Mercato (zima 2011/12)
- @D@$
- Juventino
Dobra przyznaje że nie skojarzyłem, że w Parmie grał jako stoper, niemniej największe sukcesy miał na prawej obronie, czy to w Juve czy reprezentacji.pumex pisze:Thuram był przede wszystkim stoperem, chyba, że mam sklerozę.
Ogólnie ten news jakiś taki wyssany z palca, jak już jeden z nich by przyszedł to byłoby spore wydarzenie, poza tymprzypominam, że temat raczej jest o zimowym mercato. Jeszcze Joveticia i Rossiego jakoś biorę pod uwagę, pierwszy sprawdzony w Serie A, ale więcej niż 20 mln Marotta nie da a i sam nie wiem czy byłoby warto (swoją drogą czy Beppe bądź Conte wyrażał kiedykolwiek zainteresowanie nim?). Drugiemu trzeba się przyglądać po kontuzji no i kto wie, napewno nie należy przegapić ewentualnej obniżki ceny, zwłaszcza przy ewentualnym spadku Villarreal (myślę że jednak się utrzymają, ale tam nie raz przyzwoite zespoły spadały). Nie wiem co myśleć o tym Brazylijczyku, gościa w sumie nie znam, natomiast za taką cenę (25 mln) Juve go nie kupi. Higuain? Nie pogardziłbym, ale póki co dosyć wątpliwe jest jego odejście, podobnie jak w przypadku Rossiego trzeba by czujnym na taką okazję jaką Inter miał ze Sneijderem czy Bayern z Robbenem...pumex pisze:Jak Ty Adasiu nie widzisz tych piłkarzy nawet w lecie, to ja się proszę Ciebie pytam, jakich widzisz i z jakimi wyobrażasz sobie sukces, bo chyba nie z obecnymi?!?
Ogólnie jestem przeciwnikiem by wydać "wielkiej kasy na gwiazdę", która to miałaby pociągnąć cały zespół i cała taktyka oparta byłaby na tej osobie (patrz Diego). Raczej wolę mocny wyrównany skład, jak teraz, oczywiście z korektami. Szczerze nie lubiłem nigdy specjalnie 4-3-3 ale to akurat mi się podoba, bo nie ma typowego def. pomocnika który tylko przecina akcje i podaje byle gdzie, poza tym Mirko łączy funckje skrzydłowego z napastnikiem... Szczerze to nie pogardziłbym skrzydłami w składzie: Vucinic, Pepe, Seba, Krasic w formie z 2010 (+może Esti jako zapchajdziura lewej strony), ale zobaczymy jak to się dalej potoczy, bo ciągle skrzydłowisą dla mnie zagadką. Też nie wiadomo czy środek ataku pozostanie taki jaki jest, no ale to już tematy na lato.
- pumex
- Juventino
No skoro tylu z Was twierdzi, że Thuram był tak samo prawym obrońcą jak środkowym, a może nawet bardziej, to coś w tym musi być. Nie wiem dlaczego ja go uważałem za przede wszystkim stopera. Pamiętam go z czasów gry w Monaco, również w Parmie i ciągle go "widzę" jako środkowego 
Zmieniając trochę temat, ponoć to na Behrami'm ma skupić się Marotta po załatwieniu obrońcy. Dla mnie, niemalże tradycyjnie, lipa. Czy poza bieganiem Szwajcar coś jeszcze potrafi? Pamiętam go, gdy był w Lazio. Grał tam prawego obrońcę i mówiło się, że ma potencjał. W Anglii kompletnie się nie sprawdził, wrócił do Włoch i wygląda na to, że zatrzymał się w miejscu albo nawet cofnął do tyłu. Poza bieganiem chyba nic nadzwyczajnego gość nie potrafi.

Zmieniając trochę temat, ponoć to na Behrami'm ma skupić się Marotta po załatwieniu obrońcy. Dla mnie, niemalże tradycyjnie, lipa. Czy poza bieganiem Szwajcar coś jeszcze potrafi? Pamiętam go, gdy był w Lazio. Grał tam prawego obrońcę i mówiło się, że ma potencjał. W Anglii kompletnie się nie sprawdził, wrócił do Włoch i wygląda na to, że zatrzymał się w miejscu albo nawet cofnął do tyłu. Poza bieganiem chyba nic nadzwyczajnego gość nie potrafi.

- Gość
Jak już ma sprowadzać szwajcara to niech się weźmie za Shaqiriego... Chętnie bym zrobił wymiankę sprzedająć Milosa i sprowadzając Xherdana.
- Dante93
- Juventino
Nie jesteś sampumex pisze:i ciągle go "widzę" jako środkowego

Tj jak dla mnie na 5 ŚP może być, ale jak wspomniałeś chłopak raczej poza bieganiem, walecznością i moblinością wiele zaoferować nie może. Ale jako głęboki zmiennik Vidala i Marchisio mógłby być.. jedyny problem to to, że trzeba za niego płacićpumex pisze:Zmieniając trochę temat, ponoć to na Behrami'm ma skupić się Marotta po załatwieniu obrońcy.

