Juventus Stadium
- tabo89
- Juventino
Kolejne wieści - tym razem bez zdjęć.
Na początek na jednym z poprzednio wrzuconych zdjęć zaznaczone prace, które ostatnio zostały wykonane:

Inspirowane tym:

http://www.juventus.it/site/ita/NEWS_ne ... AFCC03.asp
http://www.ilnuovostadiodellajuventus.c ... /news.aspx
Nowy stadion obowiązkowym przystankiem na trasie wycieczki po budującym się Turynie.
Budowa naszego stadionu stała się częscią projektu "Urban Center Metropolitano". Chodzi w nim o to aby ukazać ludziom szczegóły i różne ciekawostki na temat obecnie budujących się najciekawszych miejsc w mieście. Przewodnikami byli architekci, inżynierowie, konstruktorzy oraz dekoratorzy związani z budową stadionu. Ciekawa sprawa, nie wiem tylko czy jednorazowa czy będzie to powtarzane co jakiś czas.
I na koniec fragment wizualizacji ukazujący gwiazdki, widać na nim jak będzie wyglądała zewnętrzna skorupa stadionu:

Na początek na jednym z poprzednio wrzuconych zdjęć zaznaczone prace, które ostatnio zostały wykonane:

Inspirowane tym:

http://www.juventus.it/site/ita/NEWS_ne ... AFCC03.asp
Nowy stadion obowiązkowym przystankiem na trasie wycieczki po budującym się Turynie.
Budowa naszego stadionu stała się częscią projektu "Urban Center Metropolitano". Chodzi w nim o to aby ukazać ludziom szczegóły i różne ciekawostki na temat obecnie budujących się najciekawszych miejsc w mieście. Przewodnikami byli architekci, inżynierowie, konstruktorzy oraz dekoratorzy związani z budową stadionu. Ciekawa sprawa, nie wiem tylko czy jednorazowa czy będzie to powtarzane co jakiś czas.
I na koniec fragment wizualizacji ukazujący gwiazdki, widać na nim jak będzie wyglądała zewnętrzna skorupa stadionu:

- Diegol28
- Juventino
No i malina
Wszystko idzie zgodnie z planem wiec jest zaje...fajnie.Czy wam nie wydaje się ten stadion taki trochę niski??

"Prawdziwy wyścig między nami a milanistami polega na tym, kto pierwszy zdobędzie kolejną gwiazdkę: tyle że my sięgamy już po trzecią, a oni dopiero po drugą."
Gianni Agnelli
Gianni Agnelli
- DiaVolO
- Juventino
Może wydaje Ci się ze względu na małą pojemność (czyt. brak górnych trybun czy coś) dlatego wydaje się być nieco niski,ja jednak nie mogę się doczekać aż w końcu zostanie ukończony i przeniesiemy się właśnie tam 8)
- Marian.
- Juventino
Nie chyba, tylko na pewno. Wiele stadionów jest zbudowanych w ten sposób, i nie tylko te nowoczesne, przykładem jest choćby Camp Nou.stahoo pisze:Murawa jest chyba poniżej poziomu "chodnika"Diegol28 pisze:Czy wam nie wydaje się ten stadion taki trochę niski??
Nie mogę się doczekać otwarcia, i mam nadzieję, że nasi będą tak na nim tak pięknie grać, jak wygląda

- tabo89
- Juventino

http://www.tuttosport.com/calcio/serie_ ... lcio%C2%BB
Oba linki traktujące o tym samym. Jeszcze przed zakończeniem budowy nowy stadion Juventusu staje się wielkim sukcesem. Świetnie idzie sprzedaż miejsc Premium umożliwiających oprócz samego oglądania meczu dostęp do wielu dodatkowych usług. Oferta kierowana jest głównie do klientów biznesowych, dla których mecz mógłby być okazją do nawiązywania kontaktów i budowania dobrego image. W tym momencie sprzedano już ponad 60% miejsc.
Kolejnym dwutysięcznym klientem została firma konsultingowa CMS, która zakupiła 10 miejsc Premium.
Oddajemy głos Blankowi: "Wydaję się, że mamy prawo, aby świętować ten etap. Nowy stadion powstaje głównie dla uzyskania satysfakcji kibiców, ale wiele spółek, przy okazji będzie miało możliwość rozwijania relacji biznesowych w elitarnym, ekskluzywnym, pełnym życia wyjątkowym miejscu. To będzie stadion, który zmieni sposób w jaki ludzie żyją calcio, ale zmieni on również sposób zarządzania i prowadzenia public relations"
- Kubba
- Juventino
Nareszcie Blanc robi to co potrafi najlepiej - robić mamonę. Sytuacja finansowa klubu jest dobra mimo braku LM, a miejsca na stadionie sprzedają się bardzo dobrze.
Co do stadionu. Trochę nie podoba mi się obudowa stadionu jak na wizualizacji... a mianowicie te przerwy
Myślałem, że to będzie całość a ni takie pasy. Te prześwitujące "żebra" jakoś nie ciekawie wyglądają z bliska.
Co do stadionu. Trochę nie podoba mi się obudowa stadionu jak na wizualizacji... a mianowicie te przerwy

