Mercato (zima 2011/12)
- SKAr7
- Juventino
Miło, że tak średnio raz w tygodniu ktoś "odkrywa" Reusa:P
Gwoli ścisłości- 18 mln euro to kwota odstępnego, którą ma wpisaną w kontrakt, a która zacznie obowiązywać od 2012 roku. Wcześniej można go wyciągnąć za mniej, a może więcej:P
I, było już mówione o zainteresowaniu Arsenalu i Bayernu w tym temacie.
Ale na pewno jest to zawodnik, który sprawia, że Borussie M ogląda się w tym sezonie przyjemnie.
Gwoli ścisłości- 18 mln euro to kwota odstępnego, którą ma wpisaną w kontrakt, a która zacznie obowiązywać od 2012 roku. Wcześniej można go wyciągnąć za mniej, a może więcej:P
I, było już mówione o zainteresowaniu Arsenalu i Bayernu w tym temacie.
Ale na pewno jest to zawodnik, który sprawia, że Borussie M ogląda się w tym sezonie przyjemnie.
- mateusz6
- Juventino
Mnie osobiście bardzo interesuje możliwość ściągnięcia Caceresa za 4 mln. Ktoś wie dlaczego jest taki tani? Według mnie to idealny zmiennik, który móże grać na każdej pozycji w obronie. Do tego jakiś porządny stoper i obrona lux
Ja osobiście spróbowałbym Cahilla z Boltonu. Kończy mu się kontrakt to będzie tani.

- Arbuzini
- Juventino
Dokładnie. Myślę, że cena jest bardzo normalna. Wiadomo, jak dmucha się ceny za młodych zawodników.SKAr7 pisze:Miło, że tak średnio raz w tygodniu ktoś "odkrywa" Reusa:P
Reus to taki specjalista od bramek a'la PES. Bieg wzdłuż linii bramkowej i strzał nogą będącą dalej od bramki

No dla mnie bardzo dobra cena, nie zastanawiałbym się wiele. Generalnie Sevilla ostatnio sprzedaje zawodników za raczej niewielkie kwoty.mateusz6 pisze:Mnie osobiście bardzo interesuje możliwość ściągnięcia Caceresa za 4 mln. Ktoś wie dlaczego jest taki tani? Według mnie to idealny zmiennik, który móże grać na każdej pozycji w obronie. Do tego jakiś porządny stoper i obrona luxJa osobiście spróbowałbym Cahilla z Boltonu. Kończy mu się kontrakt to będzie tani.
Cahilla nie znam więc się nie wypowiadam. Wątpię jednak żeby Anglik chciał zmienić PS na SA.
- SKAr7
- Juventino
Plota. Na solojuve.com tłumaczenie brzmi "Wspomniany portal pisze też, że wartość ewentualnego transferu wynosiłaby 4 miliony euro, lecz trzeba do niego przekonać władze Sevilli". Sevilla odda Martina za 4 mln, tylko trzeba ją do tego przekonać? Autor tej ploty chyba źle rozdzielał sobie punkty osobowości w simsach i zapomniał dodać do "logika wypowiedzi" choćby punkciku.mateusz6 pisze:Mnie osobiście bardzo interesuje możliwość ściągnięcia Caceresa za 4 mln.
- deszczowy
- Juventino
Jeśli dałoby się Urugwajczyka wyciągnąć, za ~ 6 baniek, to byłby to niezły interes. Caceres zagwarantowałby pewien poziom i na prawej obronie i na środku. Dodatkowo jest wola także z jego strony. Aczkolwiek pewnie zaraz wyskoczy jego agent i powie, że "Martin nie powiedział tego, co powiedział, ponieważ po śmierci brata był na proszkach, albo zjadł omlet z szynką" ;]
- annihilator1988
- Juventino
HmmmmArbuzini pisze: Bieg wzdłuż linii bramkowej i strzał nogą będącą dalej od bramki.

