje że następne okienko będzie bardziej owocne jeśli chodzi o napastnika, skapnie nam trochę do budżetu z LM. I na koniec gdzie jest ten Dzeko i Llorente co byli do wyciągnięcia w ostatnim dniu okienka( tak przynajmniej sądzili niektórzy). Ciekawe jest też jak zachowa się Athletic pozwoli mu grać, ześle do rezerw czy wymusi przedłużenie kontraktu.
Od kołyski aż po grób zapatrzony w jeden klub.
- Brutalo
- Juventino
Ja bym tego tak zaraz nie uznawał za prawdę. La Gazetta to nie największy przyjaciel Juve, tak więc tego typu newsy bez cytatów traktowałbym z przymrużeniem oka.yanquez w podpisie pisze:Element 3 - Nicklas Bendtner (do pierwszej bramki) [za tekst o "10"]
Okno zamknięte. Do czasu klęski Top Playera było bardzo dobrze, choć biorąc pod uwagę poprzedni sezon i zaskoczenia, jakimi okazali się Vidal czy Lichy, może Bendtner też zatrybi. Tego zarówno jemu, jak i nam życzę.
- jeshu
- Juventino
Ja uważam całe mercato za conajmniej dobre. Wystarczy za rok zakwalifikowac sie do lm, kupujemy lewego obronce i top strikera i skladzik juz naprawde moze cos pokazac. Moze zostalo nam kilka banieczek to i Llorente przejdzie w zimowe okienko do nas ?
ps. Chelsea mamy w pierwszym meczu lm a cos im wczoraj nie pyklo
no i moze bedzie rewanz za mecz kilka lat temu...
ps. Chelsea mamy w pierwszym meczu lm a cos im wczoraj nie pyklo

- qwerty1337
- Juventino
DOKŁADNIE to samo mówiło się przed tym mercato.jeshu pisze:Wystarczy za rok zakwalifikowac sie do lm, kupujemy lewego obronce i top strikera i skladzik juz naprawde moze cos pokazac.
- @Maras@
- Juventino
Jeszcze nie ma co lamentować nas niesprzedanymi zawodnikami. Nie powiedziane, że np. Ziegler nie pójdzie do Benfiki lub gdzieś do Rosji czy Turcji.
Dzisiaj też pojawiła się informacja jakoby Cluj było niby zainteresowane Martinezem (aka "Malaka").
http://translate.googleusercontent.com/ ... Xsxj3xwSDw
Może niechcący coś się z tego "urodzi".
Ciekawe tylko czy uda się gdzieś pchnąć Vicka
...
Dzisiaj też pojawiła się informacja jakoby Cluj było niby zainteresowane Martinezem (aka "Malaka").
http://translate.googleusercontent.com/ ... Xsxj3xwSDw
Może niechcący coś się z tego "urodzi".
Ciekawe tylko czy uda się gdzieś pchnąć Vicka

- ZaperJuve
- Juventino
Z tego co ja pamiętam, to Marotta mówił coś jeszcze o piątym, młodym napastniku który będzie się ogrywał w 1 składzie, może podczas PW. Teraz pytanie kto tym napastnikiem jest? Bo jeden za topa i za młodzika robić u nas nie powinien, bo ani tu, ani tam nie pasuje... wyciągniemy kogoś z Primavery?
- Vimes
- Juventino
Wczoraj jeszcze miałem złudzenia, że może tego Bendtnera kupujemy tylko po to, żeby zmiękczyć Athletic i skłonić ich do przyjęcia niższej oferty za Llorente. Wiem, głupie, ale w końcu czyją matką jest nadzieja? Bendtner wydaje się mieć ego wielkie jak Ibrahimović, ale bez jego umiejętności i talentu. Zdecydowanie nie tego oczekiwałem, ale skoro już przyszedł to trzeba dać mu szansę. Oby tylko nie powtórzyła się historia z Elią, czyli ledwo powącha murawę i resztę sezonu przesiedzi na trybunach.
