Formacja Juve na sezon 09/10

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
Coldsoul

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 26 czerwca 2009, 23:12

Jestem pewny, że Camoranesi będzie grał w pierwszym składzie. Oczywiście, też wolałbym 4-2-3-1 (boski Gio by grał :dance: ), ale 4-3-1-2 nie jest taka zła, Camor plus lubiący biegać do ataku i dobry technicznie (nie zapominajmy o tym!) Sissoko, do tego nowy defensywny rozgrywający to nawet nie taka zła perspektywa. No i Diego.

Martwi mnie jak już boczna obrona, ok Grosso ewentualnie umie grać z przodu (choć nie jest jeszcze nasz), ale Zebina :think: ...

fallweiss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2009, 21:44

Zebina też da radę.Cieszy uwzględnienie Zannetiego i jego kreatywności

Marian.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2009, 22:43

Mnie w tej taktyce nie pasuje tylko jedno. W 4-3-1-2 niema miejsca dla Giovinco, któremu idzie już 22 rok życia, a on dalej na ławce będzie siedział. Taki Messi gra w pierwszym składzie Barcy od 3 lat, czyli miał wtedy 19 lat.
Dlatego wolę też ustawienie: 4-2-3-1, wtedy znajdzie się miejsce dla Giovinco i Camora. Tylko, że w tej w przypadku takiego ustawienia nie jest nam potrzebna jedna z "wież". Taką taktyka można grać, gdy pozyskamy bdb defensywnego pomicnika jaki jest Melo.

Obrazek
wojczech7

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 27 czerwca 2009, 23:29

mariantsw1 pisze:Mnie w tej taktyce nie pasuje tylko jedno. W 4-3-1-2 niema miejsca dla Giovinco, któremu idzie już 22 rok życia, a on dalej na ławce będzie siedział. Taki Messi gra w pierwszym składzie Barcy od 3 lat, czyli miał wtedy 19 lat.
Dlatego wolę też ustawienie: 4-2-3-1, wtedy znajdzie się miejsce dla Giovinco i Camora. Tylko, że w tej w przypadku takiego ustawienia nie jest nam potrzebna jedna z "wież". Taką taktyka można grać, gdy pozyskamy bdb defensywnego pomicnika jaki jest Melo.
Moim zdaniem nie mamy co martwić się o Sebę z jednego, prostego powodu. Ferrara to nie Ranieri, nie będzie się raczej sztywno trzymał jednego ustawienia. W związku z powyższym, w zależności od dyspozycji naszych piłkarzy i klasy przeciwnika, nieraz pewnie wybiegniemy w ustawieniu 4-2-3-1, a wówczas pewniakiem do gry na skrzydle jest właśnie Gio; o ile rzecz jasna Ferrara nie będzie bał się posadzić Alexa na ławce...

"Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa."
ciano10

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 21:35

Według mnie przy obecnej kadrze ,wierząc Ciro ze zagramy ustawieniem 4-3-1-2 skład powinien wyglądać następująco:

------------------------------Buffon------------------------------------
--Zebina----------Cannavaro-----Chiellini---------Molinaro---------
---------Camoranesi-----Melo--------Sissoko------------------------
---------------------------Diego----------------------------------------
-----------------Amauri------------Del Piero--------------------------

jareckik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 21:44

ciano10 pisze:Według mnie przy obecnej kadrze ,wierząc Ciro ze zagramy ustawieniem 4-3-1-2 skład powinien wyglądać następująco:

------------------------------Buffon------------------------------------
--Zebina----------Cannavaro-----Chiellini---------Molinaro---------
---------Camoranesi-----Melo--------Sissoko------------------------
---------------------------Diego----------------------------------------
-----------------Amauri------------Del Piero--------------------------
Podpisuje sie pod tym, gio moglby zmieniac i Del Piero i Diego, 2 napastnik w zaleznosci od dyspozycji Treze/Iaq/Amauri

Marian.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 21:58

Ja tylko mam taką nadzieję, że Ciro, czyta wszystkie fora Juventusu i dojdzie do wniosku, że taktyka 4-2-3-1 będzie dla naszego zespołu po prostu lepsza.
Wydaję mi się, żę przy takiej taktyce nasz zespół strzelał by więcej bramek niż przy 4-3-1-2. A i z defensywą nie było by problemu, tym bardziej, że dochodzi Melo.

