Afera Calcioscommesse
- jareckik
- Juventino
O Conte nie ma co się martwić. Podejrzewam, że nawet nie dostanie zawieszenia, myślę, że Pepe też nic nie dostanie. Gorzej z Bonnu, wie ktoś czy mógłby grać w takim przypadu w Rosji ?? Moze wymiana Bonnu- Alves ? xD
- AdiZ
- Juventino
Spokojnie! To tylko bełkotanie prokuratora. Może każdego z was oskarżyć o byle co jeśli komuś się coś ubzdura i zezna tak by to Wy byliście za wszystko odpowiedzialni. Możecie być oskarżeni o przewodzenie grupie przestępczej a nic z tym nie macie wspólnego. A potem skarb państwa wypłaca odszkodowania. Na chwile obecna prokurator/orzy będą oskarżać Conte, Pepe i Bonu o "ustawianie" spotkań. Wyrok wydaje sąd, tylko tą winę musi udowodnić. Wyrok się musi uprawomocnić a i od niego się można odwołać. O Conte i Pepe można być spokojnym rozejdzie się po kościach. Bonu ma gorzej. Co do Conte to nie demonizujcie go. Taka sytuacja: trening, ktoś ustala, że gramy na 2:2 daje to jednej drużynie awans drugiej utrzymanie sprawy nie ma. Wiedział o tym Conte mógł wzruszyć ramionami, mógł powiedzieć że gramy o wygraną a drużyna zagrała na remis. Nie ma na to wpływu. Przecież nie donosie na nich bo kim by miał grać Primaverą?> U Bonu wygląda to gorzej bo brał udział czynny w procederze. Bynajmniej tak z papierów to wynika jest i oto go będą oskarżać. Jego też nie demonizujcie, że zarabia ogromne pieniądze. Bo kluby z ogona Serie A i Serie B płacą bardzo mało 0,05-03mln więc jedna ustawka i można i kilka lat do przodu. Dla mnie sprawa jasna ustawiał - zawiesić i wywalić z Juve. Masi do pierwszego składu. Pro Vercelli (swoja drogą pierwsza ofiara Interu i bardzo zasłużony klub) sypnąć kasą by ten Masi nie wracał tylko grał w Turynie.
Filippo Carobbio nie może być wiarygodnym świadkiem jak zmienia zeznania w zależności od tego kto go przesłuchuje i czy pada deszcz.
Mam podobne odczucie jak @Dzięcioł Podsłuch w Calciopoli na zlecenie szefostwa Interu realizowane przez przyjacieli z Telecomu. To są fakty do których ludzie tam pracujący się przyznali. A teraz Masimo i spółka mogą tylko presja wywierać na sąd i wyroki będą niekorzystne. Chodź Ranocchia też jest zamieszany
Sytuacja jest arcy komiczna, przeglądałem włoskie gazety na necie parę miesięcy temu i było zdjęcie piłkarzy jak "rzekomo" ustawiają spotkanie. Nic tylko wyczytać z ruchu warg co mówią na zdjęcia
No ale we Włoszech jak i w Polsce wszystko możliwe. W 2006 też był filmik, rzekome ustawne spotkania bez głosu, snucie teorii spiskowych jak się po paru latach okazało działacze o transferach rozmawiali...
Filippo Carobbio nie może być wiarygodnym świadkiem jak zmienia zeznania w zależności od tego kto go przesłuchuje i czy pada deszcz.
Mam podobne odczucie jak @Dzięcioł Podsłuch w Calciopoli na zlecenie szefostwa Interu realizowane przez przyjacieli z Telecomu. To są fakty do których ludzie tam pracujący się przyznali. A teraz Masimo i spółka mogą tylko presja wywierać na sąd i wyroki będą niekorzystne. Chodź Ranocchia też jest zamieszany

Ostatnio zmieniony 26 lipca 2012, 12:06 przez AdiZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- juventussek
- Juventino
Conte wiedział że w jego drużynie ustawiają mecze i nikogo nie poinformował, <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> przecież to to samo jakby sam brał w tym udział, jeżeli doniesienia się potwierdzą to dowidzenia Antonio! i znowu będzie ''Juve w budowie''. Nie sądzę że kierują się tylko słowami tego leszcza ze Sieny, chyba że całe włoskie prawo jest tak naiwne że głowa mała 

- furiaceca11
- Juventino
Mnie raczej zastanawia jedna sprawa. Przyczpuszczając Conte wiedział co zrobił itp. Stawia się na tej konferencji z Agnellim i bardzo dobrze gra niewinnego. Wiem że mogę się tym narazić na tym forum, ale co wtedy gdy okaże się ze Conte był zamieszany i w dodatku tak ładnie grał na konferencji?
