Problem rasizmu(?) i prostactwa wśród kibiców na łamach JP
- Azrael
- Juventino
Oto kilka dzisiejszych cytatów z naszej strony, pod tematem o rasistowskich okrzykach w kierunku czarnoskórego gracza Interu:
Ci którzy piszą z radością o zachowaniu naszych "pseudokibiców", skutecznie podważają pracę wielu osób z administracji strony nad tym, by utrzymywać wysoki merytoryczny poziom dyskusji, ośmieszają naszą społeczność kibiców w oczach inteligentnych ludzi. Myślę, że warto się zastanowić nad jakąś szerszą reakcją (wychowawczą) na łamach naszej strony.
Chciałem więc rozpocząć tą dyskusję. Co Wy na to?
jak inter przyjedzie to moga jechac z nim ( barwuahem) przez cały meczFORZA JUVEEEE !!!!
barwuach w tej czapce wygląda jak jakiś Rumun z bazaru na tej fotce
mozna ich troche zrozumiec bo Balotelli to ham i prostak
Ten umysłowy ciemniak sam jest sobie winien , prowokuje, obraża kibiców , a później płacze, że go od zrywacza bawełny wyzywają
on i materazzi to dwa najwieksze bydlaki...
Wg mnie to jakieś totalne nieporozumienie, to co wykrzykują "ultrasi" na stadionach oraz to co wypisują co poniektórzy na tej stronie. Nie wiem jaka to uciecha "drzeć ryj" przez cały mecz życząc śmierci komukolwiek, nie wiem jaka to uciecha mieć z tego "radochę" na tej stronie. Zrozumiałbym nawet stwierdzenie "sam sobie jest winien (Balotelli), bo to cham i prostak". Problem polega na tym, że zniżając się do o wiele gorszego prostactwa i chamstwa, nikt nikomu prawdy nie udowodni, poza tym, że udowodni swój brak inteligencji. Ja nie wiem czy to jest rasizm czy najzwyklejsze w świecie prostactwo i brak dojrzałości.Dostał, na co zasłużył.
Ci którzy piszą z radością o zachowaniu naszych "pseudokibiców", skutecznie podważają pracę wielu osób z administracji strony nad tym, by utrzymywać wysoki merytoryczny poziom dyskusji, ośmieszają naszą społeczność kibiców w oczach inteligentnych ludzi. Myślę, że warto się zastanowić nad jakąś szerszą reakcją (wychowawczą) na łamach naszej strony.
Chciałem więc rozpocząć tą dyskusję. Co Wy na to?
Pozdrawiam!
- belial
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Doszlo rownie ciekawe stwierdzenie:
Wedlug mnie niechec czesci "kibicow" do Balotelliego spowodowana jest paroma wzgledami:
1) mocny charakter gracza Interu - butny, zawadiacki i przebojowy... a to wszystko idzie z niesamowitym potencjalem jaki posiada Mario.
2) kolor skory i ambicje gry w reprezentacji - i jak dalej tak sie sprawy beda mialy, to niedlugo Mario zagosci na dobre w kadrze. Z jego pokolenia graczy mogacych stanowic o sile reprezentacji mozna policzyc na palcach jednej reki. Niestety czesc spoleczenstwa dalej nie jest w stanie sobie wyobrazic czarnoskorego w barwach kadry Wloch (chociaz pochodzacy z Argentyny Camoranesi im jakos nie przeszkadza. Zupelnie przypadkowo jest bialy...)
3) prostactwo i skrajne poglady przewodzacych roznym ruchom ultras.
Cale szczescie ostatnie wydarzenia z Cannavaro pokazaly, ze tacy ludzie na stadionie to margines, a ich obelgi byly natychmiast tlumione przez glosne buczenie tej rozsadnej czesci trybun. Szkoda tylko ze przez garstke oszolomow Juve ponosi straty.
