Juventus Stadium
- pumex
- Juventino
Jak sprzedadzą mniej więcej 35000 karnetów to wtedy można to uznać za sukces, tak mi się wydaje.rh pisze:z tego co udalo mi sie dowiedziec od wloskiej braci w zeszlym sezonie sprzedano ponad 14000 karnetow... tyle ze w ciagu calej kampanii. w tym sezonie do tej pory juz ponad 18000 a do tego podobno chyba sky boxy i chyba vipy sie nie licza. niezle

- Caravaggio
- Juventino
Najważniejsza na nowym stadionie będzie atmosfera (z akcentem na przedostatnia sylabę
).
W ostatnich sezonach frustracja wywołana padaczką niektórych amatorów z Turynu skutkowała bodaj największą sumą łącznych kar nałożonych na Juve spośród wszystkich klubów Serie A. Naturalnie nie ma się co dziwić. Śmiem twierdzić nawet, że nasi Ultras zachowywali się nader powściągliwie. Ale nie o tym ja.
Nowy stadion jest niestety kreowany na pierwszy włoski stadion ze standardem angielskim. To wszystko czym Italia i tamtejszy ruch Ultras słynął od początku jego powstania może ulec pogorszeniu, a nawet zanikowi, bo w ślady Juve idą kolejne kluby: Roma, Lazio, Cagliari, a mówi się o wyprowadzkach na własne śmieci klubów z Mediolanu oraz Genui. Wszystko ze względu na popularyzowanie "dopingu na TAK". Karty kibica, jakieś chore przepisy zabraniające wstępu na mecz Juve kibicom spoza Piemontu - to tylko u nas. W Polsce wiemy - hurtowo zamykane stadiony, zakazy stadionowe etc.
Dobrze ujął to jeden z użytkowników anglojęzycznego forum:
"I'm scared of it. This is not Italy. This is Italy

Mam jedynie nadzieję, że mentalność włoskich ultrasów nie zostanie stłumiona, bo już dziś są kraje w Europie, które pod względem kibicowania pozostawiły Włochów daleko za sobą, zaś nowo budowane stadiony nie sprzyjają staremu dobremu Ultrasowaniu.
Wraz z przenosinami na nowy obiekt przydałoby się przemyśleć kwestię dopingu. Wiadomo, że Curva Sud i Curva Nord różnie żyją ze sobą. Nie dzieje się to co prawda na taką skalę jak w Paryżu, lecz każdy chyba kto widział więcej niż jeden mecz Juve wie, że obrazek "lewa strona sobie, prawa sobie" nie jest jednostkowym wybrykiem. Nie chcę tutaj bratać obu stron, ale warto by rozważyć czy aby dobro wspólne nie jest tutaj priorytetem. Czarnego Włocha z Palermo można było jednocześnie, solidarnie zmieszać z błotem
A może tak "fino alla fine" na obu "łukach" (teraz już nie
)?
W ostatnich sezonach frustracja wywołana padaczką niektórych amatorów z Turynu skutkowała bodaj największą sumą łącznych kar nałożonych na Juve spośród wszystkich klubów Serie A. Naturalnie nie ma się co dziwić. Śmiem twierdzić nawet, że nasi Ultras zachowywali się nader powściągliwie. Ale nie o tym ja.
Nowy stadion jest niestety kreowany na pierwszy włoski stadion ze standardem angielskim. To wszystko czym Italia i tamtejszy ruch Ultras słynął od początku jego powstania może ulec pogorszeniu, a nawet zanikowi, bo w ślady Juve idą kolejne kluby: Roma, Lazio, Cagliari, a mówi się o wyprowadzkach na własne śmieci klubów z Mediolanu oraz Genui. Wszystko ze względu na popularyzowanie "dopingu na TAK". Karty kibica, jakieś chore przepisy zabraniające wstępu na mecz Juve kibicom spoza Piemontu - to tylko u nas. W Polsce wiemy - hurtowo zamykane stadiony, zakazy stadionowe etc.
Dobrze ujął to jeden z użytkowników anglojęzycznego forum:
"I'm scared of it. This is not Italy. This is Italy

Mam jedynie nadzieję, że mentalność włoskich ultrasów nie zostanie stłumiona, bo już dziś są kraje w Europie, które pod względem kibicowania pozostawiły Włochów daleko za sobą, zaś nowo budowane stadiony nie sprzyjają staremu dobremu Ultrasowaniu.
Wraz z przenosinami na nowy obiekt przydałoby się przemyśleć kwestię dopingu. Wiadomo, że Curva Sud i Curva Nord różnie żyją ze sobą. Nie dzieje się to co prawda na taką skalę jak w Paryżu, lecz każdy chyba kto widział więcej niż jeden mecz Juve wie, że obrazek "lewa strona sobie, prawa sobie" nie jest jednostkowym wybrykiem. Nie chcę tutaj bratać obu stron, ale warto by rozważyć czy aby dobro wspólne nie jest tutaj priorytetem. Czarnego Włocha z Palermo można było jednocześnie, solidarnie zmieszać z błotem

