Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2011, 16:58

Christopher Andrew, Oleg Gordijewski - KBG

Jest to książka która w najbardziej rzetelny sposób przedstawia historie CzK, OGPU, NKWD, NKGB, MGB, KGB ;) Mega ciekawa! Polecam!

mixery

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 18 kwietnia 2011, 23:53

Wziąłem się za Ludluma ostatnio, na razie jestem w trakcie Protokołu Sygmy. Mam jeszcze kilka Bourne'nów, ale Polsku, więc nie wiem czy się za nie wezmę.

A co do Polskiej Mafii, moja ulubiona tematyka, trzeba będzie przeczytać.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 19 kwietnia 2011, 09:17

mixery pisze: A co do Polskiej Mafii, moja ulubiona tematyka, trzeba będzie przeczytać.
Jeśli lubisz tą tematykę polecam Panią Ewę Ornacką. To dziennikarka "Wprost", pomagała współtworzyć "Alfabet Mafii", większość jej artykułów jest dostępna w internecie. Czyta się to niezmiernie ciekawie.

PietroBosman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 13:24

Castiel pisze:Pytanie do Was ... nie ślędzę dokładnie tematu i nie za bardzo chce mi się przeglądać wszystkie strony (lenistwo), ale zamówiłem na allegro 2 książki - "Bóg urojony" oraz "Wielki projekt" Hawkinga. Ktoś czytał te książki? Zamówiłem bo słyszałem, że są świetne. Macie jakieś opinie o nich?
Guru ateistów.Nie można go podważać bo wiesz on na wózku jest.Wiesz może i głupoty gada ale jest sparaliżowany...
Vimes pisze:Rafał Ziemkiewicz jest jednym z moich ulubionych publicystów.
Tego autora polecam Ci "Polactwo".A w ogóle to zainteresuj się Łysiakiem i jego "Alfabetem szulerów" bądź też"Stulecie kłamców".W skrócie?Gość jedzie ostrzej od Ziemkiewicza ale z większą finezją.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 13:31

PietroBosman pisze:
Castiel pisze:Pytanie do Was ... nie ślędzę dokładnie tematu i nie za bardzo chce mi się przeglądać wszystkie strony (lenistwo), ale zamówiłem na allegro 2 książki - "Bóg urojony" oraz "Wielki projekt" Hawkinga. Ktoś czytał te książki? Zamówiłem bo słyszałem, że są świetne. Macie jakieś opinie o nich?
Guru ateistów.Nie można go podważać bo wiesz on na wózku jest.Wiesz może i głupoty gada ale jest sparaliżowany...

Guru ateistów jest Richard Dawkins. Jeśli już udajemy wykształconego, to najpierw zróbmy research.

Jeśli ktoś tu gada głupoty, synu, to na pewnie nie Hawking. Po tej twojej wypowiedzi mam wątpliwości, kto tu jest upośledzony i w jakim stopniu.
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2011, 13:49 przez deszczowy, łącznie zmieniany 1 raz.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 13:45

PietroBosman pisze:
Tego autora polecam Ci "Polactwo".A w ogóle to zainteresuj się Łysiakiem i jego "Alfabetem szulerów" bądź też"Stulecie kłamców".W skrócie?Gość jedzie ostrzej od Ziemkiewicza ale z większą finezją.
Wiem, kojarzę Łysiaka - ostatnio zaczął pisać felietony do "Uważam Rze". Chociaż miałem zamiar zacząć od "Salon: Rzeczpospolita kłamców".

A z kompletnie innej beczki. Ostatnio przeczytałem "Ostatni kontynent" i "Carpe Jugulum", czyli 22 i 23 powieść z cyklu "Świat Dysku". Pierwsza należy do cyklu o magach, druga do cyklu o czarownicach z Lancre - mojego ulubionego. Świetny humor i genialnie wykreowane postacie, szczególnie Babcia Weatherwax. Szkoda, że Pratchett to wojujący ateista jak się miałem okazję ostatnio przekonać. Cóż poradzić - trzeba oddzielić dzieło od twórcy. Dostojewski był polakożercą i mało przyjemnym typem w życiu prywatnym, ale pisarzem był wielkim.