- Szaq
- Juventino
A Nocerino potrafi coś poza bieganiem?Milan źle nie wyszedł na jego transferze.Chociaż sam też wolałbym od niego Guarina albo Naingolanna ,bo my potrzebujemy kogoś potrafiącego też rozgrywać ,a nie kolejnego przecinaka.pumex pisze:Zmieniając trochę temat, ponoć to na Behrami'm ma skupić się Marotta po załatwieniu obrońcy. Dla mnie, niemalże tradycyjnie, lipa. Czy poza bieganiem Szwajcar coś jeszcze potrafi? Pamiętam go, gdy był w Lazio. Grał tam prawego obrońcę i mówiło się, że ma potencjał. W Anglii kompletnie się nie sprawdził, wrócił do Włoch i wygląda na to, że zatrzymał się w miejscu albo nawet cofnął do tyłu. Poza bieganiem chyba nic nadzwyczajnego gość nie potrafi.
- pumex
- Juventino
Uwierz mi, jakby Behrami był dostępny za niecały milion, tak jak w lecie Nocerino, to nie narzekałbym na taką opcję. Natomiast wywalanie kolejnych pieniędzy (mówi się o 7mln) na ligowego średniaka mija się z celem. Na Boga, niech Marotta przejrzy na oczy i zrezygnuje z tego typu "wzmocnień", przynajmniej pieniądze zostaną w klubowej kasie.Szaq pisze:A Nocerino potrafi coś poza bieganiem?Milan źle nie wyszedł na jego transferze.Chociaż sam też wolałbym od niego Guarina albo Naingolanna ,bo my potrzebujemy kogoś potrafiącego też rozgrywać ,a nie kolejnego przecinaka.

- Szaq
- Juventino
Zgadzam się ,ale Marotta chyba postawił sobie za cel sprowadzenie środkowego pomocnika i możemy skończyć z Pizarro ,Behramim czy innym Kuzmanoviciem.pumex pisze:Uwierz mi, jakby Behrami był dostępny za niecały milion, tak jak w lecie Nocerino, to nie narzekałbym na taką opcję. Natomiast wywalanie kolejnych pieniędzy (mówi się o 7mln) na ligowego średniaka mija się z celem. Na Boga, niech Marotta przejrzy na oczy i zrezygnuje z tego typu "wzmocnień", przynajmniej pieniądze zostaną w klubowej kasie.
- Pan Mietek
- Juventino
Kocham te "zasłony dymne"Ouh_yeah pisze:To po co sprzedawać Pazienze skoro się myśli o kupieniu Behramiego? :doh: Oby to był celowy przeciek, żeby się zgodzili puścić taniej Guarina albo Caceresa.

