Juventus Stadium

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Mateuszello

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 21:48

minimav pisze:Szczerze, nie chcialo mi sie szukac, ale przypadkiem trafilem akurat ta strone na tym forum na ktorej bylo zdjecie projektu:
Obrazek

Wiec tak, liny byly projektowane od poczatku + radze uwazniej sledzic watek w ktorym masz zamiar sie udzielac.
No nie wiem, czy tak od początku, bo ja znalazałem zdjęcia/skany projektów wygrzebane z maja 2010 :wink: :
ObrazekObrazek

Sam bym wolał, żeby tych lin nie było(ale już się pogodziłem z tym, że są i nie zamierzałem u niektórych wzbudzać niepotrzebnej agresji/energii :smile: ), ale nie rozumiem ludzi, którzy odpisują na podobne wypowiedzi, że "narzekacie", "i tak nie będziesz ich oglądał w TV".
Sami widzicie, że tych lin chyba od samego początku nie było w planach i poczynania związane z ich montażem musiały nastąpić w trakcie budowli, więc niektórzy mogą być tym lekko poddenerwowanym nie mając nawet podejrzeń, że mogą się tu pojawić niewspominane wcześniej części.
Po niektórych postach można myśleć, że w sumie to nawet każdy inny detal mógłby być źle/inaczej zrobiony, np. że w niektórych miejscach nie byłoby po jednym/dwóch stopni od schodów i trzeba zrobić jeden duży krok, żeby przejść dalej,ktorych my nie musielibyśmy robić i oglądać takich ruchów w transmisji :wink:
Dosłownie lub w przenośni u niektórych, by to wyglądało tak: "Co za różnica?! Przecież nikomu(zwłaszcza nam) to nie przeszkadza, bo da się jakoś przejść :roll: "

blk01 pisze:(...)taki projekt wymaga takich lin. Gdyby liny nei były potrzebne, to nei byłoby tych dwóch masztów. koniec i kropka.(...)
Na samym początku, kiedy nawet te maszty nie stały myślałem, że one nie będą ciążyć na konstrukcji dachu tylko na odwrót(dach "utrzymywany/ściągany" będzie przez maszty), ale potem pojawiły się liny oraz komentarze coś w Twoim stylu "taki projekt wymaga takich lin" i byłem trochę: :?
Tak to sobie wyobrażałem :D :
Obrazek
Pozwalałaby na to by wewnętrzna część(krawędź) dachu nie zmierzała w kierunku trybun(po prostu, żeby dach nie zwalił im się na łby :-D ), ale teraz nie wiem, czy sławne już w tym temacie ochrzczone przez nas mianem "lin" liny 8) mają zapewniać, żeby odcinek miedzy poziomem murawy/pierwszych rzędów trybun, a poziomem dachu nie zmniejszał się, czy nawet powiększał poprzez zbyt duża siłę ciągnienia masztów :? W ogóle jakie to ma wszystko zadanie(pytam się z ciekawością, a nie ironią)

PS
Już nie mogę się już doczekać końca samego stadionu :)
Wykończeniami powierzchni wokół obiektu(zieleń, itp), widokiem centr handlowych i innymi miejscami(miejsce poświęcone ofiarom z Heysel, czy samo muzeum, itp.) nacieszę się później.
Teraz tylko czekam na wykiełkowanie trawy, sponsora tytularnego(a co za idzie nazwy stadionu), rozpoczęcie sezonu i widoku radosnych oraz zafascynowanych kibiców, którzy będą niesamowicie wspierać nasz Juventus na dobre i na złe na trybunach :happy:

-Ibrahimovic mówił, że między nim, a Guardiolą omal nie doszło do rękoczynów. Jaki on był w Turynie :?:
-Prawie pobił się z innym piłkarzem.
-Z Tobą :?:
-Nie :!: Ja skopałbym mu tyłek :lol:
--------- Alex Del Piero
Gość

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 22:10

Skibil pisze:
blk01 pisze: Studiuję Budownictwo, to wam powiem na 100%, że liny muszą być, bo by konstrukcja nie była stabilna i by się zawaliło.
No to lepiej chłopie weź się do nauki, bo z takimi budowlańcami to wszystkie stadiony miałyby takie liny i kosztowały 2mld zł... Ciekawe, że na podobnych konstrukcjach takie liny nie mają racji bytu.
A widzialeś gdzieś na jakimś stadionie takie maszty duże przymocowane do dachu ? Ja nie znam sie na budownictwie, ale raczej jak maszt jest przechylony w strone "od budowli" i przyczepiony do dachu, to dach od dolu musi być przymocowany do ziemi, bo to jednak swoje ważyć musi... Podejrzewam, że by tych lin nie było jakby nie musiało być raczej wszystko ktoś wyliczył, mądrzejszy od nas...
A co do kolegi na budownictwie, to nie jest żadnym wyznacznikiem wiedzy techicznej, bo na studiach nic nie uczą. Sam jestem na kierunku technicznym i wszystkich przydatnych rzeczy, to musze sie nauczyc we własnym zakresie niestety...

