Polityka
- deszczowy
- Juventino
Nie wszyscy są usposobieni do studiowania budownictwa, tudzież inżynierii lotniczej.pan Zambrotta pisze:Studia powinny być usługą, przy której trzeba być świadomym kosztów. Dotychczas państwo promowało studencików studiujących logistykę czy inna europeistykę, tworząc im raj na ziemi. Pchało się tałatajstwo na takie studia, byle coś studiować pomimo braku zapotrzebowania na rynku.deszczowy pisze:To jakbyś wtedy zapłacił za stancję, misiu-pysiu?pan Zambrotta pisze:I bardzo dobrze ! Jeszcze zlikwidujmy stypendium za średnią i może w tym kraju na studiach będzie normalnie.
Nie, tej stypy nie warto ruszać. Zawsze to jest jakaś motywacja.
Powiedz to ludziom na matmie, medycynie, albo na innej polibudzie.pan Zambrotta pisze:A potem jeszcze dostawali kasę za to. Bądźmy szczerzy - nie jest trudno wykręcić na studiach średnią 4,0.
Hmmmmmmm.pan Zambrotta pisze:Stypa powinna być tylko socjalna, ew. za wybitne osiągnięcia. Nie za naukę.
- pan Zambrotta
- Juventino
To wio do łopaty.deszczowy pisze:Nie wszyscy są usposobieni do studiowania budownictwa, tudzież inżynierii lotniczej.
Czemu mam dostawać kasę za to, że udało mi się zdać egzamin na min. 4? Uczysz się do tego egzaminu dla siebie, żebyś mógł zdobyć w przyszłości tytuł zawodowy i uzyskać wiedzę. Czemu Panstwo ma dopłacać do tego?deszczowy pisze:Powiedz to ludziom na matmie, medycynie, albo na innej polibudzie.pan Zambrotta pisze:A potem jeszcze dostawali kasę za to. Bądźmy szczerzy - nie jest trudno wykręcić na studiach średnią 4,0.
'stypka' to nie jest wybitne osiągnięcie.deszczowy pisze:Hmmmmmmm.pan Zambrotta pisze:Stypa powinna być tylko socjalna, ew. za wybitne osiągnięcia. Nie za naukę.
A co Kamilku, też wybrałeś któryś z "przyszłościowych" kierunków ?Lypsky pisze:Andrzej, a zupę na dziś już ugotowałeś, że zabierasz głos?
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Bądźmy szczerzy - co po takich studiach? Skoro nie ma zapotrzebowania na rynku to sami sobie wyrządzają krzywdę, której idąc na te ''byle coś studiować'' od razu może nie widzą. A potem zdziwienie, że nie ma pracy...pan Zambrotta pisze:Studia powinny być usługą, przy której trzeba być świadomym kosztów. Dotychczas państwo promowało studencików studiujących logistykę czy inna europeistykę, tworząc im raj na ziemi. Pchało się tałatajstwo na takie studia, byle coś studiować pomimo braku zapotrzebowania na rynku. A potem jeszcze dostawali kasę za to.
- deszczowy
- Juventino
Powiedz to typowi po prawie, od którego pójdziesz spisać umowę, akt notarialny, czy cokolwiek. Albo do swojej chabety. Tak się chyba mówi do konia.pan Zambrotta pisze:To wio do łopaty.deszczowy pisze:Nie wszyscy są usposobieni do studiowania budownictwa, tudzież inżynierii lotniczej.
Andrzejku... nie rozśmieszaj mnie. Znałem ludzi, którzy utrzymywali się na studiach tylko z takich styp. Nie wszyscy mają dzianych tatusiów i mamusiów. I tak samo nie wszyscy mogą być "ściślakami". Dlatego ten twój powyższy "argument" (o łopacie), to jest do wytarcia sobie mordy.pan Zambrotta pisze:Czemu mam dostawać kasę za to, że udało mi się zdać egzamin na min. 4? Uczysz się do tego egzaminu dla siebie, żebyś mógł zdobyć w przyszłości tytuł zawodowy i uzyskać wiedzę. Czemu Panstwo ma dopłacać do tego?deszczowy pisze:Powiedz to ludziom na matmie, medycynie, albo na innej polibudzie.pan Zambrotta pisze:A potem jeszcze dostawali kasę za to. Bądźmy szczerzy - nie jest trudno wykręcić na studiach średnią 4,0.
