Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
mateusz6

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 14:55

Najbardziej brakuje skutecznego do bólu snajpera. Matri i Fabio są dobrzy, ale tylko dobrzy. W Higuaina nie wierzę. Mourinho nigdy nie osłabia zespołu. Lepszego snajpera od Pipity nie ma na rynku. Jeśli Marotta ma na kogoś dać kupę kasy to na Doumbię. 29 bramek w sezonie robi wrażenie.
Na prawe skrzydło jest niewielu świetnych graczy w zasięgu Juve. Chyba najlepszy byłby Reus (Goetze nierealny) lub A. Ayew. Można jeszcze zaryzykować Dzagoeva, ale on jest niepewny choć staty ma fajne.
W zimę Caceres i Boriello. To już będzie dobre mercato. Jak przyjdzie jeszcze jakiś zmiennik na środek pomocy to już będzie super. Z Montolivo i Palombo będę zadowolony. Jak przyjdzie Pizarro na pół roku to też źle nie będzie. Guarin to marzenie.

jaqb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 15:00

a ja właśnie z tym snajperem się nie zgadzam. owszem, matri i fabio mają swoje braki, ale z pewnością to nie są gracze, którzy marnują na potęgę. a pod nieobecność vucinicia pepe, giac i esti nie byli w stanie sworzyć napastnikom w zasadzie żadnych czystych okazji. oczywiście chętnie powitałbym takiego dżeko, ale jeśli zakładamy, że przyjdzie jedna gwiazda, to skrzydłowy napastnik jest wg mnie bardziej potrzebny

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 15:16

Kreatywny skrzydłowy lubiący schodzić do środka? Proszę bardzo - Giovinco.

Ouh_yeah. Nie dramatyzuje. Do Pazienzy nic nie mam. Od samego początku pozytywnie oceniałem ten transfer, jednak Conte chyba nie jest do niego przekonany, skoro kombinuje z Pepe i Giaccherinim w środku pola...
jaqb pisze:cóż, mi tam pazienza wydaje się całkiem ok, do tego ten montolivo i środek byłby w miarę ogarnięty. pozyskanie cracka na środek pomocy miałoby sens tylko wówczas, gdyby był to ktoś do pierwszego składu zamiast pirlo, a to wydaje się nierealne. bo choć dałoby się rzecz jasna znaleźć lepszych box-to-boxów niż marchisio i vidal, to wyciągnięcie gwiazdy na tę pozycję dałoby nam moim zdaniem o wiele mniejszy skok jakościowy niż zastąpienie pepe kimś bardziej kreatywnym, o lepszym przeglądzie pola i dokładniejszym podaniu.
Ja popieram Montolivo za dobrą kasę, jak najbardziej i całym sobą. Jednak uważam, że jak nie uda się go sprowadzić to trzeba powiedzieć basta wynalazkom i kupić kogoś klasowego. Po co nam lepsi box-to-box? Przecież mamy najlepszych we Włoszech :P.

rosomak

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 15:39

Jakku 100% racji
tyle ze to nie do konca tylko o amauriego rodzine chodzi.
Zonka napewno mu mowi co ma robic ale ja pamietam mecz wktorym mial wejsc na boisko ze specjalna maska na ryja i odmowil, bo mu sie zle tak gra.
No sory ale jezeli takie ma zachowanie to niech zawiesi buty na kolku.
Mialem kiedys dlugie wlosy i ich nie spinalem, amauri ma tak samo, to chyba logiczne ze tego typu gracz mnostwo zagran wykonuje glowa.
Ja sie zawsze dziwilem dlaczego on wszystkie pojedynki gorne praktycznie przegrywa,gdyby mu zalezalo to przynajmniej by probowal temu jakos zaradzic, moze wlosy sciac?
no bo panowie bez przesady , to naprawde moze przeszkadzac, mialem dlugie wlosy i wiem cos o tym, moral ztego taki ze jemu poprsotu nie zalezy, bo gdyby zalezalo to probowal by cos ztym zrobic.

jaqb

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 15:43

Arbuzini pisze:Kreatywny skrzydłowy lubiący schodzić do środka? Proszę bardzo - Giovinco.

