Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 10:37

Widzę, żeście jednogłośni, co do Estigarribi. Ja tam widzę w nim potencjał na solidnego zmiennika i zdania nie zmieniam, przynajmniej na chwilę obecną.

@zahor - Oglądasz Ty mecze w ogóle, czy tylko czytasz goal.com? Jeśli Twoim zdaniem w meczu z Udinese Chelo grał skrzydłowego, to chyba nie ma sensu dyskutować z Tobą na jego temat.
Pan Zambrotta pisze:Amauri, ten to dopiero jest ewenement. Kiedy ostatni raz przyssał sie do nas taki gracz?
Kiedy do kogokolwiek przyssał się taki gracz? :|
Tak sobie myślę, że może on nie lubi grać w piłkę? Do roboty nie chodzi, bo nie lubi, a kasa leci - kto by tak nie chciał? Swoją drogą kolejny dowód na to, jakim miernym dyrektorem był Secco i jak mu wszyscy w koło dmuchali w kakao...

edit:
Pan Zambrotta pisze:Estigaribbia to taki Molinaro w pomocy.
No, a Molinaro byłby solidnym zmiennikiem w obecnym Juventusie. :-D
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2011, 10:41 przez wojczech7, łącznie zmieniany 2 razy.

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
Garreat

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 10:38

pan Zambrotta pisze: Porównujesz Estiego do Pessotto? :lol: Toricellego? :lol:
Estigaribbia to taki Molinaro w pomocy.
Jego dobre zagrania starczają na 1,5 dobrego meczu.
Nie chcialem ich porownywac tylko zauwazyc pewna analogie w podejsciu do zawodnikow tego typu.

Nie pcham jego czy Giaca do 1. skladu. Uwazam, ze wobec swojej poprawnej+ (w moich oczach) gry nie zasluguja na ilosc pomyj, ktore przyjmuja.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 11:02

To ja dodam swoje trzy grosze o Chelo.

Zawodnik o dobrej szybkości, średnim przyspieszeniu, średniej technice użytkowej (podanie w tempo, przyjęcie trudnej piłki) i w końcu o słabej technice dryblingu jak na skrzydłowego który miałby stanowić o sile drużyny.

Moim zdaniem, Esti, nie będzie nigdy zawodnikiem, który będzie stanowić o sile tego klubu (zakładając, że Juve będzie chciało w końcu powalczyć o scudetto czy LM). Esti nie jest zawodnikiem, który może ciągnąć drużynę, jest za to solidnym zawodnikiem na zmiennika, kiedy trzeba bronić wyniku.

No i właśnie to jest sedno problemu - mamy za dużo zawodników pokroju Estiego, Giaca, Pepe, a za mało "mistrzów" czy jak kto woli "cracków". Ta trójka piłkarzy strzela dla Juve bramki, zdarzają im się dobre występy, ale ta trójka nie wygra nigdy LM będąc zawodnikami stanowiącymi o sile drużyny.

Wnioski? Fajnie jest mieć w zespole takiego Estiego, ale tylko na ławkę. Mieć 3 tego typu graczy (+ Elia = 4?) to za dużo. Za duzo ilości a za mało jakości w drużynie.

rosomak

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 11:47

Tylko zastanowcie sie czy nasi goscia sprowadzali zmysla o tym ze bedzie nowym ronaldo?
ze pociagnie ten klub?
paragwajczyk itak sporo nam daje, on mial byc dobrym rezerwowym i narazie jest naprawde dobry.
Wielu zwas musi pojac podstawy,nie kazdego sie ocenia wten sam sposob,nie jest kazdy tyle sam wart i nie z kazdego mozna zrobic kandydate do zlotej pilki.
Estigaribbie chcial Conte i jak narazie patrzac na to za ile przyszedl i ile nam narazie dal byl to strzal w dziesiatke.
Nie zachowujcie sie jak dzieci
pozdr.

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 11:57

Podbijam post rosomaka :ok:
Ale z drugiej strony 5 mln to sporo. Chociaż, mamy jeszcze połówke sezonu, Esti sam da najlepszą odpowiedz, czy warto w niego zainwestować, czy jednak lepiej odpuścić. Ja narazie bym 'brał'.

