Juventus Stadium
- Vojtimar
- Juventino
Co do rozmiaru stadionu to ja już wcześniej mówiłem że jest za mały. Nikt nie wymaga kolosa na 80 tys czy nawet 65 (tyle miało Delle Alpi). W jakimś artykule tu na stronie były zamieszczone średnie sezonowe ilości kibiców na Delle Alpi. Najwięcej było ok 40 tys czyli prawie tyle ile ma nasz nowy stadion. Ale trzeba wziąć pod uwagę że widoczność na starym obiekcie była fatalna, odległość od boiska robiła swoje.
Jeśli nowy stadion jest dużo lepszy technicznie od starego to wiadomo że więcej ludzi przyjdzie. W dodatku jeśli wrócimy na szczyt. Także uważam że ok 50 tys byłoby idealnie. Wystarczyłoby na finał LE chociażby, ale tu nawet nie chodzi o prawa do 1 finału na 10 lat, tylko o Juve, o naszą markę. Nie możemy mieć stadionu na miare drużyny dobrej, tylko drużyny ze światowej czołówki. Za tym idzie również pojemność. Moim zdaniem 50 tys to już wystarczająco na klub z najwyższej półki jak nasz, nawet uwzględniając, że w Turynie jest sporo kibiców Torino (ale nie jest tak źle i skrajnościowo jak niektórzy przedstawiają).
Ostatnie lata były bardzo złe dla naszego klubu, a mimo to kibiców nam nie ubyło. W przyszłości może ich tylko przybyć, także żałuję że nie ma tych 10 tys więcej.
Jeśli nowy stadion jest dużo lepszy technicznie od starego to wiadomo że więcej ludzi przyjdzie. W dodatku jeśli wrócimy na szczyt. Także uważam że ok 50 tys byłoby idealnie. Wystarczyłoby na finał LE chociażby, ale tu nawet nie chodzi o prawa do 1 finału na 10 lat, tylko o Juve, o naszą markę. Nie możemy mieć stadionu na miare drużyny dobrej, tylko drużyny ze światowej czołówki. Za tym idzie również pojemność. Moim zdaniem 50 tys to już wystarczająco na klub z najwyższej półki jak nasz, nawet uwzględniając, że w Turynie jest sporo kibiców Torino (ale nie jest tak źle i skrajnościowo jak niektórzy przedstawiają).
Ostatnie lata były bardzo złe dla naszego klubu, a mimo to kibiców nam nie ubyło. W przyszłości może ich tylko przybyć, także żałuję że nie ma tych 10 tys więcej.
Z Juve na dobre i złe!
- Pan Mietek
- Juventino
Cały ten wywód mogę podsumować krótko - ludzie, którzy planowali stadion wiedzą lepiej. Może się wydawać, że stadion jest mały ale na pewno ludzie z zarządu zdają sobie z tego sprawę.
- Vojtimar
- Juventino
Ci którzy zatrudnili Del Nerego też mieli racje? Takie gadanie że ktoś wie lepiej bo coś tam. Ale ktoś ma też może mieć inne zdanie. I nie musi się wcale mylić. I ja w tej kwestii mam inne zdanie. Uważam że stadion powinien być te 20% większy.
Z Juve na dobre i złe!
- kolo88
- Juventino
Zapewne wykonałeś masę obliczeń, wziąłeś pod uwagę multum różnego rodzaju czynników, danych, skonsultowałeś z wieloma ekspertami itp. itd., prawda? Czy tak ciężko zrozumieć, że budowa stadionu za 125 mln euro to nie budowa zamku z piasku i skoro zadecydowano, że ma mieć 41 tys miejsc, to znaczy, że właśnie na taki stadion było zapotrzebowanie. Zatrudnienie trenera zawsze jest niewiadomą, której wyliczyć się nie da więc nie rozumiem tej wstawki.WojtinhoFCJ pisze:Ci którzy zatrudnili Del Nerego też mieli racje? Takie gadanie że ktoś wie lepiej bo coś tam. Ale ktoś ma też może mieć inne zdanie. I nie musi się wcale mylić. I ja w tej kwestii mam inne zdanie. Uważam że stadion powinien być te 20% większy.
