Cenzura Internetu

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 21:56

jackop pisze:
Ouh_yeah pisze:I naprawdę, nie będą usuwać amatorskich filmików z YT dlatego, że w tle poleci muzyka, do której nie ma się praw autorskich [tak jak zostało to powiedziane na powyższym filmiku], nie popadajmy w paranoję.
Eee... nie jestem ekspertem, ale to już się dzieje i osobiście niejednokrotnie trafiałem na filmy usunięte, bądź przymusowo 'wymutowane' (i to niezależnie np. od liczby wyświetleń itp.). Chociaż porównując ilość takich przypadków do liczby wrzucanych filmów, to można nazwać to zjawisko kroplą w morzu. Wiem też, że były protesty w związku z VEVO, ale musiałbym doczytać, czy to w kontekście ograniczenia możliwości wrzucania filmów/muzyki.
To się dzieje teraz...a pomyślmy co się będzie dziać jak prawo zostanie zmienione na korzyść korporacji? Sam padłem ofiarą "mutowania" muzyki na youtube, której użyłem do takiej czy innej kompilacji.
Ostatnio zmieniony 22 stycznia 2012, 22:26 przez LordJuve, łącznie zmieniany 1 raz.

me7a7ron

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 22:26

To mutowanie dało się ominąć dzięki pewnej procedurze o ile pamiętam chodziło że nie wykorzystujesz utworu do zarabiania. Trzeba było wysłać takie coś :

Kod: Zaznacz cały

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. 
Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. 
Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use
To było przynajmniej na blokadę wmg. Działało ale dostawało się ostrzeżenie. Wystarczy na youtube wpisać
jak ominąć blokadę wmg
Nie wiem jak teraz będzie to wyglądać po ewentualnym wejściu acta.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 23:29

Ouh_yeah pisze:
LordJuve pisze:WARTO zobaczyć ten krótki filmik:
CZYM JEST ACTA PL DUB.
Stek bzdur.
czekałem, aż ktoś oprócz mnie wypowie sie w tym tonie, żeby nie było że się ciągle czepiam :wink:

cóż, kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą. Piractwo to nie kradzież, mogę stworzyć kopię mercedesa i nim jeździć nie płacąc ani grosza, w końcu oryginał stoi w salonie, więc gdzie tu kradzież? toż to biblijne rozdzielenie, jak jezus podzielił chleb i ryby :prochno: nikomu krzywda się nie dzieje...

Szkoda, że do tak krótkowzrocznych wniosków doszli narratorzy tego filmiku. Cenzura internetowa to mały pikuś, ja bym jeszcze zaryzykował stwierdzenie, że ACTA oprócz filtrowania danych podesle nam jeszcze kryptoreklamy, będziemy kontrolowani niczym w matrixie, a na facebooku usuną nam do 20 znajomych.

Połowa moich znajomych na fejsie :prochno:

Ein

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 stycznia 2012, 23:30

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 11:19

LordJuve pisze:Poza tym, czy dzisiejsze prawo daje możliwość korporacjom bezpośredniego wpływu na dostawców internetowych w celu kontroli treści BEZ procedury sądowej? Hm?
Jak facet sprzedaje nowe filmy DVD po dyche na targu, to najpierw powinno się go spisać, potem założyć sprawę, która ciągnie się miesiącami czy tam latami a on w tym czasie ciągle będzie ciągle tam stał i sprzedawał no bo przecież zgarnięcie go od razu to pogwałcenie jego praw obywatelskich, prawda?

Może do wyciszenia muzyki z Twojej kompilki też byś chciał procedurę sądową?
Te lamenty nad ACTA przypominają trochę lamenty dzieciaków na stronach internetowych "czemu jeszcze nie scrackowali tego nowego FMa, przecież już miesiąc po premierze! No ileż można czekać!".
pan Zambrotta pisze:cóż, kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą.
Jak się w życiu nie kupiło nic w sklepie, to potem się myśli, że zamknięcie megaupload to pogwałcenie wolności :D

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 12:35

Ouh_yeah pisze:
pan Zambrotta pisze:cóż, kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą.
Jak się w życiu nie kupiło nic w sklepie, to potem się myśli, że zamknięcie megaupload to pogwałcenie wolności :D
Mnie się powyższe nie dotyczy. Uważam, że autorom należy się uczciwa zapłata za ich pracę...piszę: autorom a nie pośrednikom, którzy dymają nas wszystkich i za pomocą ACTA/SOPA/PIPA chcą utrzymać przestarzały, wczesnokapitalistyczny model dystrybucji wartości intelektualnej.

