Wszystko o Squadra Azzurra

Pokój dla fanów piłki reprezentacyjnej.
ODPOWIEDZ
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 marca 2011, 13:34

Możemy się spierać co do tego, dlaczego Giovinco nie gra obecnie na poziomie Ligi Mistrzów. Ale prawda jest taka, że nigdy się nie dowiemy czy facet miał rzeczywiście potencjał, ale zniszczyła go ławka w Juventusie. Mi bardziej prawdopodobna wydaje się wersja, że on po prostu szybko się rozwinął i w młodym wieku osiągnął szczyt swoich możliwości, a niektórzy mieli złudną nadzieję, że kilka lat później będzie grać jeszcze lepiej. Jeżeli trzynastoletnie dziecko ma 190 cm wzrostu, to może oczywiście oznaczać że docelowo będzie mierzyć 215 cm, ale może się również okazać że już więcej nie urośnie i na tym się skończy. I analogicznie chyba było z Giovinco. Aczkolwiek, jak już pisałem, nie jestem w stanie tego nijak udowodnić ani wykazać.

Co zaś się tyczy trójki napastników - to co piszesz faktycznie może mieć sens. Ja chyba za bardzo myślę jeszcze przez pryzmat Euro 2008, kiedy boczni napastnicy z uporem maniaka grali wszystkie piłki na Toniego, a on konsekwentnie marnował kolejne okazje. Donadoni potrafił po porażce z Holandią wymienić pół składu, ale zabrakło mu jaj żeby posadzić na ławce Toniego. Dlatego obecnie mam uprzedzenia do grania z wysuniętym, drewnianym napastnikiem.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 27 marca 2011, 14:06

zahor pisze:Ale prawda jest taka, że nigdy się nie dowiemy czy facet miał rzeczywiście potencjał, ale zniszczyła go ławka w Juventusie.
No właśnie. Nie możemy tego wiedzieć, bo nie dostał realnej szansy pokazania się w zespole. Podałeś bardzo fajny przykład ze wzrostem. Przypadki takie również się zdarzają i w sporcie, i w życiu. Jednak przeważnie jest tak chłopcy najszybciej rosną właśnie po 13 roku życiu. Dlatego teraz dałbym jeszcze raz szansę Giovinco, po sezonie w którym zaliczył dużo występów w Serie A, strzelił kilka pięknych goli, zrobił parę asyst i wreszcie - debiut w kadrze Prandellego. To wszystko sprawiło, że Seba jest mocniejszy, przede wszystkim psychicznie.

Obrazek
zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 27 marca 2011, 15:36

No dobra, ale to nie zmienia faktu, że na lewą stronę i tak trzeba sprowadzić jakiegoś solidnego zawodnika. Po Giovinco należy się spodziewać tyle, ile zazwyczaj oczekuje się od gracza, który gra w klubie walczącym o utrzymanie i specjalnie nie wyróżnia się na tle zespołu, a ewentualną lepszą grę należy traktować jako miłą niespodziankę. Innymi słowy, nie można popełnić takiego błędu jak Roma, która założyła że wracający z piłkarskiej emerytury pijus Adriano będzie w doskonałej formie i na nim oparła swój atak na początku tego sezonu. Potem w Rzymie srodze się zawiedli.

mat01

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:23

ja chce duet GIovinco - Matri w JUVE :( widzieliscie to?

Brutalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:25

mat01 pisze:ja chce duet GIovinco - Matri w JUVE :( widzieliscie to?
A co powiesz na to ? Piętka Gio + Matri pierwsza, ładna bramka ? :happy: (edti, czyli jednak nie zmieniłem czasu na forum :D, pisaliśmy o tym samym ;) )
Szkoda Giorgio, czekam jutro na info...

Obrazek
WWW.PAJACYK.PL <-- KLIKNIJ
Vincitore

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:29

Jezusie i Maryjo, Giovinco. Oddaję Ci swe serce. Matriemu też.

