Mercato (2012-2014)
- pumex
- Juventino
Taki kozak, że po odejściu Boasa stracił miejsce w podstawowym składzie. Di Matteo bez żalu go zdegradował do roli rezerwowego.iltalismano pisze:Ojoj, Sturridge to by także było cos. Kozak niemiłosierny ;O
25-30 baniek i 5-letni kontrakt 7-8mln rocznie dla 29-latka. Przecież taki transfer w perspektywie 2-3 lat może okazać się finansową klapą, nie widzicie tego? :shock:van Persie
Po stokroć wolałbym Cavaniego lub Higuaina, nawet, jeśli ich karta byłaby sporo droższa.

- Adrian27th
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
lol. Henry u nas grał piach, byl zle ustawiany i Lippi nie potrafił go wykorzystać oznacza że był słaby?pumex pisze:Taki kozak, że po odejściu Boasa stracił miejsce w podstawowym składzie. Di Matteo bez żalu go zdegradował do roli rezerwowego.iltalismano pisze:Ojoj, Sturridge to by także było cos. Kozak niemiłosierny ;O
25-30 baniek i 5-letni kontrakt 7-8mln rocznie dla 29-latka. Przecież taki transfer w perspektywie 2-3 lat może okazać się finansową klapą, nie widzicie tego? :shock:van Persie
Po stokroć wolałbym Cavaniego lub Higuaina, nawet, jeśli ich karta byłaby sporo droższa.
Sturridge jest świetnym napastnikiem.
"It seems today, that all You see, it's violence in movies and sex on Tv..."
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
"per noi altri terza stella, per voi altri terzo dito!"
Pumex pisze:Francuz (Pogba) nie ma najmniejszych szans na realną walkę o pierwszy skład.
- pumex
- Juventino
Argument zabijający każdego chętnego do dyskusji, mnie również.iltalismano pisze:lol. Henry u nas grał piach, byl zle ustawiany i Lippi nie potrafił go wykorzystać oznacza że był słaby?
Casus Henrego niedługo będzie wykorzystywany do dyskusji politycznych

Yhyiltalismano pisze:Sturridge jest świetnym napastnikiem.
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2012, 11:54 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

- Tacchinardi.
- Juventino
Taka krótka myśl mnie naszła... tak zazdrościliście Milanowi Zlatana który też nie był młody, a teraz narzekacie na RVP?

- pumex
- Juventino
Zobacz, co sam Zlatan zrobił z sytuacją finansową Milanu i jak on sam bardzo ograniczył możliwości dalszego wzmocnienia drużyny. W mediach już jest głośno od pewnego czasu o tym, czy transfer Szweda na takich warunkach był zasadny. Owszem, prawie sam wygrał im mistrzostwo, ale doszło do tego, że jego potężny kontrakt i 25mln wydane na jego kartę blokują dalsze inwestycje w klubie. Przez jego wiek w żaden sposób nie da się odzyskać nawet połowy środków w niego włożonych i uwierz mi, Milan mocno na tym cierpi, co widać w ich poczynaniach transferowych.Tacchinardi. pisze:Taka krótka myśl mnie naszła... tak zazdrościliście Milanowi Zlatana który też nie był młody, a teraz narzekacie na RVP?
Przeprowadzenia transferu Holendra na warunkach o jakich się mówi, w dobie nie najlepszych czasów dla Italii byłoby finansową porażką i za dwa lata bardzo mocno odczulibyśmy tę operację.
Lepiej jest zainwestować w kogoś droższego, ale z mniejszym kontraktem i przede wszystkim młodszego, mając przy tym szansę na sprzedanie go z zyskiem lub po prostu odzyskanie pieniędzy wyłożonych na kartę zawodniczą.
Każdy tutaj zazdrościł Milanowi piłkarza w typie Zlatana, ale nie samego Zlatana i nie warunków, na jakich jest w Medilanie.
