Polityka
- deszczowy
- Juventino
A słyszałeś, że atak jest najlepszą obroną? Zresztą... ja tam przyznaję mu rację.Lypsky pisze:Z tego co wiem ma się całkiem dobrze. Przynajmniej tak wygląda, co rusz obrażając ludzi.deszczowy pisze: A co "kaczyzna" zrobiła z Bartoszewskim?
I powiedz mi, co sądzisz o likwidacji WSI.
- Lypsky
- Juventino
Tak, wiem. Palikot też się tylko bronił.deszczowy pisze: A słyszałeś, że atak jest najlepszą obroną?
Ci ludzie też się bronią -
Co mam sądzić? Przeprowadzenie porządku w tym betonie obiecywały kolejne rządy i kiepsko im wychodziło. Zrobiono to, co trzeba było zrobić już dawno temu.deszczowy pisze: I powiedz mi, co sądzisz o likwidacji WSI.
W 1989 roku nie uczyniono nic poza uformowanie sztucznego tworu (z kontrwywiadu i wywiadu wojskowego), który był bezpośrednią kontynuacją służb wojskowych PRL. Jaką wiarygodność dla naszego kraju miały służby, których znaczna część kadry (w tym zapewne spora część kierownictwa) została przeszkolona w szpiegowskiej akademii radzieckiego wywiadu wojskowego (GRU)?
Udajesz czy nie wiesz jacy ludzie tam pracowali, jakie patologie panowały i jak duże zagrożenie dla bezpieczeństwa Polski mogła nieść za sobą ich działalność?
Poczytaj trochę o działalności i aferach WSI.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- deszczowy
- Juventino
A gdzie mieli być szkoleni? W Langley? Bredzisz, Kamilku. A Twoje zaperzenie przysłania Ci rozsądek. W tamtych czasach Rosjanie mieli jeden ze skuteczniejszych wywiadów na świecie. A jak uważasz, że w porządku jest, kiedy szefen tego rodzaju organizacji zostaje strażnik miejski.... to o czym my w ogóle rozmawiamy?Lypsky pisze:Tak, wiem. Palikot też się tylko bronił.deszczowy pisze: A słyszałeś, że atak jest najlepszą obroną?
Ci ludzie też się bronią -Co mam sądzić? Przeprowadzenie porządku w tym betonie obiecywały kolejne rządy i kiepsko im wychodziło. Zrobiono to, co trzeba było zrobić już dawno temu.deszczowy pisze: I powiedz mi, co sądzisz o likwidacji WSI.
W 1989 roku nie uczyniono nic poza uformowanie sztucznego tworu (z kontrwywiadu i wywiadu wojskowego), który był bezpośrednią kontynuacją służb wojskowych PRL. Jaką wiarygodność dla naszego kraju miały służby, których znaczna część kadry (w tym zapewne spora część kierownictwa) została przeszkolona w szpiegowskiej akademii radzieckiego wywiadu wojskowego (GRU)?
Udajesz czy nie wiesz jacy ludzie tam pracowali, jakie patologie panowały i jak duże zagrożenie dla bezpieczeństwa Polski mogła nieść za sobą ich działalność?
Poczytaj trochę o działalności i aferach WSI.

- Lypsky
- Juventino
Czyli działalność ludzi tego typu powinna być kontynuowana w wolnej Polsce, jak niby nigdy nic? Efekty pracy WSI można były obserwować przez kilka ładnych lat.
Trzeba było zająć się tym tuż po 89, a że Twoje autorytety miały inne rzeczy na głowie, stało się jak się stało.
Rozumiem, że Ty pozostawiłbyś WSI w nienaruszonym stanie, pogratulować.
Trzeba było zająć się tym tuż po 89, a że Twoje autorytety miały inne rzeczy na głowie, stało się jak się stało.
