Trofeo Berlusconi Milan 2-1 JUVENTUS

Przedmeczowe przewidywania, gorące pomeczowe dyskusje, wasze oceny gry Juve i poszczególnych zawodników.
Zablokowany
lenor

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:14

zahor pisze: Problem w tym, że u nas w zespole nikt się do tego nie nadaje. .
A Vidal pokazał w TT, że potrafi czystym wślizgiem piłkę odebrać

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Łukasz pisze: Pytanie za 100 punktów - mamy charyzmatycznego geniusza, czy trenerskiego idiotę?
Powiedział internetowy taktyk, dla którego kupno Krasicia to transfer millenium :roll:

Powoli wszystko zdaje się zazębiać. W końcu(!) z dobrej strony pokazał się Lichy. Ziegler? w sparingach niewiele pokazuje. Znowu posucha na lewej obronie. Szkoda mi Taiwo, okropnie wyglądała jego kontuzja. Mecz był wart obejrzenia z totalnym zdemolowaniem Flaminiego przez Pasquato pod koniec spotkania.
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2011, 23:16 przez pan Zambrotta, łącznie zmieniany 1 raz.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Konrad_cmf_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Po pierwsze to w dalszym ciagu był mecz towarzyski, chociaz zaznaczyc nalezy o wysokim prestizu i tydzien przed ligą.

Dalej. Co do samego meczu. Cieszy tempo i zaangazowanie w jakim obie druzyny prowadziły rozgrywki. Dzieki temu mecz był ciekawy. Bez dyskusji 1 połowa to marne odbicie naszej druzyny w 2 połowie.

Kilka ważnych detali. Vidal na skrzydle - pewnie Conte liczył na jego walecznosc i wybieganie box-to-box, jednak taka charakterystykę prędzej wykorzystałby w ustawieniu 4-3-3. W efekcie sam zawodnik nie był zadowolony ze swojej gry.
Krasic - tak naprawdę na początku meczu zaczałem w niego wierzyć - biegał, naciskał pressingiem, imponował zwrotnością. Z czasem jednak zgubił się całkowicie i zasłuzył na miano najsłabszego zawodnika u nas.
Marchisio - dobre ustawienie, prawidłowo zlepiał formacje, asekurował, zamykał przestrzeń rywalowi, świetny strzał. Zdecydowanie lepiej zaprezentował się niż jego oponenci na pozycji - Ambrosini, Gattuso, Flamini.

Co do najlepszych u nas nie bede wspominał. Powtórzyłbym się po poprzednikach w tym temacie.

fallweiss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:15

Bardzo ciekawie wygląda współpraca Del Piero - Pirlo - Vucinic. Przy większym zaangażowaniu tego ostatniego, Juventus ma znaczny boost techniczny, Andrea szuka podaniami napastników, ci starają sobie wzajemnie odgrywać i dziś wychodziło to naprawdę dobrze. Pasquatto daje szybkość i dynamikę na skrzydle, osobiście widziałbym go w zapleczu kadry. Partnerem dla Pirlo chyba mimo wszystko powinien być Vidal, mimo jego ofensywnych zadań. Marchisio momentami wręcz irytujący, żadnej kreatywności, brak też jakiś efektów w obronie. Pazienza chyba jest lepszy w odbiorze, natomiast z przodu to samo co Marchisio.

Krasic mnie martwi. Nie wiem czy zauważyliście, że jego gra też wkurza pozostałych graczy. Znowu schemat jest ten sam, tylko w przeciwieństwie do rundy jesiennej 2010/11 każdy już go zna.

Lichtensteiner bez zastrzeżeń, ciekawe wejścia ofensywne. Para Bonu - Kielon to wielka ruletka, wydaję mi się, że po dzisiejszym spotkaniu wszyscy sobie uświadamiają coraz bardziej, że stoper jest potrzebny. Co więcej nie na ławkę - ale do pierwszego składu ! De Celgie no comment.

sebastian10

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:18

Marchisio sie nie nadaje na srodkowego Vidal musi tam grać młody ładnie na skrzydle przypomina mrówke moze zostac Krasić beznadzieja na ławe tylko kto zagra na prawej co z Pepe potrzebni skrzydłowi i stoper

