Reprezentacja Polski - sparingi
- francois
- Juventino
Otóż:Łukasz pisze:Gdzie jest ta dobra robota i na czym ona polega? Podaj mi przynajmniej dwa argumenty przemawiające za nim (bo jeden podałem sobie sam - Mierzejewski).francois pisze: Nie popadajmy w skrajność. Wg mnie odwala on dobrą robotę, potrzebuje tylko czasu i spokoju. No i żeby jeszcze wszyscy piłkarze grali regularnie w klubach...
- po pierwsze dokonuje dobrej selekcji - nie wypominając oczywiście karygodnej sytuacji z wyrzuceniem najlepszego polskiego bramkarza z kadry, ale tych u nas pod dostatkiem
- po drugie w końcu po czasach Janasa i Leo ktoś zdecydował się na radykalne odmłodzenie kadry
- po trzecie reprezentacja gra ładną, przyjemną dla oka, otwartą piłkę (chociaż zwolennikiem otwartej gry przeciw światowym potęgą - patrz Hiszpania - nie jestem).
- Łukasz
- Juventino
1. Polemizowałbym. A nawet jeśli - sam tę selekcję zaprzepaszcza, vide Pietrasiak na środku pomocy, Sadlok na lewej obronie, Wołąkiewicz rzucany po pozycjach, Peszko jako rozgrywający...francois pisze: - po pierwsze dokonuje dobrej selekcji - nie wypominając oczywiście karygodnej sytuacji z wyrzuceniem najlepszego polskiego bramkarza z kadry, ale tych u nas pod dostatkiem
- po drugie w końcu po czasach Janasa i Leo ktoś zdecydował się na radykalne odmłodzenie kadry
- po trzecie reprezentacja gra ładną, przyjemną dla oka, otwartą piłkę (chociaż zwolennikiem otwartej gry przeciw światowym potęgom - patrz Hiszpania - nie jestem).
2. Czy kadra za Janasa czy Leo była rzeczywiście "stara"? Czy jacyś młodzi-zdolni zostali pominięci?
3. Nie. Chyba że masz na myśli inną niż polska reprezentację.
- francois
- Juventino
1. Co do obrony to popieram, ze jest to jedna wielka porażka. Tutaj trzeba jak najwcześniej zaryzykować i postawić na jedną - względnie stałą - czwórkę. I bynajmniej nie mam tu na myśli Pietrasiaka, a Sadlok to piłkarz, któy jeszcze nie dorósł do "international level". Ja zaryzykowałbym z takim ustawieniem obrony:Łukasz pisze:1. Polemizowałbym. A nawet jeśli - sam tę selekcję zaprzepaszcza, vide Pietrasiak na środku pomocy, Sadlok na lewej obronie, Wołąkiewicz rzucany po pozycjach, Peszko jako rozgrywający...francois pisze: - po pierwsze dokonuje dobrej selekcji - nie wypominając oczywiście karygodnej sytuacji z wyrzuceniem najlepszego polskiego bramkarza z kadry, ale tych u nas pod dostatkiem
2. Czy kadra za Janasa czy Leo była rzeczywiście "stara"? Czy jacyś młodzi-zdolni zostali pominięci?
Boenisch - Głowacki - Perquis - Piszczek(Wasilewski)
2. Janas wg mnie był najlepszym polskim selekcjonerem od czasów Piechniczka, ale przed mundialem przekreślił całą swoją pracę: nagle zrezygnował z - wprawdzie zblizających się do końca kariery, ale wyjątkowo zgranych z linią obrony - Dudka, Kłosa i Rząsy, co w dalszej perspektywie było oczywiste, ale nie na 3 miesiace przed mundialem.
Powołania Leo były tragiczne, zwłaszcza od czasu awansu na Euro. Co w kadrze robili grzejacy ławę w klubie Krzynówek czy Żurawski? Ani młodzi nie byli, ani nie podnosili poziomu ani trochę do przodu. A rezygnacja z Bąka przed meczem z Chorwacją, w którym mogliśmy teoretycznie walczyć o awans, a przynajmniej pewno o honor - ...