Oczywiście jak każdy bardzo bym tego nie chciał i mam nadzieję że go oczyszczą.
- juventussek
- Juventino
furiaceca11 pisze:Mnie raczej zastanawia jedna sprawa. Przyczpuszczając Conte wiedział co zrobił itp. Stawia się na tej konferencji z Agnellim i bardzo dobrze gra niewinnego. Wiem że mogę się tym narazić na tym forum, ale co wtedy gdy okaże się ze Conte był zamieszany i w dodatku tak ładnie grał na konferencji?
Co wtedy, już pisałem wyżej ''przebudowa juve'' i brak szacunku dla Conte który zgrywał honorowego człowieka mając kadre, kasę i klub, a w Sienie siedział cichutko bo co to za liga, bez ambicji. Też mam nadzieję że to wszystko nie jest prawdą. Wiecie kiedy nastepna rozprawa??
- Filippo911
- Juventino
tak jak już wyżej napisano - oskarżenie =/= skazanie . Prokuratura ma jakieś zeznanie więc musiała cos zrobić . Gdyby nic nie zrobili , była by nagonka , że zamiatają pod dywan . Juve i Conte są na świeczniku , wiec widać że oskarżenie , jako strona coś robi .
Słowo przeciw słowu , a w zasadzie 1 słowo oskarżenia vs grupie przeczących , brak dowodów w postaci taśm / nagrań etc. (jednoznacznych i sugestywnych) . Ponadto nie tak jak Onet czy Fakt ileś dni temu pisał "Conte wezwany pod zarzutem" a był w prokuraturze w celu złożenia wyjaśnień - ale to sie lepiej sprzedaje . Jest afera / aferka - ma się polać krew.
A teraz kwestia prokuratury - udowodnić winę Conte - bo w świetle prawa jest on niewinny.
Słowo przeciw słowu , a w zasadzie 1 słowo oskarżenia vs grupie przeczących , brak dowodów w postaci taśm / nagrań etc. (jednoznacznych i sugestywnych) . Ponadto nie tak jak Onet czy Fakt ileś dni temu pisał "Conte wezwany pod zarzutem" a był w prokuraturze w celu złożenia wyjaśnień - ale to sie lepiej sprzedaje . Jest afera / aferka - ma się polać krew.
A teraz kwestia prokuratury - udowodnić winę Conte - bo w świetle prawa jest on niewinny.
- AdiZ
- Juventino
Snujesz teorie spiskowe! Wiesz co on w ogóle mówi? Zasada domniemania niewinności, przecież się nie przyznasz, że coś złego zrobiłeś, jak śledczy nie są pewni czy to ty na pewno zrobiłeś. Więc masz pole manewru. He "gra" bo może jest pewny swego i wie co robił.furiaceca11 pisze:Mnie raczej zastanawia jedna sprawa. Przyczpuszczając Conte wiedział co zrobił itp. Stawia się na tej konferencji z Agnellim i bardzo dobrze gra niewinnego. Wiem że mogę się tym narazić na tym forum, ale co wtedy gdy okaże się ze Conte był zamieszany i w dodatku tak ładnie grał na konferencji?
