Polityka

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 08:45

Platforma Obywatelska jest żałosna. Skąd to stwierdzenie? A stąd, że po 4 latach rządów głównym motywem kampanii wyborczej partii Donalda Tuska nie są dotychczasowe osiągnięcia Platformy, tylko "strach przed PiS". Widzieliście może ten spot wyborczy: "Oni pójdą na wybory, a Ty ?"? Napis: "Sfinansowano ze środków KW Platforma Obywatelska RP" w telewizji miga tak szybko, że trudno go przeczytać, a w dodatku niegdzie nie widać logo partii. Jednak to nie wszystko. Czujny redaktor prorządowego tygodnika umieścił na okładce gębę podstarzałego satyra, który głosi, że "boi się PiS":

Obrazek

Powtórzę jeszcze raz. Platforma rządziła przez cztery lata, a w kampanii wyborczej zamiast chwalić się tym co przez ten czas zrobiła, odgrzewa starego kotleta pod tytułem "strach przed PiS". Żałosne. A może niesłusznie się dziwię? Odpowiedzcie sobie na pytanie, co takiego zrobiła Platforma, czym mogłaby się chwalić w kampanii?

Obrazek
Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 09:31

Na tego typu zagrywki łapie się chyba tylko deszczowy. Ja z czystym sumieniem oddam głos na pis i zachęcam do tego osoby wahające się.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
mateo369

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 10:26

Vimes pisze:
mateo369 pisze:Ja w tych wyborach głosuje na ludzi, którzy mogą coś zrobić dla mojego regionu. Guzik mnie (podobnie zresztą jak ich) obchodzi z jakiej są partii.
Udało Ci się takich znaleźć?
Do Senatu jeszcze nie, do Sejmu tak. Gość jest dość znaną postacią, choć na wiejskiej dawno go nie było. Tak jak wiem, że lubi pieniążki, tak też wiem, że jeśli się dostanie to coś zrobi, no przynajmniej na pewno będzie chciał a znajomości to on ma. Startuje z partii X, a z pewnego źródła wiem, że chciał z Y, ale tam mu nie pozwolono. :smile: Jestem przekonany, że takich kandydatów jest ogrom. No i jak tu głosować na konkretną partie, skoro sami kandydaci mają w głębokim poważaniu z jakiej startują.

"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 11:21

Alfa i Omega o Korwinie pisze:niepoważny populista, który grozi więzieniem na prawo i lewo
No tak, bo przecież nie jest populistą praktycznie każdy polski polityk, który pytany o:
- rolnictwo, odpowiada że jest za zwiększeniem dopłat dla rolników i zawsze walczył o polską wieś
- kulturę, odpowiada że jest za zwiększeniem nakładów na kulturę bo kultura jest bardzo ważna
- kolej, odpowiada że jest za zwiększeniem dopłat do kolei
i tak dalej i tak dalej...
Ci są z pewnością realistami, którzy kochają wszystkie dziedziny życia i mają pomysł jak załatwić dla każdej więcej forsy nie zabierając innej [ani podatnikom oczywiście].

A że grozi więzieniem na prawo i lewo, wytykasz to tak, jakbyś się urodził wczoraj i nie wiedział, że praktycznie połowa parlamentarzystów jest mniej lub bardziej umoczona.

Ja głosuje na Nową Prawicę bo nie wierzę w jakieś 600 miliardów za darmo od Unii, czy Palikota, który w wywiadzie 13.09 w TVNie powiedział, że nie widzi przeszkód żeby wesprzeć Donalda Tuska żeby znów został Premierem, czy PIS na które jedyny powód do głosu może być taki żeby dowalić Platformie. Polityczną prostytutkę jaką jest PSL przemilczę a SLD mogę tylko wyśmiać bo nigdy nie zapomnę jak się skompromitowali za Leszka Millera.
PS. Vimes, od dawien dawna wiadomo że Wojewódzki to platformers. Nic nowego.

