Afera Calcioscommesse
- Ein
- Juventino
A jakie sankcje są za obstawianie meczy ligowych przez piłkarzy Serie A ?Bartek88 pisze:Buffon co najwyzej moze pyknąc za hazard chodz on glupi nie jest, jesli ktos za niego obstawial, a raczej przelewal sumy kolesiowi, ktory obstawial to powie, ze pozyczał pieniądze znajomemu i co mu udowodnią? Chyba,ze skarbówka :d

- zahor
- Juventino
Na wstępie zaznaczę że jestem kompletnym laikiem bo nie studiowałem prawa, ale ja to widzę w ten sposób że działanie na zasadzie, tak opisałeś, "proszę pani, inni też robili to samo" może działać co najwyżej w podstawówce. Nie wydaje mi się natomiast (aczkolwiek, jak zaznaczyłem na wstępie, mogę się mylić) żeby za ustawienie meczu w pięć osób przewidziane były mniejsze karny, niż np. w trzy. Natomiast można się pogrążyć składając fałszywe zeznania. I nawet jeżeli piłkarz nie do końca to wszystko ogrania, to od tego ma prawnika żeby mu to wyperswadował.Ein pisze:Inaczej. Może mu to obiecywali, nie studiuję włoskiego prawa więc nie wiem, ale taka gadka bardziej przypomina 'proszę pani, nie tylko ja to robiłem'. Poza tym, koleś jest piłkarzem, kto wie co ten chłopak ma w głowie.
Conte jest w sytuacji o tyle lepszej, że jemu nikt nie zarzuca ustawiania meczu. Wszyscy twierdzą że Conte nie brał w tym wszystkim udziału, tyle że jeden twierdzi że wiedział o procederze, a reszta że nie. Dlatego w przypadku trenera jestem dużo spokojniejszy.Ein pisze: A to, że zeznania jednego gościa mnie nie przekonują to via sytuacja z Conte i tym kolesiem co go oskarża. To, że koleś wskazuje kolejne osoby to wiesz, tłumaczy się po prostu. Teraz będą kolejnych przesłuchiwali, zobaczymy co oni powiedzą.
Myślę że słowo "jeśli" jest tutaj kluczowe.Ein pisze: Ogólnie w całej tej aferze i tych dowodach: wyrzucaniu kart telefonicznych etc. to tak na prawdę wszystko można umorzyć przez brak dowodów. Oczywiście jeżeli chłopaki się nie rozprują i zainwestują te kilka tys. na dobrych prawników.
Mi, o czym już pisałem wcześniej, tłumaczenia Buffona wydają się dość mocno mętne i ogólnie nie dziwię się że narobiło się tyle smrodu wokół tego wszystkiego, ale z drugiej strony póki co Gigi nie jest póki co o nic podejrzany, nie toczy się śledztwo przeciw niemu (czy też w jego sprawie, popraw mnie jeżeli źle napisałem).Ein pisze: Najbardziej przekichane może mieć o dziwo Buffon. Jeżeli jemu już grzebią w finansach, adwokat się nie wypowiada, to na pierwszy rzut oka widać, że kręcił i teraz będą się starali o odroczenie sprawy bądź o jakiś najmniejszy wyrok.
Wydaje mi się że nie tylko (vide Mutu czy ostatnio Piszczek), ale czy ktoś mógłby to potwierdzić?Bartek88 pisze: W ogole jesli czysto hipotetycznie Pepe czy Bonu czy inny gracz dostaną zawieszenie, to obowiązywać będzie tylko we włoskiej pilce rozumiem?
- Ein
- Juventino
1) wiesz, może dali mu klauzurę, że jak się 'rozpruje' to zamiast zawieszenia rocznego, dostanie pół roku czy coś takiego. Ogólnie rozmowa o tym 'co być mogło', 'co mu mówili' to trochę nasze dywagację, może jest zupełnie inaczej. Czort wie albo ktoś jak działa prokuratura i sądy w takich sprawach we Włoszech.
