Reprezentacja Polski - sparingi
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Zgadzam się co do Benisza, Perkisa czy Obraniaka bo to są Polacy, przynajmniej po części.Mietson pisze: Generalnie, takie procedury to w tych czasach norma, każdy związek piłkarski wyłapuje zdolnych piłkarzy, którzy mają coś wspólnego z ich krajem więc nic dziwnego, że teraz mamy Boenischa, Ludo, Matuszczyka i wszystko wskazuje na to, że dołączy do nich Arboleda i Perquis. Takie czasy nastały i w pewnym sensie jest to naturalna kolej rzeczy.
A Arboleda? Nie wiem czy jest nam wstanie dać więcej niż któryś z młodych Polaków. Gdyby Glik inaczej potoczył swoją karierę to pewnie byłby dzisiaj wyżej notowany u Smudy. Zamiast najpierw Arboledzie, dałbym szansę Wasilewskiemu na środku obrony. To jest gracz, który może budować kadrę. Facet ma coś w sobie. Idol dla wielu osób. Kadrze takich osób potrzeba w czasach, kiedy byle gówniarz śmieje się z kadry jak przeczyta tylko nagłówek na onecie i nie ma pojęcia o piłce. No naprawdę.
- Kuben
- Juventino
:shock: Ty tak na poważnie ? Bezapelacyjnie najlepszy środkowy obrońca w polskiej lidze, nie przychodzi mi do głowy nikt, kto mógłby mu chociaż dorównać.zoff pisze: A Arboleda? Nie wiem czy jest nam wstanie dać więcej niż któryś z młodych Polaków.
Co do samego wątku naturalizacji piłkarzy. I mi się to podoba i nie. Podzielam opinie zoffa: TAK dla piłkarzy, którzy mają polskie korzenie, NIE dla piłkarzy, którzy z polska mają niewiele wspólnego.
Fiat 126p - Prawie jak Bugatti
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
Pegasus - Prawie jak PlayStation
Barcelona, ManU, inter... - Prawie jak Juventus
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Dzisiaj tak. Ale za rok czy dwa? Arboleda lepszy nie będzie.[RA]MACIUS pisze::shock: Ty tak na poważnie ? Bezapelacyjnie najlepszy środkowy obrońca w polskiej lidze,zoff pisze: A Arboleda? Nie wiem czy jest nam wstanie dać więcej niż któryś z młodych Polaków.
Glik ma 22 lata. Odkąd jest w Bari gra regularnie. Szkoda tego półrocza w Palermo, ale mam nadzieje, że teraz się odkuje.
Augustyn ma 22 lata. Zerwał więzadło, miał problemy, teraz powinno być już tylko lepiej. Gdyby nie kontuzja napewno miałby lepszy bilans w Serie A.
Wojtkowiak ma 26 lat. W polskiej lidze już jest w czołówce. Chyba jednak boczny obrońca, niż środkowy.
Sadlok ma 21 lat. Zobaczymy jak będzie w Polonii. Za długo chyba grał w Ruchu. Nominalny środkowy obrońca. Jeszcze lepszy od Glika.
Po Euro gramy eliminacje do mundialu w Brazylii. Trudno powiedzieć czy Arboleda będzie dawał radę za 2/3 lata. Jestem po prostu przekonany, że trzeba pomagać promować się naszym zdolnym nie tylko w klubie, ale i w reprezentacji. To może w przyszłości tylko zaprocentować i pomóc tym zawodnikom.
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2011, 16:00 przez zoff, łącznie zmieniany 1 raz.
- lenor
- Juventino
- Podziekował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Ciekawe kogo tam wypatrzyliprzegląd sportowy pisze: Mało doświadczeni na międzynarodowej arenie polscy piłkarze, grający w komplecie na co dzień w krajowych klubach, chcieli pokazać się nie tylko selekcjonerowi Franciszkowi Smudzie, ale i skautom m.in. Juventusu Turyn i Interu Mediolan. .

