LaLiga
- Jezzo
- Juventino
Co mi się pomyliło konkretnie? Ja widziałem każdy mecz swojego klubu w tamtym sezonie. A więc zapytam: możesz wymienić te słabiutkie mecze Pepe w sezonie 07/08? Czy widziałeś tylko mecz z Sevillą i mecz z Romą i uznałeś, że jest do dupy? To tak jakbym ja uznał Chelliniego po ostatnich występach na Pucharze Konfederacji za zawodnika na miarę polskiej ligi (bo tak grał na PK).
Casillas na bramce a dalej : Ramos, Raul Albiol, Pepe, Metzelder, Garay, Heinze, Marcelo, Salgado, Miguel Torres, Lass Diarra, Momo Diarra, Gago a w orbicie zainteresowań defensywny pomocnik (Xabi Alonso) czy dodatkowy obrońca (Arbeola?). Naprawdę, wszyscy w Madrycie powinni płakać nad stanem defensywy.
Co do wyobrażania sobie czegoś. Niektórzy sobie niewyobrażali wielu rzeczy, aż zjawiał się ktoś i to robił. Jeśli Real ma być konkurencyjny dla angielskiej czwórki i Barcelony, musiał podążyć tą drogą. W poprzednim sezonie oglądaliśmy najbardziej bezpłciowy Real od lat.
Zboczeniem nazwałbym wielką troskę o defensywę Realu wszystkich tych, którzy Realowi nie kibicują. Jakoś w Realu nikt o defensywę się nie martwi, bo Real już ma całkiem solidną defensywę, która w poprzednim sezonie miała passe bodajże 15 meczów w których straciła 4 bramki.O tym, że Real będzie miał problemy z defensywą jakoś chyba nikt w Madrycie nie myśli. To chyba jakaś choroba, zboczenie..
Casillas na bramce a dalej : Ramos, Raul Albiol, Pepe, Metzelder, Garay, Heinze, Marcelo, Salgado, Miguel Torres, Lass Diarra, Momo Diarra, Gago a w orbicie zainteresowań defensywny pomocnik (Xabi Alonso) czy dodatkowy obrońca (Arbeola?). Naprawdę, wszyscy w Madrycie powinni płakać nad stanem defensywy.
Bezmyślne transfery :lol: Dwóch piłkarzy z absolutnego topu w tym jeden z nich aktualna Złota Piłka, jeden z najlepszych hiszpańskich defensorów i największy talent europejskiej piłki wśród napastników. Lepiej było kupić Didier Zokorę.ciężko znaleźć określenie na tak bezmyślne moim zdaniem transfery. Nie wyobrażam sobie zestawienia w jednej linii Kaki i Cristiano. Zawodnicy ci w swoich drużynach byli niepodważalnymi liderami, nie byli sztywno umieszczani w schematach taktycznych.
Co do wyobrażania sobie czegoś. Niektórzy sobie niewyobrażali wielu rzeczy, aż zjawiał się ktoś i to robił. Jeśli Real ma być konkurencyjny dla angielskiej czwórki i Barcelony, musiał podążyć tą drogą. W poprzednim sezonie oglądaliśmy najbardziej bezpłciowy Real od lat.
aLe MaDriD aLe !!!
- stahoo
- Juventino
Chciałbym zabarc głos w sprawie Pepe.
Nie wiem na jakiej podstawie MajosJuventino twierdzisz, że to przeciętniak.
Z pewnością w momencie przejścia z Porto nie był wart ceny, jaką zapłacił za niego Real. Obecnie jednak ten zawodnik bardzo się rozwinął. Nie nazwałbym go jeszcze czołowym obrońca świata, ale do przeciętniaka mu daleko.

Po co wymieniasz Gago, Lassa, Diarre i Alonso skoro zagra 1 z nich? I to własnie np. jest dla nas dziwne.
Nie wiem na jakiej podstawie MajosJuventino twierdzisz, że to przeciętniak.
Z pewnością w momencie przejścia z Porto nie był wart ceny, jaką zapłacił za niego Real. Obecnie jednak ten zawodnik bardzo się rozwinął. Nie nazwałbym go jeszcze czołowym obrońca świata, ale do przeciętniaka mu daleko.
My sie nie martwimy ani nie troszczymy. Dziwi nas po prostu to co sie u was dziejeJezzo pisze: Zboczeniem nazwałbym wielką troskę o defensywę Realu wszystkich tych, którzy Realowi nie kibicują.

Po co wymieniasz Gago, Lassa, Diarre i Alonso skoro zagra 1 z nich? I to własnie np. jest dla nas dziwne.
