Mercato (2012-2014)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 10:30

Tego się już czytać nie da że Marotta sprzedawać nie umie, jest to jakaś bzdura rozpowszechniana przez niektórych na forum. Kogo niby ma tak sprzedać, zawodnicy których mamy do sprzedania to niewypały, które nie wypaliły u nas a także często na wypożyczeniach. Zresztą kazdy ogarnięty GM też będzie chciał jak najtaniej kupić takiego zawodnika, gdyż wie że nam zależy na jego sprzedaniu. Nie ma to nic wspólnego z umiejętnościami Marotty.
Zresztą jestem pewien że Melo, Ziegler i Pazienza odejdą , gdyż mają pewną renomę i ostatni sezon bardzo dobrze im poszedł co prawda dostaniemy za nich pewnie max 15mln, a realnie patrząc to pewnie z 12.
Liczę też na sprzedaż Krasica ale za niego więcej niż 7 też nie dostaniemy (jeżeli w ogóle ktoś zdecyduje się na transfer definitywny). Może odejdzie Matri ale w to wątpię.

Problemem Marotty jest to, że kupuje i przepłaca za jakiś leszczy i średniaków (Martinez, Elja, Motta itd) a nie potrafi negocjować jakiś większych transferów jak do tej pory, ale nie można nie docenić jego znajomości włoskiego rynku transferowego i znajdowania dobrych piłkarzy a wręcz kluczowych za nie duże pieniądze w jakiś jak on to nazywa "okazjach" (Pirlo, Barzargli, Vidal), ale na sprzedaż zazwyczaj on nie ma wpływu.
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2012, 11:34 przez Virgil, łącznie zmieniany 1 raz.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 10:37

urthas pisze:Normalnie Marotta to guru tranferowy .Zero sprowadzonych gwiazd,kupieni sami średniacy.Mieli być wielcy mistrzowie, okaże się że tym wielkim mistrzem będzie Pazzini,zamiast starać się o takiego Hulka,czy Dzeko.A z plotek co raz więcej można wywnioskować że Dzeko będzie w Milanie.Marotta przy Gallianim to nowicjusz jeśli chodzi o transfery.Gallani sprzedał Ibre i Silve a zamiast nich sprowadzi Dzeko i Rolando(z plotek tak wynika),a Marotta w tym czasie ściąga odpady z Interu,zawodników po ciężkej kontuzji ,plus jakiś słabych młokosów.To ma być geniusz od transferów?Tylko dlatego ze ściągnoł Casano o Sampy?Tragedia.Te okienko miało byc przełomowe ze względu na LM,a tak naprawdę okienko zakończy się pewnie tak samo jak rok wczesniej czy dwa lata temu,ściągnięciem jakiś ogórasów typu Palompo.Tragedia.Szkoda że nie ma Moggiego to był dopiero geniusz ,nie bał się wykładać ogromnych sum.Jakby był Moggi ,Veratti ,Immobile,plus jakieś wielkie gwiazdy napewno by były już dawno w Juve.
Cały ten Twój śmieszny wywód mogę podsumować w jeden sposób - Marotta pracuje dla mistrza Włoch a Galiani - wicemistrza. Nie mówię, że Łysy jest gorszy ale trzeba to przyznać, że Marotta naprawdę się wyrobił.

Wiadomo, że Fiorentina nie chce takiego pakietu bo im się to zwyczajnie nie opłaca. Oni chcą mieć 30 mln i za te pieniądze kupić pewnie kilku młodych graczy tak, żeby za 2-3 lata mieć "kolejnego Joveticia". Matri nie wydaje się tam potrzebny.

mateusz6

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 10:40

rosomak pisze:a sprzedawac marotta poprostu nie potrafi
Wkurzają mnie takie teksty!
Kogo Beppe ma do sprzedania? Popatrzmy:
Melo- gracz, który miał dobry jeden sezon 3 lata temu i przepłacony strasznie. Teraz zagrał dobry sezon w średniej lidze tureckiej. Proponują nam 8 mln za 29 letniego defensywnego pomocnika. Kto z ligi tureckiej poszedł za większą kasę? Tylko Turan, czyli 24 letni skrzydłowy i chyba kapitan Galaty.
Krasić- świetna jesień 2010, słaba wiosna 2011 i w ostatnim sezonie chyba 5 meczów rozegranych. Więcej dodawać nie muszę.
Motta, Martinez i Vicek- no comments.
Pazienza, Reto i Padoin pójdą zapewne za kwoty w okolicach 5 mln i żaden dyrektor sportowy nie wyciągnie za niego więcej.

