Calciopoli
- Marat87
- Juventino
- Podziekował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
A niby dlaczego mamy odzyskać? Przecież też byliśmy umoczeni. Mnie na dziś wystarczy minimum, czyli odebranie tytułu Interowi i potwierdzenie, że nie byli czyści.Choć przypuszczam, że przy betonowym włoskim systemie nie odzyskamy tytułów.
- evilboy
- Juventino
Otóż to. Ciekawe czy jeśli teraz zaczniemy się odwoływać, nie będzie podobnych gróźb. UEFA znowu wyskoczy z wykluczeniem wszystkich włoskich zespołów z rozgrywek międzynarodowych czy tylko FIGC będzie chciało wykluczyć Juventus z gry we włoskiej lidze?Caravaggio pisze:Ugięli się, bo nie dość, że nie mieli jaj na walkę to nie mieli też na nią pozwolenia z żadnej strony. Z tego co sobie przypominam, jeśli odwoływalibyśmy się do sądów pozasportowych groziło nam wykluczenie ze struktur FIGC, co skutkowało nie przystąpieniem do rozgrywek w sezonie 2006/07.evilboy pisze:Oby tylko Andrea nie ugiął się pod groźbami FIGC tak, jak zrobili to jego poprzednicy...
Teraz - jak mówią - posiadają "niezbite dowody, które ujawnią w odpowiednim momencie". Jest te 140 tys. nagrań telefonicznych etc. Koniec końców powinno zakończyć się na nie przyznawaniu mistrzostw za sezony 2004/05 i 2005/06.
- Łoles
- Juventino
Imo oddanie nam tytułów nie wchodzi w grę bo to by było bez sensu i ja osobiście nawet o tym nie myślę.
Lucek robił wały i spotkała as za to kara, nie ma co się powtarzac ale taka sama kara winna spotkać Inter.
Ja chciałbym tylko poznać w tej sprawie zdanie jakiegoś obiektywnego kibica Interu, bo niestety większość tego co czytam w necie to bzdury że Inter czysty etc..
Lucek robił wały i spotkała as za to kara, nie ma co się powtarzac ale taka sama kara winna spotkać Inter.
Ja chciałbym tylko poznać w tej sprawie zdanie jakiegoś obiektywnego kibica Interu, bo niestety większość tego co czytam w necie to bzdury że Inter czysty etc..
"Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się Ringo, naprawdę bardzo się staram być pasterzem..."
- jakku1
- Juventino
Jesli ktos naprawde jest zainteresowany, jak to wszystko wyglada o kuchni, to zapraszam do przeczytania slow czlowieka, naprawde obeznanego z tematem. A Lucek robil takie same "waly" jak cala liga. A z kolei z tej calej ligi wyroznialy sie 3 kluby - Inter, Milan i Livorno, ktore to powinny poniesc kare degradacji. Krotko mowiac, Juventusu na liscie klubow kwalifikujacych sie do degradacji nie ma, dlatego niech Agnelli zrobi to, co powinien, niech oszacuje straty i walczy do konca, w roznych instytucjach. Jeszcze tchorzliwe FIGC i zlodziej Moratti, poczuja reke sprawiedliwosci ; )
Abete came out explaining how he won’t be revoking Inter’s cardboard title with a series of runaround arguments that really amount to nothing. It was making me dizzy reading this shit. It lacked coherence. Long story short; taking the title away can’t be done without a trial because only a trial could modify the standings and a trial can’t occur unless Moratti refuses the statute of limitations. Taking the title away without a trial would be unconstitutional as it would not permit Inter’s proper defence. Had the FIGC actually handed Inter the title officially they would have been able to amend that document but no such document exists.
As I read this I couldn’t help think of a few things.
Did Moggi or any of the accused in 2006 get a proper trail complete with a right to a defence?
Is Inter really being punished if all that is happening is the revocation of a title that isn’t theirs to begin with?
If no document exists handing our title to them...isn’t it still ours?
Didn’t the 2005-2006 title get revoked without a trial at all (the investigation was for the prior season only)?
If all Moratti has to do is refute the statute in order to defend himself then how exactly is he being refused a right to defend himself?