Nie mam nic przeciwko wyrazaniu swojej niecheci do jakiegos zawodnika, ale wystarczy gwizdac czy buczec, a nie grozic smiercia i to podczas meczu transmitowanego na caly swiat! Albo ci ludzie sa skonczonymi idiotami i nie zdawali sobie sprawy z tego ze bez problemu material moze byc uzyty przeciwko Juve, albo wiedzieli o tym i swiadomie narazali klub na straty. Jakby nie patrzec, ich zachowanie wplywa niekorzystnie na klub. Czy niektorzy z Was dalej nie widza nic zdroznego w zachowaniu tych "kibicow"?
Ciekawe jeszcez jakie rzeczy mozna wywnioskowac na temat Balotelliego.to ćpuń jeden, niech zdycha jak cały inter!!!
Wedlug mnie niechec czesci "kibicow" do Balotelliego spowodowana jest paroma wzgledami:
1) mocny charakter gracza Interu - butny, zawadiacki i przebojowy... a to wszystko idzie z niesamowitym potencjalem jaki posiada Mario.
2) kolor skory i ambicje gry w reprezentacji - i jak dalej tak sie sprawy beda mialy, to niedlugo Mario zagosci na dobre w kadrze. Z jego pokolenia graczy mogacych stanowic o sile reprezentacji mozna policzyc na palcach jednej reki. Niestety czesc spoleczenstwa dalej nie jest w stanie sobie wyobrazic czarnoskorego w barwach kadry Wloch (chociaz pochodzacy z Argentyny Camoranesi im jakos nie przeszkadza. Zupelnie przypadkowo jest bialy...)
3) prostactwo i skrajne poglady przewodzacych roznym ruchom ultras.
Cale szczescie ostatnie wydarzenia z Cannavaro pokazaly, ze tacy ludzie na stadionie to margines, a ich obelgi byly natychmiast tlumione przez glosne buczenie tej rozsadnej czesci trybun. Szkoda tylko ze przez garstke oszolomow Juve ponosi straty.
Nie mam nic przeciwko wyrazaniu swojej niecheci do jakiegos zawodnika, ale wystarczy gwizdac czy buczec, a nie grozic smiercia i to podczas meczu transmitowanego na caly swiat! Albo ci ludzie sa skonczonymi idiotami i nie zdawali sobie sprawy z tego ze bez problemu material moze byc uzyty przeciwko Juve, albo wiedzieli o tym i swiadomie narazali klub na straty. Jakby nie patrzec, ich zachowanie wplywa niekorzystnie na klub. Czy niektorzy z Was dalej nie widza nic zdroznego w zachowaniu tych "kibicow"?
- pawełek89
- Romanista
"pseudokibiców",
Nie ma czegos takiego jak pseudokibic! to media wykreowały to określenie.Ale mniejsza z tym KMWTW
a co do Balotelliego to sam sobie jest winny swoim idiotycznym zachowaniem na boisku.Nienawidze rasistow,ale nie ma co sie dziwic kibcom w Italii/w Polsce
Ja bluzgam na niego za to co robi(m.in za prowokowanie kibicow Romy) a nie za kolor skory!.
:!: Balotelli Nigdy nie bedziesz Włochem :!:

- belial
- Juventino
No popatrz, Balotelli urodzil sie we Wloszech, i nigdy nie bedzie Wlochem?pawełek89 pisze: :!: Balotelli Nigdy nie bedziesz Włochem :!:
Czemu w takim razie nie razi Cie Camoranesi ktory gra w kadrze Wloch?
- mateo369
- Juventino
jako ze zamieściłeś (niesłusznie zresztą) mój cytat to się wypowiem
Najpierw w swojej obronie, pomijając fakt, że w tym newsie akurat tak głupia fotka była dobrana nieprzypadkowo, co w tym dziwnego, że ja czy ktokolwiek inny komentuje jak koleś wygląda? :shock: Wracając do tematu, który z wymienionych przez Ciebie cytatów ma coś wspólnego z rasizmem? :shock:
i kolejny - :shock: . chyba pomyliłeś strony. jeśli oczekujesz tylko i wyłącznie merytorycznej dyskusji na poziomie to zapraszam tutaj. JP to strona kibicowska a takie a nie inne komentarze są jej nieodzowną stroną czy to się komuś podoba czy nieAzreal pisze:Ci którzy piszą z radością o zachowaniu naszych "pseudokibiców", skutecznie podważają pracę wielu osób z administracji strony nad tym, by utrzymywać wysoki merytoryczny poziom dyskusji, ośmieszają naszą społeczność kibiców w oczach inteligentnych ludzi. Myślę, że warto się zastanowić nad jakąś szerszą reakcją (wychowawczą) na łamach naszej strony.
