Telefony komórkowe

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:17

deszczowy pisze:A ja mam stareńkiego już SE C902 i nawet sobie chwalę. Tylko z klawiaturą mam kłopoty ostatnio. Ale nabyłbym już coś nowego :( Mnie w telefonie interesuje w pierwszej kolejności aparat, a chciałbym pozostać wierny SE. Doradzicie?
Najlepsze zdjęcia ponoć robi Nokia N8.
Jeśli chodzi o Sony to może np. to?

Obrazek
Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:25

deszczowy pisze:Mnie w telefonie interesuje w pierwszej kolejności aparat
Powalające stwierdzenie, Deszczu.

Co do paneli dotykowych - uciążliwa sprawa. Ja pozostaje wierny sliderom i obecnie bawię się motorolką Z8.

ahojekk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:26

Łukasz pisze:A ja tak się zastanawiam: jak wielu z forumowiczów korzysta z telefonów z panelem dotykowym? Jesteście zadowoleni? Bo ja za kilka miesięcy również zmieniam telefon i pewnie będą mi chcieli takie cuś wepchnąć, a jak patrzę, jak ludzie wokół mnie męczą się z tym ustrojstwem... Jak wrażenia?
Powiem Ci, ze również bałem przy mojej zmianie z klawiatury na dotyk, ale do rzeczy. Nie wątpliwie telefon ze słabym dotykiem - typu Avila to słaba opcja z która się będziesz męczył. Trzeba też pamiętać ze dotykowce dzielą się na oporowe i pojemnościowe. Oporowe trzeba obsługiwać rysikiem -niezbyt wygodne, pojemnościowe palcem jeżeli mówimy dobrym panelu pojemnościowym to jest to naprawdę wygodne. Jak zdefiniować dobry panel dotykowy trudno powiedzieć ale iPhone, HTC, Nokia SE i Samsung w wyższych modelach mają dobre panele.

Sam używam Nokii N8, panel dotykowy używa się bardzo dobrze nawigacja po menu opcjach jest dużo sprawniejsza od klawiatury. Przeglądanie internetu i nawigacji z opcjami multi-touch w tym pinch zoom jest naprawdę świetne. Jedyne co mi przeszkadza to QWERTy w N8, ale to nie jest wina dotykowego wyświetlacza tylko systemu operacyjnego.

Generalnie trzeba się przestawiać na panele dotykowe, wszystko będzie szło w kierunku tej generacji i trzeba się z tym oswoić.

Zawsze jest opcja kupna dotykowego telefonu z wysuwaną QWERTY, Motorola Milestone jest bardzo dobrym wyborem.

Dawniej Virus[Mauro].
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:37

Łukasz pisze:A ja tak się zastanawiam: jak wielu z forumowiczów korzysta z telefonów z panelem dotykowym? Jesteście zadowoleni? Bo ja za kilka miesięcy również zmieniam telefon i pewnie będą mi chcieli takie cuś wepchnąć, a jak patrzę, jak ludzie wokół mnie męczą się z tym ustrojstwem... Jak wrażenia?
Ja mam Nokię C6 (dotyk + wysuwane QWERTY) i jestem zadowolony. To zależy czego oczekujesz od telefonu. Pisanie SMS-ów na dotykowym ekranie jest wolniejsze, niż na zwykłej klawiaturze, dlatego szukałem telefonu, który jest dotykowy i ma dodatkową klawiaturę QWERTY. Telefony z dotykowym ekranem mają też większe wyświetlacze i słabsze baterie. Coś za coś. Generalnie, nie mam powodów do narzekań.

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:49

ahojekk pisze:Zawsze jest opcja kupna dotykowego telefonu z wysuwaną QWERTY, Motorola Milestone jest bardzo dobrym wyborem.
Zgadzam się, sam taką posiadam. Milestone to mój pierwszy telefon z ekranem dotykowym i wszystko jest jak najbardziej w porządku. Świetnie korzysta się na nim z internetu, a na tym bardzo mi zależało. Jakby ktoś chciał się bliżej zapoznać z tym telefonem, to na YouTube można obejrzeć recenzję. Minusem jest konieczność częstego ładowania.
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2011, 14:50 przez Vimes, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:50

A jaka jest zaleta telefonów z dotykowym ekranem? Bo ja jakoś nie potrafię jej dostrzec (no, cyba że seryjny gps, z racji wielkości matrycy)?