Ouh_yeah. Nie dramatyzuje. Do Pazienzy nic nie mam. Od samego początku pozytywnie oceniałem ten transfer, jednak Conte chyba nie jest do niego przekonany, skoro kombinuje z Pepe i Giaccherinim w środku pola...
jaqb pisze:cóż, mi tam pazienza wydaje się całkiem ok, do tego ten montolivo i środek byłby w miarę ogarnięty. pozyskanie cracka na środek pomocy miałoby sens tylko wówczas, gdyby był to ktoś do pierwszego składu zamiast pirlo, a to wydaje się nierealne. bo choć dałoby się rzecz jasna znaleźć lepszych box-to-boxów niż marchisio i vidal, to wyciągnięcie gwiazdy na tę pozycję dałoby nam moim zdaniem o wiele mniejszy skok jakościowy niż zastąpienie pepe kimś bardziej kreatywnym, o lepszym przeglądzie pola i dokładniejszym podaniu.
Ja popieram Montolivo za dobrą kasę, jak najbardziej i całym sobą. Jednak uważam, że jak nie uda się go sprowadzić to trzeba powiedzieć basta wynalazkom i kupić kogoś klasowego. Po co nam lepsi box-to-box? Przecież mamy najlepszych we Włoszech :P.
innymi słowy wolałbyś, powiedzmy, modricia za pirlo niż rossiego za pepe, tak? :P

jeshu

Juventino
Juventino

Hummels, Tevez, De Rossi ... :C mercato - marzenie.

Ale spójrzmy trochę realniej, walczymy tylko na 2 frontach - Serie A i Puchar Włoch, czyli nie ma co spodziewać się spektakularnych transferów. Rozegraliśmy dopiero połowę sezonu i każdy jest zadowolony z postawy Juve, ale do zapewnienia sobie startu w przyszłej edycji Ligi Mistrzów jeszcze daleko. Ja mimo wszystko uważam, że odpuścimy nieco zimowe okienko i raczej skupimy się na max 2 graczach, zwlaszcza, że budżet ciągle naciągany jest przez pijawki, czyt. Amauri, Grosso.

Osobiście widziałbym w zimowym okienku Giovionco i Montolivo, oby dwóch da się wyciągnąć za rozsądną cenę .. Lewego lub środkowego obrońce sprowadzić po sezonie, tak samo jak napastnika - jeśli będziemy mieli pewną LM można postarać się o dwa transfery z najwyższej półki i skład będzie się już jakoś przedstawiał.

Obrona póki co źle się nie spisuje, a Buffon niech sobie jeszcze trochę pobroni ;-) W razie kartek/kontuzji w obronie jest De Ceglie, Sorensen. Pierwszy jakoś w miare łąta, drugi niech się ogrywa. A pokazywał, że coś z niego może być. Atak też wymaga wzmocnienia, ale myślę, że z taką pomocą jaką mamy, plus wzmocniania, o których napisałem pozwolą na zdecydowaną przewagę w środku pola co przełoży się na wyniki. Na ligę starczy. Tak przypuszczam .. :)

Virgil

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Co Wy macie z tym crackiem, crack do ataku, crack do pomocy. Nie dość, że to słowo nie oddaje żadnego sensu w kontekście dyskusji to przez to jeszcze głupio brzmi. Nie wiem za dużo gier crackowaliście czy coś ? Nie dość że to nie po polsku to nawet po angielsku idiotycznie to brzmi.