Odnośnie Guarina to pewnie się Mierny kontaktował, chyba nawet było o tym mówione, ale stawiam, że było to na zasadzie "jak mi sprzedadzą za dychę to bierę". Marotta szuka okazji ale ciśnienia na tego środkowego nie ma i dlatego bym się nie spodziewał transferu Kolumbijczyka.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
No jego agent powiedział, że Marotta się skontaktował żeby zrobić takie wstępne rozeznanie więc jest dokładnie tak jak mówisz.Mietson pisze:Odnośnie Guarina to pewnie się Mierny kontaktował, chyba nawet było o tym mówione
- jakku1
- Juventino
Teraz sprawdzilem na football-lineups i szkoda, ze sa tam dane tylko od sezonu 1999-2000. Wszyscy pamietaja Thurama jako prawego obronce bo on w kadrze zagral wszystkie mecze na prawej (potwierdzaja to tez dane z ww zrodla). W Juve tez przez pierwsze 2 - 3 sezony grywal glownie na prawej obronie. Dopiero chyba za Capello tak na stale stal sie srodkowym obronca.pumex pisze:No skoro tylu z Was twierdzi, że Thuram był tak samo prawym obrońcą jak środkowym, a może nawet bardziej, to coś w tym musi być. Nie wiem dlaczego ja go uważałem za przede wszystkim stopera. Pamiętam go z czasów gry w Monaco, również w Parmie i ciągle go "widzę" jako środkowego
Ale, przed kariera Francuza w Juve to juz roznie to bywalo! Faktycznie, miales racje, w Parmie gral glownie jako srodkowy. Ciekawe jest to, ze czasami nawet kosztem Cannavaro! Parma grala najczesciej trojka obroncow i Thuram gral tego ostatego, wymiatacza (sweeper). Zdarzaly mu sie tez serie meczow na prawej stronie tego bloku ale nie tak znow czesto.
To wszystko mnie zdziwilo, bo ja go pamietam jako gracza biegajacego od pola karnego do pola karnego, na boku defensywy. Nawet byl kiedys taki ranking na Eurosporcie - najlepsza jedenastka roku chyba 1998 czy 1999 i Thuram zdystansowal swoich rywali na pozycji wlasnie prawego obroncy.
- szczerbi
- Juventino
Można powiedzieć, że z Thuramem było tak jak teraz z Chiellinim- zaczynał jako lewy obrońca, później został przesunięty na środek, ale dalej z równym powodzeniem jest traktowany jako boczny defensor.
Co do tematu obecnego mercato:
Guarin to według mnie świetny zawodnik i spokojne walczyłby z Marchisio oraz Vidalem o miejsce w pierwszej jedenastce. Z chęcią widziałbym go w koszulce Juventusu, ponieważ lubię tego zawodnika. Pozostałoby tylko trzymać kciuki, aby we Włoszech też grał swoje. Ale wątpię w jego przyjście w zimę, raczej byłby to większy wydatek na lato. Mówi się, że Juventus proponuje za niego coś około 12 mln euro, ale według mnie Porto nie sprzeda go po takiej cenie, bo raz, że nie chcą go się wcale pozbywać, a dwa, że ma w kontrakcie wpisaną klauzulę odejścia za 30mln (z tego co mi wiadomo).
Nainggolana tak naprawdę nie widziałem w akcji, dopiero dziś zobaczę, ale z tego co wiem, to charakterystyką gry przypomina Vidala- to dobrze, natomiast wydanie na takiego piłkarza 15 mln euro to chyba przesada.
Większość tu krytykuje Behramiego, ale ja mam o nim dobre zdanie. Być może to akurat przypadek, ale zawsze jak widziałem jego występy w West Hamie i Fiorentinie (nie wiem jak w Lazio) to był bardzo solidnym defensywnym graczem. Bardzo dobrze się ustawiał i odbierał piłki, a poza tym był dynamiczny. Z resztą jest to uniwersalny gracz, bo mógłby u nas nie tylko zastępować kogoś z środka pomocy, ale również byłby zmiennikiem na prawą, a nawet lewą obronę.
Z przyjścia Caceresa byłbym zadowolony i obstawiam, że byłby ustawiany w Juve jako podstawowy lewy obrońca, chociaż najbardziej spodobałaby mi się opcja przyjścia Kolarova, ale to mało prawdopodobne.
Jestem ciekaw jak będzie prezentował się ten młody Appelt, fajnie byłoby go zobaczyć w jakimś meczu.
Guarin to według mnie świetny zawodnik i spokojne walczyłby z Marchisio oraz Vidalem o miejsce w pierwszej jedenastce. Z chęcią widziałbym go w koszulce Juventusu, ponieważ lubię tego zawodnika. Pozostałoby tylko trzymać kciuki, aby we Włoszech też grał swoje. Ale wątpię w jego przyjście w zimę, raczej byłby to większy wydatek na lato. Mówi się, że Juventus proponuje za niego coś około 12 mln euro, ale według mnie Porto nie sprzeda go po takiej cenie, bo raz, że nie chcą go się wcale pozbywać, a dwa, że ma w kontrakcie wpisaną klauzulę odejścia za 30mln (z tego co mi wiadomo).
Nainggolana tak naprawdę nie widziałem w akcji, dopiero dziś zobaczę, ale z tego co wiem, to charakterystyką gry przypomina Vidala- to dobrze, natomiast wydanie na takiego piłkarza 15 mln euro to chyba przesada.
Większość tu krytykuje Behramiego, ale ja mam o nim dobre zdanie. Być może to akurat przypadek, ale zawsze jak widziałem jego występy w West Hamie i Fiorentinie (nie wiem jak w Lazio) to był bardzo solidnym defensywnym graczem. Bardzo dobrze się ustawiał i odbierał piłki, a poza tym był dynamiczny. Z resztą jest to uniwersalny gracz, bo mógłby u nas nie tylko zastępować kogoś z środka pomocy, ale również byłby zmiennikiem na prawą, a nawet lewą obronę.
Z przyjścia Caceresa byłbym zadowolony i obstawiam, że byłby ustawiany w Juve jako podstawowy lewy obrońca, chociaż najbardziej spodobałaby mi się opcja przyjścia Kolarova, ale to mało prawdopodobne.
Jestem ciekaw jak będzie prezentował się ten młody Appelt, fajnie byłoby go zobaczyć w jakimś meczu.

- szczerbi
- Juventino
Można powiedzieć, że z Thuramem było tak jak teraz z Chiellinim- zaczynał jako lewy obrońca, później został przesunięty na środek, ale dalej z równym powodzeniem jest traktowany jako boczny defensor.
Sorry, nie wiem czemu dwa razy wysłał się ten post.
Sorry, nie wiem czemu dwa razy wysłał się ten post.