Polityka
- Vimes
- Juventino
W Pakistanie? Przejęzycznie, czy może jacyś palestyńscy imigranci są w Pakistanie? Serio pytam, bo nie wiem.Żuk pisze:Madmo, nie byłem w Pakistanie, była tam moja siostra i znajomy. Przez 3 miesiące charytatywnie pomagała Palestyńskim dzieciom.
Jeżeli w pierwszym zdaniu się nie przejęzyczyłeś, to Twoją siostrę i jej znajomego Izraelczycy jednak wpuścili, więc to chyba nie jest jakiś ogromny problem. Chyba Twoja siostra i jej znajomy nie przekroczyli granicy nielegalnie? A co do samych trudności w dostaniu się do Strefy Gazy, to ja Izraelczyków rozumiem, chcą się upewnić, że nie wpuszczają terrorystów, którzy przecież nie powiedzą, że "przyjechaliśmy was zamordować psy niewierne" tylko np. "przyjechaliśmy pomagać dzieciom".Żuk pisze:Jesteś obyty więc, wiesz że samo dostanie się do Palestyny to już jest duża sztuka. Wystarczy podczas przesłuchania na lotnisku powiedzieć iż chcesz się dostać do Palestyny aby pomóc w nauce Palestyńskim dzieciom, ze jesteś w celach pomocy humanitarnej pomocy, i zostajesz zawrócony z powrotem.
Jeżeli nie zauważyłeś, to informuję Cię, że ten wpis na blogu jest tłumaczeniem angielskiego newsa, który znajdziesz tutaj (strona jest izraelska), podano tam również link do gazety Haaretz. Czepiasz się źródła, ale powiedz mi w takim razie, czy to nieprawda, iż rząd Hamasu zniszczył domy zbudowane przez Arabów? Czy ten news kłamie? Czy dla Ciebie ważne jest to, kto napisał newsa, czy to czy news jest prawdziwy?Żuk pisze::doh: Świetne źródło.
Jeżeli masz jakieś wątpliwości, to proszę bardzo informacja ze strony "Palestinian Centre for Human Rights": "20 Families Displaced as Palestinian Land Authority Demolishes Homes in Rafah".
Zatem Szanowny Kolego, zanim skrytykujesz autora bloga, to sprawdź najpierw czy to, co napisał jest prawdą lub fałszem.
Winisz Izraelczyków, w takim razie powiedz mi dlaczego arabscy bracia Palestyńczyków z Egiptu również blokują Strefę Gazy? Wybacz Kolego, ale znaj miarę. Żydzi nie szykują Palestyńczkom "ostatecznego rozwiązania" nie zamykają ich w obozach koncentracyjnych, nie doprowadzają do śmierci głodowej i nie wypuszczają przez kominy krematoriów. Mur jest obroną przed palestyńskim terroryzmem.Żuk pisze:Nie będę pisał i tłumaczył tomami co się dzieje w strefie gazy, bo widzę że nie ma to sensu. Śmiejesz się iż, rzekomo porównuje żydów do nazistów, ale przypomnij mi kto budował getta dla żydów w czasie wojny. Teraz żydzi zrobili takie getto Palestyńczykom, tylko z lepszymi warunkami.
A kryzys humanitarny Twoja siostra tam widziała?Żuk pisze:Ze zdjęć i opowiadań siostry, nie widziałem, oraz nie słyszałem o biegających dzieciach z karabinami po ulicach. Ci ludzie chcą normalnie żyć, nie chcą aby żydzi decydowali co im można a czego nie.
Flota dwukrotnie otrzymała od Izraela propozycję przewiezienia jej pomocy humanitarnej drogą lądową po uprzednim sprawdzeniu zawartości. Powiedz, dlaczego odmówiła? Ludziom na tych statkach nie zależało na pomocy Palestyńczykom, tylko na zrobieniu szumu w mediach.Żuk pisze:No tak, przecież na statku płynęła broń dla Pakistańczyków.