- Łukasz
- Juventino
Nie chodziło mi tylko o obronę, a o taktyczny - za przeproszeniem, ale inaczej nazwać tego się nie da - burdel. I zdania o tym panu nie zmienię - to niezły trener klubowy, ale na trenera reprezentacyjnego nadaje się "jak ściera do muzeum gobelinów". Kadra to nie wycisk na przedsezonowych zgrupowaniach, tylko selekcja i taktyka, SELEKCJA i TAKTYKA, a Smuda nie ma o tym takie pojęcie, jak ja o haftowaniu. Tak, o selekcji też - i jeden Mierzejewski tego nie zmienia. On powinien na bieżąco obserwować swoich grajków i szukać nowych, tymczasem miast bywać na meczach - siedzi w domu. Mamy problem ze stoperami - gdzie jest Kuś? Potrzeba nam lewego obrońcy - co ze Sznaucnerem? Sm*** nie dość, że o nim nie słyszał, nawet pewnie nie wie, jak ci panowie wyglądają. Tak samo było z młodzieżowcami Lecha - a potem wciska ludziom kit, że Salomon wyszedł spod jego ręki... On go na oczy nie widział. Dalej - pan "trener" jest niekonsekwentny (casus Głowackiego, Żewłakowa, Niedzielana i inne - szkoda czasu, żeby wymieniać), a do tego - wbrew zapowiedziom - nie trzyma w kadrze dyscypliny (pili wszsycy - wyleciał Peszko, bo go nakryli dziennikarze; chaotyczna "afera" papierosowo-alkoholowa Żewłaka i Boruca wynikła z faktu, że ...zakończył zgrupowanie przed wylotem). To nie buduje autorytetu, a przecież jeśli Sm*** nie zrobi tego dyscypliną, to niczym innym, bo ani nie jest zbyt inteligentny, ani komunikatywny. Ja nie widzę żadnych przesłanek za Sm*** i bardzo mnie irytuje fakt, że trenerem kadry jest człowiek jego pokroju - spójrz na to, że zarzuca reprezentantom zachowanie niegodne kadrowicza, a sam udziela wywiadu, w którym stwierdza, że "nie jest miękkim ch*** robiony", że o wytaczaniu się z samolotów nie wspomnę. Przykro mi, że trenerem reprezentacji Polski jest człowiek, którego pojęcie o piłce i taktyce znajduje się na poziomie przeciętnego gimnazjalisty od czasu do czasu, pomiędzy jednym a drugim "Bravo Sport", sięgającego po "Piłkę Nożną Plus" (Peszko, którego jedynym atutem jest zrywność, "szarpanie" na środku pomocy? Lewandowski na skrzydle?). Na stanowisku selekcjonera reprezentacji polski powinien być fachowiec, a nie ignorant. Sm*** nie ma żadnych kompetencji by być selekcjonerem.
http://www.weszlo.com/news/5996
n/c
http://www.weszlo.com/news/5996
n/c
- steru
- Qualità Juventino
Poznaliśmy częściowy plan sparingów w bieżącym roku.
6.02 (Portugalia): Polska - Mołdawia
9.02 (Portugalia): Polska - Norwegia
25.03: Litwa - Polska
29.03: Grecja - Polska
2.06 (Austria): Polska - ?
6.06: Polska - ?
9.06 (Gdańsk): Polska - Francja
10.08: Polska - Gruzja
3.09: Polska - ?
6.09: Polska - Niemcy
7.10: ? - Polska
11.10: ? - Polska
połowa listopada: Polska - ?
Jest jeszcze sporo znaków zapytanie. Najatrakcyjniej oczywiście wyglądają mecze z Niemcami i Francją. Jest też kilka "ogórków", to bardzo dobrze, w końcu komuś strzelać trzeba : Gruzja i Mołdawia są w Naszym zasięgu
Zobaczymy czy nadchodzący rok będzie lepszy dla Smudy. Szanse są ale marne. Coraz większy smród ciągnie się za kadrą i trenerem. Do Euro coraz mniej czasu. Pora na powrót do kadry Peszki i Boruca. Żewłakowa można sobie odpuścić. Olać Arboldedę i załatwić jak najszybciej sprawę Perquisa. Liczyć na powrót Boenischa, błysk jakiegoś z napastników i może, ale to może będzie minimalnie lepiej.
Jest jeszcze sporo znaków zapytanie. Najatrakcyjniej oczywiście wyglądają mecze z Niemcami i Francją. Jest też kilka "ogórków", to bardzo dobrze, w końcu komuś strzelać trzeba : Gruzja i Mołdawia są w Naszym zasięgu