- ketraB
- Juventino
trzeba mierzyć w inny sposób... po co budować stadion wielkości Delle Alpi skoro będzie on w połowie pusty przez większość spotkań?radzik92 pisze:dla mnie te 40 tys to malo bardzo mało patrzac nawet na inne stadiony nigdzie nie buduja takich malych;/ ale bede sie cieszyl z jednego. Na kazdym meczu musi byc komplet wtedy bedzie sukces.
mierzmy siły na zamiary
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Caravaggio, właśnie atmosfera będzie najmocniejszym punktem tego obiektu gdyż nie jest to jakiś wielki kolos tylko dość kameralny stadion o trybunach bardzo blisko murawy. To jest właśnie ten standard angielski.
Nie bój żaby, Włosi po 5 latach ciągle grzebią w Calciopoli a Tobie się wydaje, że utemperują kibiców w ciągu roku.
Nie bój żaby, Włosi po 5 latach ciągle grzebią w Calciopoli a Tobie się wydaje, że utemperują kibiców w ciągu roku.
- Vojtimar
- Juventino
Kto mówi że stadion ma być jak Delle Alpi? Właśnie miał być mniejszy od samego początku, ale ja uważam że przesadzili. 48-50 tys byłoby idealnie. Tak jak na Anfield lub Stamford Bridge. Tyle spokojnie bylibyśmy w stanie zapełnić. Na Delle Alpi było słabo bo stadion stary i widoczność beznadziejna. Tu będzie inaczej. 40 tys to może mieć klub dobry, w okolicach 5-6 miejsca, zwłaszcza gdy jest jedynym w mieście. Juve to potęga i marka i stadion mamy zbyt mały. Nie zorganizują na nim żadnego finału, a mecze narodowe to pewnie towarzyskie lub ze słabymi przeciwnikami.ketraB pisze:trzeba mierzyć w inny sposób... po co budować stadion wielkości Delle Alpi skoro będzie on w połowie pusty przez większość spotkań?radzik92 pisze:dla mnie te 40 tys to malo bardzo mało patrzac nawet na inne stadiony nigdzie nie buduja takich malych;/ ale bede sie cieszyl z jednego. Na kazdym meczu musi byc komplet wtedy bedzie sukces.
mierzmy siły na zamiary
Podsumowując, stadion mamy piękny, ale za mały. Do tego te liny. Wolałbym nie mieć tych wielkich słupów nad stadionem żeby nie było tych lin (ponoć jedno jest związane z drugim) Bo to jest XXI wiek i nawet kilka osób nie może mieć niekomfortowego widoku z trybun z powodu jakichś lin. No i te dodatkowe 8 tys miejsc i byłoby fantastycznie.
Z Juve na dobre i złe!
- pumex
- Juventino
WojtinhoFCJ, z tego co pamiętam to Stamford i Anfield mają około 42tys miejsc, więc tyle ile będzie miał nasz stadion. Też wolałbym te parę tysięcy więcej miejsc, ale jest jak jest a w sumie 42tys czy 46tys, czy to taka duża różnica?
Jeszcze kilka linków z nowymi fotami:
http://img585.imageshack.us/img585/8123/sam0209q.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8282/sam0270n.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/9891/sam0267n.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/2535/dsc00818sx.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7781/dsc00831s.jpg
Jeszcze kilka linków z nowymi fotami:
http://img585.imageshack.us/img585/8123/sam0209q.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/8282/sam0270n.jpg
http://img823.imageshack.us/img823/9891/sam0267n.jpg
http://img717.imageshack.us/img717/2535/dsc00818sx.jpg
http://img220.imageshack.us/img220/7781/dsc00831s.jpg
Ostatnio zmieniony 15 lipca 2011, 11:38 przez pumex, łącznie zmieniany 1 raz.

