Książki

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 17 grudnia 2010, 23:43

juveman7 pisze:Stephen King- Reka Mistrza, jedna z najlepszych ksiazek tego autora.
Serio? oO Wg mnie to akurat jedna z gorszych pozycji w jego biblioteczce. Kalki, naciągana fabuła, brak tego "czegoś"... 4,5/10, nie więcej.
juveman7 pisze:Ostatnio w lapska wpadly mi dwie ksiazki Winstona Grooma, Forrest Gump i Gump i spolka. Niezwykle szybka akcja i mnostwo humoru. Ksiazki lepsze jak film.
Elementarne, drogi Watsonie ;)

Przeczytaj jeszcze "Kiedy umiera lato" Groom`a. Fajny kryminalik pisany z ciekawej perspektywy.

I believe in Moise(s) Kean

http://www.pmiska.pl/
juveman7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 20 grudnia 2010, 19:06

deszczowy pisze:
juveman7 pisze:Stephen King- Reka Mistrza, jedna z najlepszych ksiazek tego autora.
Serio? oO Wg mnie to akurat jedna z gorszych pozycji w jego biblioteczce. Kalki, naciągana fabuła, brak tego "czegoś"... 4,5/10, nie więcej.
juveman7 pisze:Ostatnio w lapska wpadly mi dwie ksiazki Winstona Grooma, Forrest Gump i Gump i spolka. Niezwykle szybka akcja i mnostwo humoru. Ksiazki lepsze jak film.
Elementarne, drogi Watsonie ;)

Przeczytaj jeszcze "Kiedy umiera lato" Groom`a. Fajny kryminalik pisany z ciekawej perspektywy.
:snooty: Tajemnicza wyspa jak i staruszka na niej mieszkajaca. Tajemnicze losy rodziny zamieszkujacej kiedys tereny wyspy. Niewytlumaczalne malowanie obrazow przez bohatera , ktory wczesniej tego nigdy nie robil a wychodzi mu to znakomicie. Wiele tajemnic i zagadek. To "cos" w tej ksiazce jest wielkie jak stodola.

Jesli jestesmy przy Kingu to musze wspomniec o "Stukostrachach"
W malym miasteczku zaczynaja sie dziac dziwne rzeczy. Najpierw dotyka to kilka osob, potem zostaje wchloniete cale miasteczko. Dla fanow Kinga pozycja obowiazkowa.

...kiedyś przyjdzie prawdziwy deszcz i zmyje cały ten gnój...
CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 grudnia 2010, 02:05

jako, że przedwczoraj skończyłem oglądać miniserial Filary Ziemi to odrazu podjąłem się czytać książkę Kena Folleta "Filary Ziemi".
póki co widzę spore rozbieżności w przedstawianiu wydarzeń w serialu i książce, ale sama książka czyta się świetnie. choć pewnie wielu zniechęci swoją objętością i tematyką ;) aczkolwiek polecam.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 04 stycznia 2011, 20:08

Moja zacząć ostatnio czytać Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary. Ciekawa wizja Średniowiecza, w której Jesus Christ zstąpił z krzyża, by ukarać niewiernych. Przeczytałem już "Wieże do nieba" i jestem w trakcie czytania "Dotyku Zła".

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
PietroBosman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 lutego 2011, 13:27

Ogólnie to jestem fanem Waldemara Łysiaka i stąd też spokojnie mogę wam polecić "Statek" i "Wyspy bezludne"-popis erudycji pana Łysiaka.

Ostatnio zakupiłem sobie drugą książkę Jacka Hugo-Badery pt."W rajskiej dolinie wśród zielska".Nie wiem o czym konkretnie...ale jeżeli książka ta trzyma poziom jego "Białej gorączki" to polecam!
"Biała gorączka" to cykl reportaży ze współczesnej Rosji.Jeżeli kogoś interesują tego typu klimaty to świetnie się odnajdzie w takim dziennikarstwie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Hugo-Bader

A jeżeli chodzi o dziennikarstwo...to ogromne na mnie wrażenie wywarła książka Patricka Chauvela pt."Reporter wojenny".Gość był w Afganistanie,Libii,Wietnamie,Czeczeni...i takie dziennikartswo"z krwi i kości"preferuję.