Bottom line they are all playing the same game. They throw out a thousand excuses in order to say “we agree something should be done about that title but it shouldn’t be us to do it”. They will keep passing the hot potato around until people lose interest. In the end nothing will change.
The guys at tuttosport dug up a federation rule made in 2003 that would permit the entire retrial but clearly Abete is playing dumb and continuing with the confusing incoherent runaround arguments in an attempt to pass the uncomfortable task to someone with balls. Good luck finding those in Italy.
In any case, they are doing what many of us thought they would. They are focussing on a non issue and dedicating all the media attention to it. That title means fuck all to me. It's ours. It was never anyone else's and same goes for the prior title.
I am FAR MORE concerned with the double standards that the FIGC flagrantly throw around. Inter have made a history of being the Teflon Team that no charges can stick to no matter what the violation and how much proof against them surfaces.
The federation should be trying a little harder to convince us that the rules apply to everybody.
Furthermore, statutes or not we know Moratti and the Inter upper brass are capable of mass corruption and should be distanced from the sport. I would love for all the teams of Serie A to publically state that unless Moratti steps down or sells the team and the Telecom-FIGC link be severed that they will refuse registration this year. If the NFL and NBA can have lockouts why can't Serie A?
- Antichrist
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Prezydent FIGC, Giancarlo Abete stwierdził, że etycznym byłoby, gdyby Inter oddał scudetto z 2006 roku. Szkoda tylko, że takiego werdyktu nie mogli ustalić. To z pewnością byłoby etyczne.
The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
- hinx
- Juventino
Albo wszyscy są winni,albo wszyscy są niewinni.mat01 pisze:etyczne by bylo nie przyznawac Scudetto nikomu, bo, nie oszukujmy sie, wiekszosc druzyn siedzi w tym ###
Słowa L.Moggiego który dodał że w tym wypadku NIKT nie jest winny.
- jurson09
- Juventino
A Moratti nadal uważa że decyzja FIGC z 18.07 jest potwierdzeniem niewinności Interu, a wtórują mu wszyscy kibice tego klubu.
Ten człowiek nie przyzna się do niczego nawet jakby ktoś złapał go za rękę
Ważne że Andrea nie odpuszcza to ważne.
Ten człowiek nie przyzna się do niczego nawet jakby ktoś złapał go za rękę

Ważne że Andrea nie odpuszcza to ważne.
Juve per sempre sara...!!!!
- Dybala 4ever
- Juventino
Skoro FIGC nic nie zmieniło, to trzeba walczyć inaczej. Niech Agnelli tak jak mówił powalczy o sprawiedliwość w różnych innych sądach, to może by przycisnęli FIGC do roboty. Bo jak narazie związek z Abete na czele to raczej członkowie burdelu Morattiego. Już samemu Abete nie jest na rękę, że Agnelli chce się odwoływać na każdy możliwy sposób. Może się boi? Skoro nie ma sobie czego zarzucić, to po co wypowiada się w taki sposób. Trzeba walczyć o równe traktowanie, bo jak tego się nie zrobi, będzie potem dalej to samo bagno co było. Już nie chodzi o wywalenie interu do Serie B, nie zniżajmy się do ich marnego poziomu... Jesteśmy Juventusem! Odebranie im Scudetta da mi poczucie, że jeszcze jest sprawiedliwość. Tak więc Andrea walcz jak lew do upadłego!
- pumex
- Juventino
Okazuje się, że Siena, w której pracował Conte jest czysta (źródło). Z Serie A przed sądem stanie Atalanta i Chievo. W sumie z Serie A, B i C oficjalnie oskarżonych o korupcję jest 16 klubów i 26 piłkarzy :shock: Klubom z pierwszej ligi nie grozi degradacja. Szczerze mówiąc, przeraża mnie wielkość tej afery...

- Pan Mietek
- Juventino
Szczerze mówiąc, jest jedna rzecz, która mnie szczególnie denerwuje w tym całym zamieszaniu z calciopolli - niby afera miała oczyścić ligę a tymczasem nic się nie zmieniło. Wrzucam ciekawy filmik, chociaż podejrzewam, że wiele osób już widziało:
Świętoszkowatość interistów jest dobijająca.