- evilboy
- Juventino
Z tym, że ówczesny zarząd kierował się kwestią ekonomiczną, a nie prestiżem dla samego prestiżu. Organizacja meczu finałowego Ligi Mistrzów raz na 10 lat czy 1 mecz reprezentacji rocznie to nie jest żaden zysk. Budowanie większego stadionu i płacenie kroci za jego utrzymanie po prostu nam się nie opłaca. Lepszy mały stadion, na którym zawsze jest komplet niż duży zapełniany w 3/4.WojtinhoFCJ pisze:Kto mówi że stadion ma być jak Delle Alpi? Właśnie miał być mniejszy od samego początku, ale ja uważam że przesadzili. 48-50 tys byłoby idealnie. Tak jak na Anfield lub Stamford Bridge. Tyle spokojnie bylibyśmy w stanie zapełnić. Na Delle Alpi było słabo bo stadion stary i widoczność beznadziejna. Tu będzie inaczej. 40 tys to może mieć klub dobry, w okolicach 5-6 miejsca, zwłaszcza gdy jest jedynym w mieście. Juve to potęga i marka i stadion mamy zbyt mały. Nie zorganizują na nim żadnego finału, a mecze narodowe to pewnie towarzyskie lub ze słabymi przeciwnikami.ketraB pisze:trzeba mierzyć w inny sposób... po co budować stadion wielkości Delle Alpi skoro będzie on w połowie pusty przez większość spotkań?radzik92 pisze:dla mnie te 40 tys to malo bardzo mało patrzac nawet na inne stadiony nigdzie nie buduja takich malych;/ ale bede sie cieszyl z jednego. Na kazdym meczu musi byc komplet wtedy bedzie sukces.
mierzmy siły na zamiary
Podsumowując, stadion mamy piękny, ale za mały. Do tego te liny. Wolałbym nie mieć tych wielkich słupów nad stadionem żeby nie było tych lin (ponoć jedno jest związane z drugim) Bo to jest XXI wiek i nawet kilka osób nie może mieć niekomfortowego widoku z trybun z powodu jakichś lin. No i te dodatkowe 8 tys miejsc i byłoby fantastycznie.
Jak by nie patrzeć, w tym klubie pracują profesjonaliści, którzy znają się na swojej robocie i skoro wyliczyli, że 40 tys. miejsc będzie wielkością optymalną jak na nasze warunki/możliwości, to znaczy, że tak jest.
- meda11
- Juventino
Dobrze, że to zaznaczyłeś. Skąd się bierze to przekonanie, że 50 koła byśmy zapełniali? Zapewne większość z udzielających sie na forum w tym osoby chcące "większego" stadionu to uczniaki/studenci. Piszę o tym, bo 17 letni smark czy inny studenciak z Polski wie lepiej od profesjonalnie zajmujących się sprawami infrastruktury stadionowej analitykami/projektantami, którzy wzieli pod uwagę dziesiątki czynników warunkujących budowę takiego obiektu - w tym "klimat" kibicowski. Podejrzewam, że było również przeprowadzane badanie/badania wśród mieszkańców miasta/kibiców nt. ewentualnego zakupu biletu/karnetu - ofkoz po nakreśleniu kształtu samego stadionu. Widocznie wszystko przemawiało za tym, że takie trybuny jak obecnie są wystarczające i co najważniejsze najbardziej opłacalne. I nie w perspektywie 2-3 lat, a 20-30, bo nikt o zdrowych zmysłach nie buduje obiektu sportowego za grube miliony € na okres kilku lat. Tak więc przestańcie narzekać na brak kilku tysięcy krzesełek albo finału LM, bo to najzwyczajniej w świecie głupie.WojtinhoFCJ pisze:Kto mówi że stadion ma być jak Delle Alpi? Właśnie miał być mniejszy od samego początku, ale ja uważam że przesadzili. 48-50 tys byłoby idealnie. Tak jak na Anfield lub Stamford Bridge. Tyle spokojnie bylibyśmy w stanie zapełnić.
- Navar
- Juventino
Coś czytałem kiedyś o zamiarach Morattiego względem stadionu dla interu, oni mieli plany na stadion o pojemności 60tyś. Liverpool ma zamiar wybudować wiekszy stadion niż Anfield ale to jest Anglia, jesli tam Newcastle na swoim ponad 50tyś ma komplet.
Juventus to nie tylko drużyna piłkarska, to styl życia.
- January
- Juventino
I kolejna niezgodność z wizualizacją się pojawiła na zdjęciach!
Zainstalowali bramki.
Zainstalowali bramki.
:rotfl:jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala
- Caravaggio
- Juventino
Och jaki ja śmieszny, jaki zabawny... :roll:January pisze:I kolejna niezgodność z wizualizacją się pojawiła na zdjęciach!
Zainstalowali bramki.
Bardzo mi się podoba otoczenie stadionu, super są te drzewka, zieleń, a wiemy przecież, że planowany jest większy park/skwer w bezpośrednim otoczeniu stadionu. Mając w pamięci plac otaczający delle Alpi widać wielką poprawę.
- January
- Juventino
Mistrz kabaretu się odezwał, co?Caravaggio pisze:Och jaki ja śmieszny, jaki zabawny... :roll:January pisze:I kolejna niezgodność z wizualizacją się pojawiła na zdjęciach!
Zainstalowali bramki.

Ma ktoś info kiedy murawę mają położyć?
:rotfl:jakiś geniusz z fcinter.pl pisze: co do Taidera to zagrał super - w swojej strefie czyścił praktycznie wszystko i te piły kilkudziesięciometrowe grane co do milimetry majstersztyk - powiedziałbym, że był nawet lepszy od tego vidala