Książki
- deszczowy
- Juventino
A na podstawie Buicka powstaje chyba film. Ciekawe, co z tego zrobią, bo Stephen jakoś nie miał szczęścia do ekranizacji.Mietson pisze:Czytałem wszystkie 3. Buick 8 to całkiem niezła książka aczkolwiek zakończenie mi się nie podobało. A jeśli chodzi o opowiadania, to najlepsza wg mnie jest "Nocna zmiana" (pierwszy zbiór napisany przez Kinga) i "Cztery Pory Roku" (chociaż to akurat są nowele a nie opowiadania)A "Buicka 8" czytałeś? Jedna z lepszych Kinga, niegruba, nietypowa. No i opowiadania, a raczej ich zbiory. Przede wszystkim "Szkieletowa załoga" i "Wszystko jest względne: 14 mrocznych opowieści".
- Pan Mietek
- Juventino
No szczęścia nie miał, chociaż Skazani na Shawshank ma u mnie miejsce w top10 wszechczasów. Lśnienie jest genialne, poza tym bardzo dobra Misery (genialna rola Kathy Bates) i rewelacyjne Stand by me.A na podstawie Buicka powstaje chyba film. Ciekawe, co z tego zrobią, bo Stephen jakoś nie miał szczęścia do ekranizacji.
A co do tej ekranizacji to obawiam się, że zrobią z tego typowy szajs dla nastolatków. Zresztą uważam, że to nie jest książka, którą da się dobrze przełożyć na film.
- Giovani
- Juventino
Oooo tak ! Skazani na Shawshank - świetny film. Nie miałem okazji czytać książki, ale film genialnyMietson pisze:No szczęścia nie miał, chociaż Skazani na Shawshank ma u mnie miejsce w top10 wszechczasów. Lśnienie jest genialne, poza tym bardzo dobra Misery (genialna rola Kathy Bates) i rewelacyjne Stand by me.A na podstawie Buicka powstaje chyba film. Ciekawe, co z tego zrobią, bo Stephen jakoś nie miał szczęścia do ekranizacji.

- Alfa i Omega
- Juventino
na takie wyznania bym się nie zdobywał, bo podejrzewam, że w ciągu dwóch-trzech lat na świecie powstaje więcej filmów niż obaj razem wzięci widzieliśmy w życiu ; DMietson pisze: No szczęścia nie miał, chociaż Skazani na Shawshank ma u mnie miejsce w top10 wszechczasów.
a "Skazani..." to słaby film. dobry na jedno obejrzenie, choć potem przez dwa dni towarzyszy uczucie wypicia słoika miodu zagryzionego kubkiem cukru.
a Jack Nicholson jest genialny, to wiadomo nie od dziś.
- Mrówa
- Juventino
Za to biografię lenina pewnie czytałeś w wypiekami na twarzydeszczowy pisze:Przeczytałem "Nocarza" i odpuściłem. Przesłaba książka, niestrawna.

Polecam Trylogię Millennium Stiega Larssona. Pierwsze kryminały, które przeczytałem

