Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
K.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 czerwca 2011, 16:19

ReggaeMan pisze:Ogólnie podoba mi się fantastyka, jeśli chodzi o Polaków to Sapkowski i Cykl wiedźmiński a tak to Tolkien i trylogia Władcy Pierścieni.
Przeczytaj sobie "Grę o tron" George'a R. R. Martina (a potem kolejne tomy cyklu "Pieśń lodu i ognia"). Przy niej "Władca pierścieni" wygląda jak bajeczka dla dzieci. Którą zresztą jest.

goly

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 czerwca 2011, 19:34

K. pisze:
ReggaeMan pisze:Ogólnie podoba mi się fantastyka, jeśli chodzi o Polaków to Sapkowski i Cykl wiedźmiński a tak to Tolkien i trylogia Władcy Pierścieni.
Przeczytaj sobie "Grę o tron" George'a R. R. Martina (a potem kolejne tomy cyklu "Pieśń lodu i ognia"). Przy niej "Władca pierścieni" wygląda jak bajeczka dla dzieci. Którą zresztą jest.
Władca Pierścieni to absolutnie nie jest książka polecana dla dzieci. Jeżeli ją czytałeś, to powinieneś wiedzieć, że jest właśnie całkiem ciężko pisana i dzieci z gimnazjum właśnie bardzo rzadko sięgają po to arcydzieło. Naprawdę, według mnie nie często zdarza się aby książka była pisana, aż z tak ogromnym rozmachem. Ja rozumiem gdybyś powiedział tak o innej jego książce - Hobbicie, bo to rzeczywiście jest bardzo łatwo pisane i czyta się szybciutko, właśnie jak bajkę, ale ciekawi mnie dlaczego uważasz, że Władca jest bajeczką dla dzieci. Chyba, że chodziło o podkreślenie jak dobra jest polecana przez Ciebie literatura i jak bardzo przewyższa dzieło Tolkiena, w takim razie okej ;)

Poza tym dzięki za nowe tytuły :) Od siebie polecam "Kwiatki Świętego Franciszka". Ta książka miała na mnie duży wpływ, a do tego rozdziały są bardzo krótkie, dzięki czemu nawet jak mamy tylko 15 min, można śmiało poświęcić czas na jeden i skłonić samego siebie do refleksji ;)

"gdyż to, co oni mówią, więcej mówi o nich samych niż o tobie" - Anthony de Mello
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 czerwca 2011, 20:10

goly pisze:
K. pisze:
Władca Pierścieni to absolutnie nie jest książka polecana dla dzieci. Jeżeli ją czytałeś, to powinieneś wiedzieć, że jest właśnie całkiem ciężko pisana i dzieci z gimnazjum właśnie bardzo rzadko sięgają po to arcydzieło.
Przypuszczam, że K. chodziło o to, że we "Władcy Pierścieni" mamy klasyczne szczęśliwe zakończenie, dlatego to "bajeczka dla dzieci". Dobro zwycięża, zło zostaje ukarane, dzielny królewicz i piękna księżniczka żyją długo i szczęśliwie. A powieść Tolkiena przeczytałem właśnie w gimnazjum :wink:.

Obrazek
K.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 czerwca 2011, 22:23

goly pisze:Władca Pierścieni to absolutnie nie jest książka polecana dla dzieci. Jeżeli ją czytałeś, to powinieneś wiedzieć, że jest właśnie całkiem ciężko pisana i dzieci z gimnazjum właśnie bardzo rzadko sięgają po to arcydzieło.
Bardziej chodziło o treść niż formę.
goly pisze:Naprawdę, według mnie nie często zdarza się aby książka była pisana, aż z tak ogromnym rozmachem.