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2012, 12:06 przez pumex, łącznie zmieniany 2 razy.

- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Na wstępie powiem, że to chyba mój trzeci post w tym temacie. Zainteresowanie więc znikome, dlatego niech nikogo nie zdziwi jeśli nie opiszę albo coś.
Mój pomysł na to mercato jest następujący.
I. Jeśli chodzi o bramkę sprawa nie wymaga głębszego komentarza.
II. Obrona. Jeśli chodzi o prawą stronę sprawę mamy chyba jasną, zarówno w 3-5-2 jak i 4-3-3, nie szukałbym tu na siłę jakiejś nowej opcji (czyli zostają Lichtsteiner i Caceres). Na środku w 3-5-2 mamy ten problem, że nie mamy żadnego zmiennika i o takiego należy się postarać. W tym celu zwracam swe oczy ku Hiszpanii i widzę tam niejakiego Zapate. Opcja tania i realna. Cholera wie jak z tym Bonuccim, dlatego rozsądnie byłoby jakimś środkowym obrońcą się zainteresować. Z lewej strony De Ceglie. Brakuje zawodnika, który mógłby naszego Paolo wyrzucić ze składu (nic do niego nie mam, ale kilka dobrych spotkań to ciągle za mało, także dlatego, że resztę czasu się leczy). Kolarov to byłoby marzenie. Nie wiem na ile jest wyceniany, ale jeśli mamy wzmacniać obronę to właśnie tak. Estigarribia mnie nie przekonał niestety.
III. Pomoc. Nasze trio nie ma właściwie zmienników. Jest wprawdzie Giaccherini, ale to nie jest jakaś wybitnie pewna opcja. Jest Padoin, ale kto go tam wie. Potrzeba jakości, pewności. Nie ukrywam, że w tym względzie priorytetowo patrzę na Asamoaha. Łączeni z nami są dodatkowo Pogba, ale on dopiero może coś pokazać, także pewności brak i Verratti, tu ten sam problem.
Nie miałbym nic przeciwko gdyby wyglądało to tak: Pirlo, Marchisio, Vidal, Giaccheirni, Asamoah, Pogba. I można optymistycznie patrzeć w przyszłość.
IV. Atak i chyba największe problemy. Pewniakiem jest chyba umiłowany przez Conte Vucinic. O tym, że potrzebujemy prawdziwej gwiazdy w tym temacie nie trzeba nikogo przekonywać, czy będzie to Van Persie, Suarez, Higuain, Dzeko czy nawet Cavani - nieważne. Ważne, że ktoś taki musi do nas przyjść i z miejsca zacząć strzelać. Alternatywą dla takiego grajka byłby Matri lub Quagliarella. W 4-3-3 potrzebujemy kogoś na prawą stronę. Jest wprawdzie Pepe, ale to tylko Pepe i może Giaccherini. Za mało. Nie miałbym nic przeciwko gdyby wrócił Giovinco. Może warto zainteresować się Isla? Jovetic? Ramirez?
Mój pomysł na to mercato jest następujący.
I. Jeśli chodzi o bramkę sprawa nie wymaga głębszego komentarza.
II. Obrona. Jeśli chodzi o prawą stronę sprawę mamy chyba jasną, zarówno w 3-5-2 jak i 4-3-3, nie szukałbym tu na siłę jakiejś nowej opcji (czyli zostają Lichtsteiner i Caceres). Na środku w 3-5-2 mamy ten problem, że nie mamy żadnego zmiennika i o takiego należy się postarać. W tym celu zwracam swe oczy ku Hiszpanii i widzę tam niejakiego Zapate. Opcja tania i realna. Cholera wie jak z tym Bonuccim, dlatego rozsądnie byłoby jakimś środkowym obrońcą się zainteresować. Z lewej strony De Ceglie. Brakuje zawodnika, który mógłby naszego Paolo wyrzucić ze składu (nic do niego nie mam, ale kilka dobrych spotkań to ciągle za mało, także dlatego, że resztę czasu się leczy). Kolarov to byłoby marzenie. Nie wiem na ile jest wyceniany, ale jeśli mamy wzmacniać obronę to właśnie tak. Estigarribia mnie nie przekonał niestety.