- marek.siedlce
- Juventino
Daj spokój... zobacz w jakim kraju żyjemy... po zapyziałej komunie solidaruchy, potem postkomuna, po nich oderwany od rzeczywistości pis a teraz ta banda po... Bogu dziękować, że przy tym wszechobecnym dziadostwie w świecie sportu nie jest jakos tragicznie (głównie dzięki prywatnemu kapitałowi). Jeżeli chodzi o sporty indywidualne to można powiedzieć że jest dobrze. Drużynowo jakoś siatka ciągnie... piłka nożna wiadomo... PZPN jest doskonałym odzwierciedleniem tego co w naszym kraju działo się przez ostatnie kilkadziesiąt lat... czyli bezprawia.annihilator1988 pisze:HmmmmArbuzini pisze: Bieg wzdłuż linii bramkowej i strzał nogą będącą dalej od bramki.
Tak, to bardzo ciekawe jest
Co do tematu, to Niemcy "przeżywają" okres boomu talentów piłkarskich. Jak oni to robią, że mają ich tak dużo, a Polska może się poszczyci jedynie 2-3 bardziej znanych piłkarzy
Czyżby system szkoleniowy w Polsce oparty był na dwóch koncepcjach: "małpa widzi, małpa robi" i "bo mój tatuś w piłkę kopał" ?
Co do mercato... jeżeli ten zespół bedzie grał tak jak obecnie to nie widzę potrzeby inwestowania. No może jedynie jakaś alternatywa dla Lichsteinera. No i oczywiście kadrę należy uszczuplić o kilku takich co tylko wycierają krzesełka na trybunach.
FORZA JUVE !!!
- SKAr7
- Juventino
Akurat PZPN to kiepski przykład jeśli chodzi o odróżnianie nas od Niemiec. Wszystkie krajowe federacje piłkarskie to mafia, z FIFA na czele.marek.siedlce pisze:PZPN jest doskonałym odzwierciedleniem tego co w naszym kraju działo się przez ostatnie kilkadziesiąt lat... czyli bezprawia.annihilator1988 pisze:HmmmmArbuzini pisze: Bieg wzdłuż linii bramkowej i strzał nogą będącą dalej od bramki.
Co do tematu, to Niemcy "przeżywają" okres boomu talentów piłkarskich. Jak oni to robią, że mają ich tak dużo, a Polska może się poszczyci jedynie 2-3 bardziej znanych piłkarzy
Czyżby system szkoleniowy w Polsce oparty był na dwóch koncepcjach: "małpa widzi, małpa robi" i "bo mój tatuś w piłkę kopał" ?
Niemcy mają dobry system szkolniczy, w dodatku mają wyższy poziom ligi. W ostatnich u nas też pojawiło się kilku zdolnych piłkarzy(Lewandowski, Peszko, Bogucki, Rybus) i zaręczam Ci, że gdyby Ci piłkarze przeszli szkołę niemiecką, a dojrzewali piłkarsko w tak wymagającej lidze jak Bundesliga, to byłby to poziom Goetze, Reusa, Ozila. Bo to raz słychać wywiad z jakimś Polakiem, który mówi, że dopiero po wyjeździe z kraju dowiedział się co to znaczy "ciężki" trening? Że w Polsce odwaliło się trening i można było pójść do klubu, potańczyć, wychylić kielona? A po treningu w najlepszych ligach człowiek ma siłę tylko doczołgać się do łóżka.
- zippo01
- Juventino
zoff mówiłem o poprzednim sezonie a w nim Barzgali nie grał tak jak teraz, a błędy w defensywie popełniali wszyscy ale i tak Chielini grał najlepiej z defensorów
zahor ciebie to człowieku od dawna nie mogę zrozumieć. Ja napisałem jakie zadnia miał Chielini w tamtym sezonie . Chodziło mi o to że Chielini musiał praktycznie zapieprzać za wszystkich w defensywie ,nie pisałem nic o tym że jego błędy są usprawiedliwione i winę za jego błędy ponosi ktoś inny. Chodziło mi również o to że jak wszyscy popełniają błędy dookoła ciebie to i ty tez zaczniesz popełniać i zniżysz się do ich poziomu. A co do twojego zdania "Jak się dał wkręcić w glebę i prawie się pozabijał o te swoje nogi to dlatego, że pomoc notowała głupie straty?"" nie w całości ale po części tak
Bo gdy np pomocnik straci piłkę przy jej wyprowadzaniu i drużyna przeciwna idzie z kontratakiem to szybkie ustawienie się w defensywie wymaga dużych umiejętności u zawodnika i gdy taki niedoświadczony Sorensen się źle ustawi albo nie zdąży to ktoś musi go zaasekurować i wtedy ma dwie pozycje do pilnowania swoja i kolegi z drużyny;)
I się tak nie spinaj oraz nie udawaj wszechwiedzącego bo gdybyś nim był to byś nie siedział na forum tylko trenował jakiś klub
Oraz polecam więcej obiektywizmu do wypowiedzi innych użytkowników i nie wytykaj im na sile ze się mylą 