Caceres, Montolivo i będzie to bardzo dobre okienko. Na solidne wzmocnienia trzeba poczekać do lata i awansu do LM.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 16:15

Mi się podoba to słówko ;).

jaqb
Jeśli mieliby kosztować tyle samo to tak. Dobrych bocznych napastników/skrzydłowych jest zdecydowanie więcej niż takich rozgrywających, a Pirlo jest obecnie zawodnikiem, którego bardzo łatwo przeeksploatować. Dlatego Montolivo to dla mnie bardzo dobre posunięcie. Powinien być tani i ma odpowiednią charakterystykę, a przy tym jest ograny we Włoszech i w Europie. Stary też nie jest więc, jak będzie się średnio sprawdzał spokojnie powinno dać się go odsprzedać bez straty. Jednak, jak mamy się bawić w gości typu Poli, czy Palombo, który ma bardzo podobną charakterystykę do "Cierpliwego", to ja nie widzę sensu takich transferów.

Zahir

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 16:20

nie mamy wielu dobrych skrzydłowych. Moim zdaniem jednego i to nie grającego na swojej nominalnej pozycji Vucinica.

ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 16:27

Virgil pisze:Co Wy macie z tym crackiem, crack do ataku, crack do pomocy. Nie dość, że to słowo nie oddaje żadnego sensu w kontekście dyskusji to przez to jeszcze głupio brzmi. Nie wiem za dużo gier crackowaliście czy coś ? Nie dość że to nie po polsku to nawet po angielsku idiotycznie to brzmi.
Też nie lubię tego słowa. Kojarzy mi się z młodymi fanboyami Bravo Sportu i Fify. Zresztą, na polskiej stronie Realu Madryt wielokrotnie widziałem, że tego zwrotu używali również newsmani (nazywali tak Cristiano Ronaldo), jak widać weszło to już do języka codziennego.

Rzadko podejmuję się tutaj temat o Fabio Quagliarelli, bo wszyscy mają do niego szacunek za te pół poprzedniego sezonu i piękne gole jakie strzelał, a ja uważam, że jeśli facet wreszcie nie zacznie jakoś grać (jak na te 10mln przystało), to należy pomyśleć nad sprzedażą. Pół roku temu wyleczył groźną kontuzję, ale nie wiem czy kiedykolwiek wróci do dawnej dyspozycji, a taki młody już nie jest. Decyzja o jego wykupie nie była do końca przemyślana, mam jedynie wrażenie, że zrobiono to by być "fair" wobec samego piłkarza.

bramek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 16:31

Wg. Transfermarket Giuseppe Rossi ma kontrakt do 30.06.2016. Czy to jest pewna data ?

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 17:48

Arbuzini pisze:Nawet nie chodzi mi o tych konkretnych zawodników. Mogą być przecież inni prezentujący podobny poziom. Czy pozyskamy Hummelsa i Kolarova, czy np. Benatie i Aly'ego - cieszyłbym się tak samo.
Ja tam na przykład widzę dużą różnicę pomiędzy parą Hummels-Kolarov a Benatia-Cissokho i na pewno z pierwszej cieszyłbym się o wiele, wiele bardziej :)
Arbuzini pisze:Zresztą, czy pozyskanie Caceresa, Giovinco, Rossiego/Joveticia w dwóch okienkach oznaczałoby słabą pracę Marotty?
Jakby do tego przyszedł 4-ty środkowy pomocnik, który poprzez swoje umiejętności mógłby realnie walczyć o pierwszy skład oraz naprawdę dobry stoper, to mógłbym powiedzieć, że Marotta się spisał. Inaczej byłoby to kolejne średnie mercato.
jakku1 pisze:
PawSt pisze:Życzę sobie jak najmniej takich kibiców Juve jak ty... ręce opadają jak czytam takie rzeczy, mieszać kogoś z błotem jest łatwo, nikt potem nie zdaje sobie konsekwencji jaki to może mieć wpływ na jego rodzinę... żone i dzieci... Na szczęście w twoim przypadku żadnych bo kto czyta wypociny jednego polaczka na forum.
Trele - morele. Naiwny jestes, tlumaczac Amauriego sprawami rodzinnymi. A jak skonczy mu sie kontrakt to co? Zostanie bezrobotnym, bo rodzina i dzieci nie chca sie przeprowadzac z Turynu?
Dokładnie, Jakku1 ma rację. Co ty bronisz Amauriego jakby był Twoim sponsorem? Gościu jest pazerniakiem, przedkłada pieniądze ponad wszystko i nie mam do niego krzty szacunku. Nie pisałem przecież, żeby ktoś go zabił, nie miałem tego na myśli, ale mam szczerą nadzieję, że kiedyś, ktoś w Turynie mu splunie na twarz za jego postawę i będzie się wstydził wyjść z domu.
Ouh_yeah pisze:
pumex pisze:Fiorentinie również Amaurusa nie wciśniemy, bo tam na 99% przenosi się Maxi Lopez.
Hm, a ja czytałem wypowiedź Gallianiego, który powiedział że jak im nie pyknie z Tevezem to sprowadzą Maxi Lopeza :think:
Gdzieś mi mignęło (chyba wczoraj), że Preziosi powiedział (ale nie wiem, co on ma do tego), iż Maxi Lopez zastąpi we Fiorentinie Gilardino, którego kupuje Genoa

