Wszystko o Squadra Azzurra
- zahor
- Juventino
Ja akurat się tutaj z Tomaszewskim nijak nie zgadzam. Jasne, można strzelić karnego w ten sposób, że żaden bramkarz na świecie nie ma szans tego obronić, można też puścić takiego kartofla jak wczoraj Błaszczykowski. Ale ile to jest procent karnych? 10? 20? Znakomita większość jedenastek to piłki do wyciągnięcia, ale jednak przy pewnym wysiłku. I w takich momentach dobry bramkarz naprawdę jest w stanie zrobić różnicę.@D@$ pisze:Trochę tego będzie, jak np. z Koreą w 2002, ale nie ma reguły. W finale LM 2003 się wydawało, że to Gigi jest specjalistą a jednak się nie udało. Wiele zależy od strzelca, tu zgadzam sie z Jankiem Tomaszewskim, są karne źle strzelone a nie obronione (oczywiście są jakies widełki w tym rozumowaniu, bo można źle uderzyc i strzelić).Vimes pisze:Ile karnych obronił Buffon w całej karierze?
Oczywiście że tak, nawet takiemu Alexowi zdarza się w stuprocentowej sytuacji fatalnie zepsuć, tak jak w ostatnim meczu. To, że Matri drugi mecz z rzędu marnuje dwie dogodne piłki bym przebolał. Ale mnie trochę co innego wczoraj zdziwiło i zdenerwowało - w pierwszej sytuacji mógł zrobić z piłką WSZYSTKO. Mógł podbiec, mógł przełożyć na lewą nogę, mógł spróbować wyciągnąć Szczęsnego z bramki, mógł wbiec z piłką do bramki jak Pele. Nie wiem zatem co mu strzeliło do głowy, żeby zatrzymać się w dość dużej jednak odległości od bramki i z takiego, a nie innego kąta szukać strzału po krótkim słupku. Gdyby czuł, że ma taki dzień, że posyła piłkę tam gdzie chce, to mógłby próbować. Ale to akurat nie był taki dzień.^FAZZI^ pisze: Dokładnie, nie mogę się tu nadziwić jak czytam to narzekanie na Matriego i jego skuteczność. Nie ma i nigdy nie było piłkarza wykorzystującego wszystko.
- stahoo
- Juventino
Wrzucam swój post z przedpołudnia:Mietson pisze: Człowieku, przecież przed chwilą Vimes wrzucił dane statystyczne z których wynika, że Matri jest tak naprawdę skuteczniejszy niż czołowi strzelcy ligi.
Jestem fanem Matriego, ale muszę przyczepić się do tej statystyki.
To, że co czwarty strzał ląduje w bramce to jedno, a to, że pozostałe trzy (albo 2 na 3) strzały, to z reguły są dość dobre, lub dobre sytuacje do zdobycia bramki, to drugie.
Też jestem ciekaw stosunku karnych obronionych do wszystkich. Kiedyś (2003, po finale CL i superpucharze w Chicago[?]) Buffon zaczął tworzyć legendę bramkarza broniącego jedenastki, ale szybko zaprzestałVimes pisze: Ile karnych obronił Buffon w całej karierze?