- deszczowy
- Juventino
Na pewno nie robiłbym takiego burdelu i takiej łapanki, jak Antek-policmajter. Zlikwidowanie służby, odpowiedzialnej za kontrwywiadowczą ochronę kraju- TO jest dopiero działanie na szkodę państwa! Pomyśl trochę.Lypsky pisze:Czyli działalność ludzi tego typu powinna być kontynuowana w wolnej Polsce, jak niby nigdy nic? Efekty pracy WSI można były obserwować przez kilka ładnych lat.
- Lypsky
- Juventino
Kiedyś czytałem ciekawe zestawienie ilu rosyjskich szpiegów zostało wykrytych przez nasz "kontrwywiad", a ilu schwytały służby cywilne. Poszukaj może znajdziesz.
Powtarzasz piękne frazesy, ale z życiem ma to niewiele wspólnego.
Swoją drogą walisz w pis tym wsi (abstrahując od tego czy słusznie czy nie), a zapominasz chyba jak po, która jest cacy, głosowała z "kaczorami" ramię w ramię w tej sprawie (co ja uważam za pozytyw). Wyłamał się jeden Bronek.
Żeby była jasność - wywiad i kontrwywiad są bardzo istotne dla bezpieczeństwa kraju, co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości (tym bardziej w momencie kiedy nasze wojska były w trakcie działań zbrojnych). Problem polega na jego realnych działaniach i ludziach, którzy w ramach niego funkcjonują. WSI to patologia, państwo w państwie, prędzej czy później należało to przerwać, a że tak późno to należy "dziękować" innym.
Powtarzasz piękne frazesy, ale z życiem ma to niewiele wspólnego.
Swoją drogą walisz w pis tym wsi (abstrahując od tego czy słusznie czy nie), a zapominasz chyba jak po, która jest cacy, głosowała z "kaczorami" ramię w ramię w tej sprawie (co ja uważam za pozytyw). Wyłamał się jeden Bronek.
Żeby była jasność - wywiad i kontrwywiad są bardzo istotne dla bezpieczeństwa kraju, co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości (tym bardziej w momencie kiedy nasze wojska były w trakcie działań zbrojnych). Problem polega na jego realnych działaniach i ludziach, którzy w ramach niego funkcjonują. WSI to patologia, państwo w państwie, prędzej czy później należało to przerwać, a że tak późno to należy "dziękować" innym.
- gruzin_juve
- Juventino
troche OT będzie... Byłem ze 3 miesiące temu na tym filmie w kinie. Ubaw po pachydeszczowy pisze: Na pewno nie robiłbym takiego burdelu i takiej łapanki, jak Antek-policmajter.
- deszczowy
- Juventino
W beczce z Tobą nie gniłem.Don Mateo pisze:To prawda, ale czy to nie ciebie przypadkiem znaleźli w kapuście?deszczowy pisze:Cóż. Głupich nie sieją.
No. Już zaciekam ręce na myśl o wielkim czerwonym jabłuszku od Napieralskiego i widoku jego bliźniaczekDon Mateo pisze:Co do tematu, niebawem wybory.

- Vimes
- Juventino
Poproszę o jakieś konkretne przykłady "<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> pobrzękiwania szabelką". Platforma jest tak ugodowa wobec Niemiec i Rosji, że Polska wychodzi na tym jak Zabłocki na mydle. Mam na myśli bardzo konkretną sprawę ze sfery gospodarczej, która rażąco godzi w interesy Polski: "Nord Stream rośnie i blokuje Szczecin i Świnoujście". O ile mnie pamięć nie myli to cała wierchuszka Platformy z Tuskiem, Sikorskim, a nawet Komorowskim obiecywała, że załatwi sprawę tak, aby gazociąg położono głębiej, żeby nie blokował polskich portów. I co wyszło z tych obietnic Platformy? To co zwykle - obiecanki cacanki, a głupiemu radość.deszczowy pisze:<brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> pobrzękiwanie szabelką wobec Niemiec i Rosji,Vimes pisze:Z ciekawości zapytam, czym dla Ciebie jest "kaczyzm", jakie są jego znaki szczególne i w jakich sferach życia jego przejawy są najbardziej widoczne?