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:20

fallweiss pisze: Lichtensteiner bez zastrzeżeń, ciekawe wejścia ofensywne.
A przepraszam, co w nich było ciekawego? Bo ANI RAZU nie stworzył nimi sytuacji strzeleckiej.
sebastian10 pisze:Marchisio sie nie nadaje na srodkowego Vidal musi tam grać młody ładnie na skrzydle przypomina mrówke moze zostac Krasić beznadzieja na ławe tylko kto zagra na prawej co z Pepe potrzebni skrzydłowi i stoper
ajakbyśjeszczeopróczznakówinterpunkcyjnychnieużywałspacjitotekstbyłbyjeszczebardziejczytelny
fallweiss pisze:
A przepraszam, co w nich było ciekawego? Bo ANI RAZU nie stworzył nimi sytuacji strzeleckiej.
Lepiej niż Motta - to już postęp.
No trudno żeby było gorsze niż Motty. Ale efekt taki sam - czy wyrzuci się piłkę w trybuny, poda obrońcy czy też zagra tam, gdzie nie ma nikogo - wyjdzie dokładnie na to samo.
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2011, 23:23 przez zahor, łącznie zmieniany 1 raz.

fallweiss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:21

Tata

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:23

@zahor
Defensywny pomocnik ma za zadanie zatrzymać przeciwnika nie ważne jak, ma zatrzymać, a dzisiaj Marchisio to robił. Co prawda w większości przypadków kosą

@Lukasz
Na jakiej podstawie twierdzisz że Matri jest skuteczniejszych obecnego okresu przygotowawczego, czy minionego sezonu?
Jesłi chodzi o sparingi nie mieli równych szans, a jeśli chodzi o miniony sezon FQ strzelił 9 bramek w 12 meczach. Matri strzelił tyle samo, ale potrzebował 16 meczy
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2011, 23:34 przez Tata, łącznie zmieniany 1 raz.

pablo1503

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:23

fallweiss pisze:
Moim zdaniem, to żaden postęp. Grać gorzej niż Motta się nie da

Obrazek
Hołek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:24

Conte stawia prawonożnego box to boxa na skrzydle pomocy i przedkłada grę De Ceglie nad Zieglera
Ciesze się,że wspomniałeś o wystawieniu dzisiaj Vidala na skrzydle,bo o takiej sytuacji wspominał jakieś pół miesiąca temu niejaki @marcio011 za co został przez większość wyśmiany: http://www.juvepoland.com/news.php?id=19615.Chłopie ,zyskałeś u mnie +5 pkt respektu :)

A co do meczu to pierwsza połowa słabiutka w naszym wykonaniu.Widać,że dwóch rosłych napastników, bez kompletnej gry skrzydłami nic nie zdziała.Wejście DP diametralnie zmieniło naszą postawę w ofensywie no i pewnie Conte ich jakoś w przerwie zmobilizował.
Strasznie irytuje mnie odprawadzanie wzrokiem piłki przez Buffona.Na tę chwilę to on powinien siedzieć na ławce.

Niektórzy ludzie postrzegają rzeczy w ich naturalnym stanie i zadają sobie pytanie: Dlaczego? Ja marzę o rzeczach, których nigdy nie było i mówię sobie: Dlaczego nie?
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

pan Zambrotta pisze:Powiedział internetowy taktyk, dla którego kupno Krasicia to transfer millenium :roll:
Daruj sobie tę hiperbolę. Nie transfer millenium, tylko "najlepszy transfer ofensywny od czasów Nedveda" - bo, z tego co pamiętam, tak to określiłem. Ale wycofuję się z tego, odszczekuję to - coś mi się musiało przywidzieć (mecz z Lazio mnie zmylił). Ktoś tak marnie grający nie zasługuje na to miano.

Co do tej taktyki, ja rozumiem, że wyroków nie powinno się ferować zbyt wcześnie (vide sprawa naszego Nedveda 2), ale wyjaśnij mi Miśq na ki wał nazywać zwykłe 4-4-2 z jednym skrzydłowym i box to boxem, identyczne z tym preferowanym przez krytykowanego Del Neriego, 4-2-4? I druga rzecz - po co grać systemem nieprzystającym do składu personalnego?
pan Zambrotta pisze: Powoli wszystko zdaje się zazębiać.
Nie wiem, co Ci się tam zazębiało. Akcje wynikały z indywidualnych umiejętności Pirlo, DP i Vucinicia...