- bendzamin
- Redaktor
Dzisiejsza LGDS, ktora przeciez z nami jakos specjalnie nie sympatyzuje, ocenia nasze mercato najwyzej w Italii - na 7.5 / 10. Ja osobiscie, biorac pod uwage, ze Dzeko i Llorente zostali w swoich klubach, na chwile obecna daje Beppe 7 / 10.
Jeszcze na koniec ciekawostka - wedlug wloskej prasy, cyganek Dymitar poczas testow w Fulham, dzwonil do Fiorentiny pytac, czy sa jeszcze zainteresowani. Ma tupet, nie ma co
To nie sa plotki, tylko fakty, ktore w wiekszosci sam potwierdzil w swoim liscie przepraszajacym. Wtedy tez obiecywal, ze sie ogarnie. Najwiekszym problemem moze byc jego psychika. Nie watpie, ze czyste umiejetnosci pilkarskie pozwalaja mu przynajmniej na wyrownana walke z Matrim o miejsce w skladzie.yanquez pisze:Aż nie pasuje do tych plotek o nim.
Mozliwe, ze Leo Bonatini, ktory przyszedl z Brazylii. Strzelil nawet bramke w meczu Juve - Primavera. Chociaz osobiscie watpie w to, ze dostanie szanse.ZaperJuve pisze:Z tego co ja pamiętam, to Marotta mówił coś jeszcze o piątym, młodym napastniku który będzie się ogrywał w 1 składzie, może podczas PW. Teraz pytanie kto tym napastnikiem jest?
Jeszcze na koniec ciekawostka - wedlug wloskej prasy, cyganek Dymitar poczas testow w Fulham, dzwonil do Fiorentiny pytac, czy sa jeszcze zainteresowani. Ma tupet, nie ma co

- SKAr7
- Juventino
qwerty1337 pisze:DOKŁADNIE to samo mówiło się przed tym mercato.jeshu pisze:Wystarczy za rok zakwalifikowac sie do lm, kupujemy lewego obronce i top strikera i skladzik juz naprawde moze cos pokazac.
Różnica taka, że rok temu niewielu wierzyło w ogóle w LM i potężnie zmieniliśmy przez ten rok naszą "reputacje"(jeśli ktoś lubi FMowe typy myślenia). Oszczędziliśmy też trochę kasy... może za rok będzie lepiej i nie będzie takiego upadku jak w tym sezonie.
Niestety, ale powrót wielkiego, konkurencyjnego na rynku europejskim Juventusu nie nastąpi nawet, jeśli zgarniemy w tym sezonie poczwórną koronę. I nawet jeśli w lato wydamy ponad 40 milionów na jednego gracza, to będzie to kompletnie jednorazowa akcja, a nie zapowiedź nowej polityki transferowej.
Powrót wielkiego Juventusu będzie możliwy tylko wtedy, gdy burdel finansowy w Włoszech zostanie uprzątnięty. Opcjonalnie kryzys będzie oddziaływał w podobnym stopniu na kluby angielskie, hiszpańskie i niemieckie, co na włoskie. Punkciki do rankingu też pomogą, drogie Udine, Lazio, Napoli i Interze.
- Pan Mietek
- Juventino
Ja myślę, że Bendtner nie podnosi poziomu Juve ale przynajmniej pasuje jako target man, którego nam brakuje a niewątpliwie jest lepszy od Borriello.
Jeśli chodzi o ocenę mercato to jest zdecydowanie za wcześnie. Świetnie zapowiada się Asa a o reszcie będzie można coś powiedzieć za jakiś czas. Co do tap madla to dla mnie kluczowe jest pytanie czy będzie grał duet Mirko - Seba czy też zamiast Gio ktoś z trójki Quag/Matri/Bendtner. Bo jeśli ta pierwsza opcja będzie dawać radę to nie widzę powodu, żeby objeżdżać Marottę jak burą sukę
Jeśli chodzi o ocenę mercato to jest zdecydowanie za wcześnie. Świetnie zapowiada się Asa a o reszcie będzie można coś powiedzieć za jakiś czas. Co do tap madla to dla mnie kluczowe jest pytanie czy będzie grał duet Mirko - Seba czy też zamiast Gio ktoś z trójki Quag/Matri/Bendtner. Bo jeśli ta pierwsza opcja będzie dawać radę to nie widzę powodu, żeby objeżdżać Marottę jak burą sukę

- Kubba
- Juventino
Mercato zamknięte więc można pokusić się o małe podsumowanie.
