Co nowego w kinie?
- Bruce Badura
- Juventino
Szczerze mówiąc jak na razie 2012 pod względem dobrych filmów jest beznadziejny. Same gupkowane komedie i jeszcze bardziej gupkowate sajfaj. Przed Oskarami coś dobrego i poważnego pewnie wypuszczą.......
Aha, a "Czarnobyl. reaktor strachu" widzieł ktoś? Bo kurcze jestem fanem tej serii gier i nie wiem.
Aha, a "Czarnobyl. reaktor strachu" widzieł ktoś? Bo kurcze jestem fanem tej serii gier i nie wiem.
- Dobry Mudżyn
- Juventino
Cholera, tak sie napalilem na czerwco-lipiec w kinie - majacy wysoki potencjal Czarnobyl, nowy Spider-Man, Prometeusz i Batman. Poki co, wszystko mnie zawiodlo, mam nadzieje ze Batman uratuje sytuację. Jesli chodzi o Prometeusza, moja recenzja bylaby dosc podobna do tej:
http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2 ... st_7916609
ACZKOLWIEK doceniam pojawienie się pod koniec <spoiler> proto-Aliena </spoiler>
Doceniam takze probe przemycenia wątków para-psychologicznych i egzystencjalnych, aczkolwiek raczej liczylem na kino w 50% horror, a w 50% SF, cos jak pierwsze Alieny, podczas gdy na tym filmie po prostu nie dalo sie bac. No, moze w 1 momencie. Duzo jest w nim takze nielogicznosci bohaterow a watki sa urywane i ucinane wyjatkowo czesto (podobno faktycznie, film mial duze cięcia, i juz w przyszlym roku wyjdzie edycja rozszerzona, z 40 dodatkowymi minutami). Ale i tak raczej nie zmienie zdania. 6/10. Jak na tak napompowany balonik, to i tak sporo.
Jesli chodzi o Czarnobyl, jest to solidne kino, bez dwoch zdan, ale zupelnie nic innowacyjnego. Szkoda klawiatury by rozpisywac sie szerzej.
Jesli chodzi o Spider-Mana, aktorzy sa duzo lepiej dobrani, bo zarowno Emma jak i Garfield, sa znacznie bardziej strawni niz laska grajaca Mary JAne w starym pajączku, i aktor grajacy poprzedniego S-M. Bohaterowie są głębsi, film ma spory potencjal, ale...od mniej-wiecej 3/4 pieprzy sie niemilosiernie, skonczony jest w tempie, jakby reżyser spieszyl sie z powodu kipiącego obiadu, albo zostawionego wlaczonego zelazka, a sceny ktore w zamysle mialy byc epickie <spoilery> pomoc robotnika ktoremu Spider-Man uratował syna, i zgromadzenie wszystkich robotnikow z miasta, by zbudowali "pomost" dla S-Ma z dźwigów by mogl sie po nich swobodnie dostac do Jaszczura + ojciec Gwen ze swoim tekstem rodem z Wladcy Pierscieni "on nie jest tu sam !! " <seria z Shotguna> </spoilery> są po prostu smieszne. Smieszne, ale z facepalmem, a nie naprawdę komiczne, bo watpie by byly takowe w zamierzeniu.
http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2 ... st_7916609
ACZKOLWIEK doceniam pojawienie się pod koniec <spoiler> proto-Aliena </spoiler>
Doceniam takze probe przemycenia wątków para-psychologicznych i egzystencjalnych, aczkolwiek raczej liczylem na kino w 50% horror, a w 50% SF, cos jak pierwsze Alieny, podczas gdy na tym filmie po prostu nie dalo sie bac. No, moze w 1 momencie. Duzo jest w nim takze nielogicznosci bohaterow a watki sa urywane i ucinane wyjatkowo czesto (podobno faktycznie, film mial duze cięcia, i juz w przyszlym roku wyjdzie edycja rozszerzona, z 40 dodatkowymi minutami). Ale i tak raczej nie zmienie zdania. 6/10. Jak na tak napompowany balonik, to i tak sporo.