III. Pomoc. Nasze trio nie ma właściwie zmienników. Jest wprawdzie Giaccherini, ale to nie jest jakaś wybitnie pewna opcja. Jest Padoin, ale kto go tam wie. Potrzeba jakości, pewności. Nie ukrywam, że w tym względzie priorytetowo patrzę na Asamoaha. Łączeni z nami są dodatkowo Pogba, ale on dopiero może coś pokazać, także pewności brak i Verratti, tu ten sam problem.
Nie miałbym nic przeciwko gdyby wyglądało to tak: Pirlo, Marchisio, Vidal, Giaccheirni, Asamoah, Pogba. I można optymistycznie patrzeć w przyszłość.
IV. Atak i chyba największe problemy. Pewniakiem jest chyba umiłowany przez Conte Vucinic. O tym, że potrzebujemy prawdziwej gwiazdy w tym temacie nie trzeba nikogo przekonywać, czy będzie to Van Persie, Suarez, Higuain, Dzeko czy nawet Cavani - nieważne. Ważne, że ktoś taki musi do nas przyjść i z miejsca zacząć strzelać. Alternatywą dla takiego grajka byłby Matri lub Quagliarella. W 4-3-3 potrzebujemy kogoś na prawą stronę. Jest wprawdzie Pepe, ale to tylko Pepe i może Giaccherini. Za mało. Nie miałbym nic przeciwko gdyby wrócił Giovinco. Może warto zainteresować się Isla? Jovetic? Ramirez?
- Dante93
- Juventino
Tacchinardi.@ Nie dostrzegasz pewnej zasadniczej różnicy w położeniu naszym i Milanu? Milan jest klubem który od lat ma ustabilizowaną pozycje, i raczej liczy sie dla nich co jest tu i teraz, i budują skład tak, żeby wygrywać w każdym sezonie. W tym sezonie akurat sporo czynników sie nałożylo, że sezon zawalili praktycznie, jednak warto spojrzeć, że przystępowali do niego w roli faworyta, faworyta do scudetto i jednego z faworytów LM.
Juventus jest za to drużyną która realizuje konkretny plan powrotu na szczyt (który został w tym sezonie znacznie przyśpieszony
) i raczej budujemy skład który w perspektywie 2-3 lat powinien eksplodować i otrzymać miano 'kompletnego'. Marchisio, Vidal, Bonucci, czy obecnie obserwowani przez nas Cavani, Higuain czy Asamoah, to zawodnicy którzy mają jeszcze czas na osiąnięcie apogeum swojego piłkarskiego poziomu.
Dlatego ja również uważam, że transfer RVP jest słabym pomysłem. Jakbyśmy byli City/Realem tj zespołem który jest z góry skazany na bycie faworytem LM bo tak 'wypada' wtedy jasne taki piłkarz mógłby swoją cegiełke dołożyć.
Ale my startujemy dosyć z pozycji kopciuszka, i raczej cudów nie ma co wymagać. Najpierw musimy ustabilizować to do czego doszliśmy w 11/12 dopiero potem będzie trzeba przeskoczyć poziom wyżej (tj włączyć sie w walke na kontynencie). I nawet jeśli RVP>Cavani/Higuain to w perspektywie czasu myśle, że to własnie ten Cavani by dał nam więcej.
Ktoś wyżej też wspomniał o ciekawym aspekcie. Mianowicie mamy zapłacić ponad 30 mln za kogoś z kończącym sie kontraktem, i do tego pewnie zaserwować 29-latkowi 4-5-letni kontrakt wart z 6-7-8 mln za sezon. Nie żebym wąpił w Robina, ale ile on jeszcze utrzyma taką forme? Śmiem twierdzić, że takiej jak z ostatniego sezonu nie będzie mial już nigdy.