Obrazek
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 13:51

Vimes pisze:A z kompletnie innej beczki. Ostatnio przeczytałem "Ostatni kontynent" i "Carpe Jugulum", czyli 22 i 23 powieść z cyklu "Świat Dysku". Pierwsza należy do cyklu o magach, druga do cyklu o czarownicach z Lancre - mojego ulubionego. Świetny humor i genialnie wykreowane postacie, szczególnie Babcia Weatherwax. Szkoda, że Pratchett to wojujący ateista jak się miałem okazję ostatnio przekonać. Cóż poradzić - trzeba oddzielić dzieło od twórcy. Dostojewski był polakożercą i mało przyjemnym typem w życiu prywatnym, ale pisarzem był wielkim.
Uwielbiam Pratchetta. Wszystkie jego książki są świetne. A to, że jest "wojującym ateistą" jest dla mnie jeszcze większym plusem. ;)

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 14:01

Antichrist pisze:
Vimes pisze:A z kompletnie innej beczki. Ostatnio przeczytałem "Ostatni kontynent" i "Carpe Jugulum", czyli 22 i 23 powieść z cyklu "Świat Dysku". Pierwsza należy do cyklu o magach, druga do cyklu o czarownicach z Lancre - mojego ulubionego. Świetny humor i genialnie wykreowane postacie, szczególnie Babcia Weatherwax. Szkoda, że Pratchett to wojujący ateista jak się miałem okazję ostatnio przekonać. Cóż poradzić - trzeba oddzielić dzieło od twórcy. Dostojewski był polakożercą i mało przyjemnym typem w życiu prywatnym, ale pisarzem był wielkim.
Uwielbiam Pratchetta. Wszystkie jego książki są świetne. A to, że jest "wojującym ateistą" jest dla mnie jeszcze większym plusem. ;)
A dla mnie nie jest to minusem. W każdym bądź razie nie tak wielkim, żeby przestać czytać jego książki. Zresztą Pratchetta lubi nawet "ortodoksyjny katol" Wojciech Cejrowski:
Jak wygląda dzień Wojciecha Cejrowskiego w Polsce, a jak w Ameryce Południowej?

Podobnie: wstaję codziennie o 6 rano, czasami wczesniej. Jeśli jeszcze jest ciemno, siadam przy ognisku (w Polsce przy kominku). Jeśli zaś wyszło słońce, siadam w słońcu. Piję mate i czytam przez około dwóch godzin. Najpierw Stary Testament i Psalmy, ale... obawiam się, że nie będzie mi to zaliczone jako modlitwa, bo czytam dla przyjemności. Naprawdę lubię Stray Testament - to moja Księga. A psalmy w dobrych tłumaczeniach to po prostu poezja, czyli frajda do potęgi. Lubię te klasyczne tłumaczenia Kochanowskiego, czasami sięgam po tłumaczenie Miłosza, ale.. gorsze. Doskonałe, ale gorsze.
Po Starym Testamencie sięgam po coś współczesnego. Moim ulubionym pisarzem jest Terry Pratchett, a ulubionym gatunkiem science fiction.
Kiedy mate przestaje smakować, siadam do pisania, a potem mam różne sprawy i tak przez cały dzień do wieczora. Spać chodzę wcześnie.

Źródło
Swoją drogą ciekawe zestawienie lektur :wink:.

Obrazek
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 14:19

Vimes pisze:A dla mnie nie jest to minusem. W każdym bądź razie nie tak wielkim, żeby przestać czytać jego książki. Zresztą Pratchetta lubi nawet "ortodoksyjny katol" Wojciech Cejrowski
Nie dziwię się. Nie sposób nie docenić humoru Pratchetta, a teksty typu "przedawkowanie grozy", "lęk gruntu" są wręcz kultowe.

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
PietroBosman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 19:22

deszczowy pisze:
Guru ateistów jest Richard Dawkins. Jeśli już udajemy wykształconego, to najpierw zróbmy research.
Bóg jest całkowicie zbędny. Tak przynajmniej twierdzi Stephen Hawking w opublikowanej 9 września książce "The Grand Design" (Wielki projekt) napisanej wspólnie z fizykiem Leonardem Mlodinowem. "Ponieważ istnieje takie prawo jak grawitacja, wszechświat może powstać i będzie powstawał z niczego" – czytamy we fragmentach, które przed niespełna dwoma tygodniami obiegły większość światowych mediów.
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/religia ... omosc.html
Nim się wypowiesz...poczytaj troszkę.Poszukaj na necie i wówczas próbuj jechać innych.
deszczowy pisze: Jeśli ktoś tu gada głupoty, synu, to na pewnie nie Hawking. Po tej twojej wypowiedzi mam wątpliwości, kto tu jest upośledzony i w jakim stopniu.
Po pierwsze-nie jesteśmy na "Ty".
Po drugie nie jesteś moim ojcem.
Po trzecie...No nie wyszła Ci riposta.
Sorry Winnetou.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 20:44

Castiel pisze:"Bóg urojony" oraz "Wielki projekt" Hawkinga
Tutaj wkradł się błąd bo "Boga urojonego" napisał Dawkins. To spowodowało małą sprzeczkę dwóch użytkowników powyżej.