IGI

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:29

Brutalo pisze:
mat01 pisze:ja chce duet GIovinco - Matri w JUVE :( widzieliscie to?
A co powiesz na to ? Piętka Gio + Matri pierwsza, ładna bramka ? :happy: (edti, czyli jednak nie zmieniłem czasu na forum :D, pisaliśmy o tym samym ;) )
Szkoda Giorgio, czekam jutro na info...
Moze Gio nie wszedl najlepiej w mecz, ale kazdym zagraniem udowadnia, ze jest klasowym zawodnikiem. Zaraz i tak zahor zacznie prawic swoje madrosci...

Obrazek
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:31

Tak zachwalacie, że będę z niecierpliwością czekał na jakieś highlights z meczu. Widzę, że Matri pyknął bramkę. Jak w ogóle nasi się dzisiaj prezentują?

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
Brutalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:38

Antichrist pisze:Tak zachwalacie, że będę z niecierpliwością czekał na jakieś highlights z meczu. Widzę, że Matri pyknął bramkę. Jak w ogóle nasi się dzisiaj prezentują?
1) Giorgio, kontuzja.
2) Aqua, słabiuteniuteńko, martwię się o niego w kontekście Juve i przyszłego sezonu...
3) Najlepiej z tej trójki, ale też bez rewelacji.
4) Giovinco fajnie wszedł w mecz, asysta.
5) Matri, gol plus prawie sytuacja sam na sam. Bramka od dwóch słupków :D
6) Bonucci, bez przeciwwskazań na ostatnie 15 min.
Paciorek za Giorgio i do łóżek :!:

Obrazek
zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:50

Giovinco na pewno nie jest przeciętny. Giovinco nie jest geniuszem, ok. Ale on się jeszcze nie rozwinął. Apeluję o szansę dla Seby.
IGI pisze:Zaraz i tak zahor zacznie prawic swoje madrosci...
To nie są jego mądrości. W jego postach możemy znaleźć jedynie suche fakty. On przede wszystkim stara tonować w nas tą euforię na temat Seby. Powodów do euforii nie ma, ale powody do tego by Seba był w Juventusie w przyszłym sezonie są.

Obrazek
Brutalo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:56

zoff pisze:Giovinco na pewno nie jest przeciętny. Giovinco nie jest geniuszem, ok. Ale on się jeszcze nie rozwinął. Apeluję o szansę dla Seby.
Podpisuję się pod tym apelem. Trzymanie go w Parmie i jednocześnie wystawianie Marchisio na lewej (Martineza pominę, Pepe to zmiennik) to marnotractwo. Szkoda braku wiary w niego, w tak obiecującego wychowanka... Dzisiejsza asysta i gol Matriego . Rossi tutaj .

Obrazek
Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 22:57

Brutalo pisze:
zoff pisze:Giovinco na pewno nie jest przeciętny. Giovinco nie jest geniuszem, ok. Ale on się jeszcze nie rozwinął. Apeluję o szansę dla Seby.
Podpisuję się pod tym apelem. Trzymanie go w Parmie i jednocześnie wystawianie Marchisio na lewej (Martineza pominę, Pepe to zmiennik) to marnotractwo. Szkoda braku wiary w niego, w tak obiecującego wychowanka... Dzisiejsza asysta i gol Matriego . Rossi tutaj .
Ładne toto było, choć Seba prawie się przewrócił po interwencji obrońcy. Niemniej jednak, rispekt.

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 23:19

Brawa dla Matriego, który wreszcie zagrał i od razu strzelił. Myślę, że trzeba się poważnie zastanowić czy nie sprowadzić go w lecie. Jest jeszcze kilka spotkań do rozegrania, ma trochę okazji, żeby się wykazać i udowodnić ile jest wart. Kwota, którą mielibyśmy za niego zapłacić jest oczywiście wysoka i pewnie niewielu przyjęłoby to wszystko entuzjastycznie, ale jak się patrzy na kwotę transferu takiego Martineza, to z całym szacunkiem - to pikuś.

