LaLiga
- Amarillo
- Juventino
Gdyby nimi nie ruszył nie byłoby sprawy. Dostałby w mordę, pozwijałby się minutę, dwie i nie byłoby karnego. Sędzia pewnie brał pod uwagę RUCH RĘKĄ. Ruch był, ręka była, karny podyktowany. Potem mu się zrobiło przykro i wam karnego oddał. Voila.
Sapere Aude!
- stahoo
- Juventino
Karny z Busquetsem jest hmm... ciężką sprawą dla kogoś kto tylko uważa się za eksperta (jak 99% tutaj, w tym ja), a nie zna dokładnie przepisów. Zapytałem kolegę sędziego co o tym sądzi, dam znac jak mi odpisze.
- Amarillo
- Juventino
Ja to widzę bardziej w kategorii dwóch decyzji w świetle przepisów nader prawidłowych. To znaczy z każdej się arbiter wybroni. Tu nie było sytuacji, że ktoś wyłożył się jak rażony piorunem bez kontaktu z nogami rywala czy coś w tym stylu. Ile osób tyle opinii jak na forum widać. Bez spiny, to tylko wymiana opinii. Jakby nie patrzeć wygralibyście 1-0 gdyby odjąć te 2 karne więc 3 punkty dla Barcy tak czy siak należałyby się.
Sapere Aude!
- Dante93
- Juventino
Hm powiem tak, karnego Levante JA bym nie podyktował.
Co nie zmienia faktu, że karny dla Barcy był skandaliczny
Przecież zawodnik Barcy rownież atakował wyciąniętą ręką, dlaczego więc interpretować to zdarzenie na jego korzyść? (tak wiem, bo to Barcelona
) Poza tym Cuenca mógłby dostać kartke za symulowanie, bo dodał bardzo dużo od siebie żeby upaść w tej akcji. Jak dla mnie karnego być nie powinno.
Co nie zmienia faktu, że karny dla Barcy był skandaliczny

- Dtmiu
- Katalończyk
Mam spine, bo zobaczyłem tutaj kilka głosów pomeczowych mówiących o tym że znowu sędziowanie było pod Barcę, z czym absolutnie się nie zgadzam. Hejtowanie na fcb jest teraz modne, więc jestem po prostu wrażliwy na punkcie nieobiektywnych opinii, zwłaszcza że sam jako tako zawsze staram się zachować obiektywizm. Tyle 
- LordRahl
- Juventino
Ludzie litości, w gruncie rzeczy z obu decyzji sędzia mógł się wybronić, a ponadto gdyby nie dyktował też dałby radę się wytłumaczyć, także bez spiny. Nikt szczególnie nie zyskał na tym, bo po 1 błędzie, bardziej Levante, bo Barca musiała gonić.
- zahor
- Juventino
No i to jest też jeden z głównych problemów obecnej piłki nożnej, którego nie rozwiąże nawet wprowadzenie powtórek wideo. Przepisy są po prostu niejednoznaczne, do tego sporo z nich jest zupełnie martwych lub nieżyciowych. Piłkarz musi dokładnie wiedzieć na jakie zagranie może sobie pozwolić, a jakiego zagrania musi unikać bo sędzia odgwiżdże faul. Istnieją niby jakieś tam niepisane normy, ale raz że są one różne w różnych ligach, stąd wiele kontrowersji w meczach międzynarodowych, dwa że często sędziowie ich nie przestrzegają, bo potem, tak jak piszesz, są w stanie się wybronić. Pół biedy jeżeli sędzia gwiżdże po aptekarsku, niezgodnie z duchem gry w obie strony, tak jak wczoraj, gorzej jak dochodzi do takich sytuacji jak w meczu Barcelony z Milanem kiedy sędzie pięć minut przed przerwą gwiżdże skrajnie dokładnie, a pięć minut po przerwie nie odgwizduje dużo poważniejszego przewinienia.LordRahl pisze:Ludzie litości, w gruncie rzeczy z obu decyzji sędzia mógł się wybronić, a ponadto gdyby nie dyktował też dałby radę się wytłumaczyć, także bez spiny.
