Mercato (zima 2011/12)

Wszystko o transferach Juventusu, wasze przewidywania, opinie, najnowsze informacje.
Zablokowany
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:10

K.M. pisze:Jak dla mnie Kolarov i Hummels nie mogą zawitać równocześnie do Juventusu. Bo kogo wtedy posadzimy na ławce Chielliniego czy Barzagliego? Odejście któregokolwiek byłoby dla mnie nieporozumieniem, bo jak zespół który szykuje się do Ligi Mistrzów może pozbywać się obrońców ze ścisłego top Serie A
To chyba nie oglądałeś gry Chielliniego w trakcie ostatnich dwóch sezonów oraz z początku tego, kiedy występował na stoperze. W żadnym wypadku nie prezentował sobą poziomu, który pozwala nazwać go czołowym stoperem Serie A. Ja mu zwyczajnie nie ufam, bo gra na LO to nie to samo, co stoper. Przypomnę tylko, że Barzagli był ściągany właśnie z myślą o ławce, a teraz jakieś wielkie sentymenty. Zresztą co - dalej DC na rezerwie. Jak będzie mu dane grać w LM to szansę, że nie zawali gola w spotkaniu są znikome.

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:19

Chiellini grał w tym sezonie w środku? Poza meczem otwierającym ten sezon?

Co do jego dyspozycji w sezonach ubiegłych, rzeczywiście grał słabo, jak przytłaczająca większość. Być może nie jest to już ten sam gracz co 2-3 sezony temu gdzie wycinał równo, ale nadal sądzę że to gracz bardzo dobry i przy odrobinie dobre motywacji, którą Conte jest wstanie zaserwować, może znów grać swoje. Ewentualnie już w zimę kupujemy Kolarova i w razie problemów z Giorgio latem kupujemy środkowego (np. Hummelsa).

Abruzzo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:32

Nie ma to jak martwić się o nadmiar bogactwa :whistle:

Trzeba powiedzieć otwarcie. Chiellini nie jest w tej chwili jakimś topowym piłkarzem w Serie A, a tym bardziej w Europie...
Z drugiej strony nie jest powiedziane, że taki Hummels z miejsca wkroczy do pierwszego składu. Na pewno była by rywalizacja, a o to chyba chodzi.
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2011, 20:37 przez Abruzzo, łącznie zmieniany 1 raz.

SKAr7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:32

Arbuzini pisze:
SKAr7 pisze:
Arbuzini pisze: Czemu przesadzone marzycielstwo? O Hummelsie poważnie myślimy, Kolarov jest opcją B w Man$ity. Boulahrouz z bardziej znaczących lig nie grał jeszcze tylko w Serie A. Może będzie chciał do nas dołączyć ;).
I naprawdę wierzę, że każdy z tych zawodników jest do wyciągnięcia(ostatnio najmniej Kolarov, chyba, że znów przestanie grać), ale razem? To wyszło by koło 60 mln euro, a tyle to pewnie wyniesie nasz budżet. I mamy to wszystko przepić na obronę? To raz.
Arbuzini pisze:Przecież Kolarov ciągle nie gra wiele:
Clichy - 810 min. w PL / 196 min. w LM
Kolarov - 362 min. w PL / 281 min. w LM

Hummels - 25 mln E, Kolarov 15 mln E, Boulahrouz - 0 mln E. Wychodzi w okolicach 40 mln E. Trzeba dodać, że odejdzie cały szrot z obrony więc trochę się kontraktów zwolni, a może grosz jakiś wpadnie, co w przypadku Bonucciego jest mocno prawdopodobne.
Ostatnio grają na zmianę. To nie jest na pewno komfortowa sytuacja dla Alexandra, ale nie widzę powodu, dla którego City miałoby go oddawać( skoro gra co najmniej nieźle) za marne 15 mln.
Ogólnie mam wrażenie, że trochę za mało sobie liczysz. Nie wiadomo ile Borussia zawoła za Matsa, i czy nie pojawi się nagle jakiś nafciarz który wyrzuci na stół 40 mln lekką ręką.

