Problem rasizmu(?) i prostactwa wśród kibiców na łamach JP
- Kubba
- Juventino
O nie! Zanetti grozi!
Tylko nie to!!!
Nie kapuje czemu większość ludzi ze świata futbolu włoskiego wypowiada się o całej sytuacji jako o przejawie rasizmu, wobec Barwuaha.
Piłkarz sam sobie winien swoim zachowaniem.
Dziwne, że nikt z nienawidzonej ekipy Milanu nie stał się "ofiarą" kibiców z Turynu. Ani Dida, ani Seedorf. Przecież obaj są innego koloru skóry niż rodowici Włosi... Nawet sam Clarence wypowiadał się, że to wina piłkarza Interu, że kibice Juve (i nie tylko) mają takie nastawienie a nie inne.
Oczwiście za hasłami i przyśpiewkami typu: "Kto skacze ten chce śmierci Barwuaha" jestem oczywiście przeciw i wg. mnie to jest już jest "lekko" przekroczona granica.
Ale mimo wszystko czekam na gwizdy i jakieś "ciekawe" hasła skierowane do Mario Brosa. Niech ma. W końcu zasłużył.
Tylko nie to!!!

Nie kapuje czemu większość ludzi ze świata futbolu włoskiego wypowiada się o całej sytuacji jako o przejawie rasizmu, wobec Barwuaha.
Piłkarz sam sobie winien swoim zachowaniem.
Dziwne, że nikt z nienawidzonej ekipy Milanu nie stał się "ofiarą" kibiców z Turynu. Ani Dida, ani Seedorf. Przecież obaj są innego koloru skóry niż rodowici Włosi... Nawet sam Clarence wypowiadał się, że to wina piłkarza Interu, że kibice Juve (i nie tylko) mają takie nastawienie a nie inne.
Oczwiście za hasłami i przyśpiewkami typu: "Kto skacze ten chce śmierci Barwuaha" jestem oczywiście przeciw i wg. mnie to jest już jest "lekko" przekroczona granica.
Ale mimo wszystko czekam na gwizdy i jakieś "ciekawe" hasła skierowane do Mario Brosa. Niech ma. W końcu zasłużył.
- Medzeer
- Juventino
Azrael pisze:Jeśli uważasz, że ktoś obraża Twoje uczucia religijne na tym forum czy gdziekolwiek indziej, to jaki problem? Zgłoś to do odpowiednich organów, załóż swój temat na forum. Niech ktoś zauważy problem, który Cie nurtuję. Dyskutuj o tym, "nawracaj" (nie zrozum mnie źle), spróbuj spowodować, że poczujesz się lepiej, że lepiej poczuje się chociażby społeczność kibiców JP.com.
Podalem tylko przyklad, dlaczego trudno walczyc z takmi zjawiskami jakie wymienilem w swoim poscie, uwierz mi, ze nie pozwolilbym nikomu obrazac moich uczuc religijnych i jakichkolwiek innych . Co do organow i innych temu podobnych to jedna wielka glupota, ponad 80 % spraw o tego typu "zbrodnie" jest niemozliwa do rozpatrzenia i wskazania winnego. A dyskusja o tym jest kompletnie bezsensowna, bo jesli np. Ja stwierdzilbym, ze zydzi maja latwiej, to zaraz wyskoczylby tu kolega z izraela, ze to my mamy latwiej, ze to zydzi sa obrazani i trwaloby to wieki, produkowanie bezsensownej dyskusji, która dąży do szczytnego celu, ale nigdy sie nie skonczy jest glupstwem.
Ale jesli nawrociles choc jednego rasiste to chwala Bogu!
- juveninhoo
- Juventino
Mourinho mówił, że nie nakaże zawodnikom zejść z boiska swoim zawodnikom w razie rasistowskich przyśpiewek. Argumentował to tym, że wówczas dostaną 0:3. Tak będzie rzeczywiście? Nie wydaje mi się...

Jednak kibice jadą po Balocie z powodu jego zachowania głównie, a nie koloru skóry. Jednak nie usprawiedliwia to ich zachowania
"Pragnienie bycia kimś innym to marnowanie osoby, którą się jest"- Kurt Cobain
- evilboy
- Juventino
Masz rację, że jest dostępne do wglądu dla "osób nieproszonych", ale to nie powinno być przeszkodą w wolnej komunikacji. Mówimy to, co mamy w danym momencie na myśli i nie zastanawiamy się nad polityczną poprawnością.Azrael pisze:Problem polega na tym, że w gronie znajomych wszystko co powiesz zostanie między Wami - ot, najwyżej ktoś się obrazi. Tutaj imitując grono znajomych trzeba mieć się jednak trochę na baczności, ponieważ wszystko co się piszę oprócz docelowych odbiorców, może też dotrzeć do "osób niepowołanych" - bo przecież wszystkie posty, komentarze są dostępne do publicznego wglądu.evilboy pisze:Ale przecież właśnie od tego jest forum dyskusyjne, żeby imitować rozmowę w gronie znajomych. Bo jakby nie było, na płaszczyźnie wspólnej pasji, jesteśmy znajomymi, nawet jeśli nie mieliśmy okazji poznać się osobiście.
Prostactwo to generalnie zła cecha, ale nie zapominajmy, że jest to przecież forum piłkarskie, a takie nie może emanować zbytnią kulturą. W nadmiarze kultury i poprawności zatracają się emocje i zwykłe, męskie odruchy. Dobrze czasem oprócz długiego wywodu nt. gry interu w Champions League przeczytać zwykłe "głupi <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> strzelił". Dzięki temu forum jest bardziej ludzkie... no i chyba mniej monotonneAzrael pisze:Świetnie! Dotarłeś do sedna! Być może to mój błąd, że w tytule tego topika zawarłem hasło "rasizm(?)" choć celowo zrobiłem to z tym pytajnikiem, bo jak już wielokrotnie zaznaczałem nie jestem w stanie nikomu zarzucić rasizmu. O wiele ważniejsze w tym tytule jest słowo "prostactwo". Na stronach kibiców różnych drużyn - w tym naszej - jest mnóstwo wypowiedzi, komentarzy, której argumentacje można zamknąć w znaczeniu właśnie słowa prostactwo, głupota, ślepa nietolerancja. I to prostactwo-nietolerancja właśnie, moim zdaniem powinno zniknąć z tej strony. Taki cel mi przyświecał.evilboy pisze:To dlaczego piętnujemy tylko rasizm?![]()
Tej kwestii nie da się łatwo rozstrzygnąć. Droga komunikatu między mówiącym i słuchającym jest skomplikowana, bo składa się z: tego, co nadawca miał na myśli; tego, co powiedział; tego, co odbiorca usłyszał i tego jak to zinterpretował. Są 4 etapy, z których na każdym może dojść do deformacji treści. Nie można ustanawiać kar za coś, co jest tak niejednoznaczne.Azrael pisze:Gorzej gdy ta wolność wyrażania własnych opinii obraża, odbiera godność innych ludzi. Pamiętajmy, że nasza własna wolność ma jednak pewną granicę - tą granicą jest wolność drugiego człowieka.evilboy pisze:Żyjemy w świecie, gdzie powszechnym prawem jest wolność wyrażania własnych opinii i głoszenia swoich poglądów - i ta wolność jest dla mnie wartością najwyższą.
Pluto, właśnie się zorientowałem że ukradłem Ci sentencję...![]()
Wiem, że wolność mojej pięści kończy się na twoim nosie... ale co zrobić, kiedy ciężko określić gdzie mam ów pięść? A przecież nosa także nie da się znaleźć, bo zdolność przyjmowania obelg każdego człowieka jest inna.
Dlatego też nie da się uregulować wolności słowa inaczej niż pozostawiając ją w pełni. Bo krytyki całkiem zakazać nie można, a "głupi <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>" wypowiedziane w kierunku prowokującego kibiców swoim zachowaniem piłkarza jest czymś całkiem innym niż "głupi <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)>", kiedy obok nas przechodzi ulicą obce czarnoskóre dziecko.
-------------------------------------------------------------------
Najpierw Mourinho mówił, że powinniśmy grać na neutralnym terenie, teraz chce wywalczyć dla interu walkower... Czyżby się nas obawiał? Niepotrzebnie, biorąc pod uwagę jaki poziom obecnie prezentujemy
"Un cavaliere non lascia mai una signora."
Alex Del Piero
Alex Del Piero
- mateo369
- Juventino
sorry, że odkopuje temat, ale natknąłem się na dość ciekawy artykuł jak na onet:
Rasizm po włosku
Rasizm po włosku
choć oczywiście bez palnięcia głupoty nie mogło się obejść.Za rasistowskie wybryki Juventus został ukarany karą 20 tysięcy euro i jednorazowym zakazem wstępu kibiców na stadiony.
czegoś tutaj nie rozumie, skoro był otaczany taką miłością przez rodzinę zastępczą to dlaczego odwdzięcza się chamskim, czy wręcz prostackim zachowaniem na boisku. Ja rozumie, ze można mieć trudny, buńczuczny charakter ale to w żaden sposób nie tłumaczy niektórych jego zachowańMario zawsze potrzebował dużo miłości i sympatii - powiedziała jego przyrodnia siostra Cristina w wywiadzie dla francuskiego dziennika sportowego "L’Equipe". - Matka musiała trzymać go za rękę, żeby zasnął.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- LukaS
- Juventino
Padł ofiarą rasizmu więc wszystko co zrobił złego swym zachowaniem będzie pomijane w tym artykule.mateo369 pisze: czegoś tutaj nie rozumie, skoro był otaczany taką miłością przez rodzinę zastępczą to dlaczego odwdzięcza się chamskim, czy wręcz prostackim zachowaniem na boisku. Ja rozumie, ze można mieć trudny, buńczuczny charakter ale to w żaden sposób nie tłumaczy niektórych jego zachowań
- JaPs
- Juventino
A czego Wy oczekujecie po osobie, ktora nawet nie potrafi poprawnie odmienic slowa "mecz"?
Moze kiedys szanowny autor tego czegos zacznie myslec swoja glowa, a wyjdzie mu to na lepsze. Tak jak innemu wybitnemu felietoniscie, ktory napisal byl kiedys o sobie:
Moze kiedys szanowny autor tego czegos zacznie myslec swoja glowa, a wyjdzie mu to na lepsze. Tak jak innemu wybitnemu felietoniscie, ktory napisal byl kiedys o sobie:
Tego Wam i sobie zycze w ten przecudny dzien odwilzy i blota posniegowego.http://juvepoland.com/text.php?id=697
Jeden z przykładów tekstu gościa, który myśli, że coś wie w danym temacie, a tak naprawdę g*** wie:)
- Alexinhio-10
- Juventino
- Podziekował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Widze że nst. tak jak i dziennikarz Guardiana znawca tematu...eh.LukaS pisze:Padł ofiarą rasizmu więc wszystko co zrobił złego swym zachowaniem będzie pomijane w tym artykule.mateo369 pisze: czegoś tutaj nie rozumie, skoro był otaczany taką miłością przez rodzinę zastępczą to dlaczego odwdzięcza się chamskim, czy wręcz prostackim zachowaniem na boisku. Ja rozumie, ze można mieć trudny, buńczuczny charakter ale to w żaden sposób nie tłumaczy niektórych jego zachowań
Troche to żałosne że dziennikarz takiej gazety nie wie o czym pisze i nie potrafi przedstawić faktów.
- LukaS
- Juventino
Alexinhio-10 pisze:Widze że nst. tak jak i dziennikarz Guardiana znawca tematu...eh.LukaS pisze:Padł ofiarą rasizmu więc wszystko co zrobił złego swym zachowaniem będzie pomijane w tym artykule.mateo369 pisze: czegoś tutaj nie rozumie, skoro był otaczany taką miłością przez rodzinę zastępczą to dlaczego odwdzięcza się chamskim, czy wręcz prostackim zachowaniem na boisku. Ja rozumie, ze można mieć trudny, buńczuczny charakter ale to w żaden sposób nie tłumaczy niektórych jego zachowań
Troche to żałosne że dziennikarz takiej gazety nie wie o czym pisze i nie potrafi przedstawić faktów.