FORZA JUVE!!!!!!
- Vojtimar
- Juventino
No tak, Juve stałoby się biednym klubem gdyby było 10 tys miejsc więcej i zapłaciliby kilkanaście mln więcej. Jeszcze jakby do tej pory nie stracili masy kasy przez nieodpowiednie decyzje.
No bez kitu, faktycznie trzeba poważne obliczenia przeprowadzić żeby wiedzieć że wielki klub potrzebuje dużego stadionu..
Borussia Mönchengladbach ma stadion na 54 tys, a my na 41.
No bez kitu, faktycznie trzeba poważne obliczenia przeprowadzić żeby wiedzieć że wielki klub potrzebuje dużego stadionu..
Z Juve na dobre i złe!
- LordRahl
- Juventino
Cieżko powiedziec jakby to u nas wyszło i dlaczego tyle, a tyle miejsc, ale zauważ, że w Niemczech frekwencja na meczach jest piorunującaWojtinhoFCJ pisze:No tak, Juve stałoby się biednym klubem gdyby było 10 tys miejsc więcej i zapłaciliby kilkanaście mln więcej. Jeszcze jakby do tej pory nie stracili masy kasy przez nieodpowiednie decyzje.
- Mrówa
- Juventino
Do niektórych chyba nigdy nie dotrze, że Juventus nie będzie zapełniał stadionu na 50, 60 czy 70 tysięcy miejsc. Ciekawe ilu z Was co płaczecie, że Juventus Arena ma 41 tys. było choć raz na meczu w Turynie. 

- evilboy
- Juventino
Nie porównuj sytuacji niemieckiego klubu do włoskiego. Niemcy mają najwięcej kibiców na stadionie w Europie, choćby z powodu głupiej specyfiki swojej ligi - wyniki hokejowe, można popatrzeć na dużo bramek, ale mistrzowie z jednego sezonu, w następnym walczą o utrzymanie. Bundesligi nie można traktować na poważnie, bo u nich wyniki meczów to jakby rzucać kostką... no ale szwabkom się podoba.WojtinhoFCJ pisze:No tak, Juve stałoby się biednym klubem gdyby było 10 tys miejsc więcej i zapłaciliby kilkanaście mln więcej. Jeszcze jakby do tej pory nie stracili masy kasy przez nieodpowiednie decyzje.
Nie chodzi o sam koszt wybudowania kilkunastu tysięcy krzesełek więcej, tylko o koszty utrzymania potem takiego molocha. Zresztą nawet na meczu z Parmą nie było kompletu widzów, więc temat zamknięty - więcej widzów nie będzie i basta.
- Kubba
- Juventino
Faktycznie, przecież w przyszłym sezonie "tylko" cztery zespoły będą miały szansę na grę w LM, a we włoskiej Serie A "aż" trzy... Niepoważna liga, której niepoważne klubu zdobywają więcej punktów rankingowych niż te w poważnej Serie A...evilboy pisze: Bundesligi nie można traktować na poważnie, bo u nich wyniki meczów to jakby rzucać kostką... no ale szwabkom się podoba.
Co do stadionu i jego pojemności. Kiedyś też się się dziwiłem, że "jak to? tak wielki klub jak Juventus i ma grać na 40tyś popierdółce?!" Rzeczywistość jest brutalna i Turyn to nie Dortmund, Madryt czy Manchester gdzie co mecz jest prawie 100% zajętych krzesełek. Lepiej mieć "kameralny stadionik dla 40k luda" niż 60-tysięcznik świecący pustkami po oczach...