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2011, 13:28 przez deszczowy, łącznie zmieniany 3 razy.
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
A ja się zgadzam z panem Z. W naszym kraju potworzyło się multum śmiesznych kierunków. Sprawiło to, że ludzie mają po 27/28 nadal są studentami, a najlepsze jest to, że po prostu im się opłaca.
Może ta ustawa sprawi, że w/w kierunki po prostu znikną, i nie będzie już miast akademickich, które mają po 40 tys mieszańców i jakaś szkołę wyższą. To jest dopiero komedia.
Może ta ustawa sprawi, że w/w kierunki po prostu znikną, i nie będzie już miast akademickich, które mają po 40 tys mieszańców i jakaś szkołę wyższą. To jest dopiero komedia.
Dokładnie. I statystki - 75 % polskich studentów pracuje zagranicą. W Holandii przy kwiatkach.szczypek pisze: Bądźmy szczerzy - co po takich studiach? Skoro nie ma zapotrzebowania na rynku to sami sobie wyrządzają krzywdę, której idąc na te ''byle coś studiować'' od razu może nie widzą. A potem zdziwienie, że nie ma pracy...
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2011, 13:29 przez zoff, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lypsky
- Juventino
Tak, uważam, że magazyn jednej z dużych firm budowlanych jest spełnieniem moich marzeń.pan Zambrotta pisze:A co Kamilku, też wybrałeś któryś z "przyszłościowych" kierunków ?Lypsky pisze:Andrzej, a zupę na dziś już ugotowałeś, że zabierasz głos?
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- pan Zambrotta
- Juventino
Sami niech robią sobie krzywdę, ale niech Państwo (w tym ja) nie dopłaca do tego 'interesu'.szczypek pisze:Bądźmy szczerzy - co po takich studiach? Skoro nie ma zapotrzebowania na rynku to sami sobie wyrządzają krzywdę, której idąc na te ''byle coś studiować'' od razu może nie widzą. A potem zdziwienie, że nie ma pracy...pan Zambrotta pisze:Studia powinny być usługą, przy której trzeba być świadomym kosztów. Dotychczas państwo promowało studencików studiujących logistykę czy inna europeistykę, tworząc im raj na ziemi. Pchało się tałatajstwo na takie studia, byle coś studiować pomimo braku zapotrzebowania na rynku. A potem jeszcze dostawali kasę za to.
Ale ty tez sie nie obrazisz \o/deszczowy pisze: Tak się chyba mówi do konia.
Po pierwsze - nie utrzymasz się i tak ze stypy 200-300 zł na miesiąc.deszczowy pisze:. Znałem ludzi, którzy utrzymywali się na studiach tylko z takich styp. Nie wszyscy mają dzianych tatusiów i mamusiów. I tak samo nie wszyscy mogą być "ściślakami".
Po drugie - jak ktoś jest z beidnych regionów, ma stypendium socjalne
:naughty:deszczowy pisze:Andrzejku
A Ty co, na drugą zmianę dzisiaj masz? czy może "nockę" ?Lypsky pisze:Tak, uważam, że magazyn jednej z dużych firm budowlanych jest spełnieniem moich marzeń.
- deszczowy
- Juventino
zoff pisze:A ja się zgadzam z panem Z. W naszym kraju potworzyło się multum śmiesznych kierunków. Sprawiło to, że ludzie mają po 27/28 nadal są studentami, a najlepsze jest to, że po prostu im się opłaca.
To może zlikwidujmy wszystkie "śmieszne i nieprzyszłościowe" kierunki humanistyczne? Wszystkie pedagogiki, historie, politologi i dziennikarstwa? Zlikwidujmy stosunki międzynarodowe i wydziały sztuki. Pozamykajmy wszelkie Akademie Sztuk Pięknych. Wszystkie wyższe szkoły muzyczne. I filmówki też, a co! Niech żyje rewolucja! Niech żyje lud pracujący miast i wsi! Niech żyje robotnik! Niech żyje chłop, któren wraz yntelygentem pracującym stanowi zdrową siłę narodu! Ludzie! Opamiętajcie się! Chcecie nowej rewolucji kulturalnej, czy co??