zahor ciebie to człowieku od dawna nie mogę zrozumieć. Ja napisałem jakie zadnia miał Chielini w tamtym sezonie . Chodziło mi o to że Chielini musiał praktycznie zapieprzać za wszystkich w defensywie ,nie pisałem nic o tym że jego błędy są usprawiedliwione i winę za jego błędy ponosi ktoś inny. Chodziło mi również o to że jak wszyscy popełniają błędy dookoła ciebie to i ty tez zaczniesz popełniać i zniżysz się do ich poziomu. A co do twojego zdania "Jak się dał wkręcić w glebę i prawie się pozabijał o te swoje nogi to dlatego, że pomoc notowała głupie straty?"" nie w całości ale po części tak
I się tak nie spinaj oraz nie udawaj wszechwiedzącego bo gdybyś nim był to byś nie siedział na forum tylko trenował jakiś klub

- Arbuzini
- Juventino
Goń sięannihilator1988 pisze:HmmmmArbuzini pisze: Bieg wzdłuż linii bramkowej i strzał nogą będącą dalej od bramki.
![]()

Panowie, miało być na temat, a Wy o PZPN, FIFIE i poziomie treningów w Bundeslidze.
Darmowi zawodnicy, czyli to co tygryski lubią najbardziej: http://www.solojuve.com/artykuly/pilkar ... o_2011.php
- meda11
- Juventino
Na hita w styczniu nie liczę. Szczerze mówiąc to wątpie, by ktokolwiek do nas dołączył. Pozbędziemy się zapewne kilku gości (definitywnie / wypożyczenia) i być może dogadamy się z kimś komu kończy się kontrakt - i dołączy do nas po zakończeniu obecnego sezonu.
Nie szkołę niemiecką tylko "zachodnią". Podstawą tamtejszych treningów są np. interwały. Z tego co pamiętam to ta metoda ćwiczeń jest o ok. 1/3 częściej wykonywana niż u nas, a to jest podstawa w dzisiejszym futbolu. Jak to mawia Boniek, piłka nożna nie jest skomplikowana, bo polega na "kopnij, biegnij, kopnij, biegnij". I właśnie tu leży pies pogrzebany. Zawodnicy na zachodzie wykonują mase sprintów na odcinkach 10-15 metrów, a nasi kopacze o tę 1/3 mniej. Dlatego w meczach takiej Wisły w eliminacjach LM odnosimy wrażenie, że tamci "więcej biegają". Tylko, że na końcu statystyki pokażą, że różnice w ilości pokonanych km nie są tak duże (jeśli w ogóle są) jak nam się wydawało. Jeśli natomiast piłkarze z naszego kraju chcą dotrzymać kroku w takim meczu i wykonywać tyle samo "sprintów" to organizm się buntuje (bo nie ćwiczy tak wiele interwałów) i w okolicach 75 minuty oddychają rękawami.SKAr7 pisze:W ostatnich u nas też pojawiło się kilku zdolnych piłkarzy(Lewandowski, Peszko, Bogucki, Rybus) i zaręczam Ci, że gdyby Ci piłkarze przeszli szkołę niemiecką, a dojrzewali piłkarsko w tak wymagającej lidze jak Bundesliga, to byłby to poziom Goetze, Reusa, Ozila.
- marek.siedlce
- Juventino
Błagam... nie porównuj poziomu zarządzania polskiej piłki z niemiecką... To jest przepaść tak głęboka jak Rów Mariański... Złem zżerającym nasza piłkę jest wszechobecna korupcja i biznesowe układy. Dodając do tego zaściankowość i płytka myśl szkoleniową odrzucającą jakiekolwiek zachodnie standardy (a tak było przez wiele lat) mamy to co mamy... czyli dwóch zawodników europejskiej klasy (Lewy i Szczęsny) wspomaganą przez kilku którzy do takiego miana aspirują, a za nimi grupkę, która nie widząc szans na załapanie się do swoich macierzystych reprezentacji przypomniała sobie o dziadkach z Polski, którzy prawdopodobnie zostali rzuceni na zachód w wojennej pożodze... Prawie 40 milionowy naród... śmiechu warte...SKAr7 pisze:
Akurat PZPN to kiepski przykład jeśli chodzi o odróżnianie nas od Niemiec. Wszystkie krajowe federacje piłkarskie to mafia, z FIFA na czele.
Niemcy mają dobry system szkolniczy, w dodatku mają wyższy poziom ligi.
A i słówko odnośnie mercato i tej jedenastki której kończą się umowy... Farfan mógł by się przydać... Cahill również... a i Fabiański na ławę mógł by być