pelbel

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 22:21

jarecki.k pisze:
Skibil pisze:
blk01 pisze: Studiuję Budownictwo, to wam powiem na 100%, że liny muszą być, bo by konstrukcja nie była stabilna i by się zawaliło.
No to lepiej chłopie weź się do nauki, bo z takimi budowlańcami to wszystkie stadiony miałyby takie liny i kosztowały 2mld zł... Ciekawe, że na podobnych konstrukcjach takie liny nie mają racji bytu.
Tylko, że on odnosił się do takiej konstrukcji i jako tako ma rację, bo bez tych lin dach by się zawalił, albo co najmniej byłby niestabilny, czyli niebezpieczny. Można to wywnioskować choćby właśnie z tego, że te liny są.

Jeszcze co do kolegi narzekającego, że nie będzie finału LM czy LE. Mam pytanie, jaki to jest do jasnej problem... Przecież ani nie mieszkasz w Turynie, ani we Włoszech, ani na taki mecz byś nie pojechał, ani Juve najprawdopodbniej by w takim finale nie zagrało. Nie rozumiem, jak można stawiać rozegranie jednego meczu na kilkanaście lat nad kwestiami finansowymi...
Nawet taki mecz to żaden prestiż dla klubu czy wielki zastrzyk pieniędzy. Kompletnie tego nie rozumiem.
Podsumuwując finał LM czy LE, nie przynosi żadnych korzyści, nad którymi można byłoby zastanawiać przy budowie stadionu.

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 23:15

Dzisiejsze zdjęcia:

http://1.bp.blogspot.com/-wrcd6Y1YEXo/T ... 0/uiok.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-7AnSriz2BG4/T ... am4313.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-r9dy3-xCNRc/T ... /iopfo.jpg

Kwestia dodatkowych lin nieźle mnie irytowała. Do czasu. Teraz jednak przyznam szczerze, że nie ma to już większego znaczenia. Będziemy mieć jeden z najpiękniejszych obiektów w Europie (jak dla mnie najbardziej "uroczy" obok Allianz Areny), a taka, a nie inna pojemność sprawi jedynie, że będzie to stadion bardziej przyjazny i niejako kameralny. Zaczynam wierzyć, że rzeczywiście jest to swego rodzaju nowy początek.

Fasada to miodziuchno :bravo:

JuveFilip_8_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 23:23

mrozzi pisze: kameralny.
właśnie, o to chodzi!
To jest super, że to będzie taki nasz malutki stadion. Nie dla turystów, typowo tak jak napisał Mrozzi, kameralnie - będzie miał swój urok.

Obrazek
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2011, 23:44

Mam wrażenie, że niektóre kluby rozmieniają się na drobne. Dużo pikników na trybunach (nie, nie mam na myśli rodzin; irytują mnie Janusze). Szczerze nie mogę się doczekać opraw przy tak stosunkowo niewielkim obiekcie czy też niesamowitego dopingu - tutaj właściwie wszyscy będą blisko murawy, dzięki takiemu kątowi nachylenia trybun.

W różnego rodzaju prezentacjach dumnie prezentował się sporej wielkości herb Juve, umieszczony nad główną trybuną na konstrukcji dachu. Mam nadzieję, że takowy pojawi się także na gotowym stadionie.

Abi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 01:50

O nie, przeklęte liny! Wcześniej musieliście chodzić na stadion z lornetką, teraz do obowiązkowego meczowego wyposażenia obok wuwuzeli i kapelusza z dzwonkami dołączy peryskop...

Dalej "Kielon", podaj do "Bonuca"!!!

pumex

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 08:42

mrozzi pisze:Kwestia dodatkowych lin nieźle mnie irytowała. Do czasu. Teraz jednak przyznam szczerze, że nie ma to już większego znaczenia.
U mnie było podobnie. Początkowo jęczałem strasznie na te liny, ale teraz, gdy widać piękno tego stadionu, szczególnie od środka, nie martwią mnie jakieś tam liny.
mrozzi pisze:Fasada to miodziuchno :bravo:
Hmmm... tutaj bym się trochę sprzeczał. Fasada dużo lepiej wygląda z daleka niż z bliska. Płytki tworzące fasadę moim zdaniem powinny być gładkie a nie odstające od siebie, z małej odległości nie wygląda to tak dobrze jak na wizualizacjach.

