Liga Mistrzów 2011/12

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 14:49

Eee... to już bym wolał, żeby zabrali jedno miejsce T-Mobile Ekstraklasie. Przynajmniej polska piłka by się do czegoś komuś przydała.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 14:53

pumex pisze:Więc jak? Komuś zabiorą, żeby dać Chelsea? Chyba nie może tak nagle jedna drużyna pojawić się dodatkowo w tych rozgrywkach? Będzie nieparzyście (?), chyba, że mam chwilową ciemnotę mózgową :doh:
Czwarte miejsce w lidze przestanie byc premiowane gra w kwalifikacjach do Ligi Mistrzow. Jesli dobrze to rozumiem, to tabela 'pod puchary' zostanie zmodyfikowana - chelsea 'wskoczy' na czwarte miejsce, a druzyny, ktore byly nad nia, spadna o jedna pozycje.

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 17:40

Moim zdaniem, ten przepis jest wyjątkowo nie fair. Drużyna cały sezon walczy o awans do Ligi Mistrzów, a potem zostaje wyjątkowo perfidnie zrobiona na szaro. Już lepiej by było, gdyby drużyna z czwartego miejsca zaczynała chociaż eliminacje od pierwszej rundy.

Obrazek
Maly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 17:56

Izi pisze:
Wikipedia pisze:(...)
jeśli obrońca tytułu pochodzi z federacji, która posiada 4 reprezentantów w Lidze Mistrzów, i zajął w lidze krajowej miejsce uprawniające do gry w Lidze Europy UEFA, zastępuje on w Lidze Mistrzów 4. drużynę ligi, a ta zostaje przeniesiona do Ligi Europy, wobec czego liczba reprezentantów danej federacji w pucharach europejskich zwiększa się o 1 zespół[3];

(..)

jeśli obrońca tytułu pochodzi z federacji, która posiada mniej niż 4 reprezentantów w Lidze Mistrzów, i zajął w lidze krajowej miejsce uprawniające do gry w Lidze Europy UEFA, otrzymuje on prawo gry w Lidze Mistrzów obok innych do tego uprawnionych drużyn, a liczba reprezentantów danej federacji w pucharach europejskich zwiększa się o 1 zespół[3];
coś tu jest źle przetłumaczone, liczba reprezentantów w tych przypadkach nie powinna się zmienić albo ja tu czegoś nie pojmuję

a odnośnie przepisów to jest tak jak napisał Vimes - 4 drużyna PL będzie mogła czuć się wydymana, ale przepisy są takie a nie inne a czasy gdy na szybko dla Liverpoolu kombinowano drogę od 1 rundy eliminacji minęły

Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.

magica Juve vinci

A nie mówiłem?
Wiking

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 3 razy

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 20:01

Vimes pisze:Moim zdaniem, ten przepis jest wyjątkowo nie fair. Drużyna cały sezon walczy o awans do Ligi Mistrzów, a potem zostaje wyjątkowo perfidnie zrobiona na szaro. Już lepiej by było, gdyby drużyna z czwartego miejsca zaczynała chociaż eliminacje od pierwszej rundy.
Ok, ok, ale zawsze ktoś i tak będzie poszkodowany. Przecież w takich okolicznościach wygrany musi grać za kogoś - bo jeśli nie to system zaczyna szwankować. Można go łatać np. poprzez dodatkowe pre-eliminacje, ale to już jest takie kombinowanie.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 20:42

Wiking pisze:Ok, ok, ale zawsze ktoś i tak będzie poszkodowany. Przecież w takich okolicznościach wygrany musi grać za kogoś - bo jeśli nie to system zaczyna szwankować. Można go łatać np. poprzez dodatkowe pre-eliminacje, ale to już jest takie kombinowanie.
Moim zdaniem, to mniejszy problem niż się pozornie wydaje. W pierwszej rundzie eliminacji do Ligi Mistrzów występują zespoły, których szanse na zakwalifikowanie się do fazy grupowej są niskie i te drużyny są tego świadome. Z ich punktu widzenia dużo lepszą opcją mogłoby być rozegranie takiego pre-eliminacyjnego meczu z atrakcyjnym rywalem i zgarnięcie kasy z biletów oraz trochę fejmu w mediach niż bęcki od jakiś nołnejma. Wystarczyłoby zostawić otwartą furtkę dla tych zespołów, żeby jeżeli zechcą mogły zagrać taki pre-eliminacyjny dwumecz z zespołem, który znalazłby się w takiej sytuacji jaka teoretycznie może przydarzyć się czwartej drużynie w obecnym sezonie Premier League.

Obrazek
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 21:36

2:1 przerwa. Prawda taka, że i Real i Bayern mają jednakową szansę aby awansować. W obronie grają słabo, w ataku i jedni i drudzy są więc groźni. Gdyby się czepiać szczegółów to powinien być drugi karny dla Bayernu w samej końcówce pierwszej połowy po tym rzucie wolnym. Niemniej jednak dwa karne już były, nie wiem czy sędzia zdecyduje się na więcej.

Espaneta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 21:40

W końcówce jeszcze karny się należał Bayernowi za zagranie ręką psychola, ogólnie początek dla Realu ale później już wszystko pod dyktando Bayernu, ciekawe co przyniesie druga połowa :D

rad

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 21:43

Bayern gra b.dobrze. Lepiej w obronie, skuteczniej w ataku i Bawarczycy będą w finale. Ogromne wrażenie robią na mnie przeżuty Alonso, co do centymetra przez całą szerokość boiska i ta technika Robbena. :whistle:
Wszyscy wiedzą, że on gra tylko lewą nogą a i tak jest niesamowicie groźny.

bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 21:45

Nie wiem jak Was, ale mnie irytuje Borek. Strzeli real, to sie drze, jakby Polska strzelila bramke w finale Euro 2012, strzeli bayern, to mowi 'gol'. I srednio mnie interesuje, ze jest kibicem realu, komentuje w polskiej, ogolnodostepnej telewizji, wiec powinien byc bezstronny.

Obrazek
rad

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 21:49

Generalnie od obydwu panów bije (nieukrywaną nawet) jednostronnością. Jak dla mnie to kolejny powód do tego aby awansował Bayern, co by nauczył niektórych pokory.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 22:26

Frekwencja w temacie niższa niż wczoraj, jak widać Real ma zauważalnie niższy "hate factor" :). Nie chce mi się oglądać dogrywki. Mógłby Bayern coś jeszcze wpakować.

Obrazek
juvemaroko

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 22:29

Bayern duzo lepsze ale jego napstnicy duzo pudluja kiedy obrona Realu fatalnie sie spisuje. To moze slono kosztowac szczegolnie w serii rzutach karnych przeciwko Don Cassillas (najlepsze bramkarz na swiecie moim zdaniem)

jareckijuve

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 22:34

Szczerze to wolałbym Real w finale. Może dlatego, że nie lubię niemców... a przed nami dogrywka ;)

Z Juventusem od 2004 roku!
bendzamin

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2012, 22:36

Jak dla mnie, to lepsze bedzie widowisko, jak zagraja Niemcy zamiast Hiszpanow :) Fajnie, ze mamy dogrywke. Moze karne? :D

Obrazek
ODPOWIEDZ