Hm. To niech zniknie Olsztyn. I Kraków. I Rzeszów. A co tam. I lublin takoż! Na co nam te miasta?zoff pisze:Może ta ustawa sprawi, że w/w kierunki po prostu znikną, i nie będzie już miast akademickich, które mają po 40 tys mieszańców i jakaś szkołę wyższą. To jest dopiero komedia.
Zoff, jeśli piłeś dziś, to wsadź głową pod kran i wytrzeźwiej. A jeśli nie... to walnij miarę. Bo jakiś zamotany jesteś.
Na ciebie? To jakby szczać na jadący pociąg, albo rzygać pod wiatr. Sensu nie ma, a pobrudzić się można.pan Zambrotta pisze:Ale ty tez sie nie obrazisz \o/deszczowy pisze: Tak się chyba mówi do konia.
Studiowałem z typem, który był z takiego regionu. Miał socjala, ale dzięki uporowi i pracowitości, oraz inteligencji, mimo wszystko, miał jeszcze naukowe. Potem przeniósł się na UJ. Jakoś sobie radzi. To źle? Należało mu zabrać te psie pieniądze, bo był ogarnięty i na nie zasługiwał?pan Zambrotta pisze:Po pierwsze - nie utrzymasz się i tak ze stypy 200-300 zł na miesiąc.deszczowy pisze:. Znałem ludzi, którzy utrzymywali się na studiach tylko z takich styp. Nie wszyscy mają dzianych tatusiów i mamusiów. I tak samo nie wszyscy mogą być "ściślakami".
Po drugie - jak ktoś jest z beidnych regionów, ma stypendium socjalne
Niech raczej ludzie przyjrzą się pracom KOMISJI stypendialnych.
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2011, 13:41 przez deszczowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lypsky
- Juventino
Siedzę na widlaku i piszę jedną ręką z telefonu (3 wypłaty i uciułałem na tego ajfona).pan Zambrotta pisze:A Ty co, na drugą zmianę dzisiaj masz? czy może "nockę" ?Lypsky pisze:Tak, uważam, że magazyn jednej z dużych firm budowlanych jest spełnieniem moich marzeń.
Nie popadajcie w skrajności bo jeszcze chwila, a będę musiał zgodzić się z deszczowym, a bardzo bym tego nie chciał.
a ja kocham gołe baby, gołe baby do przesady
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
40 tyś mieszkańców. Nie 40 tys. studentów. Chodzi mi o takie miasta jak Brzeg, Nysa...deszczowy pisze: Hm. To niech zniknie Olsztyn. I Kraków. I Rzeszów. A co tam. I lublin takoż! Na co nam te miasta?
Deszczu..
One są potrzebne. Bardzo potrzebne. Nikt nie chce ich likwidować. Dla mnie tak samo istotne jak budownictwo, automatyka i robotyka etc... Ale nie w takich nakładach jak dzisiaj. Poza tym jeśli chodziłoby teraz tylko o te główne kierunki, które przedstawiłeś to nie byłoby źle. Uczelnie dzisiaj mają w swojej ofercie tak wymyślne kierunki, że naprawdę. Deszczu, dzisiaj na studia idzie każdy. A mimo wszystko nie powinno tak być.deszczowy pisze:
To może zlikwidujmy wszystkie "śmieszne i nieprzyszłościowe" kierunki humanistyczne? Wszystkie pedagogiki, historie, politologi i dziennikarstwa? Zlikwidujmy stosunki międzynarodowe i wydziały sztuki. Pozamykajmy wszelkie Akademie Sztuk Pięknych. Wszystkie wyższe szkoły muzyczne. I filmówki też, a co!
Mają rację bytu. Ale nie ma w nich racji bytu w nich wyższa szkoła. Nawet taka, która da Ci tylko licencjat. A może przede wszystkimdeszczowy pisze: Czyli teraz postulujesz, że miasta do 40 000 mieszkańców nie mają racji bytu? Bo chyba nie jest to tylko moja nadinterpretacja znowu, co?![]()
Ostatnio zmieniony 05 kwietnia 2011, 13:48 przez zoff, łącznie zmieniany 2 razy.