- zoff
- Qualità Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Podobnie jak Sergio Ramosa, który też dawał popis na PK nieporadności.Jezzo pisze: To tak jakbym ja uznał Chelliniego po ostatnich występach na Pucharze Konfederacji za zawodnika na miarę polskiej ligi (bo tak grał na PK).
Przeciętny nie jest, ale na pewno daleko mu do wartości 30 mln Euro za które Real pozyskał do z Porto.Jezzo pisze:Pepe przeciętny, niezłe spece z was.![]()
Calderonowi można było wiele zarzucić, że sprowadzał gówno itp. itd., ale o stan defensywy martwił się na pewno bardziej niż wcześniej Perez. O ile się nie mylę to młody obrońca Garay został już zaklepany rok wcześniej, a ostatni rok spędził na wypożyczeniu w Santander.Jezzo pisze: Casillas na bramce a dalej : Ramos, Raul Albiol, Pepe, Metzelder, Garay, Heinze, Marcelo, Salgado, Miguel Torres, Lass Diarra, Momo Diarra, Gago
- Jezzo
- Juventino
zoff:
Ramos gra nieporadnie już od ponad pół roku. W sumie od czasu Euro gdzieś zagubił formę i ten sezon miał nieudany. Zacznę się martwić o defensywę jak Ramos znowu będzie grał tak kiepsko, ale jestem dobrej myśli - że wróci Ramos z sezonów 06/07 i 07/08.
Co do Garaya: kupowanie zawodnika i oddawanie go na wypożyczenie to błąd. Teraz nie wiadomo co z tym Garayem zrobić, bo nowy zarząd nie jest do niego przekonany. Podobno decyzję ma podjąć sam trener po okresie przygotowawczym.
Ramos gra nieporadnie już od ponad pół roku. W sumie od czasu Euro gdzieś zagubił formę i ten sezon miał nieudany. Zacznę się martwić o defensywę jak Ramos znowu będzie grał tak kiepsko, ale jestem dobrej myśli - że wróci Ramos z sezonów 06/07 i 07/08.
Będzie grało dwóch pivotów na 99%. Chyba, że nagle z przodu wszyscy zaczną <brzydkie słowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)> w obronie, ale jakoś nie widzę jak Kaka i Ronaldo ostro latają w odbiorze.Po co wymieniasz Gago, Lassa, Diarre i Alonso skoro zagra 1 z nich? I to własnie np. jest dla nas dziwne.
Z pewnością Real wtedy przesadził z ceną (inna sprawa, że dla Realu podaje się inne ceny, niż np. dla Juve - Real ma o wiele większy budżet, a więc może teoretycznie o wiele więcej zapłacić). Ale teraz jak zaoferujesz Realowi 30 mln za Pepe, to w Madrycie Cię wyśmieją. A więc jednak się opłacało. Pepe jest teraz podstawowym obrońcą Realu. Śmiem twierdzić, że Pepemu do reputacji jednego z najlepszych stoperów na świecie (bo w Madrycie już go za takiego uważają) brakuje jedynie sukcesu drużyny w LM. Bo poziom już prezentuje odpowiedni.Przeciętny nie jest, ale na pewno daleko mu do wartości 30 mln Euro za które Real pozyskał do z Porto.
Co do Garaya: kupowanie zawodnika i oddawanie go na wypożyczenie to błąd. Teraz nie wiadomo co z tym Garayem zrobić, bo nowy zarząd nie jest do niego przekonany. Podobno decyzję ma podjąć sam trener po okresie przygotowawczym.
aLe MaDriD aLe !!!
- MaHeR
- Juventino
Na prawdę nie troszczę się o defensywę Realu, wręcz przeciwnie, po prostu śmieszna wydaje mi się ta sytuacja :-D Dbanie o stan ofensywy, a defensywa....? Pewnie liczy się podejście: "Spokojnie, będziemy wygrywać 6-5"Jezzo pisze:Zboczeniem nazwałbym wielką troskę o defensywę Realu wszystkich tych, którzy Realowi nie kibicują. Jakoś w Realu nikt o defensywę się nie martwi, bo Real już ma całkiem solidną defensywę, która w poprzednim sezonie miała passe bodajże 15 meczów w których straciła 4 bramki.O tym, że Real będzie miał problemy z defensywą jakoś chyba nikt w Madrycie nie myśli. To chyba jakaś choroba, zboczenie..
Mam nadzieję, że przeczytałeś wszystko co napisałem, bo po tym co Ty napisałeś odnoszę wrażenie, że nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Pamiętaj, że w gre defensywną nie angażują się tylko obrońcy!! Może Cristiano i Kaka będą się cofać i walczyć w defensywie? Jak napisałem już też zresztą boczni obrońcy Realu mocno zapędzają się do przodu...Jezzo pisze: Casillas na bramce a dalej : Ramos, Raul Albiol, Pepe, Metzelder, Garay, Heinze, Marcelo, Salgado, Miguel Torres, Lass Diarra, Momo Diarra, Gago a w orbicie zainteresowań defensywny pomocnik (Xabi Alonso) czy dodatkowy obrońca (Arbeola?). Naprawdę, wszyscy w Madrycie powinni płakać nad stanem defensywy.