@Tata - może źle się wyraziłem, ale przy Vuciniciu i DP przydałby się typowy wysunięty napastnik, a Q, w przeciwieństwie do M., takim nie jest.
Ostatnio zmieniony 21 sierpnia 2011, 23:30 przez Łukasz, łącznie zmieniany 2 razy.

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
Konrad_cmf_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

zahor pisze:
fallweiss pisze: Lichtensteiner bez zastrzeżeń, ciekawe wejścia ofensywne.
To jest zauważalny minus. Ja z drugiej strony zapamiętam, że ciągle się tam pojawiał, potrafił zagrać dwójkowo bez straty, często mądrze przenieść ciężar podaniem do środka, do wolnostąjacego pomocnika. Podsumowując do 3/4 boiska bezbłędny.

Muszę nadmienić, że często po prostu nie było komu grac w pole karne. Głownie był tam nasz 1 zawodnik, a czesto żaden. Tylko o czym mowa jesli zagrywa się w trybuny lub własnie nie majac nikogo w polu karnym gra się tam "w ciemno". Generalnie zawodnik wyróżniający się na plus

ewerthon

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:26

fallweiss pisze:
Od Motty gorzej grać już się nie da ;)

Po raz kolejny wyszło to, o czym mówiłem parę tygodni temu, Marchisio nie powinien występować jako defensywny pomocnik, zaraz pewnie wyskoczy Arielinho13 ze swoimi statystykami nt. jego odbiorów, ale jakoś mnie to nie przekonuję.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:31

Tata pisze:@zahor
Defensywny pomocnik ma za zadanie zatrzymać przeciwnika nie ważne jak ma zatrzymać, a dzisiaj Marchisio to robił. Co prawda w większości przypadków kosą
Tutaj mógłbym się kłócić. Do tej pory mam w głowie obraz tego, jak w pierwszej połowie Milan grał sobie w środku pola w dziada z naszymi i ani Marchisio, ani w sumie nikt inny nie wiedział co z tym zrobić. Dobry defensywny pomocnik przerywa grę, w najgorszym przypadku faulem. Natomiast dzisiaj Marchisio albo nie był w stanie zrobić nic, ale w najlepszym razie udawało mu się sfaulować.
ewerthon pisze:
Po raz kolejny wyszło to, o czym mówiłem parę tygodni temu, Marchisio nie powinien występować jako defensywny pomocnik, zaraz pewnie wyskoczy Arielinho13 ze swoimi statystykami nt. jego odbiorów, ale jakoś mnie to nie przekonuję.
Owszem, ale druga sprawa jest taka że ja w tym momencie nikogo innego tam nie widzę. Pirlo nie jest od odbierania piłki tylko od rozgrywania. Vidal - nie wiem czy dzisiaj zaliczył jeden czysty odbiór. Pazienza? Bez żartów. Jest problem.

Juvefanatp

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 21 sierpnia 2011, 23:35

Nie tylko po dzisiejszym meczu, ale ogólnie po całym okresie przygotowawczym męczy mnie jedna rzecz. Mianowicie analizując grę Vucinicia w Romie czy u nas podczas meczów przygotowawczych, stwierdzam, że nie jest to niestety piłkarz jakiego potrzebowaliśmy ściągnąć w tym mercato na atak. Prawda, charakteryzuje się dużą kreatywnością ale na cofniętego napastnika niezbyt się nadaje, dlatego też w Romie grał najbardziej wysuniętego przed Tottim lub na skrzydle ataku. Największym problemem jest u niego zbyt mała chęć do brania ciężaru rozgrywania na siebie. Jeśli nawet Matri pokazuje dużo większą chęć do gry i częściej wraca się w okolice naszej drugiej linii od Mirko to coś jest nie tak. Kiedy piłka trafiała do niego nie szukał niekonwencjonalnych zagrań czy wychodzących partnerów, najczęściej próbował dryblingu/strzału lub szybko oddawał piłkę najbliższemu partnerowi bez chęci grania klepki.
Vucinic powinien grać w podobny sposób w pierwszej połowie do Del Piero w drugiej czy też Cassano a widać było sporą różnicę w ich grze na pozycji cofniętego napastnika. Dlatego też żałuje że już w tym roku nie postarano się ściągnąć cofniętego napastnika mogącego zastąpić Alexa w dyrygowaniu ofensywnymi piłkarzami, bo prawdziwy SS powinien bardzo często rozgrywać akcje a jak narazie u nas( jak i za czasów Romy ) tego u Mirko nie widziałem :(

Zablokowany