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 18:01

ewerthon pisze:
Virgil pisze:Co Wy macie z tym crackiem, crack do ataku, crack do pomocy. Nie dość, że to słowo nie oddaje żadnego sensu w kontekście dyskusji to przez to jeszcze głupio brzmi. Nie wiem za dużo gier crackowaliście czy coś ? Nie dość że to nie po polsku to nawet po angielsku idiotycznie to brzmi.
Też nie lubię tego słowa. Kojarzy mi się z młodymi fanboyami Bravo Sportu i Fify. Zresztą, na polskiej stronie Realu Madryt wielokrotnie widziałem, że tego zwrotu używali również newsmani (nazywali tak Cristiano Ronaldo), jak widać weszło to już do języka codziennego.
Bo to określenie powszechnie używane w języku hiszpańskim. Pewnie jeden z drugim mądrala tłumaczył coś googlem na potrzeby tego portalu, crack mu przetłumaczyło z hiszpańskiego na crack i tak zostawił. Czyli de facto popełnił taki sam błąd, jak gdyby zamiast "crack" wstawił do tekstu wyrażenie "estrella" czy "gran jugador" - po hiszpańsku się tak mówi, po polsku nie.
ewerthon pisze: Rzadko podejmuję się tutaj temat o Fabio Quagliarelli, bo wszyscy mają do niego szacunek za te pół poprzedniego sezonu i piękne gole jakie strzelał, a ja uważam, że jeśli facet wreszcie nie zacznie jakoś grać (jak na te 10mln przystało), to należy pomyśleć nad sprzedażą. Pół roku temu wyleczył groźną kontuzję, ale nie wiem czy kiedykolwiek wróci do dawnej dyspozycji, a taki młody już nie jest. Decyzja o jego wykupie nie była do końca przemyślana, mam jedynie wrażenie, że zrobiono to by być "fair" wobec samego piłkarza.
Druga sprawa to taka, że powszechnie pisze się tutaj że "Qugliarella wraca do formy" podczas gdy tak naprawdę poza tym golem z Novarą to niewiele pokazał - a już na pewno nie to, że warto było go za te 10 baniek wykupić.
jaqb pisze:a ja właśnie z tym snajperem się nie zgadzam. owszem, matri i fabio mają swoje braki, ale z pewnością to nie są gracze, którzy marnują na potęgę. a pod nieobecność vucinicia pepe, giac i esti nie byli w stanie sworzyć napastnikom w zasadzie żadnych czystych okazji. oczywiście chętnie powitałbym takiego dżeko, ale jeśli zakładamy, że przyjdzie jedna gwiazda, to skrzydłowy napastnik jest wg mnie bardziej potrzebny
A ja bym powiedział że potrzebny jest napastnik kompletny. Nie Matri, któremu trzeba w każdym meczu trzy razy wyłożyć piłkę na tacy żeby coś strzelił i nie Vucinić, który ma ciąg na bramkę jak emerytowany stoper. Potrzebny jest ktoś kto umie i strzelić, i stworzyć sobie sytuację, i dograć piłkę kolegom. W tym oknie właściwie jedynym takim graczem, o którym potencjalnie można by dyskutować jest Tevez. Latem wybór powinien być większy.
PawSt pisze: Jednak daje mi to pewien obraz twojej osoby, ja natomiast mam nadzieję że jak wyjdziesz pewnego dnia z domu ktoś od tak da ci w mordę... Chory człowiek jesteś..., zastanów się co mówisz... Myślę że nie potrzeba w świecie sportu takich tępych kibiców, twoje dziwne emocje przesłaniają ci chyba racjonalne myślenie a takich ludzi się izoluje od społeczeństwa...
Nikt nie mówi (chyba) o biciu Amauriego po ryju. Ale gdybym był taksówkarzem i on by wsiadł do mojego auta, to bym mu powiedział "wynocha", jakbym był kelnerem w knajpie i miał go obsłużyć, to bym mu przyniósł żarcie jak już by było w temperaturze pokojowej itp. Można dać gościowi odczuć, że całe miasto nim gardzi w inny sposób jak przemoc fizyczna.
Ostatnio zmieniony 29 grudnia 2011, 18:11 przez zahor, łącznie zmieniany 2 razy.