Juventus jest za to drużyną która realizuje konkretny plan powrotu na szczyt (który został w tym sezonie znacznie przyśpieszony
Dlatego ja również uważam, że transfer RVP jest słabym pomysłem. Jakbyśmy byli City/Realem tj zespołem który jest z góry skazany na bycie faworytem LM bo tak 'wypada' wtedy jasne taki piłkarz mógłby swoją cegiełke dołożyć.
Ale my startujemy dosyć z pozycji kopciuszka, i raczej cudów nie ma co wymagać. Najpierw musimy ustabilizować to do czego doszliśmy w 11/12 dopiero potem będzie trzeba przeskoczyć poziom wyżej (tj włączyć sie w walke na kontynencie). I nawet jeśli RVP>Cavani/Higuain to w perspektywie czasu myśle, że to własnie ten Cavani by dał nam więcej.
Ktoś wyżej też wspomniał o ciekawym aspekcie. Mianowicie mamy zapłacić ponad 30 mln za kogoś z kończącym sie kontraktem, i do tego pewnie zaserwować 29-latkowi 4-5-letni kontrakt wart z 6-7-8 mln za sezon. Nie żebym wąpił w Robina, ale ile on jeszcze utrzyma taką forme? Śmiem twierdzić, że takiej jak z ostatniego sezonu nie będzie mial już nigdy.
- Alessandro - NIEEE!
- Juventino
W sumie macie racje jeśli chodzi o Robina... ale myśle, że wolelibyście Robina, niż zostać z tym co jest... A to nie jest takie proste, że każdy jest nasz i tylko sobie wybieramy. Który będzie chciał Juve ten przyjdzie do Juve... a jak będzie chciało kilku, wtedy będzie wybór.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Macie troszkę racji z tymi aspektami finansowo-ekonomicznymi... ale tylko troszkę 
Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż Robin jest zawodnikiem lepszym od Cavaniego czy Igły. to nie jest żadna subiektywna opinia - to jest niepodważalne i oczywiste. Gdyby posiadał kontrakt do 2015, to trzeba by za niego bulnąć pewnie z 50-60milionów.
Spoko. Jeśli miałby do nas przyjść (w co nie chce mi się wierzyć), to Józek nie da mu więcej niż 6mln.

Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż Robin jest zawodnikiem lepszym od Cavaniego czy Igły. to nie jest żadna subiektywna opinia - to jest niepodważalne i oczywiste. Gdyby posiadał kontrakt do 2015, to trzeba by za niego bulnąć pewnie z 50-60milionów.
Spoko. Jeśli miałby do nas przyjść (w co nie chce mi się wierzyć), to Józek nie da mu więcej niż 6mln.

- Shark
- Juventino
jakie 20?Ouh_yeah pisze:Kupować snajpera za grubą kasę i jeszcze mu zmiennika za 20? To byłoby naprawdę chore.Shark pisze:Higuain gwarantuje nam tyle goli, a Huntelaar/ Giroud zaczynają na ławce i mają być konkurencją dla Vucinicia
tylko wtedy, gdyby kosztował <15 mln, czyli wart mniej więcej podobne pieniądze co Matri i Quagliarella
w sumie jeśli dojdzie dwóch napastników, to pożegnamy chyba Matriego
sądziłem, że będziemy na tym forum dyskutować z wzajemnym szacunkiem, ale skoro jest inaczej, to ja podziękuję, wolę kibicować w zaciszu domowym mojemu Juventusowi, z którym jestem od 15 lat i będę z pewnością dalej
- Shark
- Juventino
dużo racji, dlatego ja bym wybrał jeszcze inną opcję niż są rozważanepumex pisze:Zobacz, co sam Zlatan zrobił z sytuacją finansową Milanu i jak on sam bardzo ograniczył możliwości dalszego wzmocnienia drużyny. W mediach już jest głośno od pewnego czasu o tym, czy transfer Szweda na takich warunkach był zasadny. Owszem, prawie sam wygrał im mistrzostwo, ale doszło do tego, że jego potężny kontrakt i 25mln wydane na jego kartę blokują dalsze inwestycje w klubie. Przez jego wiek w żaden sposób nie da się odzyskać nawet połowy środków w niego włożonych i uwierz mi, Milan mocno na tym cierpi, co widać w ich poczynaniach transferowych.Tacchinardi. pisze:Taka krótka myśl mnie naszła... tak zazdrościliście Milanowi Zlatana który też nie był młody, a teraz narzekacie na RVP?