Ma ktoś pomysł skąd wziąć takie dane?
Ja generalnie też. Bolączką ostatnich 2-3 sezonów był brak klarownych sytuacji stwarzanych naszym napastnikom (lub jak kto woli - PRZEZ naszych napastników.).@D@$ pisze:Już to kiedyś pisałem przy okazji Iaquinty (choć nie chcę teraz porównywac obu graczy). Wolę napastnika który stworzy sobe jakoś (oczywiście przy pomocy kolegów) 3 setki i jedną wykorzysta niż nie mieć nic przez cały mecz.stahoo pisze:To, że co czwarty strzał ląduje w bramce to jedno, a to, że pozostałe trzy (albo 2 na 3) strzały, to z reguły są dość dobre, lub dobre sytuacje do zdobycia bramki, to drugie.
Nie masz racji. Krótka piłką: czy Ricardo, "specjalista" od bronienia karnych to świetny bramkarz? Był dobry, ale swoja renomę zawdzięcza głównie zatrzymaniu dwa razy Anglii w karnych.zahor pisze: Ja akurat się tutaj z Tomaszewskim nijak nie zgadzam. Jasne, można strzelić karnego w ten sposób, że żaden bramkarz na świecie nie ma szans tego obronić, można też puścić takiego kartofla jak wczoraj Błaszczykowski. Ale ile to jest procent karnych? 10? 20? Znakomita większość jedenastek to piłki do wyciągnięcia, ale jednak przy pewnym wysiłku. I w takich momentach dobry bramkarz naprawdę jest w stanie zrobić różnicę.
Dobry, silny strzał przy słupku jest z reguły nie do wyjęcia, nawet jak bramkarz idzie na wyczucie. Zauważ, że bramkarz z reguły wybiera róg, czyli już na początku ma tylko 50% szans na obronę (lub jak kto woli 33% - jeśli bierzemy pod uwagę możliwość strzału w środek). Gdy już wybierze odpowiedni róg, piłka może pójść pod poprzeczkę, co nie daje mu większych szans na obronę. Strzał po ziemi też nie jest jakiś szczególnie łatwy do obrony, chyba, że jest słaby. Większość obronionych karnych to piłki uderzone na wysokości 0,5-0,7 metra, jakieś 1-2 metry od słupka. Czyli zły strzał.
jeszcze jedno:"Znakomita większość jedenastek to piłki do wyciągnięcia, ale jednak przy pewnym wysiłku."
Czyli co, niektórym się nie chce? Czy o co kaman?;)
PS. Wydaje mi się, choć mogę się mylić, że dość często [nie zawsze!] Gigi próbuje patrzeć w który róg strzela napastnik, ale ma za mało czasu na reakcję - tezę łatwo obalić choćby 1/4 EURO 2008 z Hiszpanią, no ale mam takie odczucia).
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Na pewno bardziej wiarygodne niż wszędzie przytaczany transfermarkt, na którym czasem wypisują takie bajki że głowa mała.Vimes pisze:Jeżeli ESPN Soccernet ma wiarygodne dane
To chyba wyliczył tylko "Tygodnik Kibica".stahoo pisze:Też jestem ciekaw stosunku karnych obronionych do wszystkich(...) Ma ktoś pomysł skąd wziąć takie dane?

- Bartek88
- Juventino
No wlasnie nie. Oceniam go nie wedlug statystyk ale wedlug tego co widzialem na boisku. Moze sie Matri wyrobi i faktycznie bedzie z niego drugi Trezegol, ale poki co na dzien dzisiejszy musi albo poprawic swoje szczescie, albo przestawic o 5cm w lewo swoj celownik.zoff pisze:Sięgnąłem do whoscored.com i tam ta statystyka nie wygląda najgorzej. Przynajmniej w meczu z Interem. Wczoraj z Polską rzucała się w oczy ta niedokładność. Bodaj po jednej z takich start szansę na bramkę miał Lewandowski bodaj.Łukasz pisze: Nie, z Interem nie grał dobrze. Miał kilka długich piłek w swoim stylu, ale też za dużo niedokładności i strat, podobnie jak z Violą i wczoraj. Jeśli nie kwestie kondycyjne są powodem takiego stanu rzeczy - tym bardziej mnie to niepokoi.
Patrzysz cały czas przez pryzmat meczu z Interem. Powiem Ci, że bramka na 1-0 jest moim zdaniem bardziej bramką Alessandro niż Vucnicia, autentycznie.Bartek88 pisze: Matri sam sobie stwarza sytuacje, ale mimo wszystko ich nie wykorzystuje. I nie twierdze, ze jest zly, bo tak nie jest, ale media w pewnym czasie robily z niego drugiego Villa'e
Tak, bramka w poprzednim meczu jest jak najbardziej w wiekszosci Matriego, Vucinic tylko dobil (: Ale jak by za Matrim go ani nikogo nie bylo to by gol nie padl, a wysuniety napastnik chyba powinien dostac pilke i strzelic sam, prawda? Dlatego dopoki sie to nie zmieni to nie mozna mowic, ze Matri to jest skuteczny napastnik na szpicel, bo bez partnera sobie nie poradzi, co pokazal wczorajszy mecz.
- Mrówa
- Juventino
Dyskusja o tym kto się czuje Polakiem a kto Włochem została przeniesiona została do tego tematu:
http://www.forum.juvepoland.com/viewtopic.php?t=22090