A to ciekawe, polityka historyczna w wykonaniu PiS była tak źle prowadzona? Ponownie poproszę o jakieś konkrety.deszczowy pisze:polityka historyczna
Deszczowy, nie siedzę w Twojej głowie, więc kiedy rzucasz takie ogólnikowe hasła nie wiem, co konkretnie masz na myśli. Spór o lustrację to nie jest tylko polski problem. Ten temat jest ciągle żywy w Niemczech: "Co piąty pracownik Stasi pracuje dalej w niemieckiej policji i urzędach" i jak widać linie podziału przebiegają podobnie: "Organizacje ofiar komunizmu żądają, by Niemcy raz jeszcze prześwietlili policję i urzędy. Politycy są w tej sprawie podzieleni: za jest np. szef MSW w Brandenburgii Jörg Schönbohm z CDU. Politycy postkomunistycznej Lewicy, którzy tradycyjnie bronią dobrego imienia NRD, nie chcą o tym słyszeć". Jedni chcą sprawiedliwości, a drudzy bronią dawnych towarzyszy.deszczowy pisze:dzika lustracja
Ciekawe czy Sikorski opowiedział Obamie swój dowcip :lol:?deszczowy pisze:Fotyfa jako szefowa MSZ
Wybacz, ale nominacja dla Szczygły to pikuś przy nominacji dla Klicha. Ten facet to chodząca zagłada polskiej armii. Nawet żołnierze tytułują go "master of disaster". Swoją drogą to dopiero absurd, że ministrem obrony zostaje były hipis i pacyfistadeszczowy pisze:zrobienie Szczygły szefem MON

Twoim zdaniem Miro Drzewiecki był lepszy :shock:?deszczowy pisze:zrobienie Lipca, a potem Jakubiak szefem MSiR
Dobrze, że poruszyłeś ten temat, bo pięknie pokazuje hipokryzję mediów i Platformy. Proponuję najpierw przeczytać to: "MEN wykreśla klasyków", a potem celny komentarz pewnego blogera, którego fragment zacytuję: "Podczas gdy Giertych wyrzucał Gombrowicza, z pozycji katolickiego i narodowego oszołoma, pani minister Hall pozbywa się tego pisarza realizując od dawna lansowany przez postępowo-liberalne salony dogmat ułatwiania naszym dzieciom życia. Jeśli coś za trudne, za długie i bez obrazków - nie zmuszać, nie stawiać wymagań, odpuścić. I tym sposobem, Gombrowicz jest wybitny i niezbędny gdy próbuje się go pozbyć prawica, zaś niepotrzebny i przeciętny, gdy wyrzuca go salon"!deszczowy pisze:- gościa, który z listy lektur wycina Gombrowicza, czy Nałkowską i wtyka JP II
Polska inteligencja została wymordowana przez Niemców i Rosjan w takich działaniach jak np. "Akcja AB" jeżeli zapomniałeś. Duża część zginęła na wojnie, część została na emigracji, a tych którzy wrócili wykończyli lub upodlili komuniści. W momencie jak czytam Twoje porównanie prześladowań polskiej inteligencji przez komunistów do "prześladowań" polskiej "inteligencji" (w obu przypadkach cudzysłów jest jak najbardziej stosowny) przez PiS to po prostu ręce mi opadają. Weź się puknij w tę swoją pustą makówkę.deszczowy pisze:Do tego: populizm i schlebianie prostaczkom i ciemniaczkom. Nawet za komuny polska inteligencja nie była tak tępiona ("wykształciuchy").
Ty chyba w ogóle nie rozumiesz, co oznacza termin "wykształciuchy". Tego nie wymyślił żaden polityk PiS, tylko Aleksander Sołżenicyn. Napisał nawet taki esej: "Образованщина" (fonetycznie: Obrazowanszczina). Obrazowanszczina to ludzie, którzy dzięki władzy bolszewików zajęli miejsce tradycyjnej inteligencji, ale są całkowicie pozbawieni etosu charakterystycznego dla tej grupy społecznej.