- DiaVolO
- Juventino
Nie macie czasem wrażenia że całe to zamieszanie jest w ogóle niepotrzebne ? Zamiast koncentrować się na odbudowie klubu cały czas słyszę jakieś wzmianki o Calciopoli,Ci,tamci,oni też,aaa,jeszcze oni no Ci też,gimmie a break. Serie A nigdy nie wyjdzie z kryzysu jak dalej będą sobie skakać do gardeł,ciągle rozdrapując,ooooo kurczę,pojawiły się nowe dowody,o w mordę,na 5 lat po wybuchu afery,a niech mnie,cudownie.
Chce powrotu mocnej Calcio,gdzie jest silny Milan,Inter,Juve za plecami czai się Roma,Lazio,kocham Włoski futbol,dla mnie to kolebka piłki nożnej,teraz jestem skazany oglądać nudne spotkania Juventusu który ma w składzie takich cracków jak De Ceglie czy Felipe Melo,Milan który jako tako skład ma niezły ale co z tego skoro na mecze przychodzą garści osób,Inter ma taki skład że spokojnie mogliby jeszcze rządzić w Europie ale nie ma trenerów z najwyższej półki na rynku,wszystko kupiła sobie Premiershit na którą jestem skazany,tak,jestem skazany oglądać ten plastikowy futbol którym jeszcze parę lat temu ludzie rzygali a teraz chrzczą go miano "jedynym słusznym",smuci mnie to że większość z was popiera to coś,no ale trudno. Hiszpańska też jest cienka jak siki węża,nawet mecze Barcy z Realem straciły na swojej magii,my kibice Juventusu cieszymy się jak głupi że do klubu przyszedł...Ziegler czy Liechtensteiner,że w pomocy gra mega-super-hiper crack Krasic,ogólnie to jest fajnie...
A wojna Calciopoli v13.0 niech trwa dalej,niech najlepiej wezmą klamki w łapy i sami wymierzą sprawiedliwość !
Chce powrotu mocnej Calcio,gdzie jest silny Milan,Inter,Juve za plecami czai się Roma,Lazio,kocham Włoski futbol,dla mnie to kolebka piłki nożnej,teraz jestem skazany oglądać nudne spotkania Juventusu który ma w składzie takich cracków jak De Ceglie czy Felipe Melo,Milan który jako tako skład ma niezły ale co z tego skoro na mecze przychodzą garści osób,Inter ma taki skład że spokojnie mogliby jeszcze rządzić w Europie ale nie ma trenerów z najwyższej półki na rynku,wszystko kupiła sobie Premiershit na którą jestem skazany,tak,jestem skazany oglądać ten plastikowy futbol którym jeszcze parę lat temu ludzie rzygali a teraz chrzczą go miano "jedynym słusznym",smuci mnie to że większość z was popiera to coś,no ale trudno. Hiszpańska też jest cienka jak siki węża,nawet mecze Barcy z Realem straciły na swojej magii,my kibice Juventusu cieszymy się jak głupi że do klubu przyszedł...Ziegler czy Liechtensteiner,że w pomocy gra mega-super-hiper crack Krasic,ogólnie to jest fajnie...
A wojna Calciopoli v13.0 niech trwa dalej,niech najlepiej wezmą klamki w łapy i sami wymierzą sprawiedliwość !
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Nie. Dlaczego?DiaVolO pisze:Nie macie czasem wrażenia że całe to zamieszanie jest w ogóle niepotrzebne ?
Co chciałbyś słyszeć o odbudowie klubu? Właściwie to nie wiem co masz na myśli mówiąc o "budowaniu". Budujemy klub odkąd zostaliśmy zdegradowani i wróciliśmy do Serie A, ówczesny zarząd nie mówił wiele o Calciopoli, a i wyników wielkich nie było. Teraz stadion zbudowali, za 40 dni otwarcie. Mercato trwa, jednak budowanie zespołu rękami Marotty to zawsze pewne ryzyko. Niemniej jednak to, że co chwila słyszysz o Calciopoli, nie ma wpływu na okienko transferowe. Powiem więcej, jak dla mnie to właśnie walka o swoje w tym całym zamieszaniu to walka o ten klub, o jego dobre imię, które zostało kilka lat temu ostro zszargane, ale wtedy nikt o nie nie walczył.DiaVolO pisze:Zamiast koncentrować się na odbudowie klubu cały czas słyszę jakieś wzmianki o Calciopoli,Ci,tamci,oni też,aaa,jeszcze oni no Ci też,gimmie a break.