- JaPs
- Juventino
...robienie megakomerchy. Pewnikiem bedzie to pierwszy włoski stadion nastawiony do tego stopnia na komercyjne zyski z odbywających sie meczów. Nie twierdze bynajmniej, ze jest to kwestia niewazna - naszly mnie natomiast pewne obawy, ze nasz nowy stadion bedzie kojarzony z czyms w rodzaju wesolego miasteczka; miejscem, gdzie mecz jest dodatkiem do zakupów, reklam, macdonaldyzjacji etc. Czas pokaze jak bedzie naprawde, ale oby slowa Blanca, ze "to będzie stadion, który zmieni sposób w jaki ludzie żyją calcio" nie mialy negatywnego potwierdzenia w rzeczywistości...Kubba pisze: Co do stadionu. Trochę nie podoba mi się...
- meda11
- Juventino
I o to chodzi. Nie mamy takich fanatycznych kibiców jak np. Borussia czy topowe zespoły z Turcji/Grecji. Żeby zapełnić te 40 tys. miejsc nie wystarczą sukcesy i piękny stadion. Mamy XXI w. i należy walczyć o każdy banknot, każdą monetę. To jest dzisiejszy marketing, który w USA trawa od kilkunastu lat.JaPs pisze:...robienie megakomerchy. Pewnikiem bedzie to pierwszy włoski stadion nastawiony do tego stopnia na komercyjne zyski z odbywających sie meczów. Nie twierdze bynajmniej, ze jest to kwestia niewazna - naszly mnie natomiast pewne obawy, ze nasz nowy stadion bedzie kojarzony z czyms w rodzaju wesolego miasteczka; miejscem, gdzie mecz jest dodatkiem do zakupów, reklam, macdonaldyzjacji etc. Czas pokaze jak bedzie naprawde, ale oby slowa Blanca, ze "to będzie stadion, który zmieni sposób w jaki ludzie żyją calcio" nie mialy negatywnego potwierdzenia w rzeczywistości...Kubba pisze: Co do stadionu. Trochę nie podoba mi się...
Ten cały PR, który jest w lidze NBA (najlepiej tam rozwiniętej lidze zawodowej) prędzej czy później trafi do Europy. W tym sezonie otwarto w Orlando nową, ultranowoczesną hale na blisko 20 tys. ludzi z dziesiątkami wersji siedzeń, stref dla kibiców. Ilość knajpek, restauracji, fast-foodów, sklepików, części dla inwalidów, dzieci... Amerykanie nagrali filmik w którym jednocześnie spuszczana jest woda z wszystkich toalet/pisuarów (taki test kanalizacji) w hali. Kręcili filmiki prezentujące każdy dodawany element do całego obiektu z dokładnym objaśnieniem. Zaprasili Micky Mouse (KLIK), któremu została pokazana m.in. szatnia zawodników z osobną szafką (i koszką) dla tego gryzonia - przewodnikiem był ofkoz najlepszy koszykarz Orlando Magic. Wreszcie w dniu otwarcia, tj. pierwszego meczu w domu w każdej przerwie reporterka biegała wraz z operatorem setki metrów, by przybliżać to cudo budowlanki.
To co my możemy przeczytać i obejrzeć (btw. filmiki w żałosnej jakości) nt. naszego stadionu to jest nic. Piszę o tym dlatego gdyż po pokazywaniu kolejnych materiałów video moim znajomym - osobom nie interesującym się koszykówką/sportem - Ci od razu mówili coś w rodzaju: "Ooo ja Cię... Coś takiego zobaczyć z bliska... Kij w ten mecz ale być w takiej hali...". Blanc zdaje sobie z tego sprawę.
PS. Swoją drogą "nasi" ludzie są blisko NBA. Zdeklarowanymi fanami tej ligi są Chiellini i Felipe Melo. Ten drugi nawet przy okazji meczów Juve często nosi na przedramieniu frotkę NBA. Alex jest zdeklarowanym kibicem Lakers (nie powiem, że to mnie nie boli), a np. Lapo Elkann zdążył się narazić kibicom Toronto Raptors i fanom Jose Calderona -> LAPO FANATYK LA BASKETBALL.

- Donnie
- Juventino
Lapo miszcz
Co do stadionu, to również nie mogę się doczekać, aż się na niego przeniesiemy. Ta cała otoczka jest jak dla mnie genialna. Choć boję się trochę, żeby na trybunach nie zrobił się teatr jak w Anglii i żeby atmosfera nie siadła. Co jak co, ale doping musi być na poziomie.

Co do stadionu, to również nie mogę się doczekać, aż się na niego przeniesiemy. Ta cała otoczka jest jak dla mnie genialna. Choć boję się trochę, żeby na trybunach nie zrobił się teatr jak w Anglii i żeby atmosfera nie siadła. Co jak co, ale doping musi być na poziomie.
- tabo89
- Juventino
Znamy już najprawdopodobniej ostateczny kształt krzesełek, które zamontowane zostaną na stadionie - model Mondoseat 9, jednak bez podłokietników:

http://www.mondoworldwide.com/download. ... N22_it.pdf
I jeszcze film:

http://www.mondoworldwide.com/download. ... N22_it.pdf
I jeszcze film:
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2010, 20:59 przez tabo89, łącznie zmieniany 1 raz.