Lypsky

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 12:07

Ouh_yeah pisze: PS. Vimes, od dawien dawna wiadomo że Wojewódzki to platformers. Nic nowego.
Nie chodzi o samego Wojewódzkiego, a o śmieszność całej linii "salonu". W sobotę straszył Michnik na pierwszej stronie gw, wczoraj spot, o którym wspominał Vimes, a dziś okładka wprost. Na pewno na tym nie koniec.

a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
Arbuzini

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 15:03

Ouh_yeah pisze:
Alfa i Omega o Korwinie pisze:niepoważny populista, który grozi więzieniem na prawo i lewo
No tak, bo przecież nie jest populistą praktycznie każdy polski polityk, który pytany o:
- rolnictwo, odpowiada że jest za zwiększeniem dopłat dla rolników i zawsze walczył o polską wieś
- kulturę, odpowiada że jest za zwiększeniem nakładów na kulturę bo kultura jest bardzo ważna
- kolej, odpowiada że jest za zwiększeniem dopłat do kolei
i tak dalej i tak dalej...
Ci są z pewnością realistami, którzy kochają wszystkie dziedziny życia i mają pomysł jak załatwić dla każdej więcej forsy nie zabierając innej [ani podatnikom oczywiście].

A że grozi więzieniem na prawo i lewo, wytykasz to tak, jakbyś się urodził wczoraj i nie wiedział, że praktycznie połowa parlamentarzystów jest mniej lub bardziej umoczona.

Ja głosuje na Nową Prawicę bo nie wierzę w jakieś 600 miliardów za darmo od Unii, czy Palikota, który w wywiadzie 13.09 w TVNie powiedział, że nie widzi przeszkód żeby wesprzeć Donalda Tuska żeby znów został Premierem, czy PIS na które jedyny powód do głosu może być taki żeby dowalić Platformie. Polityczną prostytutkę jaką jest PSL przemilczę a SLD mogę tylko wyśmiać bo nigdy nie zapomnę jak się skompromitowali za Leszka Millera.
Głosowałem na Korwina w wyborach na Prezydenta, ale NP taka różowa wcale nie jest. Nie zagłosuje na nich, bo w moim okręgu wyborczym ich nie ma. Teraz zgrywają wielkich poszkodowanych, a swojej winy w ogóle nie widzą. To zakrawa o teorię spiskową, a mi się nie chce wierzyć, że są męczennikami polskiej sceny politycznej. Dodatkowo brakuje im osobowości. Korwin, wg którego nie można zgwałcić swojej żony, i tyle. Nie wiem, jak u gościa z postrzeganiem autorytetów, ale jego wypowiedzi są w takim tonie, że on tylko jeden ma rację i koniec. Fakt, że gada najmądrzej ze wszystkich polityków to jedno. Drugie, że nie pałam do niego tak wielkim zaufaniem żeby specjalnie jechać na wybory do innego miasta. Zawsze uzyskuje jakiś marginalny wynik i tak się z niego cieszy (patrz wybory prezydenckie). Dobrze sobie żyje wydając gazetkę to się za bardzo nie spina.

Dodatkowo mam wątpliwości, czy ta partia jest elastyczna. Polska to Polacy, a nie Niemcy, Francuzi, czy nawet Czesi. To, że w jakimś kraju model walki z bezrobociem jest git majonez nie znaczy, że przyjmie się u nas. Potrzebujemy swoich rozwiązań, a nie zapożyczeń.

Z mojego miasta wysoko na listach rozsądni goście są z RPP, PJN i PiS. PiS to brzydcy, starzy i smutni ludzie chociaż przynajmniej reprezentują sobą jakieś wartości. Nie zagłosuje. Po tym co napisałeś Palikota też skreślam :/.

W ankiecie wyszło mi: PJN, PO i NP. PO ma całkiem fajny program, dlatego zagłosowałem na poprzednich wyborach. Tylko, że u nich program to jedno, a co robią to drugie. Odpadają. NP to był mój faworyt, ale ostatnio podpadli. Poza tym trochę zbyt ekstremalni odchyleni w prawo. Zamiast fajnego luzu, wolnego rynku boję się chaosu i anarchii, bo Polacy tego nie zrozumieją. My np. nie możemy mieć swobodnego dostępu do broni. Ułatwiony owszem, ale nie swobodny. Nie Słowianie. Pewnie, że generuje to dodatkowe koszty, ale lepiej płacić urzędnikowi za wywiad niż księdzu za pogrzeb.