Antichrist

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 15 lutego 2011, 14:08

PietroBosman pisze:Ogólnie to jestem fanem Waldemara Łysiaka i stąd też spokojnie mogę wam polecić "Statek" i "Wyspy bezludne"-popis erudycji pana Łysiaka.
Czytałem "Wyspy Bezludne", bardzo ciekawa pozycja. Ja dalej brnę w książki Piekary. Przeczytałem wszystkie części Cyklu Inkwizytorskiego, potem "Charakternik" (fantasy w XVII wiecznej Polsce po śmierci Jana III Sobieskiego) i teraz czytam "Przenajświętsza Rzeczpospolita" -
W atmosferze nieustającej orgii alkoholowo-narkotyczno-seksualnej wszyscy próbują wyszarpać dla siebie chociaż odrobinę władzy...
"Przenajświętszą" zrujnowały rządy skorumpowanych polityków. To kraj totalnie zdegenerowany, pogrążony w strugach kwaśnych deszczy, z fanatyzmem religijnym, handlem żywym towarem i Śląskiem zamienionym w obóz koncentracyjny.
Pod uschniętymi lasami Suwalszczyzny, geologowie odkrywają ogromne pokłady ropy naftowej. Rozpoczyna się Wielka Gra, w której nie będzie litości dla pokonanych. Co ugrają politycy, dostojnicy kościoła czy agenci wywiadu, a co sprostytuowany pisarz, zesłany poeta czy drobny urzędnik marzący o wielkiej karierze?
Wyobraźcie sobie sojusz osobników pokroju Rydzyka, Millera i Michnika oraz to, co z takiego sojuszu wyewoluowałoby za lat -dzieści.

The time has come, it's quite clear, our Antichrist is almost here.
PietroBosman

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 26 lutego 2011, 23:11

Miałem tylko rozdział przeczytać...a właśnie skończyłem całą książkę."Rock Mann" autorstwa Wojciecha Manna.Tego pana przedstawiać chyba nie trzeba?
Pan Wojciech na stu sześćdziesięciu-kilku stronach opisuje polską rzeczywistość.Lata 60' kiedy to rock and roll odkrywał.70' kiedy go pochłonął i 80' plus anegdoty(jak to pił z muzykami zespołu The Animals) i to takie,że człowiek jest zupełnie zaskoczony.Przykłady?Nie wiedziałem,że Mann pisał teksty(w języku angielskim) dla polskich piosenkarzy.Nie wiedziałem też,że mocno przyjaźnił się z p.Olechowskim(kumpel z liceum).Dużo tego.Oczywiście tutaj wszystkiego nie wymienię,żeby nie psuć zabawy.A z tym autorem jest ona zagwarantowana.I to na bardzo dobrym poziomie.
Ale niedosyt pozostał.Książka,według mnie,urywa się w najlepszym momencie.To tak jakbyście słuchali audycji radiowej pana Manna i w połowie musieli wyjść z domu/wyłączyć radio.
Myślę,że będzie kontynuacja bo Wojciech Mann to jest kawał historii.Historii rocka w Polsce.Może ktoś z nim wywiad-rzekę przeprowadzi?Chętnie sięgnę wówczas po coś takiego.
Samą książkę,z czystym sumieniem,polecam.

CzarnyZkultury

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 31 marca 2011, 16:52

Nicola Legrottaglie - Złożyłem obietnicę. Jak wiara zmieniła moje życie.

Fajnie się czyta, troszkę smaczków o Juve. Polecam.

btw dziwna sprawa, bo na początku Legro mówi, że jego ojciec jest kibicem interu (nawet nalezy do jakiegoś koła kibicowskiego), a w późniejszych rozdzaiła stwierdza, że jego ojciec jest zagorzałym milanistą.. :prochno:
Ostatnio zmieniony 04 kwietnia 2011, 15:45 przez CzarnyZkultury, łącznie zmieniany 1 raz.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 kwietnia 2011, 12:21

Rafał Ziemkiewicz jest jednym z moich ulubionych publicystów. Jednak do niedawna czytałem wyłącznie jego felietony. Natomiast ostatnio sięgnąłem do pozycji książkowych. Na pierwszy ogień poszła "Michnikowszczyzna". Jako, że nakład już się wyczerpał, w bibliotece nie ma, a na Allegro w tym akurat momencie były tylko audiobooki, zakupiłem "Michnikowszczyznę" w takiej właśnie formie. Wcześniej nie korzystałem z audiobooków i raczej nie przekonam się do nich. Wolę książki w jedynie słusznej papierowej formie.

Wracając do tematu, "Michnikowszczyzna" to ciekawa pozycja - nie tylko dla "prawicowych oszołomów" :wink:. Jednak nie należy tu liczyć na żadne sensacje. Jak napisał sam autor: "Muszę bowiem od razu lojalnie uprzedzić tych spośród Czytelników, którzy spodziewają się po mnie zdemaskowania Adama Michnika, jakichś rewelacji o jego potajemnych konszachtach politycznych, rodzinnych powiązaniach albo niecnych, ukrywanych przed opinią publiczną intencjach, że ich rozczaruję. Adam Michnik istnieje tu tylko taki, jakim zaprezentował się sam w swoich artykułach, esejach i przemówieniach. Odwołuję się wyłącznie do jego ogólnie dostępnych wypowiedzi i do faktów, które są powszechnie znane, choć przez niektórych wypierane ze świadomości; moją jedyną ambicją jest ułożenie ich na użytek Czytelnika w logiczny ciąg przyczyn i skutków".