Szanowny Kolego, żeby móc skrytykować jakąś gazetę lub książkę, to trzeba ją najpierw przeczytać. Przynajmniej ja tak uważam. Ty krytykujesz bez czytania? Bardzo ciekawe podejście :lol:. Wmawiam ludziom, że są manipulowani? O przepraszam, po to wklejam linki do rzeczy, o których piszę, żeby każdy, kto to czyta sam mógł sobie wyrobić zdanie na temat tego, co napisałem i stwierdzić czy mam rację czy gadam bzdury. Co do Kaczyńskiego, to też się chyba nie zorientowałeś, że ja nie jestem jego zwolennikiem. A co do TVN i "Wyborczej" to założę się, że zdecydowana większość ich widzów i czytelników nie lubi Jarosława, tak samo jak zdecydowana większość widzów "TV Trwam" i czytelników "Naszego Dziennika" wprost go uwielbia. Poza tym, Szanowny Kolego, moje poglądy nie biorą się z gazet. Z gazet pochodzą tylko artykuły i informacje, a nie poglądy.Żuk pisze:BTW. Madmo, jako osoba która brzydzi się wyborczą, chociaż często jako pierwszy komentujesz, to co znajdzie się w wyborczej, chociaż podobno jej nie czytasz, wmawiasz ludziom że są manipulowani,:lol: , (bo przecież ci co nie popierają Jarosława oglądają tvn oraz wyborczą) w twoim przypadku jest tak samo, tylko to nie wyborcza jest twoim wyznacznikiem poglądów, ale Rzepa, Fronda, czy serwisy typu niewierzmuzulmanom.
- Żuk
- Juventino
Oczywiście chodziło o Palestynę.W Pakistanie? Przejęzycznie, czy może jacyś palestyńscy imigranci są w Pakistanie? Serio pytam, bo nie wiem.
Oczywiście masz rację sprawdzają czy nie wpuszczają terrorystów, co jest zrozumiałe, ale także z wielką niechęcią wpuszczają kogokolwiek kto chce pomóc Palestyńczykom.Jeżeli w pierwszym zdaniu się nie przejęzyczyłeś, to Twoją siostrę i jej znajomego Izraelczycy jednak wpuścili, więc to chyba nie jest jakiś ogromny problem. Chyba Twoja siostra i jej znajomy nie przekroczyli granicy nielegalnie? A co do samych trudności w dostaniu się do Strefy Gazy, to ja Izraelczyków rozumiem, chcą się upewnić, że nie wpuszczają terrorystów, którzy przecież nie powiedzą, że "przyjechaliśmy was zamordować psy niewierne" tylko np. "przyjechaliśmy pomagać dzieciom".
Ja osobiście nie staję po żadnej stronie, powiedziałbym nawet że jedni i drudzy są siebie warci. Ale stawianie Żydów w jasnym świetle, jako tych dobrych i sprawiedliwych jest dla mnie śmieszne i żenujące.Jeżeli nie zauważyłeś, to informuję Cię, że ten wpis na blogu jest tłumaczeniem angielskiego newsa, który znajdziesz tutaj (strona jest izraelska), podano tam również link do gazety Haaretz. Czepiasz się źródła, ale powiedz mi w takim razie, czy to nieprawda, iż rząd Hamasu zniszczył domy zbudowane przez Arabów? Czy ten news kłamie? Czy dla Ciebie ważne jest to, kto napisał newsa, czy to czy news jest prawdziwy?
Jeżeli masz jakieś wątpliwości, to proszę bardzo informacja ze strony "Palestinian Centre for Human Rights": "20 Families Displaced as Palestinian Land Authority Demolishes Homes in Rafah".
Zatem Szanowny Kolego, zanim skrtykujesz autora bloga, to sprawdź najpierw czy to, co napisał jest prawdą lub nie.
Powtarzam jedni i drudzy atakuję siebie na wzajem. Łatwiej jest mi zrozumieć tych po drugiej stronie muru którzy są "niszczeni" przez Izrael. Zresztą Stany Zjednoczone stoją za Izraelem, więc szybko się nic nie zmieni.Winisz Izraelczyków, w takim razie powiedz mi dlaczego arabscy bracia Palestyńczyków z Egiptu również blokują Strefę Gazy? Wybacz Kolego, ale znaj miarę. Żydzi nie szykują Palestyńczkom "ostatecznego rozwiązania" nie zamykają ich w obozach koncentracyjnych, nie doprowadzają do śmierci głodowej i nie wypuszczają przez kominy krematoriów. Mur jest obroną przed palestyńskim terroryzmem.
