Ekstraklasa 2011/2012

Serie A, Premier League, La Liga, Bundesliga, Liga Mistrzów, a nawet Ekstraklasa!
ODPOWIEDZ

Kto zostanie mistrzem w sezonie 2011/2012?

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2011, 11:23

Mimo, że dość długo w temacie nie było pisane to chyba warto odnotować wczorajsze zwycięstwo Legii nad Zagłębiem Lubin. Nie ze względu, na jakieś specjalne znaczenie tego meczu a na bramki które w tym meczu padły. Co prawda obrona Zagłębie zagrała katastrofalnie ale brawa Legii się należą. Pierwsza bramka Rybusa, całe rozegranie po którym ta bramka padła, średnio pasują do naszej ligi. Duży w tym udział Ljuboji, który lubi niekonwencjonalne rozwiązania. Również bramka Borysiuka zasługuje na uznanie. Piękna bomba. Dzięki zwycięstwu Legia dalej traci tylko 2 punkty do Śląska. Tak trzymać.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 grudnia 2011, 12:26

Mecz Legii fantastyczny. Rzadko zgadzam się z panami z weszło ale tym razem nazwali to bardzo trafnie:
weszlo pisze:Nietypowo, bo aż do Lubina wybrała się Legia na dzisiejszy trening. Celem były ćwiczenia taktyczne przy jednoczesnej zabawie z piłką, a także podbudowanie team spirit. Misja została zakończona sukcesem. Mówiąc już całkiem poważnie, szkoda, że takie mecze transmituje Eurosport, bo wstyd pokazywać światu na oknie wystawowym takich frajerów jak Zagłębie.
Pierwsza bramka przejdzie do historii, naprawdę w Polsce takie gole się nie zdarzają chociaż chyba kiedyś nasza kadra tak strzeliła na jakimś turnieju ale to dawne dzieje :) Perfekcyjne uderzenie Ljuboji czy Borysiuka to jednak rzecz dość częsta aczkolwiek bardzo efektowna.

Runda ciekawa, wygląda na to, że walka o mistrza rozstrzygnie się między Legią a Śląskiem bo Wisła i Lech jednak mają spore problemy.

Tak nawiasem, to nie spodziewałem się, że ktokolwiek może spaść niżej niż Cracovia :roll:

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 grudnia 2011, 12:29

No i przerwa w Ekstraklasie. Powrót w lutym.

Tak po krótce to na plus można zaliczyć Legię i Śląsk. Legia za Ligę Europejską (głównie) a Śląsk za Ekstraklasę. Na minus mimo wszystko Wisła i Lech. Maaskant się nie sprawdził, Moskal to chyba jeszcze nie nadaje się na prowadzenie zespołu w najwyższej klasie rozgrywkowej. Lech ma problemy głównie przez Bakero, co poskutkowało nawet odwróceniem się kibiców od drużyny. Ciekawe czy będzie jakaś zmiana na ławce w Poznaniu.

Zaskoczyła mnie postawa Polonii. Trzecia lokata to bardzo dobre miejsce. Zaskoczony jestem też postawą Zagłębia. Tragiczna runda. Mogą się nie pozbierać na wiosnę. Główny kandydat do spadku. Na dole tabeli jest dość ciasno - będzie ekscytująca walka o utrzymanie :whistle:

PS. Rudnevs 18 goli w 17 spotkaniach, w tym cztery hat-tricki :shock:. Fajnie, że w lidze jest taki snajper. Niestety nie na długo.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 grudnia 2011, 18:03

steru pisze:Tak po krótce to na plus można zaliczyć Legię i Śląsk. Legia za Ligę Europejską (głównie) a Śląsk za Ekstraklasę. Na minus mimo wszystko Wisła i Lech. Maaskant się nie sprawdził, Moskal to chyba jeszcze nie nadaje się na prowadzenie zespołu w najwyższej klasie rozgrywkowej. Lech ma problemy głównie przez Bakero, co poskutkowało nawet odwróceniem się kibiców od drużyny. Ciekawe czy będzie jakaś zmiana na ławce w Poznaniu.