Jak sądzę niewielu forumowiczów, w tym piszący te słowa, miało okazję czytać "Gazetę Wyborczą" na początku lat '90, a są tam perełki, które tworzą ciekawy portret nie tylko Adama Michnika, ale także całego środowiska zwanego dzisiaj "salonem". Szczerze polecam tę książkę - także zdeklarowanym przeciwnikom Rafała Ziemkiewicza. Jeżeli nie chcecie wydawać na nią swoich pieniędzy, to informuję, że całość jest dostępna za darmo w Internecie, pod tym adresem: "Michnikowszczyzna".

Druga książka Ziemkiewicza, którą przeczytałem to "Wkurzam salon". Właściwie jest to wywiad rzeka z Rafałem Ziemkiewiczem przeprowadzony przez Rafała Geremka. Mnie szczególnie zaciekawił rozdział zatytułowany "UPR-owiec". Ziemkiewicz przez jakiś czas pełnił funkcję rzecznika prasowego UPR. Jego obserwacje dotyczące braku sukcesu wyborczego tej partii i specyficznego charakteru JKM wydają się dość trafne. Obszerne fragmenty książki można preczytać tutaj: "Z CZYTELNI. Rafał Ziemkiewicz w rozmowie z Rafałem Geremkiem czyli "Wkurzam salon". "W pijarowskim matriksie..."".

Lektura obu książek przypadła mi do gustu i jak już napisałem, polecam je nie tylko "prawicowym oszołomom".

Obrazek
Azazel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 kwietnia 2011, 13:16

Ja jestem w trakcie czytania "Mozart. Portret geniusza." Norberta Eliasa, mimo że jest to książka socjologiczna bardzo mi przypadła do gustu i bardzo ją polecam.

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 kwietnia 2011, 19:29

Właśnie się zabieram za "Polską mafię", Sylwestra Latkowskiego. Jak się domyślacie, nie jest to książka kucharska, choć sporo w niej o Baraninie. Zobaczymy, czy dobre.

Vimes

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 02 kwietnia 2011, 21:42

deszczowy pisze:Właśnie się zabieram za "Polską mafię", Sylwestra Latkowskiego. Jak się domyślacie, nie jest to książka kucharska, choć sporo w niej o Baraninie. Zobaczymy, czy dobre.
Skoro mowa o mafii, to w "Michnikowszczyźnie" jest o tym ciekawy fragment. Wystarczy kliknąć w link, wcisnąć CTRL+F i znaleźć kawałek zaczynający się od zdania: "Bo też - cóż to była w III Rzeczpospolitej ta „zorganizowana przestępczość"?". Polecam.

Obrazek
deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 09 kwietnia 2011, 16:02

No, wczoraj w autobusie skończyłem "Polską mafię". I mam mieszane odczucia. Wg mnie trochę zmarnowany potencjał. Mnóstwo nazwisk, często zupełnie anonimowych, dużo dat, meldunków z akt służb, opisów konkretnych biznesów i biznesików, często dziś kompletnie zapomnianych... Ale z drugiej strony, poczytać warto, żeby mieć świadomość, jak ten biznes funkcjonuje.

Castiel

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 15 kwietnia 2011, 23:54

Pytanie do Was ... nie ślędzę dokładnie tematu i nie za bardzo chce mi się przeglądać wszystkie strony (lenistwo), ale zamówiłem na allegro 2 książki - "Bóg urojony" oraz "Wielki projekt" Hawkinga. Ktoś czytał te książki? Zamówiłem bo słyszałem, że są świetne. Macie jakieś opinie o nich?

deszczowy

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 16 kwietnia 2011, 12:03

Castiel pisze:Pytanie do Was ... nie ślędzę dokładnie tematu i nie za bardzo chce mi się przeglądać wszystkie strony (lenistwo), ale zamówiłem na allegro 2 książki - "Bóg urojony" oraz "Wielki projekt" Hawkinga. Ktoś czytał te książki? Zamówiłem bo słyszałem, że są świetne. Macie jakieś opinie o nich?
Szczerze mówiąc nie czytałem. Ale Hawking ma chyba dość ciężki styl pisania, z tego, co słyszałem.

ODPOWIEDZ