link do całości
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Polska ... 1,482.html
- steru
- Qualità Juventino
Znamy już skład naszej kadry na mecz z Norwegią :
Wojciech Szczęsny - Łukasz Piszczek, Arkadiusz Głowacki, Kamil Glik, Dariusz Dudka - Jakub Błaszczykowski, Adam Matuszczyk, Rafał Murawski, Ludovic Obraniak - Ireneusz Jeleń, Robert Lewandowski.
Mnie osobiście cieszy postawienie na Szczęsnego w bramce. Chłopak mi się podoba i ma charakter. Lubię takich piłkarzy, którzy nie owijają w bawełnę i mówią na głos to co im leży na sercu. Chłopak mimo młodego wieku ma jaja.
Zobaczymy jak się zaprezentuje środek obrony w składzie Głowacki-Glik. Obaj niewątpliwie zasługują na szansę. Może nie trzeba będzie naturalizować Arboledy... Martwi trochę Dudka na boku obrony. Nie mam zaufania do tego grajka.
Pomoc bez większych niespodzianek. Ciekawe tylko czy w drugiej połowie pojawi się na boisku Roger. Jego forma to niewiadoma. Coś tam gra w tej Grecji, ale z jakim skutkiem?
W ataku Jeleń? A np. Grosicki nie jest powołany? Wolałbym zobaczyć jego w duecie z Lewandowskim. Na ten moment napewno jest w lepszej formie niż Jeleń.
Wojciech Szczęsny - Łukasz Piszczek, Arkadiusz Głowacki, Kamil Glik, Dariusz Dudka - Jakub Błaszczykowski, Adam Matuszczyk, Rafał Murawski, Ludovic Obraniak - Ireneusz Jeleń, Robert Lewandowski.
Mnie osobiście cieszy postawienie na Szczęsnego w bramce. Chłopak mi się podoba i ma charakter. Lubię takich piłkarzy, którzy nie owijają w bawełnę i mówią na głos to co im leży na sercu. Chłopak mimo młodego wieku ma jaja.
Zobaczymy jak się zaprezentuje środek obrony w składzie Głowacki-Glik. Obaj niewątpliwie zasługują na szansę. Może nie trzeba będzie naturalizować Arboledy... Martwi trochę Dudka na boku obrony. Nie mam zaufania do tego grajka.
Pomoc bez większych niespodzianek. Ciekawe tylko czy w drugiej połowie pojawi się na boisku Roger. Jego forma to niewiadoma. Coś tam gra w tej Grecji, ale z jakim skutkiem?
W ataku Jeleń? A np. Grosicki nie jest powołany? Wolałbym zobaczyć jego w duecie z Lewandowskim. Na ten moment napewno jest w lepszej formie niż Jeleń.
- Klasyczna 10
- Juventino
Fajny podwórkowy, radosny futbol zaprezentowali z Mołdawią. Ja rozumiem, że pierwszy raz grali w tym składzie, że w trakcie budowania formy do wiosennej rundy, ale jeśli to są rzeczywiście najlepsi polscy kopacze z polskiej ekstraklasy to ja zaczynam tracić nadzieję. Od zawodowych piłkarzy jako kibic wymagam nieco więcej niż wykopywania piłki na połowę przeciwnika jakim jest potężna Mołdawia!
- Radek_88
- Qualità Juventino
Z tego co mi wiadomo to Grosik jest powolany, tyle, ze mecz rozpocznie na lawce.steru pisze:W ataku Jeleń? A np. Grosicki nie jest powołany? Wolałbym zobaczyć jego w duecie z Lewandowskim. Na ten moment napewno jest w lepszej formie niż Jeleń.
- yanquez
- Juventino
- Podziekował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
To zależy: wolisz się śmiać, czy płakaćOuh_yeah pisze:W sumie to mam dylemat. Nie wiem czy dziś wieczorem obejrzeć jak wygląda Polska kadra czy może zobaczyć jak się układa gra Włochów.