- Vimes
- Juventino
Kiedyś czytałem w "Rzepie" artykuł na temat włoskiego wymiaru sprawiedliwości, co prawda nie dotyczyło to akurat piłki, ale spraw z tłem politycznym i konkluzja była taka, że sądy czasem bywają wykorzystywane jako miejsce przeprowadzania pewnego rodzaju show, a prokuratorzy wytaczają zarzuty bardziej dla zyskania 5 minut sławy niż faktycznego liczenia na wyrok skazujący. Moim zdaniem, postawienie zarzutów nie jest równoznaczne z posiadaniem jakichkolwiek innych dowodów poza zeznaniami Carobbio.pumex pisze:Mają na pewno. Carobbio zeznał, że Conte brał udział w ustawianiu spotkań, potem motał się w zeznaniach i finalnie prokuratura mu nie uwierzyła, takie przynajmniej były donosy. Teraz jak widać to się potwierdza, bo Conte zostaje oskarżony o niepoinformowanie a nie o udział. Muszą coś mieć poza tym Carobbio, skoro zdecydowali się na postawienie zarzutów. A jak stawiają zarzuty, to najczęściej kończy się to skazaniem. Prokurator nie stawia komuś zarzutów w tak medialnej sprawie, by dwa tygodnie później go uniewinnićVimes pisze:Poza zeznaniami Carobbio nic więcej chyba nie mają
Boję się bardzo, bo chociaż mam nadzieję, że uniewinnią Conte, to myślę, że go zbanują i nie będą to 2 miesiące a raczej 4-6. To oznaczało by dla niego zamknięcie furtki to trenowania Juve forever
Ciekawe jaki jest plan awaryjny? Capello w Rosji, Lippi w Chinach, Hiddink w Anżi, Prandelli nadal selekcjonerem. Jedynym wolnym trenerem ze znanym nazwiskiem jest Benitez, którego bardzo nie chcę. Recza jasna jest jeszcze Guardiola, ale nie żartujmy. Conte stworzył Juventus grający pięknie i skutecznie, a teraz mielibyśmy to stracić :doh:?
Jeżeli chodzi o media to niestety musimy się liczyć z tym, że przy okazji oberwiemy rykoszetem. Nagłówek musi być chwytliwy. Dobrze, że chociaż sama treść artykułu jest poprawna.
- furiaceca11
- Juventino
To chyba wystarczy, chciałem tylko pogdybać a nie snuć cokolwiek :shock:AdiZ pisze:Snujesz teorie spiskowe! Wiesz co on w ogóle mówi? Zasada domniemania niewinności, przecież się nie przyznasz, że coś złego zrobiłeś, jak śledczy nie są pewni czy to ty na pewno zrobiłeś. Więc masz pole manewru. He "gra" bo może jest pewny swego i wie co robił.furiaceca11 pisze:Mnie raczej zastanawia jedna sprawa. Przyczpuszczając Conte wiedział co zrobił itp. Stawia się na tej konferencji z Agnellim i bardzo dobrze gra niewinnego. Wiem że mogę się tym narazić na tym forum, ale co wtedy gdy okaże się ze Conte był zamieszany i w dodatku tak ładnie grał na konferencji?
Jak napisałem wcześniej trzeba poczekać, mam nadzieje że wszystko bedzie OK. Rozprawy są 2 sierpnia , wyrok chyba 10
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Według mnie Agnelli będzie się trzymał wersji "wierzę w całkowitą uczciwość Conte, wyrok jest niesatysfakcjonujący, będziemy się odwoływać i kontynuujemy współpracę" a czekając na powrót Antka można wziąć obojętnie kogo - może nawet Nedved dostanie po raz drugi propozycję trenerki i na kilka miesięcy porzuci swoją świetną posadę dyrektora ds. oprowadzania wycieczek i komunikacji drużyny z zarządem.Vimes pisze:Ciekawe jaki jest plan awaryjny?
Ciekawe kiedy zapadną wyroki - 1 września, żeby było jeszcze dramatyczniej?
- Filippo911
- Juventino
Zgadzam się , przecież lepiej w jednej sprawie postawić zarzuty kilku podejrzanym , po prostu łatwiej . Tak jak rzucić siec w ławicę 100 ryb , a jak wpadnie 20 to i tak jest dobrze . Dawanie sygnałów mamy coś na was , więc lepiej mówcie po dobroci , bo będzie tylko gorzejVimes pisze:Kiedyś czytałem w "Rzepie" artykuł na temat włoskiego wymiaru sprawiedliwości, co prawda nie dotyczyło to akurat piłki, ale spraw z tłem politycznym i konkluzja była taka, że sądy czasem bywają wykorzystywane jako miejsce przeprowadzania pewnego rodzaju show, a prokuratorzy wytaczają zarzuty bardziej dla zyskania 5 minut sławy niż faktycznego liczenia na wyrok skazujący. Moim zdaniem, postawienie zarzutów nie jest równoznaczne z posiadaniem jakichkolwiek innych dowodów poza zeznaniami Carobbio.
czasem ktoś sie złamie , wsypie kogoś z poza ujawnionych podejrzanych.