2) Może Conte nie zarzucają, ale przeszukiwali mu chatę więc mimo ... coś może być na rzeczy/może nie
3) Ciekawi mnie odnośnie Buffona czy mu tylko fiskus wejdzie czy kwalifikacja czynu się zmieni.
Może niedługo będziecie mogli się pochwalić tapetą z Buffonem zza krat
2) Może Conte nie zarzucają, ale przeszukiwali mu chatę więc mimo ... coś może być na rzeczy/może nie
3) Ciekawi mnie odnośnie Buffona czy mu tylko fiskus wejdzie czy kwalifikacja czynu się zmieni.
Może niedługo będziecie mogli się pochwalić tapetą z Buffonem zza krat

- darex
- Juventino
A po całej sprawie werdykt sądu będzie taki:
Odebranie Juventusowi kolejnych 10-ciu mistrzów Włoch i przez następne 10 lat zakaz występowania w jakichkolwiek rozgrywkach pucharowych. No i oczywiście przez te lata każdy sezon Juve zaczyna z -20 punktami. Coś mi się wydaje że niektórym ludziom we Włoszech bardzo by się to podobało.
Odebranie Juventusowi kolejnych 10-ciu mistrzów Włoch i przez następne 10 lat zakaz występowania w jakichkolwiek rozgrywkach pucharowych. No i oczywiście przez te lata każdy sezon Juve zaczyna z -20 punktami. Coś mi się wydaje że niektórym ludziom we Włoszech bardzo by się to podobało.
- Bartek88
- Juventino
Ale popatrz, Buffon mowi, ze nic nie obstawial, nie miał z tym nic wspólnego tylko pożyczał pieniądze przyjacielowi bo był w potrzebie i co mu udowodnią?Ein pisze:A jakie sankcje są za obstawianie meczy ligowych przez piłkarzy Serie A ?Bartek88 pisze:Buffon co najwyzej moze pyknąc za hazard chodz on glupi nie jest, jesli ktos za niego obstawial, a raczej przelewal sumy kolesiowi, ktory obstawial to powie, ze pozyczał pieniądze znajomemu i co mu udowodnią? Chyba,ze skarbówka :d
Pozatym nie chce mi sie wierzyć,że wiedząc, iż to jest nielegalne tak o wyplacił 1,5 mln euro i postawil na sprzedany mecz...
Gigi kupowal jakis czas temu ten swój klub gdzie sie urodził czy wychował, może to na to ten hajs i po klopocie?
Media to strasznie roztrząsają, szukają sensacji i tyle - co znając włoską prasę było do przewidzenia...
A co do Bonu to on troche z twarzy tak na idiote wygląda...

- bendzamin
- Redaktor
Prawnik Gigiego powiedzial wczoraj, ze ten przelew na 1,5 mln € z 13.09.2010 byl na zakup 20 zegarkow Rolex i maja na to wszystkie papiery. Sam Gigi powiedzial, ze moze wydawac swoj hajs, na co mu sie podoba, i ze jak tak to media interesuje, to nastepnym razem bedzie je informowal na biezaco
O niego jestem akurat spokojny.
- Zawidowianin
- Juventino
Z tego co czytałem Carrobio dostanie 20 miesięcy banaEin pisze:1) wiesz, może dali mu klauzurę, że jak się 'rozpruje' to zamiast zawieszenia rocznego, dostanie pół roku czy coś takiego. Ogólnie rozmowa o tym 'co być mogło', 'co mu mówili' to trochę nasze dywagację, może jest zupełnie inaczej. Czort wie albo ktoś jak działa prokuratura i sądy w takich sprawach we Włoszech.
Czyli trochę zyskał.
Likely bans for players and illegal bettors by FIGC will be:
a) 1 year ban from all football activities for anyone who was asked
to fix a game, refused but then failed to report it.
b) 2 years ban for anyone who placed a bet but didn't play in game.
c) 5 year ban to player who agreed to fix the game and played in it..
onliforpipul
- Gruber95
- Juventino
Poświęciłem trochę czasu na przeczytanie poprzednich stron, bo nie ukrywam, że chciałbym włączyć się do tematu. Cóż, same zmartwienia na tle tego pięknego dla nas sezonu.