Przeprowadzenia transferu Holendra na warunkach o jakich się mówi, w dobie nie najlepszych czasów dla Italii byłoby finansową porażką i za dwa lata bardzo mocno odczulibyśmy tę operację.
Lepiej jest zainwestować w kogoś droższego, ale z mniejszym kontraktem i przede wszystkim młodszego, mając przy tym szansę na sprzedanie go z zyskiem lub po prostu odzyskanie pieniędzy wyłożonych na kartę zawodniczą.
Każdy tutaj zazdrościł Milanowi piłkarza w typie Zlatana, ale nie samego Zlatana i nie warunków, na jakich jest w Medilanie.
Radamel Falcao - będzie kosztował krocie (chociaż może zneutralizowalibyśmy to włączając w transakcję innych zawodników - chociażby buy-back-sell Giovinco czy Matriego), ale pensji nie będzie miał kosmicznej, znacznie niższą niż RvP, podejrzewam, że na piątaka się zgodzi
ale niestety tej opcji zarząd chyba w ogóle nie rozważał
sądziłem, że będziemy na tym forum dyskutować z wzajemnym szacunkiem, ale skoro jest inaczej, to ja podziękuję, wolę kibicować w zaciszu domowym mojemu Juventusowi, z którym jestem od 15 lat i będę z pewnością dalej
- pan Zambrotta
- Juventino
dla mnie to jest plota roku, że żona Van Persiego woli zimny i stary Turyn od drugiego po Londynie największym centrum handlowym i mody w Anglii.
Zapomnijcie o suchych i frajerskich statystykach Supersonica. Są suche i biedne, nic z nich nie wynika. Oto przed wami jak podnieść poziom tematu o mercato, jak wyliczać kogo najpierw powinniśmy sprowadzać, sama prawda, czysta matma. jedyne, co trzeba określić to zbiór:
zbiór dostępnych napastników którymi się interesujemy: Cavani, Suarez, Van Persi, Higuain. Jedyne, co potrzebujemy określić to :
Szansa sprowadzenia Cavaniego: 20%
Szansa sprowadzenia Suareza: 40%
Szansa sprowadzenia Van Persiego: 10%
Szansa sprowadzenia Higuaina: 15%
oraz:
Szansa sprawdzenia się Cavaniego: 80%
Szansa sprawdzenia się Suareza: 50%
Szansa sprawdzenia się Van Persiego: 50%
Szansa sprawdzenia się Higuaina: 60%
a także:
Cena Cavaniego: 40 mln
Cena Suareza: 30 mln
Cena Van Persiego 30 mln
Cena Higuaina: 30 mln
Szacujemy, czym najpierw powinniśmy się kierować w wyborze piłkarza. Określiłem, że najważneijszym są szanse adaptacji i sprawdzenia się piłkarza, potem Umiejętności, a na końcu cena (z racji, że za każdego trzeba dać mniej więcej tyle samo) w stosunku : 3:2:1
Resztę zrobi za nas matma:
Tworzymy sobie macierze preferencji klik! źródełko jak to sie robi, następnie liczymy średnie wartości wierszy i liczymy iloczyny średnich wierszy każdego piłkarza przez odpowiednie wagi.
Jakim piłkarzem powinien najpierw zająć się Marotta?