Widziała. Ludzi bogatych, oraz głodujących na ulicach, czy bezdomne dzieci bez kończyn, które straciły rodziców przez ataki Żydów.A kryzys humanitarny Twoja siostra tam widziała?
Nie każda pomoc jest przepuszczana przez Izrael. To ich widzimisię, jak będą mieli zły humor to nici z pomocy. Ten szum w mediach był bardzo niewielki. Jeszcze rok, temu, sprawa strefy gazy nie za bardzo mnie obchodziła, do czasu rzetelnych informacji z pierwszej ręki.Flota dwukrotnie otrzymała od Izraela propozycję przewiezienia jej pomocy humanitarnej drogą lądową po uprzednim sprawdzeniu zawartości. Powiedz, dlaczego odmówiła? Ludziom na tych statkach nie zależało na pomocy Palestyńczykom, tylko na zrobieniu szumu w mediach.
Madmo, też głosowałem na JKM. Drugą turę sobie odpuściłem. Z gruntu rzeczy nie czytam wyborczej, bo po co tracić nerwy. To tak samo jakbym wkleił zdjęciem plastikowej lalki barbi, i robił wywody że jest blondynką i jest plastikowa. Oczywista oczywistość.Szanowny Kolego, żeby móc skrytykować jakąś gazetę lub książkę, to trzeba ją najpierw przeczytać. Przynajmniej ja tak uważam. Ty krytykujesz bez czytania? Bardzo ciekawe podejście Laughing. Wmawiam ludziom, że są manipulowani? O przepraszam, po to wklejam linki do rzeczy, o których piszę, żeby każdy, kto to czyta sam mógł sobie wyrobić zdanie na temat tego, co napisałem i stwierdzić czy mam rację czy gadam bzdury. Co do Kaczyńskiego, to też się chyba nie zorientowałeś, że ja nie jestem jego zwolennikiem. A co do TVN i "Wyborczej" to założę się, że zdycdowana większość ich widzów i czytelników nie lubi Jarosława, tak samo jak zdecydowana większość widzów "TV Trwam" i czytelników "Naszego Dziennika" wprost go uwielbia. Poza tym, Szanowny Kolego, moje poglądy nie biorą się z gazet. Z gazet pochodzą tylko artykuły i informacje, a nie poglądy.
Ale z tego co pamiętam, to z dwojga złego wolałeś socjalistę Kaczyńskiego. 8)
Chociaż z Komora taki liberał jak ze mnie baletnica.

Senza di te non andremo lontano, Antonio Conte il nostro Capitano
- Vimes
- Juventino
Pomimo tej niechęci tylko w I kwartale 2010 roku Izrael dostarczył 94 500 ton pomocy humanitarnej do Strefy Gazy, więc chyba Żydzi nie są takimi potworami, prawda? Druga sprawa też jest ciekawa, dlaczego cięgi za blokadę Strefy Gazy zbiera tylko Izrael, chociaż dokładnie to samo robi Egipt?Żuk pisze:Oczywiście masz rację sprawdzają czy nie wpuszczają terrorystów, co jest zrozumiałe, ale także z wielką niechęcią wpuszczają kogokolwiek kto chce pomóc Palestyńczykom.
Ja nie jestem jakimś wilekim filosemitą czy apolegetą Izraela, ale uważam, że w tym konflikcie więcej racji jest po stronie Żydów. Izrael dysponuje wystarczającą siłą militarną, żeby zmieść Palestyńczyków z powierzchni ziemi, jednak ogranicza się tylko do odpowiedzi na ataki terrorystyczne i likwidowania islamskich radykałów. Gdyby Hamas chciał zakończenia tego konfliktu to zrezygnowałby z terroryzmu. Izrael straciłby pretekst do kontrataków.Żuk pisze:Ja osobiście nie staję po żadnej stronie, powiedziałbym nawet że jedni i drudzy są siebie warci. Ale stawianie Żydów w jasnym świetle, jako tych dobrych i sprawiedliwych jest dla mnie śmieszne i żenujące.