Jesli chodzi o Czarnobyl, jest to solidne kino, bez dwoch zdan, ale zupelnie nic innowacyjnego. Szkoda klawiatury by rozpisywac sie szerzej.
Jesli chodzi o Spider-Mana, aktorzy sa duzo lepiej dobrani, bo zarowno Emma jak i Garfield, sa znacznie bardziej strawni niz laska grajaca Mary JAne w starym pajączku, i aktor grajacy poprzedniego S-M. Bohaterowie są głębsi, film ma spory potencjal, ale...od mniej-wiecej 3/4 pieprzy sie niemilosiernie, skonczony jest w tempie, jakby reżyser spieszyl sie z powodu kipiącego obiadu, albo zostawionego wlaczonego zelazka, a sceny ktore w zamysle mialy byc epickie <spoilery> pomoc robotnika ktoremu Spider-Man uratował syna, i zgromadzenie wszystkich robotnikow z miasta, by zbudowali "pomost" dla S-Ma z dźwigów by mogl sie po nich swobodnie dostac do Jaszczura + ojciec Gwen ze swoim tekstem rodem z Wladcy Pierscieni "on nie jest tu sam !! " <seria z Shotguna> </spoilery> są po prostu smieszne. Smieszne, ale z facepalmem, a nie naprawdę komiczne, bo watpie by byly takowe w zamierzeniu.
BESTER MANN, BESTEEER !

Właśnie wróciłem z seansu "Prometeusza". Z grubsza mogę się zgodzić z Murzynem. Nie przykleiłbym naklejki "trzymać się z daleka", ale coś między "nie polecam", a "odradzam". A mówię to jako fan serii o Obcym.
Spiderman mnie zawiódł, Prometeusz jeszcze bardziej. Niech Batman podoła
Spiderman mnie zawiódł, Prometeusz jeszcze bardziej. Niech Batman podoła

- deszczowy
- Juventino
A ja odradzam stanowczo. Wszystkie kopie tego filmu powinno się zamknąć w drewnianej, wyłożonej słomą szopie a na drzwiach należałoby umieścić napis "Kill it with fire!".alina pisze:Właśnie wróciłem z seansu "Prometeusza". Z grubsza mogę się zgodzić z Murzynem. Nie przykleiłbym naklejki "trzymać się z daleka", ale coś między "nie polecam", a "odradzam". A mówię to jako fan serii o Obcym.
Gdybym przez dwie godziny ćwiczył rękojeść przy Jennie Jameson przynajmniej bym się zrelaksował... :doh:
Fani "Obcego" - trzymajcie się z dala od tego filmu! Cuchnie z niego szlamem, tandetą i dojeniem z nas kasy.
Infantylizm, prostactwo i głupota scenariusza powalały momentami. To miał być "horror s-f"?? To był gwałt dokonany przez hordę "Wzgórz z oczami" i różnych innych "Apollów 18-ych" na magicznej opowieści o xenomorfie!
Ridleyu Scott - twojemu "Prometeuszowi" sęp powinien nie tylko wyrwać wątrobę, ale wydupczyć go porządnie :płaczę:
- Castiel
- Juventino
Co do Spider-Man'a to niektórzy nie wiedzą po prostu, że to jest inny Spider-Man. Innego autora, inna dziewczyna itp. Parker nie jest takim kujonem nieudacznikiem tylko bardziej cwaniakiem. Na filmie nie byłem, ale opinie ma ciekawe. Trzeba się będzie wybrać.
Pytanie - jak wypada nowa Epoka Lodowcowa? Wybrałbym się z dziewczyną.