Nawet taki Liverpool ma problemy z opchnięciem Aquilaniego.

Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.
Mate.G

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 10:42

@Virgil
True.

Ja tam już jestem pogodzony od tygodnia, że skończymy bez napastnika.

Cavani odpadł.
Suarez-odpadł
RvP-nie stać nas.*
JoJo-nie stać nas.*
Dzeko-nie interesujemy się nim. (choć może być tak jak z Elią pod koniec marcetto) mam takie przeczucie, że jak Fiorentina ani Arsenal nie zaakceptują oferty 20mln~ Marotta spróbuje kupić Dzeko na raty jeśli ten oczywiście dalej będzie w City.

*W obu przypadkach potrzebujemy kasy, której nie mamy. Ani Arsenal ani Fiorentina nie chcą zawodników. Myślę, że jak sprzedamy tzw szrot lub jego część tj Melo, Krasica,Zieglera,Pazienze,Iaquinte,Mottę Marotta złoży jeszcze jedną ofertę, nie więcej niż 25 mln.

Edit: Zresztą co ja gadam, na żadnego top strikera nas nie stać. 3 jest do wyciągnięcia. Najlepszy z nich? Dzeko>JoJo>RvP wg mnie.

A i zapomniałem napisać, że może byśmy kupili jednego pacjenta do naszego szpitala ? :whistle:
Mowa oczywiście,o Giuseppe Rossim. Ile on może w tej chwili kosztować 2 mln ? Lecz z drugiej strony płacić jego pensje :prochno: .
Wolę takiego Rossiego w szpitalu niż Boriello na boisku :D. A nóż może coś z niego będzie :)
Nie wiadome jak będzie grał po 2 letniej przerwie, ale sądzę, że wróci do swojej formy. Del Piero też miał kontuzje nie było go też coś koło roku a wrócił. I to z hukiem :)
Ostatnio zmieniony 19 lipca 2012, 11:07 przez Mate.G, łącznie zmieniany 1 raz.

yanquez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 10:54

urthas pisze:Normalnie Marotta to guru tranferowy .Zero sprowadzonych gwiazd,kupieni sami średniacy.Mieli być wielcy mistrzowie, okaże się że tym wielkim mistrzem będzie Pazzini,zamiast starać się o takiego Hulka,czy Dzeko.A z plotek co raz więcej można wywnioskować że Dzeko będzie w Milanie.Marotta przy Gallianim to nowicjusz jeśli chodzi o transfery.Gallani sprzedał Ibre i Silve a zamiast nich sprowadzi Dzeko i Rolando(z plotek tak wynika),a Marotta w tym czasie ściąga odpady z Interu,zawodników po ciężkej kontuzji ,plus jakiś słabych młokosów.To ma być geniusz od transferów?Tylko dlatego ze ściągnoł Casano o Sampy?Tragedia.Te okienko miało byc przełomowe ze względu na LM,a tak naprawdę okienko zakończy się pewnie tak samo jak rok wczesniej czy dwa lata temu,ściągnięciem jakiś ogórasów typu Palompo.Tragedia.Szkoda że nie ma Moggiego to był dopiero geniusz ,nie bał się wykładać ogromnych sum.Jakby był Moggi ,Veratti ,Immobile,plus jakieś wielkie gwiazdy napewno by były już dawno w Juve.
A już myślałem, że moja stonoga będzie niekompletna... ;) Elemencie 1...

"Z plotek wynika(...)". Rozbrajające doprawdy... Ogarnąć się proszę co niektórzy - szykuje nam się najlepsze mercato od dekady, a Wy płaczecie.

Co do sprzedawania: Część zawodników nie da się wypchnąć nawet za darmo, ponieważ geniusz Secco lubił dawać wysokie kontrakty.

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 11:07

yanquez pisze:szykuje nam się najlepsze mercato od dekady, a Wy płaczecie.
w takich stwierdzeniach moim zdaniem idziecie o krok za daleko :stop: Jeśli przydarzyłby się nam top player do ataku oraz.. powiedzmy Armero, to faktycznie okienko byłoby cycuśne. Ale póki co więcej wskazuje, że skończymy bez atakującej gwiazdy. Jeśli tak będzie, to wybaczcie, ale nie dołączę do waszego faptime'u nad mercato dekady, bo dużo okazalej wyglądało to z 2004r.: Cannavaro, Chiellini, Zebina, Emerson, Ibrahimovic, Mutu.
...co oczywiście nie oznacza, że tegoroczne zakupy są słabe. Przeciwnie, transfery Asamoah, Isli, Giovinco, Lucio wydają się porządnymi.