A próbowałeś poznać zdanie drugiej strony na temat tego, dlaczego palestyńscy cywile odnoszą obrażenia? "Hamas robił z dzieci żywe tarcze". Informacja z tvn24Żuk pisze:Widziała. Ludzi bogatych, oraz głodujących na ulicach, czy bezdomne dzieci bez kończyn, które straciły rodziców przez ataki Żydów.

W żartobliwy sposób można to skomentować tak:Żuk pisze:Nie każda pomoc jest przepuszczana przez Izrael. To ich widzimisię, jak będą mieli zły humor to nici z pomocy.

Z tej dwójki kandydatów wolałem Kaczyńskiego, ponieważ:Żuk pisze:Ale z tego co pamiętam, to z dwojga złego wolałeś socjalistę Kaczyńskiego.
Jednak nie wolałem go aż tak bardzo, żeby na niego zagłosować.Żuk pisze:z Komora taki liberał jak ze mnie baletnica.
A skoro mowa o "liberałach" z Platformy: "Podatki jednak będą wyższe!"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Coś kompletnie z innej beczki: "Czepiają się Nobla Wałęsy. Co było z nim nie tak?". Niektórzy forumowiecze już pewnie ostrzą sobie ząbki na pisanie o "niegodziwchach, podlecach, inkwizytorach, siepaczach i psuedonaukowcach z IPN"

- Ein
- Juventino
Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
- LordJuve
- Juventino
Żałosny jesteś. Jak przed muzułmańskim meczetem stoi setka cuchnących buciorów to reagujesz w ten sam sposób, ma się rozumieć?
Wg mnie każdy kulturalny człowiek, który zna podstawowe zasady Savoir Vivre wie, że pewne miejsca rządzą się swoimi prawami. Dobre wychowanie i wysoka kultura osobista świadczą tylko w pozytywny sposób o człowieku.
To bardzo charakterystyczne, że lewaccy postępowcy, którzy mają się przecież za światłych i odchamionych tak bardzo na bakier żyją z pewnymi, wysokiej klasy, zasadami.
Podobnie jak ojczulek z artykułu Eina nie mam nic do dekoltów. Nie znaczy to jednak, że mamy łamać pewne przyjęte zasady a już na pewno nie powinniśmy bezcześcić powagi pewnych miejsc. Jak tłumaczyć sytuację, w której kobieta stoi na balkonie w kościele i spod krótkiej spódniczki wystają jej majtki?
Ein pewnie by sobie z chęcią pooglądał, jednak nasze postępowanie wyraża naszą inteligencję, wiedzę i kulturę osobistą - niektórym tego po prostu brakuje. [/url]
- Łukasz
- Juventino
Tak, że jest kulturalna i nosi majtki. Gdzie się gapisz, na ołtarz patrz!LordJuve pisze:Jak tłumaczyć sytuację, w której kobieta stoi na balkonie w kościele i spod krótkiej spódniczki wystają jej majtki?

- LordJuve
- Juventino
No jak mam nie patrzeć?! Zerkam podczas przenoszenia wzroku z piety na krzyż i odwrotnie...tak jakoś mnie kusi.Łukasz pisze:Tak, że jest kulturalna i nosi majtki. Gdzie się gapisz, na ołtarz patrz!LordJuve pisze:Jak tłumaczyć sytuację, w której kobieta stoi na balkonie w kościele i spod krótkiej spódniczki wystają jej majtki?
Nie no, ludzie, wiadomo, że nie będziemy się trzymać etykiety, to bywa bardzo niekomfortowe i, bądź co bądź, drogie. Jednak zwykła inteligencja i kultura osobista jasno podpowiada, że inaczej się ubieramy na plażę, inaczej na imprezę a jeszcze inaczej do kościoła. Wiem, że jest gorąco itp. itd. ale weźmy pod uwagę, że w kościołach zazwyczaj jest nieco chłodniej, czasem są klimatyzowane.
Poza tym, w czerwcu czy wrześniu rzesze uczniów/studentów przywdziewa się w uroczyste stroje w bardzo mało uroczystej i przyjemnej chwili: rozpoczęcia roku szkolnego/akademickiego. Jak widać niesprzyjające warunki pogodowe można przeboleć.