Obawiam się że sformułowanie na papierze co dokładnie powinno być traktowane jako faul a co nie nie jest możliwe. Przydałoby się stworzenie jakiegoś takiego wzorcowego filmu instruktażowego pokazującego jakie zagrania sędziowie powinni gwizdać a jakie nie na całym świecie.
- LordRahl
- Juventino
W 100 % się z Toba zgadzam, nie ma opcji zrobić tego tak dokładnie ale powinien cały piłkarski świat mieć jakoś usystematyzowane co jak i dlaczego.zahor pisze:No i to jest też jeden z głównych problemów obecnej piłki nożnej, którego nie rozwiąże nawet wprowadzenie powtórek wideo. Przepisy są po prostu niejednoznaczne, do tego sporo z nich jest zupełnie martwych lub nieżyciowych. Piłkarz musi dokładnie wiedzieć na jakie zagranie może sobie pozwolić, a jakiego zagrania musi unikać bo sędzia odgwiżdże faul. Istnieją niby jakieś tam niepisane normy, ale raz że są one różne w różnych ligach, stąd wiele kontrowersji w meczach międzynarodowych, dwa że często sędziowie ich nie przestrzegają, bo potem, tak jak piszesz, są w stanie się wybronić. Pół biedy jeżeli sędzia gwiżdże po aptekarsku, niezgodnie z duchem gry w obie strony, tak jak wczoraj, gorzej jak dochodzi do takich sytuacji jak w meczu Barcelony z Milanem kiedy sędzie pięć minut przed przerwą gwiżdże skrajnie dokładnie, a pięć minut po przerwie nie odgwizduje dużo poważniejszego przewinienia.LordRahl pisze:Ludzie litości, w gruncie rzeczy z obu decyzji sędzia mógł się wybronić, a ponadto gdyby nie dyktował też dałby radę się wytłumaczyć, także bez spiny.
Obawiam się że sformułowanie na papierze co dokładnie powinno być traktowane jako faul a co nie nie jest możliwe. Przydałoby się stworzenie jakiegoś takiego wzorcowego filmu instruktażowego pokazującego jakie zagrania sędziowie powinni gwizdać a jakie nie na całym świecie.
- SKAr7
- Juventino
Oczwiście, że da się to zrobić! Problem w tym, że Fifa chce błędów, by piłka wzbudzała większe i skrajne emocje, ergo była popularniejsza, ergo przynosiła większe dochody. Coś na zasadzie "Dlaczego w mediach nie ma poważnych spraw, tylko Smoleńsk, Madzia i PO vs PiS".LordRahl pisze: W 100 % się z Toba zgadzam, nie ma opcji zrobić tego tak dokładnie ale powinien cały piłkarski świat mieć jakoś usystematyzowane co jak i dlaczego.
Zresztą nie ma co się czepiać Barcelony. Choć czuję do nich złość za sposób w jaki wygrywają w ostatnich latach w LM, to jednak w La Liga to oni są bardziej pokrzywdzeni. I jeden, zwrócony, karny to nic w stosunku do tych ładnych kilku oczek które sędziowie dodali Realowi.
- Maly
- Juventino
- Podziekował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
najwyraźniej nie znasz przepisów a swoją wiedzę czerpiesz z gry pod blokiemDtmiu pisze:Levante dostało karnego z kapelusza w 1 połowie który według przepisów wręcz nie mógł być podyktowany
najwyraźniej też żyjesz w przekonaniu, że w pamiętnym meczu z Chelsea po strzale Ballacka też nie było ręki gracza barcelony i stąd twoje wywodyDtmiu pisze:ręce są już ewidentnie przy ciele i zawodnik robi wszystko żeby tylko uniknąć zagrania ręką. Takich karnych się po prostu nie dyktuje.
raczej nie powinieneś się wypowiadać na tematy związane z przepisami...Kubba pisze:Co sędziego obchodzi czy jaki ruch rękami wykonuje dany zawodnik przed dotknięciem piłki?
ps. a karny dla barcy (mimo iż potwierdzałby teorię o uatrakcyjnieniu ligi etc) wygląda na słuszny, na wyciągnięcie ręki obrońca zareagował odepchnięciem OBIEMA rękami, w pierwszej chwili nie interesowała go piłka a zawodnik...
Kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę.
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
magica Juve vinci
A nie mówiłem?
- zahor
- Juventino
Naprawdę uważasz że gdyby usunąć te błędy sędziowskie, to piłka nożna byłaby mniej popularna? Czy zauważyłeś żeby tenis stracił na popularności od momentu, jak wprowadzono challenge? Czy hokej wzbudza mniej emocji od kiedy sędziowie mają do dyspozycji kamery? Czy narciarstwo alpejskie było ciekawsze kiedy czasy mierzono stoperem? Skrajne emocje mają wywoływać piłkarze. Nie sędziowie, nie stan murawy, nie warunki atmosferyczne ani cokolwiek innego.SKAr7 pisze: Oczwiście, że da się to zrobić! Problem w tym, że Fifa chce błędów, by piłka wzbudzała większe i skrajne emocje, ergo była popularniejsza, ergo przynosiła większe dochody. Coś na zasadzie "Dlaczego w mediach nie ma poważnych spraw, tylko Smoleńsk, Madzia i PO vs PiS".
Na stronie FIFY są dostępne w trzech językach zasady gry w piłkę nożną. Wskaż mi proszę przepis który stanowi, że po takim zagraniu jak tamto należy się rzut karny.Maly pisze: najwyraźniej nie znasz przepisów a swoją wiedzę czerpiesz z gry pod blokiem
- Kubba
- Juventino
Hmmm.. Trochę źle to napisałem. Chodziło mi o to, iż nie można tego zagrania ręką tłumaczyć "że piłkarz chciał ręce przytrzymać przy ciele, co widać na filmiku w x sekundzie". Sędziego taka kwestia nie powinna interesować, zagranie ręką jest moim zdaniem tu ewidentne na karnego. Ale wiadomo, każdy może to różnie interpretować.Maly pisze:raczej nie powinieneś się wypowiadać na tematy związane z przepisami...Kubba pisze:Co sędziego obchodzi czy jaki ruch rękami wykonuje dany zawodnik przed dotknięciem piłki?
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Busquets doskakując do rywala chciał przyciągnąć ręce do klatki piersiowej i został po prostu nabity z niewielkiej odległości. Piłkarze Levante jakoś specjalnie się nie oburzyli po tym zagraniu, tak samo jak gracze Barcy kiedy padł Cuenca.
Oba karne błędnie przyznane.
Oba karne błędnie przyznane.
- Dtmiu
- Katalończyk
Bo Ty jesteś najmądrzejszy a kto się nie zgadza z Twoimi wywodami niech zamilknieMaly pisze:najwyraźniej nie znasz przepisów a swoją wiedzę czerpiesz z gry pod blokiemDtmiu pisze:Levante dostało karnego z kapelusza w 1 połowie który według przepisów wręcz nie mógł być podyktowanynajwyraźniej też żyjesz w przekonaniu, że w pamiętnym meczu z Chelsea po strzale Ballacka też nie było ręki gracza barcelony i stąd twoje wywodyDtmiu pisze:ręce są już ewidentnie przy ciele i zawodnik robi wszystko żeby tylko uniknąć zagrania ręką. Takich karnych się po prostu nie dyktuje.raczej nie powinieneś się wypowiadać na tematy związane z przepisami...Kubba pisze:Co sędziego obchodzi czy jaki ruch rękami wykonuje dany zawodnik przed dotknięciem piłki?
ps. a karny dla barcy (mimo iż potwierdzałby teorię o uatrakcyjnieniu ligi etc) wygląda na słuszny, na wyciągnięcie ręki obrońca zareagował odepchnięciem OBIEMA rękami, w pierwszej chwili nie interesowała go piłka a zawodnik...
Według mnie nie powinno być karnego bo w chwili kiedy piłka dotknęła rąk zawodnika to były one przy ciele i zostały nastrzelone. Znajdź mi przepis który powie że w takim wypadku trzeba podyktować karnego to oddam Ci co Twoje ale póki co strasznie bredzisz i jeszcze uważasz się za nie wiadomo kogo