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- Internazionalista
- Interista
Ktoś gdzieś napisał, że któryś z tych cytatów ma coś wspólnego z rasizmem?mateo369 pisze:Wracając do tematu, który z wymienionych przez Ciebie cytatów ma coś wspólnego z rasizmem? :shock:
:shock:
- belial
- Juventino
Robisz z nas idiotow? Wyjasnij mi zatem kolego czym sie rozni "Rumun z bazaru" od "Polaka z bazaru" czy "Slowaka z bazaru"?mateo369 pisze:jako ze zamieściłeś (niesłusznie zresztą) mój cytat to się wypowiemNajpierw w swojej obronie, pomijając fakt, że w tym newsie akurat tak głupia fotka była dobrana nieprzypadkowo, co w tym dziwnego, że ja czy ktokolwiek inny komentuje jak koleś wygląda?
Kibicowska to dla Ciebie znaczy tyle samo co rasistowska, nacjonalistyczna i prymitywna?mateo369 pisze:JP to strona kibicowska a takie a nie inne komentarze są jej nieodzowną stroną czy to się komuś podoba czy nie
- FalsoVero
- Juventino
Gdzie jest tutaj rasizm? Fakt to o Rumunie jest prostactwem ale to drugie na pewno nie.Azrael pisze:barwuach w tej czapce wygląda jak jakiś Rumun z bazaru na tej fotceon i materazzi to dwa najwieksze bydlaki...
Co do zachowania kibiców mogą gwizdać na Mario ale rasistowskie przyśpiewki nie są na miejscu tym bardziej, że gra u Nas Momo, Zebina którego "białym" nazwać nie możemy i paru latynosów. Belial napisał, że na szczęście to "tylko" garstka oszołomów.
"A ten muchy łapał ten Badstuber hehehe"-Jacek Gmoch 28.06.2012
- mateo369
- Juventino
Tak. autor tematu w jego tytuleInternazionalista pisze:Ktoś gdzieś napisał, że któryś z tych cytatów ma coś wspólnego z rasizmem?mateo369 pisze:Wracając do tematu, który z wymienionych przez Ciebie cytatów ma coś wspólnego z rasizmem? :shock:
chodziło mi o ubiór - jeśli napisałbym, że jak Cyganka żebrząca na ulicy to też byś na to nie wpadł? no chyba ze nigdy nie widziałeś Rumuna z bazaru, może i stereotyp ale nie widzę w nim nic dziwnego podobnie jak w stwierdzeniu że student to pijakbelial pisze:Robisz z nas idiotow? Wyjasnij mi zatem kolego czym sie rozni "Rumun z bazaru" od "Polaka z bazaru" czy "Slowaka z bazaru"?
Jasne, że nie. Ty to napisałeś, mi chodziło tylko o to, że coś takiego to norma a chodziło mi głównie o prostactwo i chamstwo (a nie o rasizm), zresztą ciekaw jestem, czy Tobie lub komukolwiek innemu nie zdarzyło się być na jakimś meczu (nieważne czy ekstraklasy czy a-klasy) i nie krzyczeć w stronę sedziego, piłkarza czy kogokolwiek innego np.: sędzia "członek" albo "lubię" pzpn? co przecież też jest chamskie i prostackieKibicowska to dla Ciebie znaczy tyle samo co rasistowska, nacjonalistyczna i prymitywna?
"Freddy believes if a fridge falls in front of you, it's your job to get out of its way. I believe it's the fridge's job to get out of mine." - Frank Underwood
- deszczowy
- Juventino
A ode mnie czego chcesz, mój upadły Archaniele? Czy stwierdzenie "dostał, ca co zasłużył" w kontekście jego boiskowego prostactwa jest niestosowne?