FORZA JUVE !!!
- Dante93
- Juventino
Akurat lista z kończącymi sie kontraktami jest bardzo ciekawa
Szkoda, że zapewne jak co roku niewiele z możliwych wzmocnień przeprowadzimy.
Dla mnie fajnym rozwiązaniem, mówiąc o darmowych zawodnikach, byłby Astori- 4 środkowy, prezentujący sie w tym sezonie przynajmniej obiecująco. W wieku Bonucciego. Wiadomo nie musi sie okazać jakimś mega talentem, ale z drugiej strony warto zaryzykować.
Następny grajek warty uwagi- Mesto, jako alternatywa dla Lichego. Pewny, jeszcze przed 30- stką, z dużym doświadczeniem, idealny zmiennik.
Schelotto- Podpisać, i dać sie dalej rozwijać w jakimś klubie Serie A, za sezon, dwa, może i jakieś owoce by sie zebrało konkretniejsze.
W środku wiadomo, chciałoby sie Montolivo do rotacji, ale to raczej niemożliwe. Może odważną opinie teraz wyraże, ale jeżeli mamy grać dalej 4 3 3 to nawet na powrót Melo bym sie nie obraził
na rozgrywajka to on sie nie nadaje, ale jako B2B w stylu Vidala jak najbardziej.
Z ciekawszych nazwisk jeszcze porządany byłby Farfan jako skrzydłowy w 4-3-3. Nadal uważam, że priorytetem na tę pozycje powinien być G.Rossi, ale i graczem Schalke byłbym bardzo zadowolony :lol:
Dla mnie fajnym rozwiązaniem, mówiąc o darmowych zawodnikach, byłby Astori- 4 środkowy, prezentujący sie w tym sezonie przynajmniej obiecująco. W wieku Bonucciego. Wiadomo nie musi sie okazać jakimś mega talentem, ale z drugiej strony warto zaryzykować.
Następny grajek warty uwagi- Mesto, jako alternatywa dla Lichego. Pewny, jeszcze przed 30- stką, z dużym doświadczeniem, idealny zmiennik.
Schelotto- Podpisać, i dać sie dalej rozwijać w jakimś klubie Serie A, za sezon, dwa, może i jakieś owoce by sie zebrało konkretniejsze.
W środku wiadomo, chciałoby sie Montolivo do rotacji, ale to raczej niemożliwe. Może odważną opinie teraz wyraże, ale jeżeli mamy grać dalej 4 3 3 to nawet na powrót Melo bym sie nie obraził
Z ciekawszych nazwisk jeszcze porządany byłby Farfan jako skrzydłowy w 4-3-3. Nadal uważam, że priorytetem na tę pozycje powinien być G.Rossi, ale i graczem Schalke byłbym bardzo zadowolony :lol:
Jak dla mnie to szału nie ma na tej liście ( brakuje takich pewniaków jakim był dla mnie np Ziegler w zeszłym roku). Najciekawsze nazwiska juz były tu omawiane - Astori, Monto, Schelotto, Farfan. Hierarchia listy mnie dziwi, bo Astori jest w 'najgorszej' kategorii.Arbuzini pisze:Darmowi zawodnicy, czyli to co tygryski lubią najbardziej: http://www.solojuve.com/artykuly/pilkar ... o_2011.php
No bo co, zatrudnimy 34-letniego Van Bommela? Albo jego rówieśnika Casettiego?
Od biedy można by wziąć w zimie Biondiniego i Kroldrupa na ławę, skoro Sorensen i Marrone mają odejść na wypożyczenia. I może Mesto za Mottę.
- @D@$
- Juventino
Właśnie, tam raczej chodziło o to, że kupili go za 4 mln, pytanie za ile by sprzedali. Ja go tam miło wspominam, podobno grywa też na lewej stronie, ale czy równie dobrze?SKAr7 pisze:Plota. Na solojuve.com tłumaczenie brzmi "Wspomniany portal pisze też, że wartość ewentualnego transferu wynosiłaby 4 miliony euro, lecz trzeba do niego przekonać władze Sevilli". Sevilla odda Martina za 4 mln, tylko trzeba ją do tego przekonać? Autor tej ploty chyba źle rozdzielał sobie punkty osobowości w simsach i zapomniał dodać do "logika wypowiedzi" choćby punkciku.
Swoją drogą ciekawą logikę transferową ma Barca. Juventusowi proponowali go za 8-12 mln, a potem puścili za 4 do Sevilli, było nie było lokalnego rywala. Trochę bez sensu, chyba że mieli jakieś szlachetne pobudki i chcą wspierać własną ligę