Niestety, ale ta afera już jest rozkręcona z jednej strony przez dowody (niektórych autentyczność na razie nie jest potwierdzona) a z drugiej przez ciągłe newsy, oczerniające to jednych, to drugich...
Czytając na którejś ze stron tematu pewne podsumowanie dotychczasowych informacji przeraziłem się. 75 meczów badanych, 11 drużyn serie A zamieszanych. To co się tam dzieje, jest skandaliczne, nawet jeśli powyższe liczby nie są w 100% prawdą. Zgadzam się z niektórymi, że czas po EURO we włoskiej piłce może być gorący.
Cały ten bajzel jest naprawdę przykry... nie trzeba być kibicem Juventusu, aby być poważnie zmartwionym. Nie ma co ukrywać, na pewno na tym nie zyskamy.
Nawet jeżeli afera nie przyniesie drastycznych konsekwencji (w co ciężko powoli wierzyć) to znów Juventus będzie kojarzony tylko z tym syfem. Uczciwy sukces już teraz podważany jest przez zawistnych Milanistów i Interowców, rzygać się chce, jak się czyta niektóre rzeczy. Boli to, że to nie tylko kibice, ale całe środowisko piłkarskie chętnie łączy Juventus z tą sprawą.
Cytowane przez niektórych userów artykuły (m.in weszło, czy news na stronie Interu) są tylko tego dowodem. Syf we włoskiej piłce jest ogromny, liga znów się stacza. --> mniejsze zainteresowanie jeśli chodzi o transfery, do tego sponsorzy, oglądalność, atrakcyjność etc.
Niestety, ale ta afera już jest rozkręcona z jednej strony przez dowody (niektórych autentyczność na razie nie jest potwierdzona) a z drugiej przez ciągłe newsy, oczerniające to jednych, to drugich...
Czytając na którejś ze stron tematu pewne podsumowanie dotychczasowych informacji przeraziłem się. 75 meczów badanych, 11 drużyn serie A zamieszanych. To co się tam dzieje, jest skandaliczne, nawet jeśli powyższe liczby nie są w 100% prawdą. Zgadzam się z niektórymi, że czas po EURO we włoskiej piłce może być gorący.
Cały ten bajzel jest naprawdę przykry... nie trzeba być kibicem Juventusu, aby być poważnie zmartwionym. Nie ma co ukrywać, na pewno na tym nie zyskamy.
Nawet jeżeli afera nie przyniesie drastycznych konsekwencji (w co ciężko powoli wierzyć) to znów Juventus będzie kojarzony tylko z tym syfem. Uczciwy sukces już teraz podważany jest przez zawistnych Milanistów i Interowców, rzygać się chce, jak się czyta niektóre rzeczy. Boli to, że to nie tylko kibice, ale całe środowisko piłkarskie chętnie łączy Juventus z tą sprawą.
Cytowane przez niektórych userów artykuły (m.in weszło, czy news na stronie Interu) są tylko tego dowodem. Syf we włoskiej piłce jest ogromny, liga znów się stacza. --> mniejsze zainteresowanie jeśli chodzi o transfery, do tego sponsorzy, oglądalność, atrakcyjność etc.
Juve, storia di un grande amore.
- Ein
- Juventino
vsBartek88 pisze:Ale popatrz, Buffon mowi, ze nic nie obstawial, nie miał z tym nic wspólnego tylko pożyczał pieniądze przyjacielowi bo był w potrzebie i co mu udowodnią?
Czyli jedno wielkie ehehehebendzamin pisze:Prawnik Gigiego powiedzial wczoraj, ze ten przelew na 1,5 mln € z 13.09.2010 byl na zakup 20 zegarkow Rolex i maja na to wszystkie papiery.

czyli jeżeli potwierdzą się dowody procesowe, to Pepe bana na 1 rok wyłapieZawidowianin pisze:Likely bans for players and illegal bettors by FIGC will be:
a Bono na 5 lat, bo jak mniemam grał w tym meczu Bari vs ktoś tam.