Natomiast Ein za swój błyskotliwy post powinien dostać karteczkę z paragrafu: "nic nie wnosi do dyskusji/durna wypowiedź". Jego wspaniała opinia obnażyła jego ignorancję, wątpliwy poziom osobisty i ślepą nienawiść typową dla POstępowych i POprawnych osób.
- Vimes
- Juventino
Ein, a co to ma wspólnego z tematem "Polityka", bo pomimo starannej i uważnej lektury Twojego "obszernego" komentarza niestety nie zdołałem się tego dowiedzieć? BTW, znasz punkt 3h regulaminu
A co do samego newsa, to ta pani, która twierdzi, że "Kościół jest staroświecki" zaiste odkryła Amerykę

Słyszeliście, że Radek zarządził, iż w ambasadach mają wisieć portrety Bronka? Nawet Kaczyński na to nie wpadł. Pogratulować wspaniałego pomysłu, będą okazje do żarcików

Jak ktoś z Was jest zainteresowany, to może pomóc "Gazecie Wyborczej" wybrać najlepszą fotkę: "Wybierz najlepszy portret prezydenta Komorowskiego".
- LordJuve
- Juventino
Słyszeliśmy towarzyszu...Vimes pisze: Słyszeliście, że Radek zarządził, iż w ambasadach mają wisieć portrety Bronka? Nawet Kaczyński na to nie wpadł. Pogratulować wspaniałego pomysłu, będą okazje do żarcików.

Ein wprowadził nowe trendy więc i ja odpowiadam obrazkowo. Mam nadzieję, Vimesie, że moją wypowiedź, a co za tym idzie, mój pogląd na sprawę wieszania portretów naszego wodza, wychwyciłeś, zgadzacie się?
PS.
Ja zaznaczyłem "niewyraźny", a wy? Chyba ta opcja najbardziej pasuje do niego...dosłownie i w przenośni.
- Ein
- Juventino
Żałosny, to Ty kotku jesteś. Specjalnie tą prowokację zrobiłem. Czekając aż jakiś postępowy prawicowiec się zbulwersuje moimi "lolami" nie widząc nawet o co chodzi.LordJuve pisze: Żałosny jesteś. Jak przed muzułmańskim meczetem stoi setka cuchnących buciorów to reagujesz w ten sam sposób, ma się rozumieć?
Wg mnie każdy kulturalny człowiek, który zna podstawowe zasady Savoir Vivre wie, że pewne miejsca rządzą się swoimi prawami. Dobre wychowanie i wysoka kultura osobista świadczą tylko w pozytywny sposób o człowieku.
To bardzo charakterystyczne, że lewaccy postępowcy, którzy mają się przecież za światłych i odchamionych tak bardzo na bakier żyją z pewnymi, wysokiej klasy, zasadami.
Podobnie jak ojczulek z artykułu Eina nie mam nic do dekoltów. Nie znaczy to jednak, że mamy łamać pewne przyjęte zasady a już na pewno nie powinniśmy bezcześcić powagi pewnych miejsc. Jak tłumaczyć sytuację, w której kobieta stoi na balkonie w kościele i spod krótkiej spódniczki wystają jej majtki?
Ein pewnie by sobie z chęcią pooglądał, jednak nasze postępowanie wyraża naszą inteligencję, wiedzę i kulturę osobistą - niektórym tego po prostu brakuje. [/url]
A teraz ! uwaga ! chodzi mi o sam tekst gazety i te wywiady. Czyli jak sprytnie wpleść podejrzewam, że nierealne wywiady i dowieść swojej tezy.
I teraz "betonie" pytaj jeżeli nie jesteś pewien o co chodzi autorowi postu.
I tak, teraz udaję.
a i jeszcze jedno 'i' jeżeli nie wiesz kto jest z jakiej opcji, to lepiej nie wyzywaj od "lewaków" i "prawiaków", bo to już nawet śmiesznie nie jest.
A do do posta Madmo :
niech wieszają te portrety Prezydenta/Premiera/Kanclerza czy co ten rząd uzna za słuszne. Mi to nie szkodzi. A sądząc po wypowiedziach niektórych, gdyby chciano powiesić portery Jarka/Lecha/Korwina to sikalibyście jaki to "postępowy" (ulubione słowo ostatnio na tym forum chyba ?) pomysł.