Zarzut niepowiadomienia - to tak jakby nauczyciel karał ucznia , że ten nie powiedział , że widział gdy ktoś inny ściąga na sprawdzianie .
Zarzut zasadny , ale trudny do udowodnienia.
- annihilator1988
- Juventino
Przez jakiś czas byłem "odcięty od świata", a kiedy do niego wracam, to radośnie witają mnie nagłówki mówiące o oskarżeniach skierowanych w działaczy i piłkarzy Juve :doh: Mam nadzieje, że Conte jakoś się wybroni i nie dostanie kary, a jeżeli już taką otrzyma, to nie dłuższą niż 2 miesiące. Mam żal do Leosia, że najprawdopodobniej dał się "kupić", bo przez jego zachowanie Juve będzie musiało zrezygnować z lewoskrzydłowego, na rzecz stopera . Czekam na info w polskich mediach, mówiących o "kolejnej aferze" w "Starej Damie".
- jakku1
- Juventino
Co prawda nie siedze gleboko we wloskim wymiarze sprawiedliwosci, bardziej jednak jest mi znany polski system prawny albo chociazby anglosaski... Jednak chcialbym zauwazyc, ze i tak klasyfikacja prawna tego "wydarzenia" ulegla zmianie, z oskarzenia o wspoludzial do bardzo lichego już aktu oskarzenia zakladajacego rzekome niepoinformowanie prokuratury o mozliwosci popelnienia przestepstwa/wykroczenia (nie wiem jak ten czyn zostal zakwalifikowany). Znaczy to mniej wiecej tyle, ze poza zeznaniami tego jednego czlowieka prokuratura nie ma nic, poniewaz w innym wypadku klasyfikacja prawna nie uległaby żadnej zmianie.
Conte nic powaznego nie grozi. Zresztą nawet obecnie proponowaną klasyfikację będzie bardzo trudno obronić przed sądem, biorąc pod uwagę niekorzystane zeznania większości świadków i raczej brak innych dowodów rzeczowych. Pepe jest w takiej samej sytuacji. Jedyne, co niepokoi, to sprawa Bonucciego. Tutaj jednak nie znam szczegółów.
Conte nic powaznego nie grozi. Zresztą nawet obecnie proponowaną klasyfikację będzie bardzo trudno obronić przed sądem, biorąc pod uwagę niekorzystane zeznania większości świadków i raczej brak innych dowodów rzeczowych. Pepe jest w takiej samej sytuacji. Jedyne, co niepokoi, to sprawa Bonucciego. Tutaj jednak nie znam szczegółów.