- pan Zambrotta
- Juventino
opamiętaj się nasz dzielny komuszku. Nikt nie chce likwidować tych kierunków. Niech nie będą po prostu dopłacane.deszczowy pisze:zoff pisze:A ja się zgadzam z panem Z. W naszym kraju potworzyło się multum śmiesznych kierunków. Sprawiło to, że ludzie mają po 27/28 nadal są studentami, a najlepsze jest to, że po prostu im się opłaca.
To może zlikwidujmy wszystkie "śmieszne i nieprzyszłościowe" kierunki humanistyczne? Wszystkie pedagogiki, historie, politologi i dziennikarstwa? Zlikwidujmy stosunki międzynarodowe i wydziały sztuki. Pozamykajmy wszelkie Akademie Sztuk Pięknych. Wszystkie wyższe szkoły muzyczne. I filmówki też, a co! Niech żyje rewolucja! Niech żyje lud pracujący miast i wsi! Niech żyje robotnik! Niech żyje chłop, któren wraz yntelygentem pracującym stanowi zdrową siłę narodu! Ludzie! Opamiętajcie się! Chcecie nowej rewolucji kulturalnej, czy co??
Brakuje mi w tej dyskusji jeszcze LordaJuve.
- deszczowy
- Juventino
No ale po co ma państwo w ogóle łożyć na takie kierunki? Zatrudniać kadry, dawać pieniądze na badania, publikacje? Po cholerę to komu? Wio, do łopaty, jak to ostatnio gdzieś zasłyszałem.pan Zambrotta pisze:opamiętaj się nasz dzielny komuszku. Nikt nie chce likwidować tych kierunków. Niech nie będą po prostu dopłacane.deszczowy pisze:zoff pisze:A ja się zgadzam z panem Z. W naszym kraju potworzyło się multum śmiesznych kierunków. Sprawiło to, że ludzie mają po 27/28 nadal są studentami, a najlepsze jest to, że po prostu im się opłaca.
Nie bój bidy. Poczuje krew, to przyleci.pan Zambrotta pisze:Brakuje mi w tej dyskusji jeszcze LordaJuve.
Czyli teraz postulujesz, że miasta do 40 000 mieszkańców nie mają racji bytu? Bo chyba nie jest to tylko moja nadinterpretacja znowu, co?zoff pisze:40 tyś mieszkańców. Nie 40 tys. studentów. Chodzi mi o takie miasta jak Brzeg, Nysa...deszczowy pisze: Hm. To niech zniknie Olsztyn. I Kraków. I Rzeszów. A co tam. I lublin takoż! Na co nam te miasta?
Deszczu..

- pan Zambrotta
- Juventino
Państwo potrzebuje rozwoju nauk z każdej dziedziny. Nie potrzebuje natomiast wykształciuchów magistrów, którzy będą szukać pracy po takich studiach.deszczowy pisze:No ale po co ma państwo w ogóle łożyć na takie kierunki? Zatrudniać kadry, dawać pieniądze na badania, publikacje? Po cholerę to komu? Wio, do łopaty, jak to ostatnio gdzieś zasłyszałem.pan Zambrotta pisze:opamiętaj się nasz dzielny komuszku. Nikt nie chce likwidować tych kierunków. Niech nie będą po prostu dopłacane.deszczowy pisze:
- deszczowy
- Juventino
To JAKICH magistrów państwo potrzebuje, Andrzejku? Chętnie to usłyszę od Ciebie.pan Zambrotta pisze:Państwo potrzebuje rozwoju nauk z każdej dziedziny. Nie potrzebuje natomiast wykształciuchów magistrów, którzy będą szukać pracy po takich studiach.deszczowy pisze:No ale po co ma państwo w ogóle łożyć na takie kierunki? Zatrudniać kadry, dawać pieniądze na badania, publikacje? Po cholerę to komu? Wio, do łopaty, jak to ostatnio gdzieś zasłyszałem.pan Zambrotta pisze: opamiętaj się nasz dzielny komuszku. Nikt nie chce likwidować tych kierunków. Niech nie będą po prostu dopłacane.
- pan Zambrotta
- Juventino