LaLiga

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ
bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2012, 19:03

Obiektywnie ? Żadnej z tej drużyny nie kibicuje

Ogólnie słaby mecz. Real znowu zaczyna ostro, strzela gola i zaczyna się bronić :angry: . Real głównie grał z kontry, jednak można było podziwiać ich pracowitość. Jednak czas leciał, real siadał bo ile można biegać za piłką, a Barcelona jak Bokser wypunktowała Real. Ogólnie Barcelona dosyć słabo zagrała, z każdymi derbami jest coraz niższy poziom, a coraz więcej cyrków. Jak to ma być laurka futbolu , to ja dziękuje idę oglądać ręczną

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 stycznia 2012, 19:04

Spolszczanie nazwisk zagranicznych jest jak najbardziej poprawne, a dla mnie wręcz intuicyjne. W kulturze polskiej zakorzenił się dość mocno "ronaldo", a nie "rounaldu", itp.
Pamiętam jak na Euro 2008 Bożydar chciał zaszpanować 'znajomością' holenderskiego, na Kuyt'a silił się "Keyyylt", czy jakoś tak. Brzmiało tragicznie. Być może tak Holendrzy na niego mówią, ale po co silic się na coś, co jest niezrozumiałe? śmiem twierdzić, że w kazdym języku "e", czy "a" są wymawiane nieco inaczej, podobnie większość samogłosek. Inaczej po niemiecku będzie Ribery, inaczej po polsku, a inaczej po francusku. imho wszystkie wymowy są poprawne.

Ktoś wie, czemu gwiazdka bundesligi Sahin tak mało gra w Realu ?

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 20 stycznia 2012, 10:05

Dobry Mudżyn pisze: nie Runałdu, tylko Runaldu, bo l tylko na końcu czyta się jak nasze l/ł np provavel, incrivel, saudavel etc
No właśnie nie za bardzo. Zobacz sobie choćby tutaj jak wymawiane jest jego nazwisko. Z pewnością nie jest to nasze polskie"l".
johnnybgoode pisze: moim zdaniem Real wczoraj nie zagrał źle, a zrobiono z nich po raz kolejny wielkich przegranych.
Problem w tym że Real zamiast grać starał się znowu odwalać żenadę, a Pepe wiódł w tym prym. Dlatego akurat nie dziwi mnie że obaj gości po nim jeździli, ten co kibicuje Realowi też. Druga sprawa to taka, że opisywanie ich jako przegranych wcale mnie nie dziwi. Jedynego gola wsadzili po sporym błędzie bramkarza, który broni tylko w Pucharze Króla, potem stracili dwa i de facto pożegnali się z rozgrywkami. Bo w to że pojadą Barceloną na CN po prostu nie wierzę.
johnnybgoode pisze: Wracając do czytania nazwisk, moim zdaniem wymawianie nazwisk 'po polsku' nie jest niczym złym, jak ktoś słusznie zauważył śląskich nazwisk piłkarzy komentatorzy nie wymawiają po śląsku, tak (wydaje mi się) byłoby lepiej.
Tyle że ja o tych śląskich nazwiskach mówiłem w kontekście Puyola, którego niektórzy czytają po hiszpańsku, a niektórzy silą się żeby wymówić po katalońsku. Jak dla mnie każdego piłkarza powinno się czytać (albo chociaż starać się czytać) według zasad panujących w kraju, z którego pochodzi. A można chyba wymagać od komentatora żeby przyswoił chociaż podstawowe reguły wymowy kilku najbardziej "piłkarskich" języków żeby potem nie było jakichś "kriszczitów", "jakintów", "lucziów" czy "serdżio ramosów".
pan Zambrotta pisze: Ktoś wie, czemu gwiazdka bundesligi Sahin tak mało gra w Realu ?
Bo chce wyrównać rekord Iaquinty liczby dni spędzonych na chorobowym.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 18:54

pan Zambrotta pisze:Ktoś wie, czemu gwiazdka bundesligi Sahin tak mało gra w Realu ?
Najprawdopodobniejsza wersja głosi, że z powodu wewnętrznych konflikcików w Realu. Sahina sprowadził Valdano, który jest ponoć w konflikcie z Mourinho :roll:
I dlatego taki nietuzinkowy piłkarz jak Sahin nawet wiele nie powąchał murawy w PD.