Zapraszam tez na moje konto na twitterze => https://twitter.com/jakku113 

- zahor
- Juventino
Pierwsze moje pytanie - czy ktoś wie (podkreślam - wie, a nie domyśla się, zgaduje, przypuszcza) jak wygląda możliwość występów gracza w rozgrywkach organizowanych przez jedną federację, jeżeli zawieszony został przez inną? Proszę bez odkrywania Ameryki typu "Mutu musiał pauzować we Włoszech" - jeżeli ktoś ma dostęp do jakichś dokumentów które to regulują (najlepiej dotyczących federacji rosyjskiej) to byłbym bardzo wdzięczny za takie informacje.jareckik pisze:O Conte nie ma co się martwić. Podejrzewam, że nawet nie dostanie zawieszenia, myślę, że Pepe też nic nie dostanie. Gorzej z Bonnu, wie ktoś czy mógłby grać w takim przypadu w Rosji ?? Moze wymiana Bonnu- Alves ? xD
Moje drugie pytanie - tutaj również prosiłbym żeby zabrała głos osoba, która ma sprawdzone informacje. Jak wygląda zawieszenie trenera? Czy polega to tylko na tym, że nie może prowadzić zespołów w trakcie oficjalnych spotkań (ale może przygotować taktykę, prowadzić treningi, gadać z piłkarzami przed meczem itp.) czy też zawieszony trener ma praktycznie zakaz pracy i jeżeli ktoś udowodni mu że np. poprowadził trening, to zostaną wyciągnięte konsekwencje? A może coś pomiędzy? Myślę że dyskusję na temat "co zrobić jak Conte dostanie zawieszenie na 2/4/6 miesięcy" należy zacząć od odpowiedzi na to pytanie, bo w przeciwnym razie takie rozważania nie mają większego sensu.Dobry Mudżyn pisze: Mysle ze chodzi tu raczej nie o kwestię honoru, tylko o kwestie: ok, przez 2 miesiace, jesli wyrok bedzie wiążący i od zaraz, zwlaszcza na poczatku sezonu, i powiedzmy przez 2 kolejki LM poprowadzi nas zastępca-żółtodziób. Da radę jakoś. Ale jesli mialoby to być na dłużej, 4 miesięcy,czy 6....to trzeba wymienić trenera.
Też tak to widzę. Może być ciężko przekonać sąd że Bonucci nie tyle nie brał udziału w tym procederze, co w ogóle o nim nie wiedział.jakku1 pisze:Jedyne, co niepokoi, to sprawa Bonucciego. Tutaj jednak nie znam szczegółów.
Nie, nie jest. Różnica między piłkarzem a trenerem jest taka, że z tego pierwszego pożytek jest tylko w trakcie meczu, a z tego drugiego cały czas. Jak zabroni się piłkarzowi występować we wszystkich spotkaniach, to jego przydatność w klubie spada praktycznie do zera, a co za tym idzie kara jest dotkliwa. Natomiast trener zawieszony tak, jak zawiesza się piłkarza może wykonywać lwią część swoich obowiązków i dawać klubowi jakieś 90% korzyści płynących z jego zatrudnienia. Co za tym idzie, gdyby zawieszenie trenera ograniczałoby się do tego o czym piszesz to byłaby to kara średnio odczuwalna.pan Zambrotta pisze: jeśli zawieszają piłkarza, to zabraniają mu występować we wszystkich oficjalnych rozgrywkach. Nie zabraniają mu trenować, nikt nie czai się na boiskach treningowych z policjantami i patrzy, czy aby nie dotknie piłki :lol: więc to pytanie jest niedorzeczne.
Ostatnio zmieniony 26 lipca 2012, 12:53 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.
- pan Zambrotta
- Juventino
Dzień dobry !
nie znam się, to się wypowiem:zahor pisze:Moje drugie pytanie - tutaj również prosiłbym żeby zabrała głos osoba, która ma sprawdzone informacje.
jeśli zawieszają piłkarza, to zabraniają mu występować we wszystkich oficjalnych rozgrywkach. Nie zabraniają mu trenować, nikt nie czai się na boiskach treningowych z policjantami i patrzy, czy aby nie dotknie piłki :lol: więc to pytanie jest niedorzeczne. Nie zabronią Contemu wykonywać zawodu, zawieszą go w rozgrywkach - nie będzie widniał w statystykach, nie może wejść na boisko (czyt. ławkę), nie może brać udziału w meczu (czyt. nie może się komunikować z piłkarzami w czasie meczu, w przerwie, bezpośrednio przed i po).zahor pisze:Jak wygląda zawieszenie trenera? Czy polega to tylko na tym, że nie może prowadzić zespołów w trakcie oficjalnych spotkań (ale może przygotować taktykę, prowadzić treningi, gadać z piłkarzami przed meczem itp.) czy też zawieszony trener ma praktycznie zakaz pracy i jeżeli ktoś udowodni mu że np. poprowadził trening, to zostaną wyciągnięte konsekwencje? A może coś pomiędzy? Myślę że dyskusję na temat "co zrobić jak Conte dostanie zawieszenie na 2/4/6 miesięcy" należy zacząć od odpowiedzi na to pytanie, bo w przeciwnym razie takie rozważania nie mają większego sensu.