Obrazek
radzik92

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 11:25

Rzadko sie wypowiadam na forum i nie potrafie tak ladnie tego zacytowac jak wy wiec pozwolilem sobie na skopiowanie pewnej odpowiedzi "Jeszcze co do kolegi narzekającego, że nie będzie finału LM czy LE. Mam pytanie, jaki to jest do jasnej problem... Przecież ani nie mieszkasz w Turynie, ani we Włoszech, ani na taki mecz byś nie pojechał, ani Juve najprawdopodbniej by w takim finale nie zagrało. Nie rozumiem, jak można stawiać rozegranie jednego meczu na kilkanaście lat nad kwestiami finansowymi...
Nawet taki mecz to żaden prestiż dla klubu czy wielki zastrzyk pieniędzy. Kompletnie tego nie rozumiem.
Podsumuwując finał LM czy LE, nie przynosi żadnych korzyści, nad którymi można byłoby zastanawiać przy budowie stadionu"

Powiem ci cos bo mnie to zadraznilo. Ok mi tez sie to podoba ze nasz stadion nie bedzie wielkiem pontonem jak inne stadiony ale ja rowniez jak kolega bym chcial zeby final kiedys zostal u nas rozegrany nawet nie patrzac na finanse ktore jak mowisz nie ma zysku. no ale ok tylko fajnie by bylo zobaczyc jak przyjezdzaja do turynu kibice z calego swiata i mocne druzyny. i czemu czepiasz sie go ze nigdy tego nie zobaczy? skad masz taka pewnosc ze nigdy sie nie wybierze na taki mecz. Moze ty nie pojedziesz ale on moze ma taki plan i takie marzenie podobnie jak ja, mi sie juz raz udalo byc w turynie na olimpico ale nie z JPC i wierze ze na nowy stadion tez pojade

blk01

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 12:47

Moim zdaniem stal się zbiega i rozciąga przy różnicach temperatury (a w Turynie bywają srogie zimy) wiec liny kotwione z jednej strony mogłby przy ujemnych temperaturach zbytnio naciągać dach ku górze, wiec trzeba zakotwić również na dole. Nie jestem pewny, ale naprawdę w takich projektach za grube miliony wszystko jest potrzebne i ma sens.

maszty zeby były stabilne, muszą mieć minimum z dwóch stron naciąg. Jesli dach nie ma takiego ciężaru, żeby zapewnić odpowiedni naciąg to liny trzeba doprowadzić do czegoś cięższego

Ktos tam się mnie czepiał, ze stadiony w Polsce mają wady bo budowlańcy są nieukami. Z tego co wiem, błędów w projektowaniu od strony inżynierskiej nie było, źle wykonane były zamawiane elementy prefabrykowane i wykonawcy tez sienei popislai w kilku przypadkach

Dajcie mi jakaś dokładna fotę tych lin, bo nie mogę znaleźć, a gdzieś tu była, to zapytam w przyszły poniedziałek mojego profesora, chyba najlepszego specjalistę od konstrukcji stalowych i rozwieje wszelkie wątpliwości po co te liny są i czy muszą być.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2011, 12:54 przez blk01, łącznie zmieniany 1 raz.

http://euroislam.pl
Europa dla Europejczyków.
dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 17:04

pumex pisze:
mrozzi pisze:Fasada to miodziuchno :bravo:
Hmmm... tutaj bym się trochę sprzeczał. Fasada dużo lepiej wygląda z daleka niż z bliska. Płytki tworzące fasadę moim zdaniem powinny być gładkie a nie odstające od siebie, z małej odległości nie wygląda to tak dobrze jak na wizualizacjach.
Mi tam się właśnie podoba tak jak jest
http://4.bp.blogspot.com/-wP2E1U6SumM/T ... 815020.jpg
Fajnie wygląda.

Co do odciągów masztów, można je było zamocować gdzieś obok stadionu lub na zewnętrznej krawędzi dachu. A sam dach jeśli by się nie trzymał to podeprzeć małymi maszcikami i odciągami coś jak było na starym delle alpi.
Obrazek
Przecież tam u licha nie było tych głupich lin, a 2 maszty mniejsze bo mniejsza ale stały. Wiatr dachu też nigdy nie zerwał...
blk01 pisze:Dajcie mi jakaś dokładna fotę tych lin, bo nie mogę znaleźć, a gdzieś tu była, to zapytam w przyszły poniedziałek mojego profesora, chyba najlepszego specjalistę od konstrukcji stalowych i rozwieje wszelkie wątpliwości po co te liny są i czy muszą być.
http://2.bp.blogspot.com/-OqCUTbj2IRk/T ... n00861.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-vqA4tbrkof0/T ... n00911.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-RcgIGRuTEn8/T ... anni13.jpg

Ale ciul z linami i tak jest stadion miód, malina.
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2011, 17:20 przez dawid1897, łącznie zmieniany 1 raz.

FORZA JUVE!!!
Navar

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 17:18

Piekny ten stadionik, cały nasz :dance: do tego $$$ :ok:

Kogut W.

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 17:35

Obrazek
Ja tak patrzę i widzę, że nie ma co przesmradzać. Liny, fasada... Jest pięknie i tyle.

Modziek

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2011, 17:45

Nie mogę się doczekać nowego sezonu i mam nadzieje że w końcu się wybiore na jakiś mecz na jesień do Turynu... ;) I zobaczę na żywo to cudo i ogólnie Nasz Turyn i Nasz Juventus !

jakku1

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 28 czerwca 2011, 13:24

ODPOWIEDZ