Rozumiem, że jak wydawcy gier mówią, że handel używanymi oryginałami jest piractwem to też się zgadzacie, tak? :lol:

me7a7ron

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 13:38

Nie popadajmy w skrajności. Piractwo jest złe wiadomo ale metody jakie stosuje acta oraz jak ją uzgadniano również są niewłaściwe. Jak nie przekonują was filmiki co prawda nieco przekoloryzowane to tutaj macie ładny wywód:

http://teukros.wordpress.com/2012/01/22 ... e-wyglada/

A tutaj ładne podsumowanie tego co powiedział już pan Zambrotta czyli że to jednak nie był atak Anonimowych:

http://socjomania.pl/anonimowa-wydmuszk ... -hakerami/

I kilka vlogów:

http://www.joemonster.org/filmy/41376/J ... lka_o_ACTA

PS: Nawet Niekryty Krytyk włączył się w akcję nie dla Acta;)
Edit:
PS2: Jeszcze śmieszne działanie rządu na deser :lol:
http://www.wykop.pl/ramka/1016143/acta- ... ezydencji/

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 13:59

Jeśli uważacie, że dopiero teraz dobierają się wam do tyłka i nie byliście nigdy śledzeni, popatrzcie na chwilę na swoją komórkę... tak, tak :smile: mało kto o tym wie, ale telefon na abonament już dawno może zostać namierzony i inwigilowany. Jakoś nikt nie protestował, wszystkim zwisa. Czemu? bo przez komórkę nikt nie ściąga Amy Winehouse z megaupload :>

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 14:07

pan Zambrotta pisze:Jeśli uważacie, że dopiero teraz dobierają się wam do tyłka i nie byliście nigdy śledzeni, popatrzcie na chwilę na swoją komórkę... tak, tak :smile: mało kto o tym wie, ale telefon na abonament już dawno może zostać namierzony i inwigilowany. Jakoś nikt nie protestował, wszystkim zwisa. Czemu? bo przez komórkę nikt nie ściąga Amy Winehouse z megaupload :>
Bzdury gadasz, w dobie dzisiejszych telefonów komórkowych ściąganie z neta to nie problem, co więcej, to wychodzi nawet taniej (komp więcej prądu zeżre)...co za problem zostawić komórę obok łóżka i w nocy zedrzeć 10 GB piractwa? Żaden...

Nie ważne czym się ściąga...a ty lepiej zacznij myć uszy, żeby podczas tej inwigilacji się nie wystraszyli. :lol:
me7a7ron pisze:Jak nie przekonują was filmiki co prawda nieco przekoloryzowane to tutaj macie ładny wywód:

http://teukros.wordpress.com/2012/01/22 ... e-wyglada/
Dobry wywód... :ok: w sposób rzeczowy i opanowany opisuje czym ACTA jest i jak poważne zagrożenie niesie za sobą.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 15:00

LordJuve pisze:Uważam, że autorom należy się uczciwa zapłata za ich pracę...piszę: autorom a nie pośrednikom
Z tego co się orientuję, to Lady Gaga i inne 50 centy na swoje gaże nie narzekają. Ale chyba nie myślisz, że bez pośredników i dystrybutorów któryś artysta byłby w stanie sprzedać milion płyt w Japonii?
To nie ja podpisuję umowy z wytwórniami i dystrybutorami, jeśli artyści czy twórcy gier się godzą na takie warunki to nie jest moja sprawa. Ja dostaję produkt na półce sklepowej i za niego płacę. A moją kasą dzielą się już potem według swoich umów i układów.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 15:38

oł_je, zostaw chłopaka. Dla niego zawsze będzie powód do ściągania plików. A to gimbusy śmierdzą mu w kinie, a to dystrybutorzy zbyt wielki hajs zabierają artystom. Chłopak jest dymany przez życie i zalewa nas swoimi przeżyciami .

Ogólnie dużo jest takich, co gdy ACTA dobiera się do nas, mówią że czas skończyć ze starym systemem. Że artyści są biedni, że za drogo, że źli dystrbucenci. Szkoda, że jak kurz opadnie (bo ACTA na 90% trafi do kosza moim zdaniem), znów rzucą się na peb bez krzty sumienia. Hipokryzja pełną gębą.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 17:50

pan Zambrotta pisze:oł_je, zostaw chłopaka. Dla niego zawsze będzie powód do ściągania plików. A to gimbusy śmierdzą mu w kinie, a to dystrybutorzy zbyt wielki hajs zabierają artystom. Chłopak jest dymany przez życie i zalewa nas swoimi przeżyciami .

Ogólnie dużo jest takich, co gdy ACTA dobiera się do nas, mówią że czas skończyć ze starym systemem. Że artyści są biedni, że za drogo, że źli dystrbucenci. Szkoda, że jak kurz opadnie (bo ACTA na 90% trafi do kosza moim zdaniem), znów rzucą się na peb bez krzty sumienia. Hipokryzja pełną gębą.
Jaki z ciebie jest twardogłowy...poczytałbyś co sądzą artyści, niekoniecznie ci tworzący największy syf (bo aktualnie najbardziej wypromowany = za największą kasę) o wydawcach i dystrybucji, o tym, że dostają minimalny procent od sprzedanej płyty, o naciskach czy wymaganiach wytwórcy.