To jest jedyne co faktycznie można oddać tym książkom.
goly pisze:Ja rozumiem gdybyś powiedział tak o innej jego książce - Hobbicie, bo to rzeczywiście jest bardzo łatwo pisane i czyta się szybciutko, właśnie jak bajkę, ale ciekawi mnie dlaczego uważasz, że Władca jest bajeczką dla dzieci.
Hobbit też jest dla dzieci. Tylko dla mniejszych. I prawdę mówiąc w mojej ocenie jest nawet nieco ciekawszy.
goly pisze:Chyba, że chodziło o podkreślenie jak dobra jest polecana przez Ciebie literatura i jak bardzo przewyższa dzieło Tolkiena, w takim razie okej ;)
"Pieśń lodu i ognia" jest jedną z najlepszych serii jako powstała i to nie tylko w fantasy. A co do Tolkiena to przyznaję otwarcie, że o ile szanuję jego wkład w literaturę i popularyzację fantasy, to nie jestem fanem jego twórczości. Kwestia gustu :).
Vimes pisze:Przypuszczam, że K. chodziło o to, że we "Władcy Pierścieni" mamy klasyczne szczęśliwe zakończenie, dlatego to "bajeczka dla dzieci". Dobro zwycięża, zło zostaje ukarane, dzielny królewicz i piękna księżniczka żyją długo i szczęśliwie. A powieść Tolkiena przeczytałem właśnie w gimnazjum :wink:.
Dokładnie tak. Lubię bajki, ale w małych dawkach.

ReggaeMan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 czerwca 2011, 22:26

K. pisze:
Nie czytałem jeszcze ,,Gry o tron", skoro bardzo polecasz to wezmę się za czytanie, mam nadzieję że w najbliższej bibliotece będzie :prochno:

Co do Władcy Pierścieni, nie wiem dlaczego uważasz że jest to książka dla dzieci.Jeśli dlatego jak napisał Vimes że ma szczęśliwe zakończenie to jest to całkowicie dziwaczne stwierdzenie.

Edit: wyprzedziłeś mnie :prochno:

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 09:16

Jesli chodzi o Tolkiena to okreslenie "bajki" zawdziecza glownie czytelnemu podzialowi na postacie dobre i zle. Jak wiadomo w zyciu "sa rozne odcienie szarosci od czerni do białości" co np. u Sapka jest przedstawione rewelacyjnie - wybory miedzy zlem mniejszym a wiekszym, konsekwencje tych wyborow dla innych , sytuacje w ktorych ciezko o neutralnosc wzgledem otaczajacego swiata.

Zostalo to zreszta swietnie przedstawione w grze Wiedzmin gdzie juz na samym poczatku trzeba podejmowac trudne decyzje obarczone pozniej konsekwencjami a dobrzy i zli nie chodza z karteczkami na czole i w czarnych badz bialych szatach.

W Tolkienie poza Boromirem (ktory zreszta i tak finalnie jest postacia dobra ktora zbladzila pod wplywem mocy pierscienia) sa dwie strony mocy i basta.

W zyciu jednak jest zupelnie inaczej...

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 09:24

Vimes pisze:Przypuszczam, że K. chodziło o to, że we "Władcy Pierścieni" mamy klasyczne szczęśliwe zakończenie, dlatego to "bajeczka dla dzieci".
:shock:

Jeśli ktoś lubi owe odcienei szarości, polecam Achaję.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
me7a7ron

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 09:58

Wiele książek można uznać za bajeczkę dla dzieci w porównaniu do innych nie tylko Władcę Pierścieni. Tolkien stworzył jeden z bardziej dopracowanych światów fantasty oraz wykreował rasy z których do dzisiaj korzysta bardzo dużo autorów. Dla mnie "bajką dla dzieci" jest HP którego lubię ale nie uważam za coś wybitnego. Nie wiem czy ktoś czytał Czarodziei w tej książce widać dokładnie jak naiwny jest świat Rowling. Albo chociażby lansowany Zmierzch gdzie są słit wampiry... tutaj przykładowo Nocny Obserwator gdzie są bardziej potworami niż jakimś Kenem z Barbie.
Jeżeli ktoś lubił klimaty Śródziemia to niech zajrzy do Powrotu Orków, świetna humorystyczna książka w której bohaterami są orkowie.
Jakiś czas temu przeczytałem Sagę Recluce i dla mnie jest to najlepiej napisana książka wielotomowa od sporego czasu. Świetnie się czyta, dobry jest układ książek dzięki któremu można poznać lepiej przeszłość bohaterów.
Z mrocznych Książek warto wspomnieć o Księciu Nicości który dzięki oryginalnej fabule i świetnie stworzonym postaciom zapada w pamięć.

ReggaeMan

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 11:37

me7a7ron pisze:Dla mnie "bajką dla dzieci" jest HP którego lubię ale nie uważam za coś wybitnego.
HP na początku był stworzony jako bajka dla dzieci.Autorka próbowała z części na część zrobić coś bardziej dla dorosłych, a czy jej to wyszło czy nie każdy ma swoje zdanie.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 14:07

pan Zambrotta pisze:
Vimes pisze:Przypuszczam, że K. chodziło o to, że we "Władcy Pierścieni" mamy klasyczne szczęśliwe zakończenie, dlatego to "bajeczka dla dzieci".