- Piotr21
- Juventino
Nowy Spidey jest dobrym nowym filmem. Fakt że jaszczur jako przeciwnik nie wypada zbyt dobrze ale ogólnie film na plus. Nawet moja dziewczyna stwierdziła iż warto było. Ale nie na 3d. Poczytałem przed seansem na necie i wszyscy powiedzieli aby isc na 2d bo efektów 3d jest kilka. Wiec szkoda kasy na te parę efektów lepiej obejrzec 2d a tez radocha. Polecam film. W piatek wybieram sie na 0:00 do heliosa na projekcje nowego batmana:)Castiel pisze:Co do Spider-Man'a to niektórzy nie wiedzą po prostu, że to jest inny Spider-Man. Innego autora, inna dziewczyna itp. Parker nie jest takim kujonem nieudacznikiem tylko bardziej cwaniakiem. Na filmie nie byłem, ale opinie ma ciekawe. Trzeba się będzie wybrać.
- pan Zambrotta
- Juventino
z filmów block-busterów czekam jeszcze tylko na Mrocznego Rycerza i Hobbita. Te filmy, obok Avengersów zgarną najwięcej pieniędzy w tym roku i będą się biły o 3. miejsce w historii box office'a, bo pierwsze dwa trzyma dusigrosz Cameron. Najbardziej czekam mimo wszystko na dzieło Jacksona, z trailerów i video produkcyjnych czuć dawny klimat WP, czuję że fajnie to wyjdzie.
Ja byłem ostatnio na 'Jak urodzić i nie zwariować'. Jak na kolejną komedię amerykańską opowiadającą w kółko ten sam temat, oplatając to w ten sam denny humor, film wypadł przyzwoicie.
Ktoś chodzi na Nowe Horyzonty we Wrocławiu?
Ja byłem ostatnio na 'Jak urodzić i nie zwariować'. Jak na kolejną komedię amerykańską opowiadającą w kółko ten sam temat, oplatając to w ten sam denny humor, film wypadł przyzwoicie.
Ktoś chodzi na Nowe Horyzonty we Wrocławiu?
- Kubas
- Juventino
Mi nowy Pająk też przypadł do gustu: naprawdę dobre kino akcji, fajne efekty, dobry soundtrack, lepszy dobór aktorów. Mimo to, uważam że do Avengersów jednak trochę mu zabrakło.
Jeśli zaś chodzi o poruszony wcześniej temat Czarnobyla...zdecydowanie odradzam. Od samego początku filmu nie czułem żadnej więzi z bohaterami, historia straszliwie płytka i idiotyczna: ,,W dzień siedźmy w vanie, poszukajmy pomocy nocą i najlepiej jeszcze się rozdzielmy"
Czekając z niecierpliwością na nowego Mrocznego Rycerza, którym jaram się niesamowicie(drugie miejsce po Hobbicie, a w tym chyba nie jestem tu jedyny), chciałem wybrać się na Prometeusza...no właśnie Panowie: czy faktycznie jest tak kiepsko?
Jeśli zaś chodzi o poruszony wcześniej temat Czarnobyla...zdecydowanie odradzam. Od samego początku filmu nie czułem żadnej więzi z bohaterami, historia straszliwie płytka i idiotyczna: ,,W dzień siedźmy w vanie, poszukajmy pomocy nocą i najlepiej jeszcze się rozdzielmy"
Czekając z niecierpliwością na nowego Mrocznego Rycerza, którym jaram się niesamowicie(drugie miejsce po Hobbicie, a w tym chyba nie jestem tu jedyny), chciałem wybrać się na Prometeusza...no właśnie Panowie: czy faktycznie jest tak kiepsko?

- Skibil
- Redaktor
Jeśli jesteś fanem "Obcego" to srogo się zawiedziesz. Gdyby patrzeć na ten film jako dzieło nie mające nic wspólnego z historią Ripley to jest taka średniawka jakich pełno co roku wychodzi. Moim zdaniem nie warto.