PawSt

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 18:03

pumex pisze:
jakku1 pisze:
PawSt pisze:Życzę sobie jak najmniej takich kibiców Juve jak ty... ręce opadają jak czytam takie rzeczy, mieszać kogoś z błotem jest łatwo, nikt potem nie zdaje sobie konsekwencji jaki to może mieć wpływ na jego rodzinę... żone i dzieci... Na szczęście w twoim przypadku żadnych bo kto czyta wypociny jednego polaczka na forum.
Trele - morele. Naiwny jestes, tlumaczac Amauriego sprawami rodzinnymi. A jak skonczy mu sie kontrakt to co? Zostanie bezrobotnym, bo rodzina i dzieci nie chca sie przeprowadzac z Turynu?
Dokładnie, Jakku1 ma rację. Co ty bronisz Amauriego jakby był Twoim sponsorem? Gościu jest pazerniakiem, przedkłada pieniądze ponad wszystko i nie mam do niego krzty szacunku. Nie pisałem przecież, żeby ktoś go zabił, nie miałem tego na myśli, ale mam szczerą nadzieję, że kiedyś, ktoś w Turynie mu splunie na twarz za jego postawę i będzie się wstydził wyjść z domu.
Przeczytaj post dalej... widzę że również nie zrozumiałeś przekazu.

Jednak daje mi to pewien obraz twojej osoby, ja natomiast mam nadzieję że jak wyjdziesz pewnego dnia z domu ktoś od tak da ci w mordę... Chory człowiek jesteś..., zastanów się co mówisz... Myślę że nie potrzeba w świecie sportu takich tępych kibiców, twoje dziwne emocje przesłaniają ci chyba racjonalne myślenie a takich ludzi się izoluje od społeczeństwa...

p.s może mocne słowa ale za dużo głupoty wśród kibiców a to trzeba tępić...

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 grudnia 2011, 18:13

PawSt, człowieku, coś się przyczepił? :shock: Pyskuj swojej matce, ojcu, <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, nie wiem... komu tylko chcesz, a nie mnie. Sapiesz do mnie, coś mi nieudolnie próbujesz wrzucić i tym samym zabłysnąłeś swoim poziomem :stop: Jak coś jeszcze chcesz napisać, to popluj sobie na monitor i udawaj, że mówisz do mnie. Peace

mam nadzieję, że upchniemy Amauriego, gdziekolwiek

Obrazek
Zablokowany