Obrazek
Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 11:44

Tak tylko tegoroczne zakupy wcale naszej pierwszej "11" nie wzmacniają, to z mojej strony niezbędne uzupełnienia aby móc walczyć na 3 frontach i być zabezpieczonym na wypadek jakiś zawieszeń, kontuzji aby skład był w każdym momencie odpowiednio silny i nie było potworków z wystawianiem pomocników w obronie itd.

Bo kto z tych zawodników których kupiliśmy jest pewniakiem do pierwszego składu ? Nikt, może tam wskoczy Giovinco, może Asmoah, może Isla ale to wszystko.

Zakup Armero jak najbardziej na tak ! Będzie to pierwsze poważne wzmocnienie pierwszej "11" a i tak grając 4-3-3 wcale nie jest powiedziane że nie będzie tam grał nasz ulubieniec PDC.

Bez napastnika nadal nie będziemy konkurencyjni w Europie, tam nie grają ogórki i nie będą nam regularnie meczów wygrywać strzelając pomocnicy. Zresztą z ligą włoską podobnie, z klasowym napastnikiem byłby w miarę spokojny o obronę scudetto, ale bez niego znowu słabsza forma pomocy i nie będziemy potrafili Chievo czy Pescary ograć. Zresztą nawet jak nasza pomoc była w formie stwarzając miliony sytuacji to kilka meczów zremisowaliśmy.

Bez klasowego killera w ataku będzie bardzo ciężko, a radowanie się mercato uważam za przesadzone, gdyż teoretycznie nie kupiliśmy jeszcze nikogo do stałego miejsca w pierwszej "11".

19

Juventino
Juventino
Podziekował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 11:49

Grając w systemie 4-3-3 to do pierwszego składu potrzebujemy tylko napastnika, bo na lewej obronie grałby Chiellini, natomiast do systemu 3-5-2 potrzebujemy lewego obrońcy/pomocnika i napastnika. Na innych pozycjach nie potrzebujemy radykalniejszych wzmocnień, więc nie płakałbym nad tym, że w tym okienku transferowym do pomocy czy obrony ściągnęliśmy piłkarzy do rywalizacji o skład, a nie pewniaków

Alfa i Omega

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 11:51

Mate.G pisze: A i zapomniałem napisać, że może byśmy kupili jednego pacjenta do naszego szpitala ? :whistle:
Mowa oczywiście,o Giuseppe Rossim. Ile on może w tej chwili kosztować 2 mln ? Lecz z drugiej strony płacić jego pensje :prochno: .
Wolę takiego Rossiego w szpitalu niż Boriello na boisku :D. A nóż może coś z niego będzie :)
Nie wiadome jak będzie grał po 2 letniej przerwie, ale sądzę, że wróci do swojej formy. Del Piero też miał kontuzje nie było go też coś koło roku a wrócił. I to z hukiem :)
Testów medycznych by nie przeszedł. Poza tym, nie ma opcji, on nie odejdzie z Villarreal przez następne kilka lat, o ile wróci do w miarę optymalnej formy. Musiałby być skończonym burakiem, żeby po tym, jak klub go kurował przez tyle czasu zmiatać za małą kwotę.

Opylić Matriego za 10 melonów = ostatnia szansa na Joveticia. Ale też do nas nie przejdzie. Stawiam na jakiegoś kozaka ze słabej ligi albo kogoś z półki Pazzo. No, moooooże Ramirez.

Ech, Moggi :| Nie zrozumiem nigdy jego zwolenników. Jakkolwiek sam proces podczas Calciopoli był nędzną farsą, tak trudno mi uwierzyć w niewinność świętego Luciano. No ale nie jestem od osądów, wiadomo. Za mało wiemy w tej sprawie, żeby potępiać, ale gloryfikowanie jest niesmaczne.

yanquez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 11:58

pumex pisze:
w takich stwierdzeniach moim zdaniem idziecie o krok za daleko :stop: Jeśli przydarzyłby się nam top player do ataku oraz.. powiedzmy Armero, to faktycznie okienko byłoby cycuśne.
Ej dlatego napisałem, że się zapowiada... Poza tym tak rzuciłem dekadą, ale chodziło mi nową erę (post calciopoli).