Zaskoczyła mnie postawa Polonii. Trzecia lokata to bardzo dobre miejsce. Zaskoczony jestem też postawą Zagłębia. Tragiczna runda. Mogą się nie pozbierać na wiosnę. Główny kandydat do spadku. Na dole tabeli jest dość ciasno - będzie ekscytująca walka o utrzymanie :whistle:
Wg mnie na wyróżnienie zasługują także Ruch i Podbeskidzie. Przed sezonem wydawało się, że będą oni walczyli o utrzymanie, a tutaj Ruch w czołówce, a Podbeskidzie mocno w środku tabeli.
Na minus - Wisła, Zagłębie, Lech i Lechia.
Troszkę zaskoczyła mnie Cracovia, który po fatalnym początku sezonu złapała kontakt z zespołami walczącymi o utrzymanie.
steru pisze:Rudnevs 18 goli w 17 spotkaniach, w tym cztery hat-tricki :shock:. Fajnie, że w lidze jest taki snajper. Niestety nie na długo.
Dlaczego niestety? Właśnie lepiej niech odejdzie za możliwie wysoką kwotę i robi polskiej lidze promocję w Europie. Szkoda byłoby go, gdyby przegapił najlepszy moment na odejście, jak choćby nawet Roger czy Stilić.

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2011, 08:23

francois pisze:Dlaczego niestety? Właśnie lepiej niech odejdzie za możliwie wysoką kwotę i robi polskiej lidze promocję w Europie. Szkoda byłoby go, gdyby przegapił najlepszy moment na odejście, jak choćby nawet Roger czy Stilić.
Nie uważam, żeby zrobił jakąś promocję naszej lidze. Może gdyby był Polakiem to bym tak myślał, a tak? Nasza beznadziejnie nudna i nieprzystępna do oglądania Ekstraklasa straci prawdopodobnie najlepszego piłkarza. Kiedy ostatnio był zawodnik co strzelił tyle goli. Jedną nogą, drugą, głową?

Jestem ciekaw co będzie się działo w Legii podczas okienka transferowego. Może któryś z młodych zdolnych odejdzie? Może Radovic?

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2011, 09:23

steru pisze:Jestem ciekaw co będzie się działo w Legii podczas okienka transferowego. Może któryś z młodych zdolnych odejdzie? Może Radovic?
Radović do najmłodszych nie należy i dlatego sądzę, że nie odejdzie. Żaden klub za niego nie zapłaci tyle co chciałaby Legia.

Spodziewam się, że w przyszłym roku opuszczą drużynę Borysiuk i Rybus. Szkoda trochę ale chłopaki mają talent i niech się rozwijają. Bardzo bym chciał, żeby Borysiuk poszedł do Udinese. Rybus mógłby gdzieś w Niemczech się sprawdzić. Za to Wolski, Żyro i Kucharczyk raczej zostaną.

steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2011, 09:29

Mietson pisze:Radović do najmłodszych nie należy i dlatego sądzę, że nie odejdzie. Żaden klub za niego nie zapłaci tyle co chciałaby Legia.
To że nie jest już najmłodszy nie jest tu żadnym atutem dla Legii. Jeśli facet ma większe ambicje czysto sportowe, to będzie chciał spróbować swoich sił w silniejszej lidze. Wtedy pożytku już z niego nie będzie, nawet jeśli Legia go nie puści.
Mietson pisze:Spodziewam się, że w przyszłym roku opuszczą drużynę Borysiuk i Rybus. Szkoda trochę ale chłopaki mają talent i niech się rozwijają. Bardzo bym chciał, żeby Borysiuk poszedł do Udinese. Rybus mógłby gdzieś w Niemczech się sprawdzić. Za to Wolski, Żyro i Kucharczyk raczej zostaną.
Większe szanse ma chyba Borysiuk na Serie A, niż Rybus na Bundesligę. Ktoś tam coś kiedyś pisał, że Rosjanie się Rybusowi przyglądają. Tak średnio widzi mi się jego rozwój w tamtej lidze. Zawsze będzie jakiś piłkarz z Brazylii albo Argentyny co będzie miał większe szanse na grę.