Najlepszy model, dla twórców i konsumentów, to najkrótszy model dystrybucji, który nowe technologie umożliwiają, trzeba tylko rozwijać się w tym kierunku, a nie pisać, że "korporacje są potężne i kropka" - są, tym bardziej, że masa ludzi myśli podobnie jak wy i daje się dymać...jakby powiedział Tony Montana.

Nie spiraciłem niczego od nie pamiętam kiedy, niczego, rozumiesz frajerze? Tak więc nie rób z kogoś pirata jak nie masz kompletnie pojęcia o sytuacji.

Gdyby było więcej ludzi pokroju pana Zambrotty to Creative Commons nigdy by nie powstało...

PS.
Kto mi powie ile kosztuje gra Minecraft i jaki wielki wydawca go wydaje :?: Jak widzicie, sprzedając grę za parę $ autor dorobił się uczciwej zapłaty, bez dystrybucji cyfrowej i wielkich wydawców.
Wy tego nie rozumiecie bo macie wyprane mózgi a za przykład podajecie Lady Gage i 50 Cent... :lol:

EDIT
Ouh_yeah pisze:Sportowa doba - linki do najlepszych transmisji w internecie
Rozumiem, że promowanie piractwa, twój podpis, to sposób na odgryzienie się Gadze i 50 cent?
Podobnie pan Zambrotta nie korzysta z streamingu sportowego?

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 18:57

LordJuve pisze:
Rozumiem, że promowanie piractwa, twój podpis, to sposób na odgryzienie się Gadze i 50 cent?
Ekhm.
Serwis nie realizuje, ani w żaden sposób nie uczestniczy w tworzeniu transmisji. Odnośniki do materiałów umieszczony w internecie przez twórców innych serwisów wyszukiwane są automatycznie. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za materiały umieszczone na zewnętrznych stronach.
Po drugie - jak mi zamykają kanał na którym oglądam mecz to nie idę pikietować pod sejm i nie twierdzę, że ograniczono moją wolność.

jackop

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 70 razy

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 19:16

Serwis nie realizuje, ani w żaden sposób nie uczestniczy w tworzeniu transmisji. Odnośniki do materiałów umieszczony w internecie przez twórców innych serwisów wyszukiwane są automatycznie. Serwis nie ponosi odpowiedzialności za materiały umieszczone na zewnętrznych stronach.
Jak jest okazja, to skorzystać, ale na wszelki wypadek się odciąć, żeby później nie było nieprzyjemności. :D

Dokładnie to samo można zastosować do np. pirackich kopii filmów. Jak jest dostępny torrent z filmem, to ściągam, ale jak mi usuną tego torrenta, to przecież nie idę pikietować pod sejm. Po prostu szukam innego. :prochno:

Pytanie. Czy korzystając z takich (co jest oczywiste) źródeł, jesteś za piractwem czy przeciw niemu? Czy promujesz piractwo, czy starasz się z nim walczyć?
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2012, 19:18 przez jackop, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
O Vesuvio Lavali Col Fuoco! Lavali! Lavali! Lavali Col Fuoco!
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 19:17

Ouh_yeah pisze:
LordJuve pisze:
Ekhm.

:lol: ...mi się zarzuca hipokryzję a tutaj ktoś jawnie i publicznie zachęca do piractwa. Oj nieładnie, w ogóle to uważam, że twoje konto powinno zostać zbanowane bo promowanie piractwa jest zabronione na JP. (kiedyś tak nie było!)

Nie tłumacz się pokrętnie, takie same adnotacje ma każdy, tego typu serwis, którego treścią są pirackie materiały. Nie ważna jest metoda (można używać metody kopiuj/wklej i na chama wrzucać w index linki do transmisji, można też stworzyć wyszukany algorytm, który przeszukuje sieć i umieszcza linki na stronie) - udostępnianie/ułatwianie dostępu do pirackich treści to udział w kradzieży i nic więcej..prawda?

Rojadirecta.com też miała podobne adnotacje...działają na tej samej zasadzie...a swego czasu ich strona została zdjęta przez FBI (musieli zmieniać domenę i zapewne kraj pochodzenia serwera).
Ouh_yeah pisze: Po drugie - jak mi zamykają kanał na którym oglądam mecz to nie idę pikietować pod sejm i nie twierdzę, że ograniczono moją wolność.
Super, dobrze wiedzieć, że jesteś wyrozumiałym piratem...:prochno:
Proponuję jednak ruszyć mózgownicą, nie słuchać się pana zambrotty i robić coś w kierunku zmian, które (na pewno nie od razu) doprowadzą do zmiany w dystrybucji dóbr w Sieci.

Zachowujesz się jak zbanowany Bartek88, który z dziecięcą niewinnością stwierdził, że nie był świadomy iż MegaVideo to coś nielegalnego...za co trafił do "złotych ust" na naszym forum, mam tam wrzucić twoją wypowiedź? :lol:

ODPOWIEDZ