Na głównej pojawił sie nowy nius o Dżagojewie. O ile Arszawin dla mnie jest zbędny, o tyle drugiego Ruska chętnie bym u nas widział. Ma 20 czy 21 lat, to dobry wiek, żeby sie zaaklimatyzować w innej. mocniejszej lidze :wink: Szczególnie, że za darmo.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 11:57

Zgoda, nie sprowadzili Estiego z myślą, że będzie nowym CR7, ale też na pierwszy skład Juve jest za słaby. No bo to chyba widać? Teraz trzeba się zastanowić:

1) czy sprowadzili Esteigo słusznie
2) co dalej z Chelo

IMO nie zrobili tego słusznie. Conte ubzdurał sobie grę 4-4-2 przy posiadaniu Pepe i Krasicia. Na gwałt trzeba było nakupić bocznych pomocników, a kasy było mało. Sprowadziliśmy więc Elię który miał grać z Krasiciem, a oprócz tego powypożyczaliśmy Giaca i Estiego. Kupiliśmy ilość a nie jakość.

Conte przeszedł, całkiem słusznie, na 4-3-3, a miał bocznych pomocników i a nie schodzących napastników. Z tego względu w ataku zawsze gra obok Vucinicia i Matriego ktoś z tej piątki, choć trzeba przyznać, że Pepe sobie całkiem poprawnie radzi.

A teraz co dalej z Chelo? Juz o tym pisałem - zostajemy przy 4-3-3, potrzebujemy cracka do ataku w miejsce Pepe i 2 zmienników. Jednym z nich będzie Pepe, drugim pewnie Elia. Można jeszcze zostawić jednego gracza na wypadek przejścia z 4-3-3 na 4-5-1 lub 4-4-2. Do odstrzału jest więc Giac lub Esti. Trudna decyzja, ale trzeba ja podjąć. Trzymanie wszystkich mija się z celem.

Zahir

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 12:03

stahoo pisze:
Conte przeszedł, całkiem słusznie, na 4-3-3, a miał bocznych pomocników i a nie schodzących napastników. Z tego względu w ataku zawsze gra obok Vucinicia i Matriego ktoś z tej piątki, choć trzeba przyznać, że Pepe sobie całkiem poprawnie radzi.
ja prawdę mówiąc mam wątpliwości co do Pepe. Co prawda zaangażowani i chęci nie można mu odmówić, ale technika, dośrodkowania pozostawiają w moim odczuciu dużo do życzenia. Jak dla mnie Pepe byłby dobrym zmienikiem, wchodząc pod koniec meczu na zmęczonego przeciwnika.
Dante93 pisze:
Na głównej pojawił sie nowy nius o Dżagojewie. O ile Arszawin dla mnie jest zbędny, o tyle drugiego Ruska chętnie bym u nas widział. Ma 20 czy 21 lat, to dobry wiek, żeby sie zaaklimatyzować w innej. mocniejszej lidze :wink: Szczególnie, że za darmo.
Arszawin ma kiepski sezon, ale to nie znaczy że nie byłby przydatny. Ja jestem za sprowadzeniem jego w szczególności za darmo.

stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 12:03

Dokładnie tak, o tym nawet pisałem - w przyszłym sezonie Pepe musi być zmiennikiem. Na prawym ataku powinien grać jakiś dobry, drogo kupiony, napastnik. :)

Ale na razie z piątki: Pepe, Esti, Giac, Krasić, Elia, ten pierwszy gra najlepiej.

Zahir

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 12:10

zdecydowanie ma najlepsze wyniki, ja bym z tej piątki zostawił trzech piłkarzy: Pepe, Giac, Elia.

Bez udziału w lidze mistrzów ciężko będzie sprowadzać gwiazdy. lepiej szukać młodych, tanich i perspektywicznych. Takie transfery bardziej cieszą :) Chyba, ze udało by się ściągnąć Giovinco.

