Liga Mistrzów 2012/13

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
Zablokowany
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:45

Krystek pisze:Niestety, tylko 2 włoskie drużyny w LM, w tym osłabiony Milan który z takim składem i grą może nie wyjść z grupy.
Milan będzie losowany z pierwszego koszyka więc z góry bym ich nie skreślał, ale faktem jest że w tym roku włoskie kluby raczej szału w europejskich pucharach nie narobią. Nawet jakby Juventus miał wygrać LM, to i tak przewiduję dalszy spadek w rankingu.

Inna sprawa że zamiast zaklinać rzeczywistość i wmawiać sobie że Serie A jest tak naprawdę trzecią siłą w Europie, tyle że Włosi odpuszczają LE, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - fakty są takie że dzisiaj trzeci zespół ligi portugalskiej wyeliminował trzecią drużynę ligi włoskiej w rozgrywkach, których na pewno nikt nie potraktował od niechcenia. Zaraz ktoś może próbować pisać że Roma, że Napoli, że Inter by wypadły inaczej - proponuję zatem od razu przypomnieć sobie w jakich okolicznościach Mediolańczycy wyszarpali awans z Hajdukiem, a także na jakim etapie rozgrywki europejskie zakończyła Roma rok temu.

Kolejna sprawa - naprawdę nie wiem jak mam oceniać szanse Juventusu na jakieś konkretne wyniki w Europie w tym sezonie. Z jednej strony mam świeżo w pamięci ten sezon bez porażki, w którym jedynie Napoli i Milanowi udawało się czasem walczyć z Juve jak równy z równym. Z drugiej jednak strony konsekwentnie przekonuję się od pewnego czasu jak niewiele znaczą wygrane z Udinese, Romą czy innym Palermo w kontekście ewentualnych meczów z największymi potęgami.
bianconeristy pisze: Panowie, to od razu było wiadomo, że będzie tragedia jak Udinese osiągnęło 3. miejsce w lidze.
A myślisz że jakby zajęło je Lazio albo Roma to byłoby lepiej? Może Napoli byłoby w stanie powalczyć, ale nie da się odnosić sukcesów nie mając ławki.
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2012, 23:48 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:46

awans Bragi sprawil to, że do 3 koszyka przesunie się Ajax, potencjalny, niewygodny rywal, a ostatnio mozna powiedziec prezentuja futbol totalny w Holandii, a teraz na pewno juz nei trafimy na nich, ale za to mozemy rownie dobrze trafic na Bragę bo beda w 2 koszyku i sie zemscic za Udine i np naszym kosztem nie wyjsc z grupy;p

a zakladajac ze jutro Dynamo Kijów spokojnie dowiezie awans to tak bedą wygladaly 2 pierwsze koszyki i na pewno z jakimis 2 druzynami z tych koszyków zagramy..

1. Chelsea FC (ENG)
FC Barcelona (ESP)
Manchester United FC(ENG)
FC Bayern München (GER)
Real Madrid CF (ESP)
Arsenal FC (ENG)
FC Porto (POR)
AC Milan (ITA) na nich oczywiscie nie mozemy trafic;)

2 koszyk
Valencia CF (ESP)
SL Benfica (POR)
FC Shakhtar Donetsk (UKR)
FC Zenit St Petersburg (RUS)
FC Schalke 04
Manchester City FC
Braga
Dynamo Kijów

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:47

I tym sposobem Portugalia ma więcej drużyn w LM i wyprzedza za ten sezon Włochów o 0,583, tracąc w ogólnej klasyfikacji niecałe 2 pkt. Jest więc duże prawdopodobieństwo, że wyprzedzą Italię w tym roku, zważywszy, że 2 sezony temu potrafili zgromadzić 7 pkt więcej.

ObrazekObrazek
rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:50

Ivory pisze:Dzisiejszy awans Bragi wiąże się z następującym skutkiem: Borussia Dortmund spada z trzeciego koszyka do czwartego.
jutrzejszy awans Dynama Kijów i tak pewnie by nie uchronil od tego.. takze nie ma co przezywac, rownie dobrze mozemy na nich nie trafic albo trafic i sobie z nimi poradzic, ale chyba nie chcialbym akurat na nich trafic jako druzyna z 4 koszyka..
bianconeristy pisze:
ManUtd,Ajax,Juve,Dortmund. Grupa marzeń?:>
to jednak niemozliwe, bo kolega nie dodał, ze dodatkowo awans Bragi sprawil, ze Ajax przesuwa się do 3 koszyka, a raczej spada z 2 ..
Ostatnio zmieniony 28 sierpnia 2012, 23:53 przez rammstein, łącznie zmieniany 1 raz.