- deszczowy
- Juventino
Studio przedmeczowe, gdzieś na Mazurach. Durczokowo brudny stół. W kącie Murzyn na łańcuchu gra na harmonii. Płonie ognisko, przed kamerą przemyka ogromny pyton. Atmosfera pikniku, lub śniadania na trawie. Siedzą: Szpakowski, Lubański i wielka szczęka, udająca trenera. Szpaku trzyma się stołu, bo jest pijany, Lubański, nie wiedzieć czemu, trzyma nogi w mrowisku, a szczęka śpi, bo jest stara.Ouh_yeah pisze:W sumie to mam dylemat. Nie wiem czy dziś wieczorem obejrzeć jak wygląda Polska kadra czy może zobaczyć jak się układa gra Włochów.
(Szpaku bełkocze tylko nieco bardziej nieznacznie):
- Jak wyliczył tygodnik kibica, gra Polaków w miesiące nieparzyste, szczególnie po nowiu, się nie układa, dlatego też DZIŚ mamy szanse na zwycięstwo z Finami, lub może Australijczykami. O skandynawskim futbolu może nam opowiedzieć Włodek Lubański, który grał swego czas z Mortenem Olsenem. Włodku, opowiesz nam o tym?
(Lubański, nie wyjmując nóg z mrowiska, dłubie w uchu:)
- Oczywiście, Darku, grałem z moim serdecznym przyjacielem, Mortenem Olsenem, którego teraz serdecznie pozdrawiam. Wybżeżokościosłonianie, czy też Bułgarzy to silni piłkarze, a ich podstawowym atutem, obok kolektywu, jest siła. Należy szczególnie pamiętać o silnym, doświadczonym napastniku, jakim jest znającym smak angielskiego futbolu Dżon Kerju. To silny napastnik, z pewnością napsuje krwi naszej defensywie. Równie niebezpieczny jest Morten Ols... to znaczy Dżon Arnold Rize, grający w silnej przecież Benfice Lizbona...
(Szpaku; poleruje długi, staromodny spinning i nadziewa na haczyk ludzkie uch z przyczepioną doń myszą, na grzbiecie której jest plastikowa figurka Lady Diany)
- Włodku, muszę Ci przerwać, gdyż Dżon Rize gra jednak w AS Romie.
(Lubański robi pod siebie ze szczęścia)
- Masz rację, Darku. Dlatego też może należałoby teraz powiedzieć kilka słów o taktyce. Jest tu z nami przecież trener Panathinaikosu, Jacek Gmoch. Jacku?
(Olbrzymia szczęka w sportowym dresie):
- He he he he he..... Ten poda do niego i on tam wycofa, tu będzie obiega, albo nabieg i taka fajna klepka, którą ja opracowałem w 1978 roku z matematykiem i tym, no... A potem tu się rozrzuci piłkę i tu wtedy skrzydłowy dojdzie i poda i gol. He he he. Ogólnie to będzie fajny mecz, bo Szkoci grają fajny, atletyczny, he he he, futbol i fajnie klepią piłkę. He he he he.
(z dachu studia spada z hukiem fortepian i rozbija szczękę)
- Dobrze, Jacku, dziękuję Ci za analizę. Teraz odpocznij, bo jesteś już bardzo stary.
(Lubański; wycierając się):
- Garry Lineker też miał kiedyś podobny problem. Miał grać ze mną i z moim serdecznym przyjacielem....
(Szpaku, poirytowany, bo pęka mu wędka, przykleja do butów ogromne śnieżne rakiety):
- Dziękuję, Włodku, teraz już przenosimy się na Santiago Bernabeu, gdzie drużyny Polski i Antarktydy już wychodzą na murawę.
(szczęka, spod fortepianu, niemrawo):
- He he he he he...
(studio wybucha, na kamerę spadają ohydne, nieidentyfikowalne szczątki. Po nudnym meczu Polska remisuje 12:15, z Hondurasem, a może Chile i spadamy na 39175401238645,5 miejsce w rankingu FIFA)
Obraniak będzie miał asystę
- Pan Mietek
- Juventino
Nikt nie pisze o meczu? To może ja zacznę 
Zwycięstwo cieszy, szczególnie, że Norwegia to nie jakieśtam ogórki (tak nawiasem, to jakim cudem oni są na 11 miejscu rankingu FIFA
:!: ). Ładna bramka Robercika ale widać było, że Norwegowie się nie zaangażowali zbytnio w ten mecz. Nie grali do końca (My zresztą też) więc ta wygrana tak naprawdę niewiele zmienia. Wciąż irytuje niepewna (poza Piszczkiem) obrona, Perquisa albo Arboledy potrzebujemy (najlepiej obydwu). Najlepsi na boisku Matuszczyk i Lewy.

Zwycięstwo cieszy, szczególnie, że Norwegia to nie jakieśtam ogórki (tak nawiasem, to jakim cudem oni są na 11 miejscu rankingu FIFA

- deszczowy
- Juventino
O przepraszam, pisałem o nim przed Tobą! :snooty:Mietson pisze:Nikt nie pisze o meczu? To może ja zacznę
Wczoraj nie było tego widać.Mietson pisze:Zwycięstwo cieszy, szczególnie, że Norwegia to nie jakieśtam ogórki
To bardzo mądre pytanie. Wczoraj absolutnie nic nie pokazali. Zresztą, jak sam zauważyłeś:Mietson pisze:(tak nawiasem, to jakim cudem oni są na 11 miejscu rankingu FIFA:!: ).
Mietson pisze:Ładna bramka Robercika ale widać było, że Norwegowie się nie zaangażowali zbytnio w ten mecz.
Może w rankingu nam urośnie?Mietson pisze:Nie grali do końca (My zresztą też) więc ta wygrana tak naprawdę niewiele zmienia.