- evilboy
- Juventino
Nie miałem na myśli występów w rozgrywkach europejskich, tylko krajowych. Ostatnimi czasy faktycznie w tych pierwszych lepiej powodzi się Niemcom. Natomiast na krajowym podwórku wyniki są... co najmniej dziwne. Wystarczy spojrzeć na przykłady Wolfsburga, który najpierw wygrywa ligę, a 2 lata później ledwo unika spadku lub Hannoveru, który w poprzednim sezonie był blisko podium, a rok wcześniej ledwo utrzymał się w lidze.Kubba pisze:Faktycznie, przecież w przyszłym sezonie "tylko" cztery zespoły będą miały szansę na grę w LM, a we włoskiej Serie A "aż" trzy... Niepoważna liga, której niepoważne klubu zdobywają więcej punktów rankingowych niż te w poważnej Serie A...evilboy pisze: Bundesligi nie można traktować na poważnie, bo u nich wyniki meczów to jakby rzucać kostką... no ale szwabkom się podoba.

Dla mnie Bundesliga była, jest i będzie nieciekawa.
- Vojtimar
- Juventino
Kilkanaście tys więcej to nie moloch. Ja sam jestem przeciwny jakiemuś kolosowi bo wiem że na taki faktycznie Juve nie może sobie pozwolić. Dlatego uważam że ok 50 tys byłoby idealnie, bo od tej liczby zaczynają się już "duże" stadiony. Nie mam danych naszego klubu, ale nie wierze że nie daliby rady tego utrzymać. Co do kibiców to różnie z tym bywa u nas, choć wiem że gorzej niż w innych krajach niestety.evilboy pisze:Nie porównuj sytuacji niemieckiego klubu do włoskiego. Niemcy mają najwięcej kibiców na stadionie w Europie, choćby z powodu głupiej specyfiki swojej ligi - wyniki hokejowe, można popatrzeć na dużo bramek, ale mistrzowie z jednego sezonu, w następnym walczą o utrzymanie. Bundesligi nie można traktować na poważnie, bo u nich wyniki meczów to jakby rzucać kostką... no ale szwabkom się podoba.WojtinhoFCJ pisze:No tak, Juve stałoby się biednym klubem gdyby było 10 tys miejsc więcej i zapłaciliby kilkanaście mln więcej. Jeszcze jakby do tej pory nie stracili masy kasy przez nieodpowiednie decyzje.
Nie chodzi o sam koszt wybudowania kilkunastu tysięcy krzesełek więcej, tylko o koszty utrzymania potem takiego molocha. Zresztą nawet na meczu z Parmą nie było kompletu widzów, więc temat zamknięty - więcej widzów nie będzie i basta.
Z Juve na dobre i złe!
- Filippo911
- Juventino
Ta dyskusja na temat wielkości stadionu jest - delikatnie ujmując - beznadziejna i bezsensowna .
Tak jak bym słyszał 12 czy 15 latków , którzy oceniają samochody na podstawie prędkości maksymalnej .
"ten jest lepszy bo jedzie 220 , a tamten tylko 210 km/h" - śmiech na sali.
Ile razy ma się możliwość wyciągnąć V MAX ?? teoretycznie można to zrobić tylko ok w kilku innych miejscach też na Autobahn'ie w niemcowni .
Tak samo tu - ile razy w roku będzie możliwość zapełnienia 50 / 60 k ??
Po co kupować samochód z większym silnikiem , jeśli nie wykorzystuje się go w pełni (A i V) , który kosztuje więcej w utrzymaniu - więcej bajury żre ??
Tak jak bym słyszał 12 czy 15 latków , którzy oceniają samochody na podstawie prędkości maksymalnej .
"ten jest lepszy bo jedzie 220 , a tamten tylko 210 km/h" - śmiech na sali.
Ile razy ma się możliwość wyciągnąć V MAX ?? teoretycznie można to zrobić tylko ok w kilku innych miejscach też na Autobahn'ie w niemcowni .
Tak samo tu - ile razy w roku będzie możliwość zapełnienia 50 / 60 k ??
Po co kupować samochód z większym silnikiem , jeśli nie wykorzystuje się go w pełni (A i V) , który kosztuje więcej w utrzymaniu - więcej bajury żre ??
- blads
- Juventino
no właśnie nie maszWojtinhoFCJ pisze:Nie mam danych naszego klubu, ale nie wierze że nie daliby rady tego utrzymać.