- mb_1897
- Juventino
Rasizm to problem na skale światową. Bardzo mnie denerwuje ten fakt, bo przecież kto o tym decyduje gdzie się urodzi i jaki będzie miał kolor skóry.
Niestety, Balotelli sam prowokuje takie zachowanie. To on jest prostakiem, a pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jest burakiem. Mógł przewidzieć, że takie zachowanie i pomyśleć co mówi i robi. Nie potrafi uszanować kibiców i piłkarzy. Sam sobie zasłużył na nienawiść kibiców Starej Damy. A kibice mu nie popuszczą..
jedyną smutną rzeczą w tej sytuacji, jest właśnie kolor Balotelliego. Kibice podchwycili temat.. A Juve oraz szacunek i finanse klub przez to cierpią.
Niestety, Balotelli sam prowokuje takie zachowanie. To on jest prostakiem, a pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jest burakiem. Mógł przewidzieć, że takie zachowanie i pomyśleć co mówi i robi. Nie potrafi uszanować kibiców i piłkarzy. Sam sobie zasłużył na nienawiść kibiców Starej Damy. A kibice mu nie popuszczą..
jedyną smutną rzeczą w tej sytuacji, jest właśnie kolor Balotelliego. Kibice podchwycili temat.. A Juve oraz szacunek i finanse klub przez to cierpią.
"Jeśli Juventus wygra kolejne trofea, będę chciał być pierwszym, którzy założy na siebie trykot Starej Damy z trzema gwiazdkami na piersi".
- David Trezeguet
- David Trezeguet
- Azrael
- Juventino
To też napisałem owo słowo w cudzysłowie. Lepiej byłoby napisać: "przestępcy", "bandyci" czy po prostu "idioci". Słowa te jednak strasznie ostatnimi czasy się zdewaluowały, wraz z coraz agresywniejszym sposobem prowadzenia dyskusji publicznej.pawełek89 pisze:"pseudokibiców",
Nie ma czegos takiego jak pseudokibic!
Nigdy? Problem w tym, że jak zauważył Belial Mario nie musi nikomu udowadniać swojej włoskości, bo po prostu BALOTELLI WŁOCHEM JEST OD URODZENIA.pawełek89 pisze: :!: Balotelli Nigdy nie bedziesz Włochem :!:
Na tej samej zasadzie mógłbym napisać: Pawełek89 nigdy nie będziesz Polakiem! Tylko czemu miałoby to służyć Romanisto?
Po pierwsze jak już zauważył Internazionalista w swojej wypowiedzi starałem się nie różnicować głupoty z rasizmem, ale skoro już podjąłeś ten wątek to przyznaj, że porównywanie czarnoskórego piłkarza do Rumuna w wyraźnie pejoratywnym kontekście co najmniej dwa razy ociera się o rasizm i nacjonalizm.mateo369 pisze:jako ze zamieściłeś (niesłusznie zresztą) mój cytat to się wypowiem![]()
Stron nie pomyliłem. Kolego, ja to rozumiem, że strona kibicowska jest stworzona nie tylko do merytorycznych dyskusji, ale przede wszystkim do zabawy. Jednak nawet zabawa winna być na jakimś chociażby minimalnym poziomie intelektualnym, bo czerpanie satysfakcji z obrażania innych osób kojarzy mi się czasami nauczania początkowego z podstawówki.mateo369 pisze:i kolejny - :shock: . chyba pomyliłeś strony. jeśli oczekujesz tylko i wyłącznie merytorycznej dyskusji na poziomie to zapraszam tutaj. JP to strona kibicowska a takie a nie inne komentarze są jej nieodzowną stroną czy to się komuś podoba czy nie
Powiem więcej: uważam, że właśnie taka strona jak JP czyli "strona kibicowska", oprócz funkcji rozrywkowej (bo kibicowanie to rozrywka) jest idealnym narzędziem, by przy okazji świetnej zabawy z naszym ulubionym klubem, uczyć i edukować kibiców jeszcze nieukształtowanych, niewłaściwie kierujących swoimi emocjami. Warto przecież przypomnieć, że publikowanie treści o charakterze rasistowskim na publicznych forach jest karalne. Tutaj wszystkim to ujdzie płazem, ale w realnym życiu tak wesoło już nie będzie. Warto się z tymi problemami zapoznać tu i teraz "na sucho" niż przekonywać się o tym na własnej skórze.