Tranfersy na plus:
+) Asamoah - w meczach przedsezonowych i z Napoli pokazał, że jest świetnym piłkarzem i ewidentnym wzmocnieniem drużyny.
+) Pogba - młody Francuz całkiem przyzwoicie sobie radzi. Widać, że ma talent. Potrzebny był zastępca Pirlo i myślę, że Pogba spełni taką rolę.
+) Lucio - potrzebny był solidny rezerwowy na obronę. Mimo kiksów jakie prezentował w pre-season, na pewno jest do solidny zawodnik w sam raz na ławkę.
Transfery obojętne:
# Isla - zawodnik z kontuzją, nie grający od kilku miesięcy w dodatku kupiony za dużą kasę. Ryzykowny transfer, ale wierzę, że Chilijczyk się sprawdzi.
Transfery na minus
-) Giovinco - kupiliśmy zawodnika na pozycją, która nie potrzebowała wzmocnienia. Gra w końcu tam Mirko. Wydaliśmy 12 baniek i jak na razie nie mamy z tego nic. Dla mnie Seba jest za mały na taką rolę w Juve jaką ma. Co było widać we wszytskich dotychczasowych meczach.
-) Iaquinta - mercato to nie tylko kupowanie, ale i sprzedaż. Co robi Vicek w Juve?! Marotta miał dwa miesiące na jego sprzedaż? I co zrobił?
-) Martinez - kolejny miszcz. Tak samo jak Iaquinta.
I na koniec transfer Top Guna - jakże głośno i pewnie zapowiadanego od przeszło dwóch sezonów. Po raz kolejny - okienko transferowe nie trwa 24h, jest czas na spokojne negocjacje. A u nas jak zwykle nerwówka w ostatnim dniu. Co z tego wyszło? Bendtner - piłkarz, z którego szydzi 3/4 kibiców Ligi Angielskiej, który jak dotąd nie pokazał nic nadzwyczajnego, pozwalającego mu grać w Juve. Marotta już powiedział, że Duńczyk nie przychodzi jako nasz Top. Ok. Ale nadal to żadne wzmocnienie.
Wzmocniliśmy obronę. Wzmocniliśmy pomoc. Niestety nic nie zrobiliśmy z naszym najsłabszym ogniwem - atakiem. Gramy w LM, jak z takimi napastnikami jakimi mamy możemy konkurować w tych rozgrywkach? Czarno to widzę.
Ogólnie mercato uznaję, za nie udane. Owszem poszerzyliśmy skład o 2-3 dobrych piłkarzy, dających pewną jakość. Ale nie zrobiono nic aby wprowadzić tę jakość tam gdzie jej nie ma.
Drugi raz wychodzi nieudolność Beppe w sprzedażach "szrotu". Niestety, ale ja się zawiodłem na naszym guru.
W skali szkolnej daje 3-.
Choć na dokładną i pełną ocenę przyjdzie czas na koniec sezonu
Tranfersy na plus:
+) Asamoah - w meczach przedsezonowych i z Napoli pokazał, że jest świetnym piłkarzem i ewidentnym wzmocnieniem drużyny.
+) Pogba - młody Francuz całkiem przyzwoicie sobie radzi. Widać, że ma talent. Potrzebny był zastępca Pirlo i myślę, że Pogba spełni taką rolę.
+) Lucio - potrzebny był solidny rezerwowy na obronę. Mimo kiksów jakie prezentował w pre-season, na pewno jest do solidny zawodnik w sam raz na ławkę.
Transfery obojętne:
# Isla - zawodnik z kontuzją, nie grający od kilku miesięcy w dodatku kupiony za dużą kasę. Ryzykowny transfer, ale wierzę, że Chilijczyk się sprawdzi.