Twoim zdaniem Platforma różni się pod względem od PiSu?deszczowy pisze:Ale wiadomo: ciemnym ludem, co chce chleba i igrzysk, łatwiej manipulować.
Zlikwidowanie każdej zorganizowanej grupy przestępczej bardzo mnie cieszy.deszczowy pisze:Aha, i minister Macierewicz, likwidujący WSI. Wycinający w pień ludzi, którzy zjedli na tym zęby, a na szefa jednej z agencji szefa Straży Miejskiej.
Czy ja gdzieś pisałem o "zamachu stanu"? Bo jakoś sobie nie przypominam. Lepsza "popierdółka" niż WSI-owa mafia.deszczowy pisze:Jeżeli dla Ciebie "zamachem stanu" jest to, że wrak tutki nie jest jeszcze w Polsce, to jak nazwiesz rozwiązanie służby, która ma zabezpieczać kontrwywiadowczo kraj, rozbicie jej i zrobienie jakiejś popierdółki? Bo mnie braknie w takim razie skali.
Już wiem deszczowy, skąd się wzięła Twoja zmiana preferencji politycznych. Z artykułu "SLD w finansowych tarapatach" dowiadujemy się, że:
Jeżeli SLD straci dotację na następną kadencję, to dopiero będą tam kwadratowe jajaSojusz Lewicy Demokratycznej ma kolejnego kupca na swoją siedzibę przy ul. Rozbrat na warszawskim Powiślu. Chociaż cena spadła z 50 mln do 35 mln zł, transakcja ciągle nie została sfinalizowana. Lokalizacja jest prestiżowa – jedna z najdroższych w stolicy, kamienica okazała, a mimo to SLD od co najmniej pół roku nie może jej sprzedać. Tymczasem wybory parlamentarne za pasem, a partia Grzegorza Napieralskiego postanowiła, że nie weźmie kredytu na kampanię.
Ale to niejedyny problem finansowy SLD. Partia musi do lipca spłacić kredyt zaciągnięty na ubiegłoroczne kampanie: prezydencką i samorządową. Na początku roku do spłaty było blisko 7 mln zł. W tej chwili dług wynosi niespełna 2,5 mln zł. I gdyby subwencja budżetowa była utrzymana na ubiegłorocznym poziomie, czyli 14 mln zł rocznie, to Sojusz byłby w przyzwoitej sytuacji finansowej. Ale dotacja została obcięta o połowę, a to oznacza, że praktycznie całe pieniądze, które partia dostanie z budżetu do końca lipca, wyda na obsługę długu. Na dodatek wśród posłów krąży niepokojąca pogłoska, że SLD może popaść w jeszcze gorsze tarapaty finansowe, bo spłacił pożyczkę pieniędzmi z pięciomilionowej zaliczki, którą wziął za niedoszłą transakcję sprzedaży gmachu, a którą potem musiał oddać.
– To jest najściślej strzeżona tajemnica w naszej partii, ale krążą wieści, że z powodu tej operacji możemy stracić subwencję na całą następną kadencję – mówi przerażony polityk Sojuszu. – Skoro Państwowa Komisja Wyborcza odrzuciła nam sprawozdanie z powodu sprzedaży kilku starych samochodów, to co dopiero mówić o tej sytuacji.

Teraz w SLD modny jest taniec na rurze.deszczowy pisze:Już zaciekam ręce na myśl o wielkim czerwonym jabłuszku od Napieralskiego i widoku jego bliźniaczek
Dużo czasu zmarnowałem na tego posta. Mówi się trudno. Jednak na ewntualną odpowiedź będziesz sobie musiał trochę poczekać.