slay_mac

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:51

W tym roku jest naprawdę mocna włoska ekipa na LE. Po udine mniej więcej wiadomo czego można się spodziewać pamiętam, że wychodzili z grupy, mecze z Lechem itd., Inter i Napoli na pewno się nie skompromitują, więc paradoksalnie to może być najlepszy punktowo rok dla włoskiej ligi. Wolę, żeby było jak jest, niż gdyby ekipy pokroju Roma, Fiora, Inter(tamten rok był wyjątkiem), Napoli po mękach wyszli z grupy i najprawdopodobniej z obecnym potencjałem odpali z anglikami w 1/8, podczas gdy Hannovery i inne Stutgarty klepią niemcom punkciki w LE.

bianconeristy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:57

slay_mac pisze:W tym roku jest naprawdę mocna włoska ekipa na LE. Po udine mniej więcej wiadomo czego można się spodziewać pamiętam, że wychodzili z grupy, mecze z Lechem itd., Inter i Napoli na pewno się nie skompromitują, więc paradoksalnie to może być najlepszy punktowo rok dla włoskiej ligi. Wolę, żeby było jak jest, niż gdyby ekipy pokroju Roma, Fiora, Inter(tamten rok był wyjątkiem), Napoli po mękach wyszli z grupy i najprawdopodobniej z obecnym potencjałem odpali z anglikami w 1/8, podczas gdy Hannovery i inne Stutgarty klepią niemcom punkciki w LE.
Jest jeden warunek, żeby tak się stało. Drugie garnitury włoskich drużyń muszą sobie najpierw poradzić z fazą grupową LE. Prawdopodobnie dopiero od ewentualnej fazy pucharowej pójdą na całego. Priorytetem Napoli nie od dziś jest liga. Inter w tym sezonie musi wrócić do czołówki. W ten oto sposób może to by nieparadoksalnie najgorszy punktowo rok dla włoskiej ligi.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:58

slay_mac pisze:Inter i Napoli na pewno się nie skompromitują, więc paradoksalnie to może być najlepszy punktowo rok dla włoskiej ligi.
Tutaj akurat byłbym skłonny wejść w polemikę. Mało brakowało a Inter zaliczyłby wtopę jeszcze bardziej spektakularną niż ich rywal zza miedzy w LM, tyle że z nieco mniej wymagającym rywalem jakim jest Hajduk Split. Tym meczem rewanżowym pokazali jak bardzo można liczyć na ich zaangażowanie w LE. Od czasu odejścia Mourinho grają bardzo nierówno i jak akurat spadek formy nastąpi w meczu pucharowym, to możemy mieć powtórkę z rywalizacji z Schalke. Natomiast co do Napoli, to problemem tego zespołu jest brak ławki. W zeszłym roku nie poradzili sobie zupełnie z połączeniem gry w lidze i LM. W tym roku nie zauważyłem żeby jakoś radykalnie wydłużyli ławkę rezerwowych, stąd też nie liczyłbym na jakiś ogromny zapał Neapolitańczyków w LE. Lazio natomiast wydaje mi się zwyczajnie słabe i myślę że solidna ukraińska czy holenderska drużyna może się dla nich okazać przeszkodą nie do przejścia.
bianconeristy pisze:Priorytetem Napoli nie od dziś jest liga.
Od dziś może nie, ale od niedawna, bo od tego sezonu. W tamtym odpuścili ją na rzecz walki w LM i skończyli jak skończyli. Aha, no i ten Puchar Włoch sobie wygrali.
Nedved1983 pisze:za coś takiego powinny być punkty karne w lidze.
Od dwóch lat rywalizacja o miejsce w el. LM wygląda tak, jakby występowanie tam było karą. Gdyby wprowadzić to co proponujesz to chyba każda drużyna "zagrożona" udziałem w tychże ładowałaby sobie na finiszu sezonu po pięć samobójów na mecz.
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2012, 00:01 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.