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
steru

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 14:56

Miałem Samsunga Omnie - mój pierwszy i póki co ostatni telefon dotykowy. Komfort z korzystania z tego telefonu był zerowy. Zrobić coś jedną ręką, np. napisać eskę w autobusie - nierealne! Trochę czasu od tej pory upłynęło i ta technologia poszła do przodu, więc przypuszczam że tak źle być nie musi.

Moja dziewczyna ma Nokię N900 z wysuwaną klawiaturą qwerty i dotykowym ekranem. Jest bardzo zadowolona (wcześniej korzystała z Nokii N96, jednak to N900 jej bardziej pasuje). Ja natomiast posiadam Nokię E72 i również jestem bardzo, bardzo zadowolony. To telefon dla kogoś kto ma już dość "normalnych" aparatów. Nie chciałem nic dotykowego i nie chciałem nic pospolitego. Wybór padł na ten aparat i szczerze go każdemu polecam.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 15:19

Łukasz pisze:A jaka jest zaleta telefonów z dotykowym ekranem? Bo ja jakoś nie potrafię jej dostrzec (no, cyba że seryjny gps, z racji wielkości matrycy)?
Główna zaleta jest komfort przy korzystaniu z netu.
Jeśli chcesz się w pełni cieszyć z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą ekran dotykowy, musisz w telefon trochę zainwestować.
Sam posiadam IPhona 4 i jestem w tej marce zakochany od kiedy dostałem swojego pierwszego 3GS-a do ręki. Spokojnie mogę polecić jeszcze wyższe modele HTC czy Samsunga, np. HTC HD 2 czy Galaxy S.
Miałem okazje bawić się smartfonami od Nokii (moja dziewczna ma N8, miałem kontakt z N900) i z przykrością stwierdzam z Finowie są w tej chwili o krok za konkurencją.

Obrazek
LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 15:19

@Up,

Dziewczyna + cegła N900? No, no...nie spodziewałbym się, że jakakolwiek przedstawicielka płci pięknej przekona się do tego modelu.

Sam też mam Nokię N900...w tym momencie najbardziej wszechstronny sprzęt, obsłuży 3 systemy operacyjne (Maemo 5, Androida, MeGoo), ale wymaga "czułości i zainteresowania" jeżeli chce się rozwinąć skrzydła tego sprzętu.

Moto Milestone? Miałem kupić, ale wg mnie nie umywa się do N900 dlatego kilka miesięcy temu to właśnie Nokia zagościła w mojej kieszeni.
steru pisze:Miałem Samsunga Omnie - mój pierwszy i póki co ostatni telefon dotykowy. Komfort z korzystania z tego telefonu był zerowy. Zrobić coś jedną ręką, np. napisać eskę w autobusie - nierealne! Trochę czasu od tej pory upłynęło i ta technologia poszła do przodu, więc przypuszczam że tak źle być nie musi.
Wg mnie przesadzasz, problemem Omni było przede wszystkim to, że standardowy Win Mobile 6.1 Pro potrafił mulić, dobrze było zainstalować sobie jakiś gotowany ROM. Tak, technologia poszła sporo do przodu i dziś nie jest dobrze radzić innym przywołując, jako przykład, Samsunga Omnie.
Łukasz pisze:A jaka jest zaleta telefonów z dotykowym ekranem? Bo ja jakoś nie potrafię jej dostrzec (no, cyba że seryjny gps, z racji wielkości matrycy)?
Seryjny GPS to żadna zaleta. Chodzi przede wszystkim o to, że eliminacja klawiatury pozwala na zagospodarowanie dużej ilości miejsca na inne rozwiązania. Nie od dziś wiadomo, że produkcja telefonów typu dotyk+klawiatura jest droższa niż zwykłych dotyków. Dlatego też tego typu modeli jest stosunkowo niewiele, wpływa na to także fakt tego, że nowe modele mają stosunkowo duże wyświetlacze, które reagują na więcej niż 1 wciśnięty punkt co sprawia, że realna powierzchnia wirtualnej klawiatury może być większa niż potencjalnej, fizycznej.