- deszczowy
- Juventino
Bardzo kiepsko. Pełno nielogiczności, uproszczeń, dziur w scenariuszu... Ostatnie sceny są chyba jednymi z najgorszych endingów, jakie widziałem. Nie rób sobie tego i nie psuj dobrego wrażenia klasycznej kwadrylogii.Kubas pisze: Czekając z niecierpliwością na nowego Mrocznego Rycerza, którym jaram się niesamowicie(drugie miejsce po Hobbicie, a w tym chyba nie jestem tu jedyny), chciałem wybrać się na Prometeusza...no właśnie Panowie: czy faktycznie jest tak kiepsko?
- Dobry Mudżyn
- Juventino
Cos Ci sie pomyrdałoalina pisze:
Zastanawiam się, skąd się wzieły tak wysokie średnie ocen na IMDb i Filmwebie.

http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230
6,8 to bardzo przecietna ocena, i prawie 3000 miejsce na swiecie? A podejrzewam, ze spadnie nizej, niz wyjdzie wyzej.
BESTER MANN, BESTEEER !

No to przecież dość wysoko. Na IMDb jeszcze wyżej. Wśród moich znajomych jest 5,1 i to już lepiej.Dobry Mudżyn pisze:Cos Ci sie pomyrdałoalina pisze:
Zastanawiam się, skąd się wzieły tak wysokie średnie ocen na IMDb i Filmwebie.![]()
http://www.filmweb.pl/film/Prometeusz-2012-523230
6,8 to bardzo przecietna ocena, i prawie 3000 miejsce na swiecie? A podejrzewam, ze spadnie nizej, niz wyjdzie wyzej.
No ale skoro w komentach widzę ludzi z oceną 10 i zdania typu "nowy Blade Runner" :roll: Mnie się właśnie zdaje, że nie spadnie - fani obcego się jarali, szybko poszli do kina i (zapewne) zawiedli. Teraz casuale będą oceniać lepiej. Ale mogę się mylić.
- toudi
- Juventino
A mi mimo wszystko Prometeusz się podobał. [Spojler]Oczywiście mogli sobie odpuścić te bohaterskie ratowanie świata, no ale przecież to Amerykanie. Na minus jeszcze scena jak główna bohatera wycięła sobie tego robaka a potem biegała jakby nigdy nic.!
Ogólnie pomysł na film mi się podobał, szczególnie motyw Inżynierów. Film pozostawia wiele nierozwiniętych wątków dzięki czemu można potem o nim długo rozmawiać. Ogólnie z miłą chęcią wybiorę się na 2 część bo taka zapewne powstanie
Ogólnie mówiąc to polecam osobom które lubią SF
Ogólnie pomysł na film mi się podobał, szczególnie motyw Inżynierów. Film pozostawia wiele nierozwiniętych wątków dzięki czemu można potem o nim długo rozmawiać. Ogólnie z miłą chęcią wybiorę się na 2 część bo taka zapewne powstanie

Ogólnie mówiąc to polecam osobom które lubią SF
- Castiel
- Juventino
Ja mogę w końcu też polecić bo już zaliczyłem Epokę Lodowcową i nowego Spider-Man'a. Oba filmy bardzo fajne.
Nowa animacja jest na prawdę ciekawa, są śmieszne momenty i to dobry wybór dla dziecka jak i dla dorosłego.
Spider-Man natomiast pod względem akcji i przedstawionej hostorii wypada nieźle. Irytował mnie strasznie dubbing. Dialogi w filmie są jak dla mnie straszne, ale ogólnie film mi się podobał. Polecam.
Nowa animacja jest na prawdę ciekawa, są śmieszne momenty i to dobry wybór dla dziecka jak i dla dorosłego.
Spider-Man natomiast pod względem akcji i przedstawionej hostorii wypada nieźle. Irytował mnie strasznie dubbing. Dialogi w filmie są jak dla mnie straszne, ale ogólnie film mi się podobał. Polecam.