Nedved1983

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 sierpnia 2012, 23:59

ja rozumiem że zarabiają na transferach, ale za awans do LM mieli by ok.20 baniek! mało?! za coś takiego powinny być punkty karne w lidze. nie rozumiem tej filozofii. nie rozumiem jakim cudem kibice jeszcze ich nie wywieźli na taczkach.
zapowiada się ciekawa edycja. osobiście chciałbym w grupie Barcę ( ciekawie było by na nich wypróbować nasze 3-5-2), Borussia też może być, byłby piękny rewanż za finał LM. myślę że jakaś grupa śmierci powstanie i że będziemy w niej my. a że lepiej sobie radzimy z mocnymi rywalami niż z ekipami typu BATE to powinniśmy dać radę.
cieszę się że Armero nie gra u nas...

EDIT:
słabą postawę w LE jeszcze mogę zrozumieć, mała kasa, ważniejsza liga. ale LM? to jest 20 dodatkowych baniek! prestiż, lepsza promocja zawodników, potencjalnie większy za nich zysk. do tego tylko 1 dwumecz! gdybyśmy my w tych 2 beznadziejnych sezonach zajęli 3 miejsce a nie 7 to na bank byśmy gryźli trawę by awansować. no ale my mamy mentalność mistrzów...
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2012, 00:06 przez Nedved1983, łącznie zmieniany 1 raz.

rammstein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:03

Nedved1983 pisze:ja rozumiem że zarabiają na transferach, ale za awans do LM mieli by ok.20 baniek! mało?! za coś takiego powinny być punkty karne w lidze. nie rozumiem tej filozofii. nie rozumiem jakim cudem kibice jeszcze ich nie wywieźli na taczkach.
zapowiada się ciekawa edycja. osobiście chciałbym w grupie Barcę ( ciekawie było by na nich wypróbować nasze 3-5-2), Borussia też może być, byłby piękny rewanż za finał LM. myślę że jakaś grupa śmierci powstanie i że będziemy w niej my. a że lepiej sobie radzimy z mocnymi rywalami niż z ekipami typu BATE to powinniśmy dać radę.
cieszę się że Armero nie gra u nas...
a tak za zawodnikow dostali powiedzmy ok. 30 mln.. a nawet zatrzymujac tych zawodnikow, nie wiadomo czy awansowaliby do Lm, a tak przynajmniej mają pewną kasę za sprzedaz, takze bilans odnosnie kasy zachowany, coś za coś;)

Hubert_bn

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:04

Czytałem niedawno wypowiedź kogoś z Interu, że chcą LE wygrać. Mam nadzieje, że Udinese będzie za Romą w tym sezonie bo ekipa Juve, Milan, Napoli w LM i Inter, Lazio, Roma w LE będzie znaczyć dużo więcej. No ale nie ma co dzielić skóry na niedźwiedziu i trzeba będzie dać z siebie wszystko już w tym sezonie. Forza serie a Forza Juve

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:07

slay_mac pisze:Inter i Napoli na pewno się nie skompromitują, więc paradoksalnie to może być najlepszy punktowo rok dla włoskiej ligi.
Napoli już ogłosiło, że kompletują jeden silny skład na ligę, a w LE będą grać zupełnie inni gracze. 2 lata temu prezes tego klubu określił LE, mianem "g.ó.w.n.i.a.n.e.g.o pucharu", więc chyba już nie masz złudzeń?
zahor pisze:A myślisz że jakby zajęło je Lazio albo Roma to byłoby lepiej? Może Napoli byłoby w stanie powalczyć, ale nie da się odnosić sukcesów nie mając ławki.
A Ty dalej, że deklasujesz Romę, przez sprzedaż niepotrzebnego Boriniego?

ObrazekObrazek
slay_mac

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:08

W zeszłym roku po kompromitacji Romy w eliminacjach w LE były jedynie Lazio i Udine, drużyny na dobrą sprawę potrafiące przegrać z każdym. Nie dziwią, więc porażki z Atletico i AZ. W tym roku w obwodzie pozostaje jeszcze Inter i Napoli, o które jestem w tych rozgrywkach dość spokojny.

Jeśli spojrzeć na LM w zeszłym sezonie, to Inter regularnie zaliczał remisy z jakimiś wschodnimi potentatami by potem odpaść w 1/8. Napoli co by o nich nie mówić tak naprawdę też pożegnało się już w 1/8.

Jeśli spojrzeć na realną siłę włoskich drużyn i możliwości odbudowy w rankingu to odpowiednim miejscem w którym mogą o coś powalczyć jest jedynie LE i dobrze się stało, że zagra tam aż 4 ekipy.