Giovinco też dziś dostał szansę i też ją chyba wykorzystał. Oczywiście ktoś, kto twierdzi, że jest przeciętny nie zmieni tego zdania po dzisiejszym meczu, ale jemu należy dać szansę. W Juventusie mu jej nigdy tak naprawdę nie dano, na początku był Nedved, a później nie było dla niego taktycznego miejsca na boisku (poza wyjątkami, gdy graliśmy 4-2-3-1 i nie dość, że graliśmy efektownie to i efektywnie, osiągając dobre wyniki), wielki zaś trener Luigi nie widział go u siebie, bo uznał, że lepszy będzie Lanzafame (który - to prawda - lepiej dopasował się do stylu, który w tym sezonie prezentujemy - marnego stylu).

Forza Azzurri!
Ostatnio zmieniony 29 marca 2011, 23:21 przez szczypek, łącznie zmieniany 1 raz.

zahor

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 29 marca 2011, 23:19

IGI pisze:Zaraz i tak zahor zacznie prawic swoje madrosci...
To nie są jego mądrości. W jego postach możemy znaleźć jedynie suche fakty. On przede wszystkim stara tonować w nas tą euforię na temat Seby. Powodów do euforii nie ma, ale powody do tego by Seba był w Juventusie w przyszłym sezonie są.
Widzę, że chociaż niektórzy spośród tych, z którymi dyskutuję na temat Seby rozumieją, o co mi chodzi. Ja dalej konsekwentnie trwam w tym, co pisałem na jego temat - otóż nigdy nie negowałem faktu, że zdarza mu się popisać błyskotliwym zagraniem. Ja tylko twierdziłem, że to są niestety pojedyncze zagrania. Takie, które fajnie wyglądają na youtubie. Natomiast nie jest to piłkarz, który byłby gwarantem solidnej gry na lewej flance co mecz. Miał dzisiaj jedno fajne zagranie, ale popatrzmy na to trzeźwo i przez pryzmat sytuacji na boisku. Dostał piłkę przy kontrze. Plus za to, że wybiegł w przód - ale ja nigdy nie negowałem tego, że on potrafi biegać. Następnie dał się dogonić obrońcy. Wdał się w pojedynek siłowy, z którego nie miał prawa wyjść obronną ręką. Trochę dzięki sprytowi, trochę dzięki szczęściu udało mu się zagrać do Matriego, który go asekurował. Tyle. Czy ktoś z was zachwycał się asystą Gilardino przy golu Del Piero w pamiętnym meczu z Niemcami? Pewnie nie. A sytuacja na boisku była praktycznie taka sama, jego zagranie przyniosło praktycznie taki sam efekt, tyle tylko że nie było aż tak efektowne. Ale jak facet zaliczy pięć takich asyst z rzędu, to faktycznie odszczekam wszystko, co o nim napisałem. A tak dalej uważam go za gościa, którego można wpuścić z ławki na podmęczonego rywala, można liczyć że raz na jakiś czas błyśnie jakimś nieszablonowym zagraniem, ale na motor napędowy czołowej drużyny Serie A on się nie nadaje.

Ouh_yeah

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 marca 2011, 08:02

szczypek pisze:Brawa dla Matriego, który wreszcie zagrał i od razu strzelił. Myślę, że trzeba się poważnie zastanowić czy nie sprowadzić go w lecie.
No akurat to, już jest chyba przesądzone. Zdolny z niego chłopak, chociaż połowa forum tylko czekała aż się zablokuje w Juve i będą mogli wyśmiać kolejny nieudany transfer Marotty.
zahor pisze:Dostał piłkę przy kontrze. Plus za to, że wybiegł w przód - ale ja nigdy nie negowałem tego, że on potrafi biegać. Następnie dał się dogonić obrońcy. Wdał się w pojedynek siłowy, z którego nie miał prawa wyjść obronną ręką. Trochę dzięki sprytowi, trochę dzięki szczęściu udało mu się zagrać do Matriego, który go asekurował. Tyle.
Racja, tak po prawdziwe to Seba schrzanił tę akcję bo powinien przyjąć tę piłkę i na sprincie zostawić obrońcę daleko w tyle. A on popisał się szybkością Toniego aniżeli swoim turboprzyśpieszeniem. No ale i tak fajnie wyszło bo piętka ładna i Matri też nie miał łatwego strzału.

ODPOWIEDZ