Także PJN albo nic. Mam jeszcze czas na rozkminy.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 16:57

Ja także boję się PIS. Naprawdę. Boję się państwa represyjno - opersyjnego. W czasach kiedy jestem studentem jest to dla mnie mega istotne.
Ouh_yeah pisze: Ja głosuje na Nową Prawicę bo nie wierzę w jakieś 600 miliardów za darmo od Unii, czy Palikota, który w wywiadzie 13.09 w TVNie powiedział, że nie widzi przeszkód żeby wesprzeć Donalda Tuska żeby znów został Premierem, czy PIS na które jedyny powód do głosu może być taki żeby dowalić Platformie.
Ouh Yeah, a co miał powiedzieć? Stwierdził fakt, są tylko dwie możliwości. Prezesem rady ministrów zostanie albo Donek albo Jarek. Dla Palikota oczywistą sprawą jest, że liczy na wygranie PO. Liczy na koalicję z nimi.
Lypsky pisze:Na tego typu zagrywki łapie się chyba tylko deszczowy. Ja z czystym sumieniem oddam głos na pis i zachęcam do tego osoby wahające się.
Zarzucasz deszczowemu coś, co można ewidentnie przypisać Tobie. Kibicujesz Legii, chwała Ci za to. Ta cała szopka, którą Jarek tworzy dla kibiców w Polsce jest absolutnie jednocelowa. %. Jeżeli PIS wygra wybory, a kibice znowu będą brykać to pierwszą osobą, która wypowie Wam wojnę będzie Kaczyński. Nie mam wątpliwości.

Podobno Jarek odwiedził waszego frontmena w pierdlu czy coś. Śmiech.

Obrazek
pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 18:17

Lypsky pisze:Na tego typu zagrywki łapie się chyba tylko deszczowy. Ja z czystym sumieniem oddam głos na pis i zachęcam do tego osoby wahające się.
Hardy jesteś, że nie boisz się wizji, gdzie Macierewicz jest ministrem spraw wewnętrznych, Ziobro ministrem sprawiedliwości, Fotyga ministrem spraw zagranicznych a inne ważne urzędy piastują Kempa, Brudziński i Błaszczak. Ja się tego autentycznie boje. Nie chcę oglądać codziennie mordy Kaczora a w tle Hofmana i Szczypińskiej. Nie wyobrażam sobie, żeby Fotyga reprezentowała Polskę na arenie międzynarodowej, nie wyobrażam sobie wielce prawdopodobniej walki na linii Kaczor - Komorowski. Nie chcę czasów "nie, bo nie" i konferencji tylko dla telewizji trwam

Nie jestem wielkim miłośnikiem Platformy, nie głosowałbym na nich w innych okolicznościach, ale niestety sytuacja jest taka, że nie mam innej możliwości, bo głos oddany na inną partię niż na PO to głos na PIS.
Jeśli PiS zwycięży, to pozostaje tylko trzymać kciuki, że PSL nie wejdzie z nimi w koalicję, bo SLD i Palikot na pewno tego nie zrobią a PJN nie wejdzie do parlamentu. Rząd mniejszościowy długo nie wytrzyma

Obrazek
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:24

zoff pisze:Boję się państwa represyjno - opersyjnego.
Szanowny Zoffie, boisz się państwa represyjno-opresyjnego i chcesz głosować na Platformę? Doprawdy zdumiewa mnie to, ponieważ to właśnie za rządów Platformy Polacy stali się najczęściej podsłuchiwanym narodem w Unii Europejskiej: "Nasze billingi i internet pod lupą służb". Ostatnio, cichaczem, próbowano jeszcze bardziej zwiększyć uprawnienia służb do inwigilacji obywateli: "MSWiA chce łatwiejszych podsłuchów i kontroli majątku bez zgody sądu". Kto to wszystko robi? Tajni agenci PiSu w Platformie?
zoff pisze:W czasach kiedy jestem studentem jest to dla mnie mega istotne.
A pamiętasz mój drogi studencie, za co do drzwi pewnego żaka zapukała ABW, czyli agencja powołana do zwalczania najcięższych przestępstw? Czyżby przypadkiem nie za to, że pozwolił on sobie zażartować z prezydenta? Przypomnę jeszcze historię pewnego 19-latka, który za drobny wybryk zamiast mandatu dostał wyrok w zawiasach. A dlaczego? Bo bezczelny niedorostek ośmielił się obrazić rząd: "Sędzia skazała 19-latka Jacka Balcerowskiego na więzienie za napis na murze: "Je... rząd"". Gdzie się podziało poczucie humoru Platformy? Czyżby można było kpić ze wszystkich, tylko nie z nich? Platforma uprawia jeszcze większy zamordyzm niż PiS.
zoff pisze:Ja także boję się PIS.
pumex pisze:Ja się tego autentycznie boje.
Naprawdę trzęsiecie portkami ze strachu przed PiSem? Panowie, nie bądźcie tacy tchórzem podszyci, bo facetom to po prostu nie przystoi.
Ostatnio zmieniony 03 października 2011, 19:29 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:28