Moggi: "People keep asking where Juve got the money to buy Vlahovic but they forget that the club is owned by the Elkanns. 2% of the Elkann assets are enough to buy Inter, this is not a joke, let's be clear, it's real data."
- LordJuve
- Juventino
No i widzisz myszko...problem polega na tym, że dla Ciebie ważne jest KOGO wieszają...ja jestem natomiast całkowicie przeciwny kultowi jednostki, który mieni się w tego typu akcji (jaki jest jej cel?).Ein pisze:niech wieszają te portrety Prezydenta/Premiera/Kanclerza czy co ten rząd uzna za słuszne. Mi to nie szkodzi. A sądząc po wypowiedziach niektórych, gdyby chciano powiesić portery Jarka/Lecha/Korwina to sikalibyście jaki to "postępowy" (ulubione słowo ostatnio na tym forum chyba ?) pomysł.
Ja proponuję nieco szerszą akcję, zamieńmy krzyż na portret prezydenta - razem z godłem stworzą piękną parkę a i w Strasburgu będą mieli mniej roboty. :lol:
Co do twojej prowokacji... :shock: ...normalnie awangarda:!:
Nie ma to jak walnąć babola a potem świrować pawiana, jak się łyso zrobi, i niby wciskać kit, że nikt nie rozumie mojego przenikliwego intelektu. :C
Mogłeś dać nam chociaż cień szansy...

PS.
Jakby chcieli wieszać krzyże to miałbyś jakieś "ale"?
- Ein
- Juventino
Tak, interesuje mnie kogo wieszają, bo dla mnie mimo wszystko Prezydent i Premier to osoby, które reprezentują mój kraj na arenie międzynarodowej, i tak uważam, że z całą pewnością mogą one wisieć koło godła.LordJuve pisze: No i widzisz myszko...problem polega na tym, że dla Ciebie ważne jest KOGO wieszają...ja jestem natomiast całkowicie przeciwny kultowi jednostki, który mieni się w tego typu akcji (jaki jest jej cel?).
Ja proponuję nieco szerszą akcję, zamieńmy krzyż na portret prezydenta - razem z godłem stworzą piękną parkę a i w Strasburgu będą mieli mniej roboty. :lol:
A krzyż już dawno powinni znieść. Szatan mnie opętał po prostu
:C
I tutaj widzę z kim rozmawiam. Babola, to Ty fanie win walnąłeś. A to, że głupio się przyznać zaznaczyłem już w poprzednim poście :LordJuve pisze:Co do twojej prowokacji... :shock: ...normalnie awangarda:!:
Nie ma to jak walnąć babola a potem świrować pawiana, jak się łyso zrobi, i niby wciskać kit, że nikt nie rozumie mojego przenikliwego intelektu. :C
Mogłeś dać nam chociaż cień szansy...![]()
[quote="postępowy "lewak""]I tak, teraz udaję.[/quote]
Dziękuję, że mój intelekt doceniasz. A i o włosy moje się nie martw. Rosną zdrowo odbijając na lewo :lol:
Dobra, chyba serio kończę przygodę na tym forum. Lordzie, pokonałeś mnie doświadczeniem jednak. Gratuluję, szczerze.

- LordJuve
- Juventino
My to już znamy...krzyże pościągać, religię zepchnąć na margines, powiesić obrazy wodzów...hm.Ein pisze:Tak, interesuje mnie kogo wieszają, bo dla mnie mimo wszystko Prezydent i Premier to osoby, które reprezentują mój kraj na arenie międzynarodowej, i tak uważam, że z całą pewnością mogą one wisieć koło godła.LordJuve pisze: No i widzisz myszko...problem polega na tym, że dla Ciebie ważne jest KOGO wieszają...ja jestem natomiast całkowicie przeciwny kultowi jednostki, który mieni się w tego typu akcji (jaki jest jej cel?).
A krzyż już dawno powinni znieść. Szatan mnie opętał po prostu
:C
W którym państwie wieszają obrazy aktualnie panujących? O ile mi wiadomo zawsze wieszało się tych, którzy JUŻ się zasłużyli w jakiś godny sposób dla kraju i narodu. Tak jest w normalnym kraju...Polska, jak widać, ma pewne zapędy z przeszłości, które niektórzy, co śmieszne, popierają.