Gdyby nadarzyła się okazja - bierem go :wink:

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 18:59

Eeee... mało prawdopodobna hipoteza, bo przecież Mou już był w Realu, w czasie kiedy był sprowadzany Sahin, a Portuglaczyk jest pierwszym człowiekiem Madrytu po Perezie.

Moja wersja jest taka: Sahin ma za konkurenta Xabiego Alonso. A dodatkowo leczył kilka miechów kontuzję...
francois pisze:Valdano, który jest ponoć w konflikcie z Mourinho :roll:
Brzmi to tak jakby valdano był jeszcze w Realu :)

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 71 razy

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 19:48

4-1 z Malagą, hattrick Messiego, 22 gole w lidze, 3x we wszystkich rozgrywkach. Łatwo przewidzieć, że zapewne pęknie strzelecki rekord PD - 38 bramek.

Zobaczymy czym odpowie CR7 i czy wróci na fotel lidera.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 19:57

Wreszcie jakiś bezproblemowy wyjazd :D Messi świetne 2 bramki, do tego trzecia z główki. Szkoda że nie wpadł wolny bo był niemalże perfekcyjny. Ogólnie cała drużyna na plus. Teraz tylko czekać na Madryt.

juventussek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 18:47

Panowie mam sprawę. Mecz leci na sportklub. Na cyfrowym polsacie na necie znalazlem ten kanał, a na stronie sportklub, nie znalazlem ze leci na cyfrowym polsacie to jak to jest. Da sie na cyfrowym polsacie obejrzec ten meczyk?

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 22:54

Real znów niszczony przez Barcelone. Fantastyczna bramka Alvesa :bravo:
Ozil gra kosmiczne zawody, a ten jego strzał Obrazek
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2012, 22:56 przez pablo1503, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 22:55

To że jest 2:0 to jakiś cud bo obiektywnie patrząc powinien być conajmniej remis albo prowadzenie Madrytu. Po raz kolejny głupota i brak koncentracji by nas zniszczyły na początku :roll: No i sędzia nie panuje nad meczem, chaos jest straszny. Strzał Ozila super, bramka Alvesa miażdząca :P

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 23:00

Nienawidzę tych wycieczek Barcelony i Realu do sędziego. Biegną w 22, przepychają się, jeden skacze drugiemu do gardła.

Mecz ogólnie godny nazwy, ale te wycieczki są żałosne...

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 23:13

Dajecie wy radę to oglądać? Ja włączyłem na 5. minut, ale ciężko wytrzymać "fapanie" nad Barcą, mam relację słowną, jakoś łatwiej przełknąć. Ale gola już widziałem, rzeczywiście niezwykły :whistle: . Fajnie by było jakby goście odrobili.

Dtmiu

Katalończyk
Katalończyk
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 23:15

Sędzia okrada Madryt :f

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 23:17

K.M. pisze:Ja włączyłem na 5. minut, ale ciężko wytrzymać "fapanie" nad Barcą
Jak wgl. komentator może być stronnicy? Ten pan komentujący na Sportklub, nie raz przyznał, że jest ogromnym fanem Barcelony. To jest troszkę słabe... Boże, jak ja liczę na to, że Real ich dogoni. Niestety, ale może się okazać, że Barcelona zostanie niepokonana, aż do przyszłego roku, gdyż wtedy przyjdzie jej się zmierzyć z Juventusem w LM! 8)

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 stycznia 2012, 23:19

Ja akurat jestem zdania, że komentator-kibic danej drużyny to <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> sprawa - jest tylko warunek - musi być ich dwóch, po jednym dla danej druzyny. Tutaj mamy kibica Realu i Barcy, więc jest ok. Chciałbym mecze Juve komentowane przez właśnie kibica Juve i np. Milanu...

ODPOWIEDZ