Przez pięć długich lat można było się o całej aferze bardzo wiele dowiedzieć. Pojawienie się nowych dowodów powoduje, że są argumenty aby walczyć o swoje. Ty jak rozumiem proponujesz jednak broń złożyć, o całej sprawie zapomnieć i patrzeć już tylko w przyszłość. Powtórnie zapytam, co Tobie i klubowi przeszkadza, że aktualny zarząd tej broni nie składa? Przytoczę słowa Buffona, który początkowo podzielał Twoje zdanie, jednak zapytany o Scudetto 2006 powiedział: "Tu nie chodzi o odczucie - uważam, że ostatecznie boisko i to, co na nim wówczas pokazaliśmy, udowodniło swoje. Próbowano nas jednak niejednokrotnie obrzucić błotem - również nas, piłkarzy - kiedy to sugerowano nam, że wygrywaliśmy nie dlatego, że umiemy grać w piłkę, a raczej dzięki temu, że klubem kierowały konkretne osoby. Moim zdaniem było to już trochę przesadzone i niesprawiedliwe, zwłaszcza wobec mistrzów, którzy tworzyli wówczas Juventus"DiaVolO pisze:Serie A nigdy nie wyjdzie z kryzysu jak dalej będą sobie skakać do gardeł,ciągle rozdrapując,ooooo kurczę,pojawiły się nowe dowody,o w mordę,na 5 lat po wybuchu afery,a niech mnie,cudownie.
No widzisz. Włoska piłka nożna przepadła gdy przepadł Juventus. Gdy w 2006 roku włoska reprezentacja wygrała Mistrzostwo Świata taki scenariusz był nie do pomyślenia.DiaVolO pisze:Chce powrotu mocnej Calcio,gdzie jest silny Milan,Inter,Juve za plecami czai się Roma,Lazio,kocham Włoski futbol,dla mnie to kolebka piłki nożnej,teraz jestem skazany oglądać nudne spotkania Juventusu który ma w składzie takich cracków jak De Ceglie czy Felipe Melo,Milan który jako tako skład ma niezły ale co z tego skoro na mecze przychodzą garści osób,Inter ma taki skład że spokojnie mogliby jeszcze rządzić w Europie ale nie ma trenerów z najwyższej półki na rynku,wszystko kupiła sobie Premiershit na którą jestem skazany,tak,jestem skazany oglądać ten plastikowy futbol którym jeszcze parę lat temu ludzie rzygali a teraz chrzczą go miano "jedynym słusznym",smuci mnie to że większość z was popiera to coś,no ale trudno. Hiszpańska też jest cienka jak siki węża,nawet mecze Barcy z Realem straciły na swojej magii,my kibice Juventusu cieszymy się jak głupi że do klubu przyszedł...Ziegler czy Liechtensteiner,że w pomocy gra mega-super-hiper crack Krasic,ogólnie to jest fajnie...
Przyszła moda na ligę angielską na podniecanie się meczami Barcelona - Real, z tym nie wygrasz. Inter w 2010 roku to był wybryk, coś co nigdy nie miało prawa się zdarzyć. Potrzeba czasu, wielu lat, a może kiedyś Serie A będzie znaczyć więcej, znacznie więcej.
- krystiank
- Juventino
Ogladnolem ten film i pare tych fauli i nie uznanych bramek dla przeciwników tego śmiesznego klubu to jest czysty absurd !!!!!! Najgorszy to byl ten faul na Quagliarelli .... a ile bramek ze spalonego im uznali to normalnei komedia !!!!! Boze widzisz i nie walisz piorunami w Morattiego ?!Mietson pisze:Szczerze mówiąc, jest jedna rzecz, która mnie szczególnie denerwuje w tym całym zamieszaniu z calciopolli - niby afera miała oczyścić ligę a tymczasem nic się nie zmieniło. Wrzucam ciekawy filmik, chociaż podejrzewam, że wiele osób już widziało: