Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie!!!

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 18:48

VirusT pisze:Władysław Sikorski
A kto mi przybliży zasługi tego Pana dla Polski że spoczywa na Wawelu ?

I tak. Macie rację. Brat Lecha Kaczyńskiego robi z siebie błazna, bo chce godnego pochówku swojego brata. :?

szczypek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 24 razy

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 18:59

koksik197 pisze: A ty zamknii już ryj, bo to ani śmieszne, ani tragiczne- dzieciak się urwał ze smyczy i plecie co mu ślina na język przyniesie. Doucz się, skończ gimnazjum i się za robotę weź, bo prowokatorów i idiotów mamy dużo.
Wyluzuj.
Mam wrażenie, że ludzie zaczynają się przeganiać kto ta całą tragedię przeżywa bardziej. Ci, którzy pluli i jeździli po Prezydencie nie mają teraz prawa przeprosić i wyrażać swojego bólu, bo są uznawani za takich, którzy robią to pod publikę, nazywani hipokrytami. A Ci, którzy byli z Lechem Kaczyńskim na dobre i na złe zawłaszczyli sobie monopol do wyrażania tego bólu i oceniania zachowania innych. Oczywiście nie chcę generalizować, bo ludzie różnie reagują, ale irytujące to jest zwłaszcza gdy dochodzi do tego nikomu niepotrzebna agresja.
paku pisze:I tak. Macie rację. Brat Lecha Kaczyńskiego robi z siebie błazna, bo chce godnego pochówku swojego brata. :?
Niech robi co chce. Aczkolwiek jestem zdania, że pochówek w Warszawie nie byłby niegodny Prezydenta RP.

koksik197

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 18:59

paku pisze:

I tak. Macie rację. Brat Lecha Kaczyńskiego robi z siebie błazna, bo chce godnego pochówku swojego brata. :?
Daj se siana synek i wracaj do nauki. Pomysł umieszczenia trumien na wawelu to nie pomysł Jarka. Doucz się lapsie

paku

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 19:09

koksik197 pisze:
paku pisze:

Daj se siana synek i wracaj do nauki. Pomysł umieszczenia trumien na wawelu to nie pomysł Jarka. Doucz się lapsie
Heh. A czy ja gdzieś napisałem kogo to był Pomysł ? Apropo jestem sam za tym aby pochować go na Wawelu. A moje stwierdzenie było ironiczne.

Don Mateo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 19:17

VirusT pisze:Po drugie, zaden prezydent ktory odszedł z tego swiata nie spoczywa na Wawelu
A ilu mamy nieżyjących Prezydentów (nie licząc tych na uchodźstwie) i teraz Lecha Kaczyńskiego? Raptem trzech. Moim zdaniem nie liczy się to, czy był marszałkiem, królem, piosenkarzem czy pisarzem. Liczy się to, że był Głową Państwa.
VirusT pisze:(mozna pod ten tytuł podpiąć Pilsudskiego, jednak o jego zasługach dla naszego kraju nie bede sie rozpisywał, bo kazdy powinien znac historie Polski)
Zanamy, znamy, jak chciał zrobić przewrót, to go w Krakowie wyśmiano. Niecytowana zwrotka Pierwszej Brygady o tym mówi.

Forza Juve!
leniup

Redaktor
Redaktor
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 19:30

Ostatecznej decyzji jeszcze nie ma, Jarosław Kaczyński poprosił o czas do namysłu.

W Polsce to normalne, że ludzie nie potrafią uszanować tragedii i robią się napinki. Mimo to i tak zaskoczył mnie ten pomysł z Wawelem. Zgadzam się z komentarzami, że polityka i patos, potrzeba chwili biorą górę. W takiej chwili, po tak wielkiej tragedii, mam nadzieję, że nie zostanie podjęta decyzja która podzieli Polaków. Powinniśmy się łączyć nie dzielić, ale ta decyzja jest dla mnie niezrozumiała, jest powodem do sporów. Podzielam opinię pana profesora Romanowskiego który powiedział:

"Opłakuję śmierć prezydenta mojego państwa, ale jestem kategorycznie przeciwny idei pochowania Lecha Kaczyńskiego wraz z małżonką na Wawelu. To nie ulega dla mnie najmniejszej wątpliwości z pięciu przyczyn. Po pierwsze, na Wawelu nie leży żaden z polskich prezydentów, ani Mościcki ani Narutowicz. To nekropolia królewska. Po drugie, trzeba otwarcie zadać pytanie, czy Lech Kaczyński jest takim samym bohaterem narodowym jak Piłsudski? Nie jestem pewien, czy większość społeczeństwa podziela to zdanie. Po trzecie, gdy w latach 90 tych symbolicznie chowano w Polsce najbardziej tragicznego naszego władcę Stanisława Augusta - nikomu poza garstką ludzi - nie przyszło na myśl, by chować go na Wawelu. Choć to nekropolia królów. Po czwarte, zawsze słyszeliśmy od władz kościelnych, że na Wawelu nie ma już miejsca. Po piąte, nasi bohaterowie narodowi Piłsudski czy Sikorski nie zostali pochowani wraz z żonami. źródło

Obrazek
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 19:39

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html
wg to już raczej przesądzone.
Jestem sceptyczny co do tego pomysłu. Więcej nie powiem, nie wypada, no i jeszcze koksik zapoluje na młodzież z gimnazjum.

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Gotti

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 21:18

Pozwolę sobie zrobić mały offtop. Patrzcie co mi napisal pan Zambrotta:

Obrazek

Czemu to tu wklejam? Żebyście wiedzieli jak niski poziom intelektualny ten osobnik prezentuje.

Wesoł

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 21:44

Gotti pisze:Pozwolę sobie zrobić mały offtop. Patrzcie co mi napisal pan Zambrotta:

Czemu to tu wklejam? Żebyście wiedzieli jak niski poziom intelektualny ten osobnik prezentuje.
Brawo, wybrałeś cudowny temat na pranie własnych brudów. Jakkolwiek głupie by nie było to co p.Z. napisał, tobie udało się zejść nawet poniżej tego poziomu.

...

Decyzja o pochowku prezydenta na Wawelu jest... pochopna. Mimo wielkiego żalu z powodu jego śmierci mam nadzieję, że decydenci jeszcze raz przemyślą tę sprawę. Byłby to wielki nietakt, nie tylko ze względu na powody podane już przez VirusT, ale także ze względu na obecność na pokładzie feralnego samolotu pana Kaczorowskiego.

"Życie to jedna wielka impreza, rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem"
pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 21:50

pogadaj z Siewierem, już lepsze kwiatki wypisywałem na priwie :*
nie zaskoczyłeś mnie gotti :)

prezes3c pisze: 12 sierpnia 2020, 22:06
Sorek21 pisze: 12 sierpnia 2020, 21:45Neymar mógł trzy gole wsadzić do przerwy.
A Juventus mógł 2 razy wygrać LM między 2015 a 2017
Azrael

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 22:20

Ładnie się chłopaki zabawiacie... :shock:

Co do sprawy pochówku prezydenta Lecha Kaczyńskiego wraz z małżonką, to faktycznie istnieje pewien problem. To bardzo delikatna sprawa, bo każdy sprzeciw wobec takiej decyzji może być odebrany jako brak czci wobec tragicznie zmarłego, choć jestem pewien, że tymże nie jest. Mnie osobiście to obojętne (proszę mnie źle nie zrozumieć) gdzie spoczną szczątki naszego byłego prezydenta, choć rozumiem wątpliwości "przeciwników" tego pomysłu, bo krypta na Wawelu to symbol króli, ewentualnie czynnej walki o niepodległość Polski.

Mnie również bardziej "pasowałby" pochówek w krypcie w Warszawie obok prezydentów II RP: Narutowicza i Wojciechowskiego. To byłby piękny symbol, zamknięcie klamrą dziejów Polski przed- i powojennej. Poza tym sam nasz prezydent był chyba bardziej związany z Warszawą niż z Krakowem.

Z drugiej strony jeśli mamy kogoś chować w tak dostojnym miejscu jak Wawel, to chyba nie ma bardziej dogodnej osoby i ogólnie sytuacji. Przynajmniej miejmy nadzieję, że nieprędko się nadarzy.

Pozdrawiam!
Monte Cristo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 22:20

pan Zambrotta pisze:pogadaj z Siewierem, już lepsze kwiatki wypisywałem na priwie :*
nie zaskoczyłeś mnie gotti :)
Swiadczy o tobie. Pogratulowac!

Smieszy mnie to jak wszyscy udaja ze zawsze kochali Kaczynskiego i ze uwazali ze byl swietnym politykiem. Zenula.

Od ponad 20 lat nie mieszkam w Polsce i z jezykiem mam malo kontaktu, wiec w razie bledu ortograficznego daruj sobie poprawianie mnie.
ArtHur

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 22:38

W Krakowie zaczynają się protesty przy pomocy G. Wybiórczej związane z pochowaniem Kaczyńskich na Wawelu. Ludzie nie mają wstydu i godności... "Czy na pewno godzien królów?". A to politycy mieli na nowo robić burdel.

krisu0007

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 kwietnia 2010, 23:17

To prawda że Prezydent był bardziej związany z Warszawą niż z Krakowem, w końcu tam się urodził i spędził większość swojego życia. Mimo to jak czytam komentarze negatywnie nastawione do decyzji co do pochowania Prezydenta na Wawelu to się zastanawiam czy niektórym brak tutaj rozumu. Lech Kaczynski był głową panstwa Polskiego... zasługuje na Wawel i tyle... nie podważajcie decyzji osób które naprawdę mogą i powinni o tym decydować.

Martin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 kwietnia 2010, 08:06

Ciekawa dyskusja toczy się aktualnie w radiu Zet. Właśnie odnośnie pochówku Kaczyńskiego na Wawelu. I faktycznie moim zdaniem jest to popadanie ze skrajności w skrajności. Kaczyński nie miał wysokiego poparcia, większość odliczała czas do zakończenia jego kadencji, a teraz gdy zginął tragicznie wynosi się go ponad piedestał.

Faktycznie media potrafią nami manipulować bo jak ktoś powyżej napisał nagle pokazuje się ludzką twarz byłego prezydenta.
Dobrze. Był wspaniałym mężem, ojcem, dziadkiem. Maria Kaczyńska była wspaniałą żoną, matką, babcią. Wszyscy go żałują bo to co się stało jest tragiczne... Ale Wawel? Tylko dlatego, że zmarł tragicznie... Chyba ktoś się zapędził.

Dodam jeszcze samą kwestię żałoby. Wiem, że został ogłoszony tydzień, ale mimo wszystko chciałbym wrócić już do rzeczywistości. Rzeczywistości nie koniecznie pełnej, ale takiej, w której mówi się o tym co się stało, ale w której porusza się także inne tematy. Próbuję wrócić do normalnych spraw, ale media mi to uniemożliwiają. Niedługo będzie mi głupio, że przeżywam tą śmierć bardziej niż ojca czy teścia... Media powinny już lekko wyhamować.

@krisu0007: kłopot w tym, że ta decyzja jest podjęta tylko dlatego, że doszło do czego doszło. Rozumiem, że kolejni prezydenci również będą chowani na Wawelu?

PS. Aczkolwiek kwestia słuchania radia bez reklam jest czymś pięknym...

Log in: 15.12.1997
Log out: 31.03.2013
ODPOWIEDZ