Nadal uważasz, że Real nie będzie miał problemów w defensywie, jeżeli w linii pomocy będzie miejsce tylko dla jednego defensywnego gracza(co jest prawie pewne). Dla mnie sprawą jasną jest, że jak gra się ofensywnie zestawioną obroną, to trzeba mieć na skrzydłach pomocników zdolnych do powrotu i powalczenia w defensywie, a jeżeli gra się bez skrzydłowych to defensywe muszą wspomagać gracze środka pola.
ciężko znaleźć określenie na tak bezmyślne moim zdaniem transfery. Nie wyobrażam sobie zestawienia w jednej linii Kaki i Cristiano. Zawodnicy ci w swoich drużynach byli niepodważalnymi liderami, nie byli sztywno umieszczani w schematach taktycznych.
Czy ja wyraziłem się nie jasno? Czy napisałem, że transfer Albiola był zły, głupi, bezmyślny?Jezzo pisze:Bezmyślne transfery :lol: Dwóch piłkarzy z absolutnego topu w tym jeden z nich aktualna Złota Piłka, jeden z najlepszych hiszpańskich defensorów i największy talent europejskiej piłki wśród napastników. Lepiej było kupić Didier Zokorę.
Pisałem, że bezmyślne było kupienie Cristiano Ronaldo i Kaki, a dlaczego tak uważam już wyjaśniłem wcześniej, no ale przecież koszulki się dobrze będą sprzedawać biznes musi się kręcić...
Jezzo pisze: W poprzednim sezonie oglądaliśmy najbardziej bezpłciowy Real od lat.
Zgadza się, w przyszłym sezonie Real będzie już inny, zdecydowanie lepszy w ofensywie, ale czy ten Real będzie drużyną? Nie teraz to oceniać.
"Juventus chce znów stać się królową Włoch i Europy i chcę się zmierzyć z tym wyzwaniem".
A. Pirlo
A. Pirlo
- Venomik
- Juventino
Jeśli kibic Realu dwie wypowiedzi wyżej pisze, że Real na 99% będzie grał dwójką defensywnych pomocników to wyśmiewaniem za to, że będzie tylko jeden - sam sobie wystawiasz kiepską opinię.Nadal uważasz, że Real nie będzie miał problemów w defensywie, jeżeli w linii pomocy będzie miejsce tylko dla jednego defensywnego gracza(co jest prawie pewne).
'prawie pewne' - nie wiem skąd ten pomysł.
Co do obrony Realu to nie jest ona przesadnie ofensywna.
Dirty mind
- Majos
- Juventino
Wracając jeszcze na chwilę do Pepe, macie racje, źle zrobiłem określając go przeciętniakiem, ale światowej klasy obrońcą to on nie jest. Po prostu szukałem coś pomiędzy i stąd to określenie. Jak sami piszecie, to nie jest obrońca wart wydanych na niego pieniędzy.
- MaHeR
- Juventino
A widzisz w tej pomocy miejsce dla 2 defensywnych pomocników?Venomik pisze:Jeśli kibic Realu dwie wypowiedzi wyżej pisze, że Real na 99% będzie grał dwójką defensywnych pomocników to wyśmiewaniem za to, że będzie tylko jeden - sam sobie wystawiasz kiepską opinię.Nadal uważasz, że Real nie będzie miał problemów w defensywie, jeżeli w linii pomocy będzie miejsce tylko dla jednego defensywnego gracza(co jest prawie pewne).
'prawie pewne' - nie wiem skąd ten pomysł.
Co do obrony Realu to nie jest ona przesadnie ofensywna.
Boczni obrońcy w Realu grają bardzo ofensywnie, co przy grze czwórką obrońców jest wręcz obowiązkiem, jeśli tylko są zawodnicy którzy mogą ich zaasekurować.
"Juventus chce znów stać się królową Włoch i Europy i chcę się zmierzyć z tym wyzwaniem".
A. Pirlo
A. Pirlo
- Gherrick
- Juventino
Jak niby chcesz ustawić Real z 2 defensywnymi pomocnikami? Kake na skrzydle, czy Cristiano na ofensywnej pomocy? Bo jedno i drugie jest dziwne, a nie chce mi się wierzyć żeby któryś z nich grzał ławę. Może być, też i 4-5-1. Ale wtedy ławę będzie grzał Raul/Benzema/Higuain :doh:
Forca Sporting y Juve Leo ! Forca Verde Leones !