Mietson pisze:Wciąż irytuje niepewna (poza Piszczkiem) obrona,
A nie irytował Cię biegający po boisku Murawski, z oponą większą nawet, niż u mnie? Albo Dudka, który strzelił nawet jakiegoś gola podobno i trafił do kadry po miliardzie dni spędzonych na solar... to znaczy na ławce w Auxerre? Albo powołany na oba mecz Grosik, który ostatecznie zagrał... ile? 20 minut?
Naprawdę sądzisz, że potrzebujemy Manuela "Uwajaj" Arboledy? Bo ja nie.Mietson pisze:Perquisa albo Arboledy potrzebujemy (najlepiej obydwu). Najlepsi na boisku Matuszczyk i Lewy.
- Ouh_yeah
- Qualità Juventino
Deszczu, wstawka jakbym zczuba.pl czytał. Mimo to patriotycznie postanowiłem obejrzeć mecz Polaków.
W sumie nic nowego z tego sparingu nie wynikło. Lewy potrafi strzelać gole, Matuszczyk i Murawski fajnie operują w środku, Błaszczykowski i Obraniak dają radę na skrzydłach a Jeleń ma średnią formę [pewnie jest po kontuzji...albo dopiero przed kontuzją]. Piszczek będzie zbawieniem prawej strony obrony, Dudka lewej dopóki Boenisch sie nie sklei [zabawne, przed kilkoma ostatnimi imprezami z udziałem Polaków zawsze jest problem z lewą stroną i zawsze kończy się na Dudce]. Jedyne do roboty przed Smudą to decyzja kto będzie tworzył parę środkowych, Polacy czy mieszanka kolumbijsko-francuska z polskim "dżendobry" i "dzienkuje".

W sumie nic nowego z tego sparingu nie wynikło. Lewy potrafi strzelać gole, Matuszczyk i Murawski fajnie operują w środku, Błaszczykowski i Obraniak dają radę na skrzydłach a Jeleń ma średnią formę [pewnie jest po kontuzji...albo dopiero przed kontuzją]. Piszczek będzie zbawieniem prawej strony obrony, Dudka lewej dopóki Boenisch sie nie sklei [zabawne, przed kilkoma ostatnimi imprezami z udziałem Polaków zawsze jest problem z lewą stroną i zawsze kończy się na Dudce]. Jedyne do roboty przed Smudą to decyzja kto będzie tworzył parę środkowych, Polacy czy mieszanka kolumbijsko-francuska z polskim "dżendobry" i "dzienkuje".
Oj daj chłopakowi spokój. Nie czytałeś wypowiedzi jego agenta i ludzi z otoczenia? Posadzili go na ławce w Rubinie to się trochę zapuścił. Do oponki Del Piero się jakoś nie przyczepiłeśdeszczowy pisze: A nie irytował Cię biegający po boisku Murawski, z oponą większą nawet, niż u mnie?
Pewnie trafiły mu się łatwe pytania.Mietson pisze:Glik to niewłaściwy człowiek w niewłaściwym miejscu, nie wiem jakim cudem on przeszedł te testy w Palermo :shock:
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2011, 14:23 przez Ouh_yeah, łącznie zmieniany 2 razy.
- Pan Mietek
- Juventino
Miałem na myśli, że nikt się nie podzielił wnioskami PO meczu.deszczowy pisze:O przepraszam, pisałem o nim przed Tobą! :snooty:
Kompletnie zapomniałem o nich. Nic dziwnego, że Murawski już nie gra w Rubiniedeszczowy pisze:A nie irytował Cię biegający po boisku Murawski, z oponą większą nawet, niż u mnie? Albo Dudka, który strzelił nawet jakiegoś gola podobno i trafił do kadry po miliardzie dni spędzonych na solar... to znaczy na ławce w Auxerre? Albo powołany na oba mecz Grosik, który ostatecznie zagrał... ile? 20 minut?

Potrzebujemy stopera, a najlepiej dwóch. Arboleda może (albo będzie mógł) grać dla Polski więc nie widzę problemu. Glik to niewłaściwy człowiek w niewłaściwym miejscu, nie wiem jakim cudem on przeszedł te testy w Palermo :shock:deszczowy pisze:Naprawdę sądzisz, że potrzebujemy Manuela "Uwajaj" Arboledy? Bo ja nie.
Ostatnio zmieniony 10 lutego 2011, 14:30 przez Pan Mietek, łącznie zmieniany 1 raz.