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 grudnia 2011, 09:35

steru pisze:[To że nie jest już najmłodszy nie jest tu żadnym atutem dla Legii. Jeśli facet ma większe ambicje czysto sportowe, to będzie chciał spróbować swoich sił w silniejszej lidze. Wtedy pożytku już z niego nie będzie, nawet jeśli Legia go nie puści
Radović to nie jest ten typ człowieka co będzie sabotował klub aby go sprzedał. Kto jak kto ale Miro akurat kocha Legię i raczej uszanuje swój kontrakt. Z drugiej strony, jak będzie ciekawa oferta za niego to różne rzeczy mogą się dziać ale póki co są 2 mln euro od PSV a to zdecydowanie za mało.

A odnośnie tego, że napisałem, że nie należy do najmłodszych to chodziło o to, że za zawodnika mającego prawie 28 lat nikt nie wyłoży dużej kasy bo raczej lepiej grać nie będzie.
steru pisze:Większe szanse ma chyba Borysiuk na Serie A, niż Rybus na Bundesligę. Ktoś tam coś kiedyś pisał, że Rosjanie się Rybusowi przyglądają. Tak średnio widzi mi się jego rozwój w tamtej lidze. Zawsze będzie jakiś piłkarz z Brazylii albo Argentyny co będzie miał większe szanse na grę.
Właśnie też uważam, że to nie jest najlepszy pomysł, żeby Rybus tam szedł, szczególnie, że kilku naszych w Rosji poległo. A Bundesligę rzuciłem bo ogólnie Polacy sobie w niej nieźle radzą ale póki co ofert za niego chyba nie było.
steru pisze:Nasza beznadziejnie nudna i nieprzystępna do oglądania Ekstraklasa straci prawdopodobnie najlepszego piłkarza
Bo ja wiem czy najlepszego? Na pewno najbardziej bramkostrzelnego ale jednak Łotysz gra trochę jak Mario Gomez - często ładuje gole wtedy kiedy ma to już małe znaczenie. Co nie zmienia faktu, że jest świetnym zawodnikiem i może zrobić karierę na zachodzie.

Najlepszym graczem przez Piłkę Nożną został wybrany Miro Radović i ja bym się z tym zgodził.

francois

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 grudnia 2011, 19:33

Wisła potwierdziła, że Moskal zostaje na swoim stanowisku:
http://www.90minut.pl/news/176/news1769 ... Wisly.html
Po sensacyjnym awansie trudno było wyobrazić sobie inny scenariusz. Oby tylko Moskal nie stracił zaufania Cupiała równie niespodziewanie jak Maaskant. No i może warto postawić na Polaków :whistle:

Na przykład na niego:
http://www.90minut.pl/news/176/news1768 ... utern.html
Ponoć miał właśnie przejść do Wisły, ale protesty kibiców uniemożliwiły ten transfer.
Oby odnalazł się w Bundeslidze niegorzej niż Lewy, a na pewno lepiej niż Micanski i Sobiech.

„To jest miejsce wyjątkowe,
tu się mogą ziścić sny,
za te barwy, herb, tradycję,
zostaw serce, pot i łzy”
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 11:42

Mietson pisze:Bardzo bym chciał, żeby Borysiuk poszedł do Udinese.
I facet zginie. W moim przekonaniu zbyt duża różnica jest pomiędzy polską ligą a Serie A, by zawodnik z miejsca miał szansę gry w takim klubie jak Udinese. A w jego wieku gra jest najważniejsza.

Obrazek
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 12:54

francois pisze:Na przykład na niego:
Ponoć miał właśnie przejść do Wisły, ale protesty kibiców uniemożliwiły ten transfer.
Oby odnalazł się w Bundeslidze niegorzej niż Lewy, a na pewno lepiej niż Micanski i Sobiech.
Koleś który paradował w szaliku "Śmierć Wiśle" miałby grać w drużynie Białej Gwiazdy? Sympatyk Żydków. Powodzenia mu nie życzę, i tak nic z niego nie będzie ;)

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 grudnia 2011, 15:57

paku pisze:
francois pisze:Na przykład na niego:
Koleś który paradował w szaliku "Śmierć Wiśle" miałby grać w drużynie Białej Gwiazdy? Sympatyk Żydków. Powodzenia mu nie życzę, i tak nic z niego nie będzie ;)
"Żydki" to grają w Twojej Wiśle :lol: Nie uważasz, że to żałosne wciąż używać tego określenia kiedy Biton i Melixon ratowali Wam dupsko w niezliczonej ilości meczów?