Nie, ja się nie łapię na kokietowanie np. stadionowego bydła przez PiS. Ostatnio to ponoć "patrioci", ale gdyby (tfu, tfu) kaczystan powrócił, to Jarek i Zbyszek przykręciliby tym bezmózgom, którzy teraz się do nich łaszą śrubę tak, że nie "przyjaciele-kibice" wiedzieliby gdzie spojrzeć. Trzeba być naprawdę imbecylem, żeby się na to nabierać. Ale widać trafił Jarek na podatny grunt.
Vimes pisze:
zoff pisze:Boję się państwa represyjno - opersyjnego.
Szanowny Zoffie, boisz się państwa represyjno-opresyjnego i chcesz głosować na Platformę? Doprawdy zdumiewa mnie to, ponieważ to właśnie za rządów Platformy Polacy stali się najczęściej podsłuchiwanym narodem w Unii Europejskiej: "Nasze billingi i internet pod lupą służb". Ostatnio, cichaczem, próbowano jeszcze bardziej zwiększyć uprawnienia służb do inwigilacji obywateli: "MSWiA chce łatwiejszych podsłuchów i kontroli majątku bez zgody sądu". Kto to wszystko robi? Tajni agenci PiSu w Platformie?
Ty jesteś lepszy, w szukaniu linków, więc racz poszukać, jak to media darły się na ręczne sterowanie prokuraturą, przez min. Ziobrę.

Aha, i przypomnij sobie sądy 24-godzinne. Ile kasy Zbyszek w nie wpakował?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:41

deszczowy pisze:Ty jesteś lepszy, w szukaniu linków, więc racz poszukać, jak to media darły się na ręczne sterowanie prokuraturą, przez min. Ziobrę.
Media krytykowały Kaczyńskiego? To ci dopiero nowina :lol:. Przecież dla niektórych redaktorów to "oczywista oczywistość", że wszystko co robi Kaczor jest z gruntu złe. To on odpowiada za huragan w USA, trzesięnie ziemi w Japonii i powodzie w Polsce, a kota ma pewnie tylko po to, żeby go dręczyć. Normalnie kolejne wcielenie Saurona.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:52

Vimes pisze:
deszczowy pisze:Ty jesteś lepszy, w szukaniu linków, więc racz poszukać, jak to media darły się na ręczne sterowanie prokuraturą, przez min. Ziobrę.
Media krytykowały Kaczyńskiego? To ci dopiero nowina :lol:. Przecież dla niektórych redaktorów to "oczywista oczywistość", że wszystko co robi Kaczor jest z gruntu złe. To on odpowiada za huragan w USA, trzesięnie ziemi w Japonii i powodzie w Polsce, a kota ma pewnie tylko po to, żeby go dręczyć. Normalnie kolejne wcielenie Saurona.
Nie ironizuj. W kwestiach związanych z polityka międzynarodową był najgorszym prezydentem od czasów Jaruzela.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
evilboy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:53

deszczowy pisze:Palikot to taki sam populista, jak Korwin. Tylko w lewo.
Deszczu, Ty felietony piszesz, a proste pojęcia z języka polskiego sprawiają Ci taki kłopot :smile:

POPULIZM
«popieranie lub lansowanie idei, zamierzeń, głównie politycznych i ekonomicznych, zgodnych z oczekiwaniami większości społeczeństwa w celu uzyskania jego poparcia i zdobycia wpływów lub władzy»
Słownik Języka Polskiego PWN

Nie sądzę, by Korwin w jakimkolwiek swoim postulacie miał za sobą większość społeczeństwa. JKM od 20 lat głosi cały czas te same, niezmienne poglądy, więc jeśli się z nimi nie zgadzasz, możesz nazywać go <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>, ale na pewno nie populistą, bo z populizmem on nie ma nic wspólnego.