Edit; zapomniałem o Romie, naprawdę nie ma się czym martwić
Ostatnio zmieniony 29 sierpnia 2012, 00:11 przez slay_mac, łącznie zmieniany 1 raz.

Nedved1983

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:09

rammstein pisze:
a tak za zawodnikow dostali powiedzmy ok. 30 mln.. a nawet zatrzymujac tych zawodnikow, nie wiadomo czy awansowaliby do Lm, a tak przynajmniej mają pewną kasę za sprzedaz, takze bilans odnosnie kasy zachowany, coś za coś;)
w tym sezonie dostają się do LM. mają 20 baniek. po sezonie wartość zawodników idzie w górę, sprzedają i mają jeszcze więcej. no ale oni prowadzą biznes a nie klub piłkarski. dziwię się że zawodnikom aż tak brakuje ambicji by pokonać jakąś Bragę i awansować

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:13

De Rossi pisze: A Ty dalej, że deklasujesz Romę, przez sprzedaż niepotrzebnego Boriniego?
Ja nie pokładam w tym klubie specjalnych nadziei z powodu takiego, że oni ostatnimi czasy często się dobrze zapowiadają i na zapowiadaniu z reguły się kończy - coś jak Arsenal w Anglii, przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Był już odbudowany Adriano, który miał na nowo odrodzić się w Romie, był Luis Enrique który miał zrobić z tego klubu nową Barcelonę, stąd jakoś nie wierzę że trener który ma sto lat i niczego nigdy nie wygrał nagle zbuduje w Rzymie potęgę. Można się oczywiście zagłębić w szczegóły, kogo oni tam mają, kogo kupili itp. i być może wyjdzie że faktycznie mają na coś szanse, niemniej jednak ja póki co podchodzę do tego sceptycznie - mam przeczucie że stracą w tym sezonie za dużo goli żeby móc cokolwiek wygrać.

De Rossi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 sierpnia 2012, 00:25

zahor pisze:Ja nie pokładam w tym klubie specjalnych nadziei z powodu takiego, że oni ostatnimi czasy często się dobrze zapowiadają i na zapowiadaniu z reguły się kończy - coś jak Arsenal w Anglii, przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Był już odbudowany Adriano, który miał na nowo odrodzić się w Romie, był Luis Enrique który miał zrobić z tego klubu nową Barcelonę, stąd jakoś nie wierzę że trener który ma sto lat i niczego nigdy nie wygrał nagle zbuduje w Rzymie potęgę. Można się oczywiście zagłębić w szczegóły, kogo oni tam mają, kogo kupili itp. i być może wyjdzie że faktycznie mają na coś szanse, niemniej jednak ja póki co podchodzę do tego sceptycznie - mam przeczucie że stracą w tym sezonie za dużo goli żeby móc cokolwiek wygrać.
Ja nie mówię o czasach, gdy klub nie miał pieniędzy na jakiekolwiek transfery i wpychał kibicom grubego Adriano, czy zbierał gdzie tylko mógł by wydać kasę na jednego Meneza. Nie mówię też, że Roma stanie się potęgą, czy że wywalczy Scudetto. Po prostu teraz Roma to inny klub. Klub Amerykanów, stabilny finansowo, którego stać było wyłożyć w tamto mercato więcej kasy, niż przez ostatnie 8, a w tym tyle co dotychczas w kilka. Jestem po prostu przekonany, że gdyby oni stanęli przed szansą gry w LM, to daliby w te mercato jeszcze więcej kasy na transfery i nie mieliby problemów wyeliminować Bragę, tak jak Ty to przedstawiasz.

slay_mac pisze:Jeśli spojrzeć na realną siłę włoskich drużyn i możliwości odbudowy w rankingu to odpowiednim miejscem w którym mogą o coś powalczyć jest jedynie LE i dobrze się stało, że zagra tam aż 4 ekipy.

Edit; zapomniałem o Romie, naprawdę nie ma się czym martwić
O jakiej Romie zapomniałeś? Oni nie grają w pucharach. Zresztą o czym Ty piszesz, w LE będzie to co zawsze - 2 garnitury, które będą mogły przegrywać ze zmotywowanymi małymi klubikami pokroju Legii. Skoro sam prezes Napoli mówi, że LE, to g.ó.w.n.i.a.n.y puchar i jego Napoli będzie grało innym składem niż w Serie A, to chyba powinno dać do myślenia.

ObrazekObrazek
Zablokowany