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 12:30

rosomak pisze:amauri-poprostu nie da sie go wywalic z turynu.
To jest najwiekszy blad secco.
Zastanawiam się, czy by nie można kupić kilku akcji Juve i pozwać Secco za "działalność na szkodę spółki".
zahor pisze:Być może Estigarribia wykazuje jakieś predyspozycje do tego, żeby faktycznie przerobić go na bocznego obrońcę, ale:
...on grywał już na lewej obronie, true story.
Nedved4life pisze:jest taka akcja, że mamy jego [Giaka] połówkę a po sezonie za darmo drugą połówkę pewnie i można na gościu zarobić jeszcze
Oj, nie. Kupiliśmy całą kartę i odsprzedalismy połowę. Kontrakt z Ceseną się automatycznie przedłużył.
Ostatnio zmieniony 28 grudnia 2011, 12:48 przez alina, łącznie zmieniany 1 raz.

Nedved4life

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 12:35

Jak na razie to bym podziękował po sezonie i Giacowi i Estiemu. Tzn. Giaca bym wykupił i dał na wypożyczenie z możliwością kupna (bo jest taka akcja, że mamy jego połówkę a po sezonie za darmo drugą połówkę pewnie i można na gościu zarobić jeszcze), a Estiego pożegnał. To za słabi po prostu gracze na Juve, nawet na ławkę. W klubie mającym nadzieję walczyć co rok o LM musi być konkurencja i myślę też, że zawodnicy powinni być o zbliżonej charakterystyce, a Esti to mi Krasica z tego składu co teraz mamy przypomina, a jak wiemy Milos odchodzi.

mateusz6

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 13:03

Po co w ogóle prowadzić dyskusję dotyczącą Giaca i Estiego w tym temacie. Przecież każdy wie, że ani jeden ani drugi w zimie nie odejdzie. Jedynym skrzydłowym, który może odejść to Krasić. Jeśli udałoby się odzyskać za niego 12 mln to byłoby super.
Przyjście Caceresa porządnie wzmocni konkurencję w obronie. Chiellini i Leo będą musieli podnieść jakość swojej gry żeby mieć pewne miejsce w podstawie.
Moim marzeniem odnośnie środkowego pomocnika jest Guarin. Ostatni sezon to miazga w jego wykonaniu. Choć jak przyjdzie tańsza opcja w postaci Montolivo lub Palombo to nie będę płakał.
W przypadku odejścia wielkiej trójcy Boriello bardzo się przyda. To nie jest taki leszcz jak niektórzy myślą. Gdy ktoś z dwójki Matri/Quag będzie zawieszony, kontuzjowany lub po prostu w słabszej formie Marco da nam spokój pewnej jakości w ataku.

Zahir

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 13:14

Ja też nie mam nic przeciwko ściągnięciu Boriello, pod warunkiem że Toni, Iaquinta i pijawa odejdą.

Dyskusja wynikła na skutek rozmowy na temat pozyskania ewentualnie nowego skrzydłowego.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 14:09

mateusz6 pisze: Moim marzeniem odnośnie środkowego pomocnika jest Guarin. Ostatni sezon to miazga w jego wykonaniu.
Jestem ciekaw, na jakiej podstawie tak twierdzisz. I pytam bez złośliwości. Widziałem Guarina w zeszłym sezonie ze trzy razy przy okazji meczy LE i nieukrywam, że mi zaimponował. Ligi portugalskiej nie śledzę, więc nie wiem jak sobie tam poczynał, ale z tego co zauważyłem, nie był tam graczem pierwszego planu. Prawie połowa występów w lidze to wejścia z ławki, podobnie rzecz wyglądała w LE. Przy grze dwójka środkowych pomocników, kolumbijczyk przegrywał walkę o miejsce w składzie z Fernando i Moutinho. Czyli wersja jakoby ten stracił miejsce w podstawie w tym sezonie to bujda.

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 grudnia 2011, 14:42

mateusz6 pisze:Po co w ogóle prowadzić dyskusję dotyczącą Giaca i Estiego w tym temacie. Przecież każdy wie, że ani jeden ani drugi w zimie nie odejdzie.
To w jakim temacie mam prowadzić tą dyskusje? -.-
Zahir pisze: Dyskusja wynikła na skutek rozmowy na temat pozyskania ewentualnie nowego skrzydłowego.
Zahir, spokojnie, nie musisz się tłumaczyć dlaczego w temacie o transferach dyskutujesz na temat potencjalnych transferów :)

W zimie przydałby sie Montolivo i Caceres. Boriello jest zbędny, bo zostanie u nas Quag, Toni i Mitraaaaaaaaaaaaa Maaaaaaaaatri.

Zablokowany