Obawiam się, że bliżej byłoby mu do antypopulisty, gdyby takie pojęcie istniało, bo czasem odnoszę wrażenie, że swoimi wypowiedziami chce pomniejszyć swój elektorat, zamiast go powiększyć. :?

Niezdecydowanym polecam kandydata zależnego - Adama Kowalskiego :D

Pan Mietek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:55

deszczowy pisze:Nie, ja się nie łapię na kokietowanie np. stadionowego bydła przez PiS. Ostatnio to ponoć "patrioci", ale gdyby (tfu, tfu) kaczystan powrócił, to Jarek i Zbyszek przykręciliby tym bezmózgom, którzy teraz się do nich łaszą śrubę tak, że nie "przyjaciele-kibice" wiedzieliby gdzie spojrzeć. Trzeba być naprawdę imbecylem, żeby się na to nabierać. Ale widać trafił Jarek na podatny grunt
Oj deszczu nie cwaniakuj. Przecież wszyscy wiedzą, że pisowcy się zainteresowali sprawą Starucha i podobnymi, żeby utrzeć nosa platformie i zniechęcić przynajmniej część ich elektoratu. Chodzi o to, że PiS raczej nie będzie się tak napinał jak Donek.
Piotr Juvefan pisze:Co do tego spotu to wybrali w nim tylko czarne owce dwóch wielkich elektoratów jakim są osoby w podeszłym wieku oraz masa kibiców mają już dosyć McDonalda,nie tylko oni zresztą.
W tej chwili nie czepiam się platformy bo wiem, że to dość powszechny proceder ale jak żałosne jest lansowanie hasła: "zagłosuj na nas bo oni są gorsi". Donek lansuje się na takiego postępowego (albo raczej sugeruje, że elektorat Kaczyńskiego jest tępy i zacofany?) ale ja myślę, że na niewielu to podziała.
Ostatnio zmieniony 03 października 2011, 20:02 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotr Juvefan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 października 2011, 19:56

Vimes pisze:Platforma Obywatelska jest żałosna. Skąd to stwierdzenie? A stąd, że po 4 latach rządów głównym motywem kampanii wyborczej partii Donalda Tuska nie są dotychczasowe osiągnięcia Platformy, tylko "strach przed PiS". Widzieliście może ten spot wyborczy: "Oni pójdą na wybory, a Ty ?"? Napis: "Sfinansowano ze środków KW Platforma Obywatelska RP" w telewizji miga tak szybko, że trudno go przeczytać, a w dodatku niegdzie nie widać logo partii. Jednak to nie wszystko. Czujny redaktor prorządowego tygodnika umieścił na okładce gębę podstarzałego satyra, który głosi, że "boi się PiS":

Obrazek

Powtórzę jeszcze raz. Platforma rządziła przez cztery lata, a w kampanii wyborczej zamiast chwalić się tym co przez ten czas zrobiła, odgrzewa starego kotleta pod tytułem "strach przed PiS". Żałosne. A może niesłusznie się dziwię? Odpowiedzcie sobie na pytanie, co takiego zrobiła Platforma, czym mogłaby się chwalić w kampanii?
To jest czysta manipulacja,jak widać tonący brzytwy się chwyta,ten nieudolny rząd który miał zapobiec szerokiej emigracji i upadku polskich stoczni,gdy tylko jest pod ostrzałem,broni się strasząc PiS-em,tym potworem wymyślonym przez nich samych,przy pomocy mediów,pana Lisa czy Wojewódzkiego,który z Figurskim drwili z ofiar katastrofy. Dla mnie ta partia i całe jej otoczenie jest NIC nie warte i śmieszne bo jak te zachowanie ma się do ich poprzedniego hasła wyborczego "Myśl samodzielnie" kiedy na prawo i lewo manipulują niezdecydowanymi?

Co do tego spotu to wybrali w nim tylko czarne owce dwóch wielkich elektoratów jakim są osoby w podeszłym wieku oraz masa kibiców mają już dosyć McDonalda,nie tylko oni zresztą.
deszczowy pisze:
Vimes pisze:
Nie ironizuj. W kwestiach związanych z polityka międzynarodową był najgorszym prezydentem od czasów Jaruzela.
Oczywiście a to,że zaangażował się w walce o demokrację na Ukrainie podczas pomarańczowej rewolucji to Bronek nie?

ODPOWIEDZ