Transfery na minus
-) Giovinco - kupiliśmy zawodnika na pozycją, która nie potrzebowała wzmocnienia. Gra w końcu tam Mirko. Wydaliśmy 12 baniek i jak na razie nie mamy z tego nic. Dla mnie Seba jest za mały na taką rolę w Juve jaką ma. Co było widać we wszytskich dotychczasowych meczach.
-) Iaquinta - mercato to nie tylko kupowanie, ale i sprzedaż. Co robi Vicek w Juve?! Marotta miał dwa miesiące na jego sprzedaż? I co zrobił?
-) Martinez - kolejny miszcz. Tak samo jak Iaquinta.
I na koniec transfer Top Guna - jakże głośno i pewnie zapowiadanego od przeszło dwóch sezonów. Po raz kolejny - okienko transferowe nie trwa 24h, jest czas na spokojne negocjacje. A u nas jak zwykle nerwówka w ostatnim dniu. Co z tego wyszło? Bendtner - piłkarz, z którego szydzi 3/4 kibiców Ligi Angielskiej, który jak dotąd nie pokazał nic nadzwyczajnego, pozwalającego mu grać w Juve. Marotta już powiedział, że Duńczyk nie przychodzi jako nasz Top. Ok. Ale nadal to żadne wzmocnienie.
Wzmocniliśmy obronę. Wzmocniliśmy pomoc. Niestety nic nie zrobiliśmy z naszym najsłabszym ogniwem - atakiem. Gramy w LM, jak z takimi napastnikami jakimi mamy możemy konkurować w tych rozgrywkach? Czarno to widzę.
Ogólnie mercato uznaję, za nie udane. Owszem poszerzyliśmy skład o 2-3 dobrych piłkarzy, dających pewną jakość. Ale nie zrobiono nic aby wprowadzić tę jakość tam gdzie jej nie ma.
Drugi raz wychodzi nieudolność Beppe w sprzedażach "szrotu". Niestety, ale ja się zawiodłem na naszym guru.
W skali szkolnej daje 3-.
Choć na dokładną i pełną ocenę przyjdzie czas na koniec sezonu
- Alfa i Omega
- Juventino
Veto. Mirko Vucinić to straszna chimera, konkurencja w postaci Giovinco bardzo dobrze powinna mu zrobić - jeśli nasz Czarnogórzec będzie miał "dzień sabotażysty" (mecz z Interem i ten odbiór piłki w polu karnym Marchisio oO), Sebastian wchodzić będzie aby rozruszać atak.Kubba pisze: Transfery na minus
Można go lubić lub nie, wierzyć w niego lub nie, ale konkurent dla Mirka był potrzebny i w takiej roli sprowadzono tego malca, który jednak ustrzelił 15 bramek i zaliczył 11 asyst. Kosztował nas zaś znacznie mniej pieniędzy niż inni topowi zawodnicy na tę pozycję.
- Kubba
- Juventino
Pamiętam jak grał przed Parmą - wyglądało to dokładnie tak samo. Wtedy dużo osób kwiczało, że zła pozycja. Teraz niby gra na tej właściwej, ale właśnie po tych 2-3 meczach wygląda tak samo jak na tej "złej pozycji".Bazyliszek pisze:@kubba
Giovinco za mały i widać to we wszystkich dotychczasowych meczach, a tych meczów o stawke ile było? 1? 2? beka z tych którzy już z góry oceniają gre danego piłkarza po raptem 2 meczach.
Oczywiście mam nadzieję, że będzie grał dobrze, ale... szczerze w to wątpie.
Może i jakiś konkurent dla Mirka był potrzebny, ale większa potrzeba jest na piłkarza z 9 na plecach. I moim zdaniem lepiej na tym byśmy wyszli przeznaczając te 12mln na zakup topa. A nóż by starczyło.Alfa i Omega pisze: Można go lubić lub nie, wierzyć w niego lub nie, ale konkurent dla Mirka był potrzebny i w takiej roli sprowadzono tego malca, który jednak ustrzelił 15 bramek i zaliczył 11 asyst. Kosztował nas zaś znacznie mniej pieniędzy niż inni topowi zawodnicy na tę pozycję.