I w ogóle dziwi mnie, że niektórzy przestają wierzyć, że przyjdzie tap strajka. Zobaczcie: nie wydaliśmy na pewno całej kasy (bo oferowaliśmy 13 za Jo-Jo); istnieje możliwość, że sprzedamy wszystkich Melów, Pazienzów, Krasiciów i jakiś tam pieniążek wpadnie. Nie twierdzę, że z łatwością uzbieramy 30baniek na Joveticia, ale z pewnością taka możliwość istnieje.

Zawidowianin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 12:05

yanquez pisze:
pumex pisze:
w takich stwierdzeniach moim zdaniem idziecie o krok za daleko :stop: Jeśli przydarzyłby się nam top player do ataku oraz.. powiedzmy Armero, to faktycznie okienko byłoby cycuśne.
Ej dlatego napisałem, że się zapowiada... Poza tym tak rzuciłem dekadą, ale chodziło mi nową erę (post calciopoli).
No tak, brzmi logicznie :P

Dla mnie i tak to mercato jest kapitalne i nawet brak napastnika nie zmieni mojego zdania. Marotta sprowadził praktycznie wszystkich zawodników, których chciałem w tym okienku (jeszcze tylko Armero lub Kolarov). Do pełni szczęscia brakuje tylko Joveticia, ale nie mamy portfela z gumy. Byleby nie zrobic jakiejś głupiej sprzedaży.

onliforpipul
Skibil

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 12:06

Porównania do Luciano są mocno na wyrost, bo Moggi kupował za duże kwoty, ale też i puszczał zawodników za grubą forsę. Marotta nie ma takiego komfortu i też będę niepocieszony jeśli nie przyjdzie do nas taki np. Jovetić, ale z drugiej strony rozumiem i bardzo mnie cieszy, że Marotta nie obciąża drastycznie klubowego konta. Dotychczasowe transfery mi się podobają, uzupełniają kadrę (może Asamoah, Gio wejdą do 11) i brakuje już tylko kozaka do ataku. Może gdy się spienięży szrot to jeszcze łysy powalczy o Armero i JoJo... ;)

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 12:07

yanquez pisze:stnieje możliwość, że sprzedamy wszystkich Melów, Pazienzów, Krasiciów i jakiś tam pieniążek wpadnie. Nie twierdzę, że z łatwością uzbieramy 30baniek na Joveticia, ale z pewnością taka możliwość istnieje.
Pytanie, czy istnieje możliwość, że nawet w przypadku uzbierania pełnej kwoty na Joveticia Marotta zdecyduje się na jej wydanie :think:
Alfa i Omega pisze:Ech, Moggi :| Nie zrozumiem nigdy jego zwolenników. Jakkolwiek sam proces podczas Calciopoli był nędzną farsą, tak trudno mi uwierzyć w niewinność świętego Luciano. No ale nie jestem od osądów, wiadomo. Za mało wiemy w tej sprawie, żeby potępiać, ale gloryfikowanie jest niesmaczne.
Ci, którzy gloryfikują Moggiego, robią to zapewne ze względu na jego genialne transfery, ale nie próbują go na siłę oczyszczać z zarzutów. Przynajmniej tak mi się wydaje

Obrazek
Wojtek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 12:11

Popieram Marotte co do działan w sprawie Joveticia. 30 mln to za dużo. Tak 20 już można dać. Zresztą gdyby Joveticiowi naprawde zależało na transferze do Juve to mocno naciskłaby Viole na transfer a przez wyciąglibyśmy go za mniej niż 30mln.

Dzeko w Milanie, RvP w Juve? Mi to baaardzo pasuje ; )

yanquez

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 lipca 2012, 12:34

Zawidowianin pisze:
yanquez pisze:
pumex pisze:w takich stwierdzeniach moim zdaniem idziecie o krok za daleko :stop: Jeśli przydarzyłby się nam top player do ataku oraz.. powiedzmy Armero, to faktycznie okienko byłoby cycuśne.
No tak, brzmi logicznie :P
Obrazek
W ramach naciąganej obrony ostatkiem sił rzeknę:
no co? to będzie najlepsze mercato dekady ;).. Dobra sypnąłem głupotę i nie wiem co powiedzieć ;)

PS. Kiedy wracają reprezentanci? Chciałbym zobaczyć, czy Conte się zdecyduje na dwójkę Giovinco-Vucinić przy 3-5-2. Moim zdaniem słaby pomysł.

Zablokowany