No chyba nie dziwota że mają lepszy system szkolenia. U nas nawet jak w młodzieżowych reprezentacjach coś osiągają (Grzelak, Madej, potem Janczyk), to potem gdzieś się zatracają, nie wiem czemu. Ale i Niemcy mieli swoje problemy, po mistrzsotwie 1996...annihilator1988 pisze:Co do tematu, to Niemcy "przeżywają" okres boomu talentów piłkarskich. Jak oni to robią, że mają ich tak dużo, a Polska może się poszczyci jedynie 2-3 bardziej znanych piłkarzy
I co jest dziwne, właśnie w tej "zapyziałej komunie" jedyne co wychodziło to sukcesy sportowe.marek.siedlce pisze: po zapyziałej komunie
No Marotta nie byłby sobą, jakby czegoś nie wyłuskał w "promocji", ale z tej listy to nie wiem... Pewnie się jeszcze uzupełni. Napewno De Rossi i Montolivo to te ciekawsze pomysły, ale w sumie kogo mieliby posadzić na ławce? A sami na ławę raczej chętnie nie przyjdą. De Rossiego dodatkowo raz że będzie ciężko ściągnąć, dwa, że jako Romanista, takiego świnstwa kibicom nie zrobi.Arbuzini pisze:Darmowi zawodnicy, czyli to co tygryski lubią najbardziej: http://www.solojuve.com/artykuly/pilkar ... o_2011.php
Bosingwa? Mamy Szwajcara...
Aha, tam jeszze niżej są nazwiska

Uwielbiam te gadki o 40-mln narodzie, jakie to ma znaczenie? Ma się znaleźć garstka wybitnych. Holandia jest mała, ale mają takie szkolenie, że ich zawodnicy ciągle zasilają najlepsze kluby (no może nie wszystkie-Juvemarek.siedlce pisze:Prawie 40 milionowy naród... śmiechu warte..