Zobaczymy czy nadchodzący rok będzie lepszy dla Smudy. Szanse są ale marne. Coraz większy smród ciągnie się za kadrą i trenerem. Do Euro coraz mniej czasu. Pora na powrót do kadry Peszki i Boruca. Żewłakowa można sobie odpuścić. Olać Arboldedę i załatwić jak najszybciej sprawę Perquisa. Liczyć na powrót Boenischa, błysk jakiegoś z napastników i może, ale to może będzie minimalnie lepiej.
- deszczowy
- Juventino
Niemcy są raczej poza naszym zasięgiem. Francja... hm, realnie patrząc też, ale ja jakoś sądzę, że możliwe jest powalczenie i uzyskanie korzystnego wyniku.steru pisze:Poznaliśmy częściowy plan sparingów w bieżącym roku.
Jest jeszcze sporo znaków zapytanie. Najatrakcyjniej oczywiście wyglądają mecze z Niemcami i Francją. Jest też kilka "ogórków", to bardzo dobrze, w końcu komuś strzelać trzeba : Gruzja i Mołdawia są w Naszym zasięgu![]()
Smuda powinien odejść!steru pisze:Zobaczymy czy nadchodzący rok będzie lepszy dla Smudy. Szanse są ale marne. Coraz większy smród ciągnie się za kadrą i trenerem. Do Euro coraz mniej czasu. Pora na powrót do kadry Peszki i Boruca. Żewłakowa można sobie odpuścić. Olać Arboldedę i załatwić jak najszybciej sprawę Perquisa. Liczyć na powrót Boenischa, błysk jakiegoś z napastników i może, ale to może będzie minimalnie lepiej.
- Pan Mietek
- Juventino
Olać najlepszego stopera w lidze i na dodatek ułożonego piłkarza, który jest przywiązany do Polski w przeciwieństwie do Rogera czy Olisadebesteru pisze:Zobaczymy czy nadchodzący rok będzie lepszy dla Smudy. Szanse są ale marne. Coraz większy smród ciągnie się za kadrą i trenerem. Do Euro coraz mniej czasu. Pora na powrót do kadry Peszki i Boruca. Żewłakowa można sobie odpuścić. Olać Arboldedę i załatwić jak najszybciej sprawę Perquisa. Liczyć na powrót Boenischa, błysk jakiegoś z napastników i może, ale to może będzie minimalnie lepiej.

A wiadomo czy któryś mecz będzie w Warszawie? Chętnie bym obejrzał nasze "Orły" w akcji

- steru
- Qualità Juventino
Ano olać. Kiedyś byłem zwolennikiem naturalizacji Rogera i co? Zagrał parę razy i słuch o nim zaginął. Tak samo może stać się z Arboledą, więc i po co na siłę go wpychać do kadry? Zagra mecz, dwa w głowie zaszumi i spuści z tonu.
A kiedy ma być gotowy Stadion Narodowy? Jak będzie gotowy to jakiś mecz na nim będzie. Ale czy to w 2011 będzie miało miejsce? Chyba nie. Niech się jakiś warszafski cfaniak wypowie
A kiedy ma być gotowy Stadion Narodowy? Jak będzie gotowy to jakiś mecz na nim będzie. Ale czy to w 2011 będzie miało miejsce? Chyba nie. Niech się jakiś warszafski cfaniak wypowie