1.Luis Suarez - 0,3448 współczynnik.
2. Edinson Cavani - 0,268 współczynnik
3. Gonzalo Higuain - 0,1957 współczynnik
4. Robin Van Persie - 0,1588 współczynnik
Suarez to optimum z piłkarzy, którzy mogą do nas realnie przejść w stosunku do ich umiejętności i ceny. Cavani jest dobry, ale marne szanse i duża gaża odstraszają.
Wniosek? Marotta nie postępuje racjonalnie, gdyż wg plotek ich priorytetem jest Van Persi, który jest... ostatni. Wyprzedza go jeszcze Higuain.
Zapomnijcie o suchych i frajerskich statystykach Supersonica. Są suche i biedne, nic z nich nie wynika. Oto przed wami jak podnieść poziom tematu o mercato, jak wyliczać kogo najpierw powinniśmy sprowadzać, sama prawda, czysta matma. jedyne, co trzeba określić to zbiór:
zbiór dostępnych napastników którymi się interesujemy: Cavani, Suarez, Van Persi, Higuain. Jedyne, co potrzebujemy określić to :
Szansa sprowadzenia Cavaniego: 20%
Szansa sprowadzenia Suareza: 40%
Szansa sprowadzenia Van Persiego: 10%
Szansa sprowadzenia Higuaina: 15%
oraz:
Szansa sprawdzenia się Cavaniego: 80%
Szansa sprawdzenia się Suareza: 50%
Szansa sprawdzenia się Van Persiego: 50%
Szansa sprawdzenia się Higuaina: 60%
a także:
Cena Cavaniego: 40 mln
Cena Suareza: 30 mln
Cena Van Persiego 30 mln
Cena Higuaina: 30 mln
Szacujemy, czym najpierw powinniśmy się kierować w wyborze piłkarza. Określiłem, że najważneijszym są szanse adaptacji i sprawdzenia się piłkarza, potem Umiejętności, a na końcu cena (z racji, że za każdego trzeba dać mniej więcej tyle samo) w stosunku : 3:2:1
Resztę zrobi za nas matma:
Tworzymy sobie macierze preferencji klik! źródełko jak to sie robi, następnie liczymy średnie wartości wierszy i liczymy iloczyny średnich wierszy każdego piłkarza przez odpowiednie wagi.
Jakim piłkarzem powinien najpierw zająć się Marotta?
1.Luis Suarez - 0,3448 współczynnik.
2. Edinson Cavani - 0,268 współczynnik
3. Gonzalo Higuain - 0,1957 współczynnik
4. Robin Van Persie - 0,1588 współczynnik
Suarez to optimum z piłkarzy, którzy mogą do nas realnie przejść w stosunku do ich umiejętności i ceny. Cavani jest dobry, ale marne szanse i duża gaża odstraszają.
Wniosek? Marotta nie postępuje racjonalnie, gdyż wg plotek ich priorytetem jest Van Persi, który jest... ostatni. Wyprzedza go jeszcze Higuain.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
<15 to Hunter kosztował jak go nie chcieli w Realu a potem Milanie, teraz jest po sezonie, w którym strzelił prawie tyle samo bramek ile zaliczył występów.Shark pisze:tylko wtedy, gdyby kosztował <15 mln
Giroud też tani na pewno by nie był. Zresztą to póki co jednorazowy wystrzał. W przyszłym sezonie może się kopać po czole jak Matri, który przecież rok temu kończył rozgrywki z 20 golami.
- pumex
- Juventino
Falcao już teraz w Atletico zarabia chyba 6,5mln. Jeśli gdzieś przejdzie, to lekką ręką wyciągnie 8-9mln za sezon.Shark pisze:dużo racji, dlatego ja bym wybrał jeszcze inną opcję niż są rozważane
Radamel Falcao - będzie kosztował krocie, ale pensji nie będzie miał kosmicznej, znacznie niższą niż RvP, podejrzewam, że na piątaka się zgodzi