- LordJuve
- Juventino
I co z tego, że będą grzali ławę? W Realu to normalka...mają dwie wyjściowe jedenastki przeważnie - tą wyjściową i rezerwową.Gherrick pisze:Może być, też i 4-5-1. Ale wtedy ławę będzie grzał Raul/Benzema/Higuain :doh:

Ja się tam cieszę...łatwiej będzie im wsadzić bramki niż kiedykolwiek wcześniej, a czy ta ich ofensywa będzie współpracować tak galaktycznie to się jeszcze okaże.
- eslk
- Juventino
Wszyscy maja po prostu nadzieje, ze Realowi się nie uda, a pieniądze okażą się wyrzucone w błoto. Stąd takie komentarze. Moim zdaniem, Real ma szanse mocno powalczyc w LM. Jesli tylko trenerowi uda sie wszystko rozsadnie ulozyc, a gwiazdy nie zaczna skakac sobie do gardeł w szatni (co mozliwe, przy Ronaldo, Raulu, Ramosie, etc), to półfinał spokojnie mogą ugrać. Jest dobry bramkarz, solidna obrona, bardzo dobra pomoc i równie mocny atak. Brakuje jedynie wyraźnego lidera - kiedyś był Nim Zidane. Teraz to zadanie będzie spoczywac na Kace - pytanie, czy podoła i czy Ronaldo nie będzie tutaj główną przeszkodą. Przywódcą jest się nie tylko na boisku, ale także w szatni.
Tak czy inaczej, skład Real ma bejeczny. Z tym, ze jak wiadomo, nazwiska nie grają.
Juventus wydał w tym Mercato tez duzo kasy, okolo 45 milionów Euro (ale też troche zarobilismy i moze zarobimy na sprzedazy kilku niechcianych graczy), też czekamy na jakiś sukces w Europie po Calciopoli - fajnie byloby spotkac sie z Realem np. w finale LM.
Tak czy inaczej, skład Real ma bejeczny. Z tym, ze jak wiadomo, nazwiska nie grają.
Juventus wydał w tym Mercato tez duzo kasy, okolo 45 milionów Euro (ale też troche zarobilismy i moze zarobimy na sprzedazy kilku niechcianych graczy), też czekamy na jakiś sukces w Europie po Calciopoli - fajnie byloby spotkac sie z Realem np. w finale LM.
- Łukasz
- Juventino
Najbardziej prawdopodobne po zakupie Benzemy jest to pierwsze. Choć z Kaki skrzydłowy żaden.Gherrick pisze:Jak niby chcesz ustawić Real z 2 defensywnymi pomocnikami? Kake na skrzydle, czy Cristiano na ofensywnej pomocy?
- dr.DeV
- Juventino
- Podziekował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Stary, dobry, Real.
1-1 z A-Itihiad nawet nie wiem czy dobrze napisałem. Oczywiście tak wiem brakowało Ramosa, Casilliasa, Kaki... ale to ich nie usprawiedliwia i chociaż to dopiero sezon przygotowawczy to jednak trzeba wymagać trochę od piłkarzy. Dla porównania u nas brakowało Diego!, Melo!, Buffona!, Molinaro ;p a i tak zwyciężyliśmy 2:1.... tak wiem przechwalanki. Ale co zrobisz. ;D?
1-1 z A-Itihiad nawet nie wiem czy dobrze napisałem. Oczywiście tak wiem brakowało Ramosa, Casilliasa, Kaki... ale to ich nie usprawiedliwia i chociaż to dopiero sezon przygotowawczy to jednak trzeba wymagać trochę od piłkarzy. Dla porównania u nas brakowało Diego!, Melo!, Buffona!, Molinaro ;p a i tak zwyciężyliśmy 2:1.... tak wiem przechwalanki. Ale co zrobisz. ;D?

- Monte Cristo
- Juventino
Ogladalem 20 minut drugiej polowy i musze powiedziec ze Cristiano sie nie popisal. Jesli tak ma wygladac gra Realu w tym sezonie to mam szczera nadzieje na wylosowanie ich w LM.
Widac bylo ze Cristiano robi duzo pod publike i za bardzo trzyma sie pilki co spowalnia troche akcje Realu, i jest ryzyko ze tak bedzie w tym sezonie - i Kaka i Ronaldo to pilkarze ktorzy lubia utrzymac sie przy pilce, zobaczymy jak to bedzie.
Widac bylo ze Cristiano robi duzo pod publike i za bardzo trzyma sie pilki co spowalnia troche akcje Realu, i jest ryzyko ze tak bedzie w tym sezonie - i Kaka i Ronaldo to pilkarze ktorzy lubia utrzymac sie przy pilce, zobaczymy jak to bedzie.