I jeszcze ciekawostka:
http://legionisci.com/news/46148_Smolar ... Legii.html

No to by się Ebi przeliczył :)
zoff pisze:
Mietson pisze:Bardzo bym chciał, żeby Borysiuk poszedł do Udinese.
I facet zginie. W moim przekonaniu zbyt duża różnica jest pomiędzy polską ligą a Serie A, by zawodnik z miejsca miał szansę gry w takim klubie jak Udinese. A w jego wieku gra jest najważniejsza.
Z jednej strony, Wizir na pewno potrzebowałby gry ale ja wierzę w jego potencjał. I wierzę też w Udinese bo oni naprawdę robią cudowne transfery. Weźmy np. takiego Benatię - wywalony z Marsylii, wzięty przez Udinese za darmo. Pół roku później jest w czołówce stoperów Serie A. Panowie z Udinese mają nosa do talentów i sądzę, że skoro zwrócili uwagę na Borysiuka to byliby w stanie poprowadzić dobrze jego karierę. Zresztą, Borysiuk już ma prawie 100 meczów w Ekstraklasie, jest młody, ambitny i pewny siebie, raczej by nie "zginął".

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 00:27

Mietson pisze:"Żydki" to grają w Twojej Wiśle :lol: Nie uważasz, że to żałosne wciąż używać tego określenia kiedy Biton i Melixon ratowali Wam dupsko w niezliczonej ilości meczów?
Jeśli nie wiesz o co kaman to nie zabieraj głosu ;)
Mietson pisze:Melixon
Melikson. ;)

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 24 grudnia 2011, 11:35

Mietson pisze: Z jednej strony, Wizir na pewno potrzebowałby gry ale ja wierzę w jego potencjał. I wierzę też w Udinese bo oni naprawdę robią cudowne transfery. Weźmy np. takiego Benatię - wywalony z Marsylii, wzięty przez Udinese za darmo. Pół roku później jest w czołówce stoperów Serie A. Panowie z Udinese mają nosa do talentów i sądzę, że skoro zwrócili uwagę na Borysiuka to byliby w stanie poprowadzić dobrze jego karierę. Zresztą, Borysiuk już ma prawie 100 meczów w Ekstraklasie, jest młody, ambitny i pewny siebie, raczej by nie "zginął".
Ok. Zgadzam się z tym co wyżej napisałeś. Borysiuk to jeden z niewielu w Polsce piłkarzy, który nadal jest jeszcze perspektywiczny, a już ma ciekawą kartę i pewne doświadczenie. Liga włoska jest mega wymagająca. Wielu piłkarzy z silniejszych lig przychodząc tutaj nie dawało rady, nie mówiąc już ostatnio o Polakach. Szkoda by było, żeby taki chłopak tkwił gdzieś na ławce bo to tylko czas stracony dla niego. O Udinese mówi się już chyba nawet drugi sezon. Dobrze, że nie skusił się facet od razu tylko daje sobie na wstrzymanie. Jeszcze. Nie wiem czy to nie będzie zbyt duży przeskok dla takiego chłopaka. Bo nie dość, że poszedłby do jednej z najsilniejszych lig na świecie, to na dodatek do zespołu, który od kilku sezonów jest bliżej czuba niż środka tabeli czy tam walki o utrzymanie.

Obrazek
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 stycznia 2012, 08:27

To się nam Ekstraklasa zmnieszy w rundzie rewanżowej :

http://www.90minut.pl/news/178/news1786 ... dlosc.html

Jako, że się za bardzo nie orientuje to może ktoś powiedzieć jak będzie wyglądała teraz sprawa spadku z Ekstraklasy? ŁKS jest automatycznie przesuwany na ostatnią pozycję i spada oprócz niego jeszcze jeden zespół?

Czytałem ostatnio jakąś mądrość Tomaszewskiego, który chce ratować ŁKS, pod warunkiem że wystartuje od najniższej klasy rozgrywkowej. Radził on piłkarzom ŁKS wystąpić drogą sądową do PZPN o wypłatę zaległych wynagrodzeń. Założenie "PZPN dał licencję drużynie, która ma długi więc niech PZPN teraz te długi spłaca" wydaje się być dość logiczne, przynajmniej w teorii. Problem w tym, że nie wierzę w jakiekolwiek powodzenie takiej akcji.

ODPOWIEDZ