Arbuzini pisze:
SKAr7 pisze:Dwa, że mając w składzie Barzagliego, Chelliniego, Lichta, Boulahrouza, Kolarowa i Hummelsa dwóch z tej szóstki miałoby ławę. Obrońców nie zmienia się tak często jak zawodników z pomocy(również dlatego, żeby z obrony uczynić monolit, a nie zgraję indywidualistów). I co wtedy? Kielon na ławe? Damy Boulahru 3 mln euro lekko licząc, żeby sobie popykał z 500 minut?
Mesto za Boulahrouza, jak będzie za drogi w utrzymaniu i jest gitara. Trzech stoperów na tym samym poziomie to jest optimum, jeśli nie ma się defensywnych pomocników mogących z powodzeniem grać na tej pozycji. Tym bardziej, że jeden z nich ma być zmiennikiem lewego obrońcy. W przeciwnym wypadku, jak dojdzie jedna kontuzja, kartki, czy po prostu gorsza dyspozycja to tyły się sypią. Za rok to już nie będzie kopanka w Serie A, a mam nadzieję ostra walka na trzech frontach - w przeciwnym wypadku nie ma nawet sensu rozmawiać o tych konkretnych zawodnikach.
Trzech stoperów na tym samym poziomie to nie optimum. Kiedy byliśmy na topie Cannavaro i Thuram, czy wcześniej Iuliano i Montero rozgrywali praktycznie cały sezon, a na ławce trzymaliśmy średniaków w stylu Leggro.To nie jest pozycja tak męcząca jak inne, a częściej się fauluje, niż jest faulowanym---> mniejsze ryzyko kontuzji. A zmiany częstsze niż raz na 10 meczy to samobójstwo taktyczne trenera.
I cóż wtedy? Ten "trzeci" siedzi na ławie i wzbiera w nim, aż robi nam w zespole Pompeje 76 pne?
jak dla mnie celem powinien być 1 obrońca i może jakiś nowy "wynalazek" Marotty

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:45

@D@$ pisze:
pumex pisze:Fiorentina nie ma zamiaru sprzedawać w zimie Montolivo. Mnie cieszy, że szanse na jego przeprowadzkę do Turynu maleją. Według mnie to przeciętny grajek, w zasadzie nie wiem, skąd się bierze fascynacja tym zawodnikiem :think: Sezon 09/10 - 2 bramki, 1 asysta. Sezon 10/11 - 2 bramki, 3 asysty. Sezon obecny - 0 bramek, 0 asyst.
No to chyba chcą z nim przedłużyć umowę, bo gdzieś tam pisało, że latem jest do wzięcia za darmo. Jak dla mnie mieć takiego gościa za grosze na ławce to super opcja. A statystyki typu gole-asysty to nie jest wystarczające by go ocenić.
Wiesz co.. nie wiem, czy nie jest to wystarczające. Montolivo jest uważany za kreatora gry, nomen omen dobrego ( :shock: ) więc chyba asysty i bramki są sporym wyznacznikiem jego formy i umiejętności.
Bartek88 pisze:Oceniasz transfer Eli na podstawie jednego meczu? :lol: :lol: :lol:
Oj, kolejny "amator" Elii, widzę. Nie idź tą drogą :stop:

Jakku1, przyjacielu, wrzucaj częściej takie ciekawostki z innych forów, przynajmniej jest co czytać :)
Odniosę się może to części:
Hummels moim skromnym zdaniem jest nieosiągalny w styczniu. Raz, że Marotta musiałby się ostro najarać, żeby najpierw skręcić na niego kasę a potem chcieć ją wydać. Dwa, że Borussia byłaby, lekko mówiąc, nierozważna, sprzedając lidera defensywy, mając przy tym kontuzjowanego Subotica i szanse na obronę mistrza.
Leandro Damiao - hmm... ogólnie jest dużo niewiadomych przy jego temacie, ale pojawił się właśnie news, w którym agent potwierdza, że odbyło się spotkanie z władzami Juve a sam zawodnik byłby zaszczycony dołączając do nas.
Jovetic - geniusz. Jest tylko jedno małe ale: gość jest z chińskiej porcelany
Astori - fajna alternatywa, ale nie wierzę, że koniec końców będzie dostępny za darmo. Cagliari i Milan wyszliby na idiotów
Ostatnio zmieniony 01 grudnia 2011, 20:46 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:46

Abruzzo pisze:Nie ma to jak martwić się o nadmiar bogactwa :whistle:
Nie ma też co się martwić pensjami? We współczesnym futbolu kwoty 1,2 (Barzagli) i 3,5 (Chiellini) miliona wprawdzie nie powalają, ale pamiętajmy że jeszcze o Bonuccim który być może zostanie etatowym ławkowiczem - zarabiającym 2 miliony. To daje już ładną sumkę, a ani Hummels, ani Kolarov grać za darmo nie będą. Szczególnie że obrona jest taką specyficzną formacją że zmiany (szczególnie w środku) nie są nijak wskazane.