Jak już wcześniej wspomniałem nie różnicuję rasizmu z głupotą, toteż jak zapewne zauważyłeś użyłem znaczącego pytajnika przy słowie "rasizm" w tytule. Nie śmiem nikogo oskarżać o rasizm, ale niektóre słowa użytkowników tej strony pozwalają mi przynajmniej ich podejrzewać o rasistowskie pobudki.mateo369 pisze:Tak. autor tematu w jego tytuleKtoś gdzieś napisał, że któryś z tych cytatów ma coś wspólnego z rasizmem?
W kontekście okrzyków kibiców życzących piłkarzowi śmierci? Myślę, że to niestosowne Kolego.deszczowy pisze:A ode mnie czego chcesz, mój upadły Archaniele? Czy stwierdzenie "dostał, ca co zasłużył" w kontekście jego boiskowego prostactwa jest niestosowne?
Ostatnio zmieniony 26 listopada 2009, 20:27 przez Azrael, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam!
- szczypek
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Na świecie czarnoskórych piłkarzy wielu. W Interze czarnoskórych piłkarzy wielu, a oni uwzięli się właśnie na biednego Mario. Dlaczego kibice mają zmieniać swoje zachowanie podczas gdy on zachowuje się nadal tak samo?
Kibice Juventusu nie są rasistami.
Azrael, ale czym konkretnie chcesz nas wychowywać i edukować? Polecam odwiedzić strony naszych rywali, bo jeżeli to, co było nam dane przeczytać pod tym newsem jest prostactwem, to na ludzi piszących na tych stronach nie ma określenia.
Kibice Juventusu nie są rasistami.
Azrael, ale czym konkretnie chcesz nas wychowywać i edukować? Polecam odwiedzić strony naszych rywali, bo jeżeli to, co było nam dane przeczytać pod tym newsem jest prostactwem, to na ludzi piszących na tych stronach nie ma określenia.
- mateo369
- Juventino
masz rację, tyle tylko, że ja już wcześniej napisałem co miałem na myśli pisząc, że wygląda jak "Rumun z bazaru" a kolor skóry nie miał tu najmniejszego znaczeniaAzreal pisze:Po pierwsze jak już zauważył Internazionalista w swojej wypowiedzi starałem się nie różnicować głupoty z rasizmem, ale skoro już podjąłeś ten wątek to przyznaj, że porównywanie czarnoskórego piłkarza do Rumuna w wyraźnie pejoratywnym kontekście co najmniej dwa razy ociera się o rasizm i nacjonalizm.
pojęcie względne jak widać, dla mnie rozrywką jest np.: oglądanie tv. kibicowanie w tym przypadku Juve to dla mnie coś więcej niż tylko rozrywkaAzreal pisze: bo kibicowanie to rozrywka
trafiłeś w sedno, poza tym walka z chamstwem czy prostactwem to jak walka z wiatrakami. Jak dla mnie poziom dyskusji na JP i tak jest wysoki biorac pod uwagę, że to strona klubu piłkarskiego a nie kółka różańcowegoszczypek pisze:Azrael, ale czym konkretnie chcesz nas wychowywać i edukować? Polecam odwiedzić strony naszych rywali, bo jeżeli to, co było nam dane przeczytać pod tym newsem jest prostactwem, to na ludzi piszących na tych stronach nie ma określenia.
- Asta#8
- Qualità Juventino
Idiotyczne zachowanie z wczoraj może się jeszcze nam odbić w kluczowym spotkaniu sezonu w LM.
http://www.pilka.pl/uefa--zamknie-stadion-juventusu
http://www.pilka.pl/uefa--zamknie-stadion-juventusu