Nie dziwi mnie to, że Marotta ze spółką czekają na decyzję, ew. oskarżenia prokuratury, bo jeżeli nasi na prawdę popłyną. To jednego z drugim nie sprzedamy, osłabienia składu będą. Tak więc teraz zdrowaśki do Matki Boskiej Juventusowkiej o to, aby to fałszywe zeznania były, brak dowodów etc., bo inaczej tracimy 2 graczy plus Buffona który mąci (że też nie potrafi trzymać ust na kłódkę i czekać na wypowiedź adwokata) i będziemy nie w Serie B, ale w czarnej dvupie.
- Gruber95
- Juventino
Cóż, podnieśliśmy się i znów dostaliśmy solidnego strzała... Ktoś tam trzyma łapę, żeby nas zgnoić jak najbardziej. Całe te zeznania też swoją drogą szemrane, wszystko robią dla jak największego szumu. Jednak jakby nie spojrzeć, jeżeli zawieszą choć jednego naszego to można być pewnym, że ktoś na pewno zadba żeby to obiegło wszystkie media. I znów ta sama łatka do nas przylgnie.
Najśmieszniej będzie, jak Interowi się LM trafi przez ten cały syf. :snooty:
Najśmieszniej będzie, jak Interowi się LM trafi przez ten cały syf. :snooty:
Juve, storia di un grande amore.
- JuveR
- Juventino
Przecież Buffon powiedział, że ma kolekcję zegarków oraz pomógł przyjacielowi. Co tu się nie zgadza ze słowami adwokata?Ein pisze:vsBartek88 pisze:Ale popatrz, Buffon mowi, ze nic nie obstawial, nie miał z tym nic wspólnego tylko pożyczał pieniądze przyjacielowi bo był w potrzebie i co mu udowodnią?
Czyli jedno wielkie ehehehebendzamin pisze:Prawnik Gigiego powiedzial wczoraj, ze ten przelew na 1,5 mln € z 13.09.2010 byl na zakup 20 zegarkow Rolex i maja na to wszystkie papiery.![]()
czyli jeżeli potwierdzą się dowody procesowe, to Pepe bana na 1 rok wyłapieZawidowianin pisze:Likely bans for players and illegal bettors by FIGC will be:
Nie dziwi mnie to, że Marotta ze spółką czekają na decyzję, ew. oskarżenia prokuratury, bo jeżeli nasi na prawdę popłyną. To jednego z drugim nie sprzedamy, osłabienia składu będą. Tak więc teraz zdrowaśki do Matki Boskiej Juventusowkiej o to, aby to fałszywe zeznania były, brak dowodów etc., bo inaczej tracimy 2 graczy plus Buffona który mąci (że też nie potrafi trzymać ust na kłódkę i czekać na wypowiedź adwokata) i będziemy nie w Serie B, ale w czarnej dvupie.
Przerasta mnie ogrom zamieszanych w to zawodników. Najbardziej boję się o Bonucciego

- nynek
- Juventino
- Podziekował: 6 razy
Pozdrowienia dla Twojej nauczycielki od języka polskiego.Bartek88 pisze:Buffon co najwyzej moze pyknąc za hazard chodz on glupi nie jest
Zakup 20 Rolexów to normalnie dzień jak co dzień.bendzamin pisze:Prawnik Gigiego powiedzial wczoraj, ze ten przelew na 1,5 mln € z 13.09.2010 byl na zakup 20 zegarkow Rolex i maja na to wszystkie papiery.
Dziwne to wszystko. Na pewno będą z tego jakieś grube jajca.
- Zawidowianin
- Juventino
To są maksymalne okresy. Gdzieś się pojawiła informacja, że Conte byłby zawieszony na 3 miechy i do czasu jego powrotu jego funkcje miałaby pełnic jakaś marionetka. Oczywiście to tylko prasa.Ein pisze:czyli jeżeli potwierdzą się dowody procesowe, to Pepe bana na 1 rok wyłapieZawidowianin pisze:Likely bans for players and illegal bettors by FIGC will be:
onliforpipul