Co do "Boga urojonego"
Szczerze mówiąc ciężko określić czy to dobra lektura czy nie. Jeśli lubisz sprzeczać się z kimś na temat religii i wiary to z pewnością Ci się spodoba ale mi osobiście znudziło się mniej więcej w połowie. To jest po prostu męcząca dyskusja racjonalnego umysłu naukowego z wierzącymi.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 kwietnia 2011, 22:07

PietroBosman pisze:
deszczowy pisze:
Bóg jest całkowicie zbędny. Tak przynajmniej twierdzi Stephen Hawking w opublikowanej 9 września książce "The Grand Design" (Wielki projekt) napisanej wspólnie z fizykiem Leonardem Mlodinowem. "Ponieważ istnieje takie prawo jak grawitacja, wszechświat może powstać i będzie powstawał z niczego" – czytamy we fragmentach, które przed niespełna dwoma tygodniami obiegły większość światowych mediów.
http://wiadomosci.onet.pl/kiosk/religia ... omosc.html
Nim się wypowiesz...poczytaj troszkę.Poszukaj na necie i wówczas próbuj jechać innych.
deszczowy pisze: Jeśli ktoś tu gada głupoty, synu, to na pewnie nie Hawking. Po tej twojej wypowiedzi mam wątpliwości, kto tu jest upośledzony i w jakim stopniu.
Po pierwsze-nie jesteśmy na "Ty".
Po drugie nie jesteś moim ojcem.
Po trzecie...No nie wyszła Ci riposta.
Sorry Winnetou.
Ehm, hmm....

No cóż, jeżeli chcesz dyskutować z naukowymi faktami... to ja Ci partnerem w dyskusji nie będę ;)

End of transmission.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
varvari

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 kwietnia 2011, 11:24

PietroBosman pisze:
Castiel pisze:

Również polecam, a szczególnie książkę "Michnikowszczyzna. ZApis choroby. ", a także "W skrócie". Ostatnio czytam właśnie "Polactwo" ale jakoś tak ciężko mi idzie, teraz kupiłem "Wkurzam salon", bo zobaczyłem, że dostała naprawdę debre recenzje.

PietroBosman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 maja 2011, 14:24

deszczowy pisze:
No cóż, jeżeli chcesz dyskutować z naukowymi faktami... to ja Ci partnerem w dyskusji nie będę ;)
Hawking również zajął się tą problematyką.Wiem bo sprawdziłem to dla własnego spokoju.
Co z tego wynika?Ani ja ani Ty nie jesteśmy w błędzie gdyż jeden autor nie ma monopolu na jedno zagadnienie,nieprawdaż?
Więc zanim zaatakujesz kogoś...zerknij,zweryfikuj swoje informacje.Tak na przyszłość.

Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2011, 23:55

Nie dawno przeczytałem Cesarza Kapuścińskiego, bardzo dobra książka, ale myślę że dosyć dobrze znana. Jak pewnie większość z was wie (a przynajmniej taką mam nadzieję :wink: ) książka ta opowiada o cesarzu Etiopii i otoczce która wokół niego narastała z biegiem lata, wielce ciekawe jest to że opowiadają o tym niszowi pracownicy dworu królewskiego obcujący z nim na co dzień. Jak ktoś jeszcze nie przeczytał, koniecznie! Następnie przeczytałem książkę Sławomira Rawicza Długi marsz, która nie ukrywam zrobiła na mnie gigantyczne wrażenie, mimo iż literacko nie jest bardzo bogata. Ale podczas czytanie związałem się z tymi uciekinierami i ich niepowodzenia bardzo mnie poruszały... A śmierć po części ich odczuwałem jako swoją porażkę :roll: . Ale nie jest to książka dla każdego, ale myślę że każdy polak ze świadomością historyczną powinien zapoznać się z tą książką. Teraz z kolei rozpocząłem książkę Dicka Człowiek z wysokiego zamku, jestem na 50 którejś stronie i póki co książka nijak mnie nie zachwyca, nawet nie zbyt zachęca do kontynuowania jej, no ale zobaczę jeszcze :whistle: . A wy coś ciekawego ostatnio przeczytaliście? Coś godnego uwagi? Coś czego mam się strzec? Może coś wakacyjnego? Coś luźnego, ale z sensem, może przekazem... Tak wiem, wybredny jestem...

ODPOWIEDZ