- juveman7
- Juventino
Widze ze kilka osob chwali Stephena Kinga, ale nikt z Was nie wymienil Bastionu, chyba najlepszej ksiazki tego autora. Ksiazka wgniata w fotel i wazy chyba 2 kg., wiec po przeczytaniu mozecie smialo powiedziec ze przezuciliscie wlasnymi rekami 2 kg. papieru.
Stephen King - Bastion , naprawde polecam
...kiedyś przyjdzie prawdziwy deszcz i zmyje cały ten gnój...
- Pawełek
- Juventino
No to ja Wam polecę "Rozbitka", Chucka Palahniuka. Bohater porywa samolot, uwalnia załogę, włącza autopilota i postanawia lecieć dopóty, dopóki nie skończy mu się paliwo, a w międzyczasie na czarną skrzynkę nagrywa historię swojego życia. Do tego ta historia jest nam przedstawiona od tyłu. Rozdziały, strony etc. są w kolejności malejącej.
Sky is the limit!
- deszczowy
- Juventino
Mówiłem o niej w tym temacie kilka razy chyba nawet.... A widziałeś serial?juveman7 pisze:Widze ze kilka osob chwali Stephena Kinga, ale nikt z Was nie wymienil Bastionu, chyba najlepszej ksiazki tego autora. Ksiazka wgniata w fotel i wazy chyba 2 kg., wiec po przeczytaniu mozecie smialo powiedziec ze przezuciliscie wlasnymi rekami 2 kg. papieru.
- Castiel
- Juventino
Ja póki co jestem na około 350 str "To" Stephena Kinga. Świetna książka i jak i wiele pozostałych tego autora. Przeczytałem 9 jego książek, "To" jest 10.
Ponad to polecam każdemu książkę obowiązkową "Ojciec Chrzestny" Mario Puzo.
Ponad to polecam każdemu książkę obowiązkową "Ojciec Chrzestny" Mario Puzo.
- Pan Mietek
- Juventino
Ja niedawno "To" kupiłem (razem z "Blaze" bo w promocji było) ale jakoś nie mam czasu, bo sporo lektur mam. Może na święta uda mi się za to zabrać, przeczytałem już chyba 30 "Kingów" a jeszcze sporo znanych jego powieści mi zostało.Ja póki co jestem na około 350 str "To" Stephena Kinga. Świetna książka i jak i wiele pozostałych tego autora. Przeczytałem 9 jego książek, "To" jest 10.
Jakby co, wyżej napisałem co z Kinga polecam szczególnie.
Mnie Bastion rozczarował. Książka jest naprawdę bardzo dobra ale jednak dla mnie do czołówki Kinga nie należy. Genialny 1szy tom (cała historia tej zarazy jest niesamowicie autentycznie opowiedziana) ale potem jest coraz gorzej.Widze ze kilka osob chwali Stephena Kinga, ale nikt z Was nie wymienil Bastionu, chyba najlepszej ksiazki tego autora. Ksiazka wgniata w fotel i wazy chyba 2 kg., wiec po przeczytaniu mozecie smialo powiedziec ze przezuciliscie wlasnymi rekami 2 kg. papieru.
- juveman7
- Juventino
Nie widzialem. Widzialem tylko kilka screenow na necie. Mam czego zalowac ?deszczowy pisze:Mówiłem o niej w tym temacie kilka razy chyba nawet.... A widziałeś serial?juveman7 pisze:Widze ze kilka osob chwali Stephena Kinga, ale nikt z Was nie wymienil Bastionu, chyba najlepszej ksiazki tego autora. Ksiazka wgniata w fotel i wazy chyba 2 kg., wiec po przeczytaniu mozecie smialo powiedziec ze przezuciliscie wlasnymi rekami 2 kg. papieru.
...kiedyś przyjdzie prawdziwy deszcz i zmyje cały ten gnój...
- deszczowy
- Juventino
Średnio na jeża. Wierna adaptacja. Ale obejrzeć można.juveman7 pisze:Nie widzialem. Widzialem tylko kilka screenow na necie. Mam czego zalowac ?deszczowy pisze:Mówiłem o niej w tym temacie kilka razy chyba nawet.... A widziałeś serial?juveman7 pisze:Widze ze kilka osob chwali Stephena Kinga, ale nikt z Was nie wymienil Bastionu, chyba najlepszej ksiazki tego autora. Ksiazka wgniata w fotel i wazy chyba 2 kg., wiec po przeczytaniu mozecie smialo powiedziec ze przezuciliscie wlasnymi rekami 2 kg. papieru.
- Pan Mietek
- Juventino
Czytałem którąś z tych książek. Zdrowo rąbnięta była, chyba "13" ale nie jestem pewien. Czytanie tego to jednocześnie katorga i przyjemność, to jest tak niedorzeczne, że aż genialneŚwietlicki "Dwanaście", "Trzynaście", "Jedenaście" w takiej kolejności, polecam.

- deszczowy
- Juventino
A Stasiuka ktoś z was czytał? Np. "Opowieści galicyjskie", albo "Duklę"? Bardzo fajny realizm magiczny po polsku.