- Pan Mietek
- Juventino
Boshe! Toż to gorszy suchar niż "limurzyna"!Vimes pisze:Ciekawe czy Sikorski opowiedział Obamie swój dowcip :lol:?
Nie wiem, może jestem ignorantem, ale co takiego jest w choćby Ferdydurke? Nie jestem w stanie pojąć sensu tej książki. Wyrzucenie Sienkiewicza jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.deszczowy pisze:- gościa, który z listy lektur wycina Gombrowicza, czy Nałkowską i wtyka JP II
- Azazel
- Juventino
Vimes
, jak zwykle klasa. W sumie twój post odzwierciedla moje poglądy, pozwolę sobie jedynie odnieść się do krótkiego zdania deszczowego.
), oboje pochodząc z przywschodniogranicznej wsi, oboje wykształceni, również popierają(-li) PiS. Oczywiście są to tylko przykłady, ale zazwyczaj elektorat PiSu jest wkładany do jednego worka, do worka z podpisem "ciemnogród" (choć niektorzy wsadzili by ich do czarnych worków, co deszczowy?).

Jak wiadomo wieś bardzo chętnie głosuje na Kaczyńskiego i jego partię. Sam mieszkam na wsi, mimo iż jest to wieś mazowiecka odbiegająca od standardów wsi na lubelsku, czy też w świętokrzyskim, mimo to wiem że między wsią a głupotą i niewiedzą nie można postawić znaku równości. Wiem, bo widzę że mój tata jest z wykształcenia polonistą i anglistą, a moja mama geograficzką (oboje są nauczycielami, tyle że mój tata w The British School), widzę że mój brat ma stypendium na doktoranckich studiach socjologicznych i w tym roku zbiera się do pracy magisterskiej z filozofii, widzę że mój brat kończy I rok ekonomi (obaj na UW). Cała ta czwórka popiera PiS. Z kolei najsilniejsze ogniwo obozu tutejszego poparcia PO stanowi człowiek aktualnie bezrobotny, a z wykształcenia leśnik. Po wsi, podobno są ludzie starzy głosujący na "Kaczora" bo są zaślepieni przez kościół. Moja babcia i przed śmiercią mój dziadek (deszczowy pisze:Ale wiadomo: ciemnym ludem, co chce chleba i igrzysk, łatwiej manipulować.

- Lypsky
- Juventino
K.M. elektorat pis (a bardziej ogólnie - środowiska prawicowe) określany jest jako "ciemnota" ponieważ coś trzeba postawić w opozycji do ludzi "oświeconych", "autorytetów", "inteligencji" etc. Ludzie (często zakompleksieni) chcą należeć do tego "lepszego świata", w dużej mierze stąd bierze się "ogromne" poparcie aktualnie rządzących.
Od 89 roku ciągle to samo, zmieniają się tylko partie.
Od 89 roku ciągle to samo, zmieniają się tylko partie.
- Azazel
- Juventino
Czytałem o tym, ludzie przyjeżdżają z wiosek i miasteczek do dużych miast, tam poznają ludzi i nie chcąc być gorszymi głosują na tą samą partię co oni, czyli na PO. Głosują bo posiadają kompleksy, kompleksy związane z pochodzeniem, a szkoda...
- Pan Mietek
- Juventino
Oj, już nie ma co dokładać takiej ideologii do tego. W 2005 wygrał PiS, więc to oni byli zjeżdżani a wyznacznikiem postępowości było bycie za PO w kolejnych wyborach. Wygrał "postępowy" Donek i tendencja w pewnym sensie się odwraca. "Ciemnogród" nie popiera go wcale a "postępowi" zmieniają zdanie.K.M. pisze:Czytałem o tym, ludzie przyjeżdżają z wiosek i miasteczek do dużych miast, tam poznają ludzi i nie chcąc być gorszymi głosują na tą samą partię co oni, czyli na PO. Głosują bo posiadają kompleksy, kompleksy związane z pochodzeniem, a szkoda...