Na dzień dzisiejszy: Kolarv lub Hummels. :whistle:

Dante93

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 20:57

. Przypomnę tylko, że Barzagli był ściągany właśnie z myślą o ławce, a teraz jakieś wielkie sentymenty.
Jak dla mnie obecnie Barzagli>Hummels, więc Andrea to przynajmniej dla mnie pewny punkt tej układanki.
Zresztą nie moge pojąć podniet młodym Niemcem. Pomine własne obserwacje, bo i nie za często widuje jego gre, a i może miałem akurat okazje trafić tylko na mecze gdzie Hummels był przeciętniakiem (vide mecz z Marsylią przegrany 3 do jaja). Niech chłopak złapie troche więcej ogrania i doświadczenia, narazie to talent, zawodnik z potencjalem ale nie ktoś kto zjada naszych obecnych obrońców na śniadanie. Nie przesadzajmy i nie gloryfikujmy Go, bo moglibysmy sie tylko srogo przejechać. Giorgio w wieku 23-25 lat był już przez nas nazywany czołowym obrońcą Europy/Świata, a obecnie nagle jakoś wszyscy degradujecie jego role. Matts jak narazie nawet tamtego poziomu Kielona nie osiągnął więc studźmy troche zapędy.
Na dzień dzisiejszy: Kolarv lub Hummels.
:ok: I to mi sie podoba;) do tego na ławke Cecares :P

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:27

pumex pisze:przyjacielu, wrzucaj częściej takie ciekawostki z innych forów, przynajmniej jest co czytać :)
To dobrze ; ) <piwo>
pumex pisze:Cagliari i Milan wyszliby na idiotów
Tez mi sie wydaje, ze on za darmo nie odejdzie w czerwcu. Albo ktos go wykupi teraz, albo przedluzy kontrakt.

Niemniej, pewien jestem, ze Astori > Bonucci, wiec wziecie go za grosze to bylby dobry ruch. Szczerze, to troche szkoda mi Leo, bo wydawalo sie, ze juz zaczal lapac rytm (mial kilka dobrych spotkan). Ale ostatnie dwa jego wystepy to niestety katastrofa. Przypomina mi sie casus Legro, ktory takze przyszedl za dosc duze pieniadze z Chievo i na poczatku, przez pierwsze sezony, tez kompletnie zawodzil. Dopiero po jakims czasie (kiedy sie nawrocil :D), zaczal grac na miare oczekiwan. Mysle, ze Bonu ma klopoty z glowa. Jest nieskoncentrowany, panikuje czasami, to widac. Szkoda go wypozyczac bo facet moze zginac i juz nie wrocic. Jesli juz to transfer, niemniej ja bym go zostawil w roli rezerwowego.
@D@$ pisze:Czyli rozumiem że o 11 mln funtów za Amauriego od Arsenalu nie znajdę tam wzmianki?
Pewnie znajdziesz, ale zrodlem tej informacji nie jest nikt z VS, tylko angielski brukowiec. A tam mozna przeczytac rozne cuda :D

sebastian10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:28

Hummels to dobra pomysł nie za drogi i już ograny swietnie wprowadza piłke do gry z obrony i swietne długie piłki daje na napastników to taki obronca co nie boji sie grac piłka jesten na tak chyba że ktos z ligi włoskiej bedzie do wyciagniecia ale kto ???.
Badzmy szczerzy niema dzis rywalizacji w obronie na zadnej pozycji .
Przydał by sie jeszcze taki Lavezzi tego typu piłkarz