Moto Milestone to już staroć. Lepiej kupić HTC Desire Z, ale tam trzeba uważać na ten nieszczęsny typ szyny pod ekranem.
Juras_Senat pisze: Miałem okazje bawić się smartfonami od Nokii (moja dziewczna ma N8, miałem kontakt z N900) i z przykrością stwierdzam z Finowie są w tej chwili o krok za konkurencją.
Trzeba się z tym, niestety, zgodzić. Nokia ma poważne problemy ostatnio. Jednakże nigdy nie potrafiłem zrozumieć dlaczego ludzie przepłacają za jabuszko w momencie, gdy na rynku są LEPSZE i TAŃSZE sprzęty (przede wszystkim Galaxy S i niektóre HTC, które już w momencie premiery iPhone 4 biły go na głowę "bebechami")? Siłą iPhona jest nie sprzęt, ale zaplecze software...oczywiście jeśli wiesz jak go spiracić.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 07 czerwca 2011, 16:28

@LordJuve
Co do softu Apple, pełna zgoda.
Jako ciekawostkę podam fakt, że ostatnia płyta Gorrilaz "The Fall", został po części nagrana za pomocą IPhona i IPada. To najlepiej obrazuje jakie możliwości niesie za sobą IOS i aplikacje mu dedykowane.

Obrazek
aroninho11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 czerwca 2011, 23:19

Chciałem poruszyć temat wyboru Nokii. Mam zamiar kupić N95, ale nie do końca jestem pewien tego wyboru. Jakie inne modele o podobnych parametrach (systemowych) polecacie? Czy n95 jest dobrym wyborem (nie patrzmy na baterię i tak laduję codziennie mojego LG Bali) Przy okazji jest ktoś zainteresowany kupnem LG Bali ? ;)

LordJuve

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 14 czerwca 2011, 10:06

@Up,

Wiesz co, wg mnie to najlepiej napisz ile kasy chcesz wydać na nowy sprzęt. Bo szczerze powiedziawszy, Nokia N95 (tutaj też trzeba wyróżnić pierwszą wersję i drugą, oznaczoną jako Nokia N95 8GB - jeśli już chcesz ten model to tylko N95 8GB) jest już nieco przedpotopowym telefonem.

Co prawda są one w miarę wytrzymałe, ale ich główne usterki to ścierające się plastiki i odpryskujący lakier (duża część telefonu jest metalowa). Należy też pamiętać, że mimo elementów aluminiowych to ciągle dual-slider (rozsuwa się w obie strony) więc każdorazowy upadek może się zakończyć czymś gorszym niż tylko kilka rys. Dodatkowo musisz wiedzieć, że slider po czasie się wyrabia (chociaż sam w sobie nie jest zły, ale tylko w poprawionej wresji) i często zapycha różnymi śmieciami typu pył/piasek itp. - to istotne jeżeli miałbyś kupić egzemplarz używany.

Juras_Senat

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 czerwca 2011, 10:48

Miałem n95 8gb i nie byłem z tego powodu jakoś specjalnie szczęśliwy.
Z telefonem trzeba obchodzić jak z jajkiem, po 2 tygodniach urzytkowania wszystko się w nim telepało. Sprzedałem go szybko póki był jeszcze coś wart.

Obrazek
aroninho11

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 czerwca 2011, 15:40

@LordJuve
na telefon chciałbym wydać do 500 zł, ale dopiero w wakacje jak będe już miał trochę godzin wypracowanych, a nie chcę też wszystkiego wydać na nowy sprzęt. Co dla mnie ważne to w miarę dobry aparat w telefonie (Nokie mają b. dobrą optykę), Dbrze grające głośniki, bez awaryjność (szwagier ma ten telefon od 2 lat i oprócz startej obudowy i klawiszy nic nigdy w nim się zepsuło, slider chodzi dobrze z luzami ale chodzi ;) ) No i żeby miał dobry GPS oraz nie nigdy, NIGDY nie zawieszał ( w miarę dobry procesor) no i fajnie by było gdyby właśnie to była Nokia.

Negri

Juventino
Juventino
Podziekował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 18 czerwca 2011, 14:30

Hej mistrzowie.
Doradźcie mi jakiś ciekawy telefon w cenie do 400 złotych.

Fajnie by było, jakby był dotykowy.

ODPOWIEDZ