- dzodzik
- Juventino
Z tego co się orientuje to stadion ma być gotowy kwiecień- maj 2011. Natomiast mecz otwarcia to mecz z Niemcami.steru pisze:
http://futbolnet.pl/wiadomosci/z-finlan ... ska-niemcy
"Szybki jak wiatr, cichy jak las, zażarty jak ogień, niewzruszony jak góra"
- Pan Mietek
- Juventino
Roger był naturalizowany, jego obywatelstwo przyznano w tempie ekspresowy a Arboleda mieszka w Polsce od kilku lat i ma prawo ubiegać się o paszport. Poza tym, jest wątpliwe, żeby Maniek wyjechał z kraju bo właśnie przedłużył kontrakt z Lechem a Roger pojechał szybko do Grecji i dlatego "słuch o nim zaginął".steru pisze:Ano olać. Kiedyś byłem zwolennikiem naturalizacji Rogera i co? Zagrał parę razy i słuch o nim zaginął. Tak samo może stać się z Arboledą, więc i po co na siłę go wpychać do kadry? Zagra mecz, dwa w głowie zaszumi i spuści z tonu.
- steru
- Qualità Juventino
Tzn że Roger dostał obywatelstwo od razu po zjawieniu się w Polsce? Nie żartuj, też mieszkał kilka lat w naszym kraju. Sprawa arboledy to dla mnie również naturalizacja. Również jest obcokrajowcem nie mającym nic wspólnego z naszym krajem, oprócz tego że jakiś czas temu podjął w nim pracę. Są tylko dwie opcje : ma polskie korzenie/jest naturalizowany. Która pasuje Ci tu bardziej?
A to, że Arboleda przedłużył kontrakt jeszcze o niczym nie świadczy. Pokazał jak pazerny jest na kasę i może to jeszcze nie raz pokazać. Był wywiad, że mówił : nie gram dla pieniędzy, gram dla Boga (czy jakieś inne dyrdymały w tym stylu). Skończyło się największym kontraktem w Lechu. To też dla Boga? :lol:
I od razu powiem, że został w Lechu bo tu pewnie dostał najwięcej. Gadanie, że miał ofery z Chivas czy jakiegoś innego klubu było prostym środkiem do uzyskania celu. Kasy.
Na koniec tak jak mówię. Byłem za Rogerem. Zobaczyłem jak się to skończyło, tu będzie podobnie.
A to, że Arboleda przedłużył kontrakt jeszcze o niczym nie świadczy. Pokazał jak pazerny jest na kasę i może to jeszcze nie raz pokazać. Był wywiad, że mówił : nie gram dla pieniędzy, gram dla Boga (czy jakieś inne dyrdymały w tym stylu). Skończyło się największym kontraktem w Lechu. To też dla Boga? :lol:
I od razu powiem, że został w Lechu bo tu pewnie dostał najwięcej. Gadanie, że miał ofery z Chivas czy jakiegoś innego klubu było prostym środkiem do uzyskania celu. Kasy.
Na koniec tak jak mówię. Byłem za Rogerem. Zobaczyłem jak się to skończyło, tu będzie podobnie.
- Pan Mietek
- Juventino
Roger dostał obywatelstwo po 2 latach przebywania w Polsce więc był naturalizowany. A Arboledzie minął niedawno 5 rok w Polsce więc ma prawo ubiegać się o obywatelstwo.steru pisze:Tzn że Roger dostał obywatelstwo od razu po zjawieniu się w Polsce? Nie żartuj, też mieszkał kilka lat w naszym kraju. Sprawa arboledy to dla mnie również naturalizacja. Również jest obcokrajowcem nie mającym nic wspólnego z naszym krajem, oprócz tego że jakiś czas temu podjął w nim pracę. Są tylko dwie opcje : ma polskie korzenie/jest naturalizowany. Która pasuje Ci tu bardziej?
Powód dla którego Roger nie gra w kadrze i w ogóle mało się o nim słyszy jest taki, że wyjechał do zagranicznego klubu, w którym większość czasu spędza na ławce rezerwowych. A Arboleda jest obecnie chyba najlepszym stoperem w Polsce i nie zanosi się na jego wyprowadzkę więc sądzę, że dużo da naszej kadrze.
- steru
- Qualità Juventino
To, że Arboleda ma prawo ubiegać się o obywatelstwo to nic złego. Nie znaczy to jedynie, że jest to już wystarczający powód żeby go powoływać. No i to, że jest "najlepszym obrońcą" w lidze. Wiem, że świat idzie do przodu, że Niemcy w kadrze mają prawie samych obcokrajowców ale na Boga... Kiedyś bym tak nie mówił, ale zmieniło się moje podejście. Kiedyś byłem taki jak Ty
Myślę, że pogaduchy o Arboledzie możemy powoli skończyć. Może skoncentrujemy się na Smudzie
? Temat, rzeka.

Myślę, że pogaduchy o Arboledzie możemy powoli skończyć. Może skoncentrujemy się na Smudzie

- Pan Mietek
- Juventino
Akurat w przypadku Niemców to nie jest tak, że mają samych obcokrajowców bo znaczna ich część ma obywatelstwo od urodzenia. Oezil czy Khedira są zdecydowanie bardziej Niemcami niż Turkami/Tunezyjczykami.steru pisze:To, że Arboleda ma prawo ubiegać się o obywatelstwo to nic złego. Nie znaczy to jedynie, że jest to już wystarczający powód żeby go powoływać. No i to, że jest "najlepszym obrońcą" w lidze. Wiem, że świat idzie do przodu, że Niemcy w kadrze mają prawie samych obcokrajowców ale na Boga... Kiedyś bym tak nie mówił, ale zmieniło się moje podejście. Kiedyś byłem taki jak Ty![]()
Myślę, że pogaduchy o Arboledzie możemy powoli skończyć. Może skoncentrujemy się na Smudzie? Temat, rzeka.
A Arboleda nam się przyda bo stoperów mamy tragicznych. Dlatego warto spróbować Mańka. Sam proponujesz Perquisa a on jest tak samo polski jak Arboleda

- steru
- Qualità Juventino
No i racja, zgadza się. Pytanie ilu z nich jest rodowitymi Niemcami z dziada pradziada? Hmm a reprezentacja Francji gdzies 3/4 składu stanowią murzyni? Też urodzeni we Francji ale tylko dlatego, że mamusia i tatuś uciekli z Afryki do Europy.Mietson pisze:Akurat w przypadku Niemców to nie jest tak, że mają samych obcokrajowców bo znaczna ich część ma obywatelstwo od urodzenia. Oezil czy Khedira są zdecydowanie bardziej Niemcami niż Turkami/Tunezyjczykami.
Perquis ma Nasze korzenie, Arboleda nie. To jest dla mnie zasadnicza różnica.Mietson pisze:A Arboleda nam się przyda bo stoperów mamy tragicznych. Dlatego warto spróbować Mańka. Sam proponujesz Perquisa a on jest tak samo polski jak Arboleda
Nie przekonasz mnie Mietsonie...