No, ciesze się, znawco piwa, że dojrzałeś do tej decyzji i kończy się moja rola uświadamiacza.Ein pisze: Dobra, chyba serio kończę przygodę na tym forum. Lordzie, pokonałeś mnie doświadczeniem jednak. Gratuluję, szczerze.
- Vimes
- Juventino
A czy ja gdzieś napisałem, że wieszanie portretów Bronka mi przeszkadza? Wręcz przeciwnie, ja bym ten pomysł nawet twórczo rozwinął, z tym, że wykorzystałbym do tego mordkę premiera, ponieważ to on odpowiada za wysokość podatków. Dla jasności - mordkę każdego aktualnego premiera - nie tylko Tuska. A jak bym to rozwinął? Idziesz do sklepu, a tam przy każdym produkcie masz cenę netto, obok której znajdują się kolejno wyliczone wszystkie podatki i uśmiechnięta mordka premiera :-D. Jedziesz na stację benzynową, a tam cena netto, a obok VAT, akcyza i uśmiechnięta mordka premiera. W każdym urzędzie państwowym powinna wisieć wielka uśmiechnięta mordka premiera, żeby było wiadomo, kto ponosi odpowiedzialność za cały ten bajzel. Czyż to nie byłaby wielka motywacja do reform :lol:? Moim zdaniem tak, przynajmniej dla właściciela tej mordkiEin pisze:A do do posta Madmo :
niech wieszają te portrety Prezydenta/Premiera/Kanclerza czy co ten rząd uzna za słuszne. Mi to nie szkodzi. A sądząc po wypowiedziach niektórych, gdyby chciano powiesić portery Jarka/Lecha/Korwina to sikalibyście jaki to "postępowy" (ulubione słowo ostatnio na tym forum chyba ?) pomysł.

Ein, wieszanie portretów najwyższego przedstawiciela państwa w ambasadach nie jest "postępowym" pomysłem, bo robiono tak już chyba w II RP, w III RP nie było to kontynuowane, ponieważ źle się kojarzyło, gdyż w PRL wszędzie wieszano portrety komunistycznych dygnitarzy.
Bardziej można mieć do zarzut do hipokryzji Radka Sikorskiego: "Radosław Dekorator Sikorski".
- Azrael
- Juventino
Żałuj, na końcu naprawdę "się rozkręca"...Vimes pisze:Z ciekawości zapytam, czy wśród tych lektur były "Cierpienia młodego Wertera"? Była to jedyna lektura w liceum, której nie dałem rady przeczytać. Poddałem się po kilku stronach tej wręcz niemiłosiernie nudnej książki.
LordJuve pisze:W którym państwie wieszają obrazy aktualnie panujących? O ile mi wiadomo zawsze wieszało się tych, którzy JUŻ się zasłużyli w jakiś godny sposób dla kraju i narodu. Tak jest w normalnym kraju...Polska, jak widać, ma pewne zapędy z przeszłości, które niektórzy, co śmieszne, popierają.
Mnie specjalnie się mordka łaskawie panującego prezydenta (elekta) Komorowskiego do gustu nie przypada, ale... w dzieciństwie oglądałem dużo amerykańskich seriali. Szczególnie lubiłem "Z archiwum X", a tam wiele scen kręconych było w różnych biurach (najczęściej FBI) i zawsze w pokojach było widać portret aktualnego prezydenta (chyba wówczas Clintona). Nie wiem czy to był także element "serialowej fikcji nadprzyrodzonej", efekt zapatrzenia się scenarzystów na Ludowe Chiny czy fakt zaczerpnięty z "prawdziwego amerykańskiego, urzędowego życia"...?Vimes pisze:Ein, wieszanie portretów najwyższego przedstawiciela państwa w ambasadach nie jest "postępowym" pomysłem, bo robiono tak już chyba w II RP, w III RP nie było to kontynuowane, ponieważ źle się kojarzyło, gdyż w PRL wszędzie wieszano portrety komunistycznych dygnitarzy.
Pozdrawiam!