Achaja ogolnie styknie ale momentami dialogi byly tak masakrycznie tendencyjne ze az irytowaly.

Dla mnie w PL druga po Sapku jest saga "Pan Lodowego Ogrodu" Grzedowicza - polecam. Jak sie juz przebrnie poczatek to pozniej dialogi i komentarze glownego bohatera niczym w Wiedzminie.

Z zagranicznych sag :
1) Glen Cook i "Czarna Kompania"
2) Le Guin i ""Czarnoksieznik z Archipelagu"
3) Erikson i "Opowiesci z Malezjanskiej Ksiegi Poleglych"

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 16:35

white_wolv pisze: Dla mnie w PL druga po Sapku jest saga "Pan Lodowego Ogrodu" Grzedowicza - polecam. Jak sie juz przebrnie poczatek to pozniej dialogi i komentarze glownego bohatera niczym w Wiedzminie.
Zgadam się w stu procentach, świetne książki. A ciekawych bohaterów ta saga ma dwóch. I oba główne wątki, dotyczące tychże postaci, z tomu na tom, są coraz bardziej wciągające.
Antichrist pisze:A w me ręce trafił najnowższy tom opowiadający o Mordimerze Madderinie, pt. "Ja, Inkwizytor. Bicz Boży". Mam nadzieję, że jak wszystkie poprzednie książki Piekary spodoba mi się. :)
Ile tomów już masz za sobą?
Ja przeczytałem wszyskie jakie do tej pory wyszły i najbardziej podobają mi się te ostatnie, w których Mordimer dopiero uczy się swego fachu.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2011, 21:44 przez Juras_Senat, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 30 czerwca 2011, 18:59

A w me ręce trafił najnowższy tom opowiadający o Mordimerze Madderinie, pt. "Ja, Inkwizytor. Bicz Boży". Mam nadzieję, że jak wszystkie poprzednie książki Piekary spodoba mi się. :)

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 01 lipca 2011, 15:11

white_wolv pisze:
pan Zambrotta pisze:

Achaja ogolnie styknie ale momentami dialogi byly tak masakrycznie tendencyjne ze az irytowaly.

Dla mnie w PL druga po Sapku jest saga "Pan Lodowego Ogrodu" Grzedowicza - polecam. Jak sie juz przebrnie poczatek to pozniej dialogi i komentarze glownego bohatera niczym w Wiedzminie.
"Achaja" jest przesłaba. Kiepskie dialogi i głupawa "fyzolofia" to jej najmniejszy problem.

Grzędowicz jest genialny, chociaż zdarza mu się mieć problemy z konstruowaniem świata. Choć na szczęście było to widoczne w jego starszych książkach...
A ja polecam wam Ziemiańskiego. Np. zbiorek "Zapach szkła".

Znacie Janusza Zajdla?

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Kogut W.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 01 lipca 2011, 15:16

Ja osobiście nie przepadam za "bajeczkami dla dzieci" ;-) typu "Władca Pierścieni". Wolę Camusa (polecam "Obcego" jeśli ktoś nie czytał), Exuperego itd.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 01 lipca 2011, 15:22

Juras_Senat pisze:
Antichrist pisze:A w me ręce trafił najnowższy tom opowiadający o Mordimerze Madderinie, pt. "Ja, Inkwizytor. Bicz Boży". Mam nadzieję, że jak wszystkie poprzednie książki Piekary spodoba mi się. :)
Ile tomów już masz za sobą?
Ja przeczytałem wszyskie jakie do tej pory wyszły i najbardziej podobają mi się te ostatnie, w których Mordimer dopiero uczy się swego fachu.
Wszystkie mam już za sobą, jestem w trakcie czytania Bicza Bożego. Ciężko jednoznacznie stwierdzić, która jest moją ulubioną, aczkolwiek wolę te, w których Mordimer jest już wprawionym Inkwizytorem. Przeczytałem też większość książek Piekary. Do mojej kolekcji brakuje mi tylko trzech - "Mój przyjaciel Kaligula", "Świat jest pełen chętnych suk" i "Rycerz Kielichów".

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
ODPOWIEDZ