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:31

K.M. pisze:Chiellini grał w tym sezonie w środku? Poza meczem otwierającym ten sezon?
Nom, jeszcze trzy. Na poziomie nie wyższym od Bonucciego (nie tego z meczu z Napoli...).
SKAr7 pisze:nie widzę powodu, dla którego City miałoby go [Kolarova] oddawać( skoro gra co najmniej nieźle) za marne 15 mln.
Ogólnie mam wrażenie, że trochę za mało sobie liczysz. Nie wiadomo ile Borussia zawoła za Matsa, i czy nie pojawi się nagle jakiś nafciarz który wyrzuci na stół 40 mln lekką ręką.
W takiej sytuacji należałoby obu odpuścić i wziąć np. Bruno Alvesa i Tremoulinasa. Nie zawsze śmietanka musi być dla nas.
SKAr7 pisze:Trzech stoperów na tym samym poziomie to nie optimum. Kiedy byliśmy na topie Cannavaro i Thuram
I Kovaca, który w pewnym momencie wygryzł Francuza. I zmienników na boki, którzy w tej chwili łapaliby się albo ocierali o pierwszy skład :whistle:
Dante93 pisze:Jak dla mnie obecnie Barzagli>Hummels
Dla mnie Hummels>Chiellini-stoper
Zresztą, jak Andrea przychodził z Bundesligi to grał tam dużo gorszą piłkę niż obecnie Niemiec.
Dante93 pisze:Giorgio w wieku 23-25 lat był już przez nas nazywany czołowym obrońcą Europy/Świata, a obecnie nagle jakoś wszyscy degradujecie jego role. Matts jak narazie nawet tamtego poziomu Kielona nie osiągnął więc studźmy troche zapędy
Przejrzyj noty i zobaczysz, że w tamtych sezonach (szczególnie pierwszym za Ranieriego) często wyższe oceny zbierał Legro. Zasłużenie, bo to on wprowadzał spokój w obronie, a Giorgio robił swoją robotę - generalnie zniechęcał przeciwnika żeby w ogóle podchodził pod nasze pole karne ;).

alina

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:36

Juras_Senat pisze:Byłoby co wyciągać z tego Porto. Rolando, Otamendi, Pereira, Moutinho, Guarin, Fernando czy Hulk, każdy byłby wzmocnieniem. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie w tej Portugalii.
Jak dla mnie to pan wymieniony pogrubioną czcionką.
jakku1 pisze:Hummels - Chcemy go jak cholera, juz w styczniu. Ale to bedzie bardzo trudna operacja do wykonania, z dwoch wzgledow. Borussia wcale nie chec oddawac go w styczniu, no i dochodzi jeszcze zainteresowanie Barcelony. Marotta sprobuje zlozyc jeszcze jedna oferte Niemcom, jesli sie nie uda, wrocimy po Niego w lecie. Dodam od siebie, ze mniej wiecej w tym samym okresie poszla plotka, ze BVB zaakceptowala jednak nasza oferte w wysokosci okolo 22m.
Damiao - Tutaj tez napisze cos od siebie na poczatu. Di Marzio powiedzial przed chwila na antenie SKY, ze zima zakontraktujemy CB i CM, a Damiao bedziemy chcieli sprowadzic latem. To jest w zasadzie jedyny zawodnik, ktory przypadl i Paraticiemu i Conte do gustu, jesli chodzi o ten brazylijski zaciag. Byly plotki sugerujace, ze istnieje szansa, aby sprowadzic go juz w styczniu.
Jovetic - Bardzo gorace nazwisko. Chlopak lubi Juventus, podoba sie Conte i Marotcie, na pewno bedziemy starali sie go sciagnac latem.
Krasic - na chwile obecna nie ma zadnej OFICJALNEJ oferty za Milosa. Wydaje sie jednak, ze facet faktycznie jest na wylocie ;/
Astori - tez juz od dluzszego czasu slyszymy o tym graczu. Obecnie ma chyba kontuzje, ale to dobry obronca, w dodatku konczy mu sie kontrakt. Mozemy sie Nim zainteresowac zima.
Montolivo - Milan byl i jest zainteresowany, my podobno takze. Jednak z ostatnich doniesien wynika, ze Monto zostaje we Violi do czerwca. Z tym, ze wiadomo jak to jest... Ostatniego dnia mercato przyjdzie dobra oferta i Fiorentina go pusci.
Toni - niesmialo obserwuje go Parma, moze opuscic klub juz w styczniu.
Patrząc na grę Bonucciego Astori byłby ok w zimie.
jakku1 pisze:Szczerze, to troche szkoda mi Leo, bo wydawalo sie, ze juz zaczal lapac rytm (mial kilka dobrych spotkan). Ale ostatnie dwa jego wystepy to niestety katastrofa. Przypomina mi sie casus Legro, ktory takze przyszedl za dosc duze pieniadze z Chievo i na poczatku, przez pierwsze sezony, tez kompletnie zawodzil. Dopiero po jakims czasie (kiedy sie nawrocil :D), zaczal grac na miare oczekiwan. Mysle, ze Bonu ma klopoty z glowa. Jest nieskoncentrowany, panikuje czasami, to widac. Szkoda go wypozyczac bo facet moze zginac i juz nie wrocic. Jesli juz to transfer, niemniej ja bym go zostawil w roli rezerwowego.
Może Bonucciego wysłać do klasztoru na miesiąc? :prochno:

Abruzzo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:43

K.M. pisze:
Abruzzo pisze:Nie ma to jak martwić się o nadmiar bogactwa :whistle:
Nie ma też co się martwić pensjami? We współczesnym futbolu kwoty 1,2 (Barzagli) i 3,5 (Chiellini) miliona wprawdzie nie powalają, ale pamiętajmy że jeszcze o Bonuccim który być może zostanie etatowym ławkowiczem - zarabiającym 2 miliony. To daje już ładną sumkę, a ani Hummels, ani Kolarov grać za darmo nie będą. Szczególnie że obrona jest taką specyficzną formacją że zmiany (szczególnie w środku) nie są nijak wskazane. :whistle:
Masz dużo racji, ale nie chciałbyś mieć takiej formacji obronnej:

Lichtsteiner. Barzagli, Hummels, Kolarov, Chiellini, Caceres

Nie ma tu kogoś kto by zarabiał więcej od Vicka i Amauriego. Jest to niestety mało realne, ale jednak jest możliwość... W końcu chcemy być klubem liczącym się w Europie.

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 21:53

Arbuzini pisze:
K.M. pisze:Chiellini grał w tym sezonie w środku? Poza meczem otwierającym ten sezon?
Nom, jeszcze trzy. Na poziomie nie wyższym od Bonucciego (nie tego z meczu z Napoli...).
Racja, nie liczyłem spotkań kiedy wchodził DC w czasie meczu. Co do poziomu nie pamiętam wszystkich spotkań tego sezonu dokładnie, szczególnie że 3. nie widziałem w ogóle. Ale jestem ci w stanie uwierzyć, ja mimo wszystko nadal twierdzę że przy odpowiedniej motywacji Conte Giorgio na nowo zaczął by rozgrywać świetne spotkania. Ale cóż nie rozstrzygniemy tego póki tak się nie stanie.
Arbuzini pisze:
SKAr7 pisze:nie widzę powodu, dla którego City miałoby go [Kolarova] oddawać( skoro gra co najmniej nieźle) za marne 15 mln.
W takiej sytuacji należałoby obu odpuścić i wziąć np. Bruno Alvesa i Tremoulinasa. Nie zawsze śmietanka musi być dla nas.
Dokładnie! Nawet gdyby zarówno klub jak i kibice byliby zainteresowani Hummelsem, mógłby wpaść szejk i... Wiadomo, póki Juventus nie wypracuje na nowo swojej europejskiej marki, nie będziemy mogli liczyć na zwycięstwo nad pieniędzmi. W takiej sytuacji kupiłbym Alvesa (no chyba że Kolarova :) ), opcja 2, może 3 letnia. W tym czasie może by się rozwinął Bonucci, a jak nie w tym czasie pojawi się kilku jeszcze dobrych graczy.

Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 grudnia 2011, 22:39

K.M. pisze:
Arbuzini pisze:
Racja, nie liczyłem spotkań kiedy wchodził DC w czasie meczu.
Ja też. Dwa razy w podstawie zaczynał DC i tak samo Grosso.

Tharp

Nieprzeczytany post 02 grudnia 2011, 00:53

arbuzini, robisz cos w domu po za siedzeniem na tym forum?
33% postow w tym temacie (MOIM temacie, nalezy dodac) sa twoje. lol.

Powinnismy sciagnac tego jegomoscia, bylby dla nas idealnym wzmocnieniem. Nie dosc ze dlugowlosy brazol, to jeszcze ofensywny.

Zablokowany