- zahor
- Juventino
A gdzie się podział mój post? Tak się napociłem żeby stahoowi odpowiedzieć i wyparowało.Mrówa pisze:Dyskusja o tym kto się czuje Polakiem a kto Włochem została przeniesiona została do tego tematu:
- M.R.
- Juventino
Jutro spotkanie Włochy-Urugwaj, niestety dla widowiska nie będzie mógł zagrać gwiazdor Urusów Luis Suarez. Jak myślicie - czy Włosi są w stanie pokonać najlepszą drużynę Ameryki Południowej ? Naprawdę szkoda że nie będzie mógł grać "El Pistolero" ale i bez niego drużyna Urugwaju będzie na pewno ciężkim przeciwnikiem.
Kadra Urugwaju powołana na mecze z Chile i Włochami:
Bramkarze: Fernando Muslera (Galatasaray), Juan Castillo (Colo-Colo).
Obrońcy: Diego Lugano (Paris SG), Diego Godín (Atlético Madryt), Martín Cáceres (Sevilla), Sebastián Coates (Liverpool), Jorge Fucile (Porto), Álvaro Pereira (Porto), Andrés Scotti (Colo-Colo).
Pomocnicy: Egidio Arévalo Ríos (Club Tijuana), Sebastián Eguren (Sporting de Gijón), Álvaro Fernández (Seattle Sounders), Walter Gargano (Napoli), Nicolás Lodeiro (Ajax), Diego Pérez (Bologna), Gastón Ramírez (Bologna), Cristian Rodríguez (Porto).
Napastnicy: Edinson Cavani (Napoli), Sebastián Fernández (Málaga), Abel Hernández (Palermo), Luis Suárez (Liverpool).
Kadra Urugwaju powołana na mecze z Chile i Włochami:
Bramkarze: Fernando Muslera (Galatasaray), Juan Castillo (Colo-Colo).
Obrońcy: Diego Lugano (Paris SG), Diego Godín (Atlético Madryt), Martín Cáceres (Sevilla), Sebastián Coates (Liverpool), Jorge Fucile (Porto), Álvaro Pereira (Porto), Andrés Scotti (Colo-Colo).
Pomocnicy: Egidio Arévalo Ríos (Club Tijuana), Sebastián Eguren (Sporting de Gijón), Álvaro Fernández (Seattle Sounders), Walter Gargano (Napoli), Nicolás Lodeiro (Ajax), Diego Pérez (Bologna), Gastón Ramírez (Bologna), Cristian Rodríguez (Porto).
Napastnicy: Edinson Cavani (Napoli), Sebastián Fernández (Málaga), Abel Hernández (Palermo), Luis Suárez (Liverpool).
"Miarą człowieka jest umiejętność zacentrowania. Zbudować dom, zasadzić drzewo czy spłodzić syna potrafi dziś każdy, ale tylko prawdziwy mężczyzna precyzyjnie dośrodkuje w pełnym biegu." Trener Piechniczek
- juventussek
- Juventino
Postawiłem w ciemno na Włochów, oby mnie nie zawiedli. Ale patrząc teraz na kadre Urugwaju może być ciężko. Obawiam się że w ataku będą problemy i te akcje pewnie nie będą składne. Może nasz Matri coś ustrzeli.
- tabo89
- Juventino
Wczoraj Włosi zaprezentowali nowe stroje. Coś całkiem nowego, w miarę fajne. Puma zawsze robi coś niepowtarzalnego dla każdej z reprezentacji nie trzaskając wszystkiego na jedno kopyto zmieniając tylko kolory i za to dla nich duży plus.
Oceńcie sami - w roli głównej piłkarze Juve:
http://www.football-marketing.com/2011/ ... euro-2012/

Oceńcie sami - w roli głównej piłkarze Juve:
http://www.football-marketing.com/2011/ ... euro-2012/

- pumex
- Juventino
Naprawdę fajne stroje, nie tylko koszulki ale i spodenki. Barwo dla Pumy
Nasuwa się pytanie: jaki kolor będzie miał drugi komplet? Standardowo - biały?
PS. Marchisio nie dał rady potrzymać swojej koszulki to wyręczył go Prandelli, tak?

PS. Marchisio nie dał rady potrzymać swojej koszulki to wyręczył go Prandelli, tak?

- EjsI
- Juventino
Moim zdaniem koszulki o wiele lepiej wyglądają na samych zawodnikach, niż na zdjęciach i prezentacji, niemniej jednak nie jest to wybitny projekt. Fajny pomysł z kołnierzykiem, podoba mi się - podobnie jak spodenki i getry. Choć w ogóle jeśli chodzi o koszulki jestem strasznie staroświecki, bo najchętniej na Włochach zobaczyłbym stroje z 1998 roku 

- Myzarel
- Juventino
Koszulki ładne, widać że Puma jest w "formie", zresztą dla rep. Włoch zawsze coś fajnego prezentuje.
Czy mnie oczy mylą czy ja widzę uśmiechniętego Pirlo?
Czy mnie oczy mylą czy ja widzę uśmiechniętego Pirlo?

Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie. - Giampiero Boniperti