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:04

Wszyscy ustawiają do swoich taktyk Sissoko. Na pewno to jeden z najlepszych garczy ostatnich miesięcy w Juventusie. Ale i on zaliczał wzloty i upadki, wahania formy i słabe występy.
Do tego dochodzi Puchar Narodów Afryki, który odbywa sie w tym roku i który, w przeciwieństwie do innych wielkich piłkarskich imprez odbywa się nadzwyczajnie często- co 2, a nie co 4 lata (jakis kompleks Afryki?).
Wtedy Momo będzie nieobecny przez minimum 1 miesiąc, a jego forma po powrocie może byc różna.

Żeby nie było- nie przekreślam Sissoko, ale (teoretycznie) gdy przychodzi nowy trener wszyscy maja równe szanse. Zakładając, że nikt nie odejdzie ( a na to sie niestety zanosi), to teoretycznie może grac Poulsen z Tiago. Teoretycznie, bo praktycznie jeżeli ktoś miałby wygryźc Sissoko z pierwszej 11 to tylko Marchisio albo Zanetti.

Pomoc Camoranesi---Marchisio---Melo wygląda wyśmienicie. Na papierze nawet lepiej niż z Sissoko, ale wszyscy wiemy ile potrafi dac drużynie nasz dzik ;)

Wszystko jest sprawa otwartą- od przybytku głowa nie boli- ale talenty moga się zmarnowac. Oby Ferrara podążał słuszną drogą. Tyczy się to też cofniętego napastnika...

IronAdi

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:05

Przepraszam ze sie wtrące ale to jest jakiś żal w waszym wykonaniu.
Dlaczego wstawiacie DP w pierwszym składzie pisząc ze Go ktos mógłby zmieniac?

Przeciez Iaquinta jest w obecnej formie duzo lepszy niz Del Piero, nie wspominajac o Giovinco. Fakt. Del Piero ma przebłyski, ale to obecnie za mało na pierwszy skład w naszym zespole.

--------------Buffon--------------
Zebina-Canna-Chiellini-DeCeglie(Grosso,Santos)
-------Sissoko-Melo------------
Camor---Diego---Giovinco
--------Amauri------------

Tak to Widze. Bron boze bez Molinaro ktory nie potrafi wrzucic pilki na 5 metr 2 razy w meczu. Biega okej, cos tam robi. Ale to jest Juventus a nie Szczakowianka Jaworzno. Serce nie wystarczy.
W razie przegrywania i konieczne gry do przodu,zmiana de Ceglie na Treze/Iaquinte - Chiellini ogarnial juz Lewa strone.

Łukasz

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:09

@stahoo - nie chce mi się rozbijać...
1. Sissoko, nawet mimo tych "upadków", był w zeszłym sezonie naszym najlepszym pomocnikiem
2. Ten nowy trener, jako opiekun młodzieżówki, był cały czas siłą rzeczy blisko drużyny...
3. Na papierze 'Sissoko' wygląda lepiej niz 'Marchisio'. Ten pierwszy jest jednak póki co bardziej rozpoznawalny w świecie

Ale, Alex, Alessandro. DEL PIERO!

http://wsamookno.bloog.pl
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:18

Łukasz
Napisałem, że Sissoko był jednym z najsilniejszych punktów. Mój post był czysto teoretyczny. Gdyby miał spadek formy, gdyby... Nie mówię, żeby od początku sezonu sadzac, bądź co bądź świetnego, jak na warunki Juve, defensywnego pomocnika na ławkę. Ale konkurencja jest ogromna. Moim zdaniem 2 linia będzie wyglądac tak:

Marchisio---Melo---Sissoko

Do drzwi pierwszej jedenastki na pewno będzie pukac Zanetti oraz Camoranesi. Bez walki jak widac nie poddaje się również Poulsen, którego chyba jednak trzeba skreślic z góry. Jest też równie nieporadny jak Duńczyk- Tiago, któy pewnie tez po cichu liczy na powrót formy i gre w koszulce Starej Damy.

Broń Boże skreślac Sissoko! ;)
Łukasz pisze: 3. Na papierze 'Sissoko' wygląda lepiej niz 'Marchisio'. Ten pierwszy jest jednak póki co bardziej rozpoznawalny w świecie
To fakt, ale Sissoko (jak obaj wiemy) to nie jest typowy DM. Trudno znaleźc mu miejsce w 4-3-1-2. Niby może grac na każdej pozycji w środku pola, ale w praktyce, ten środkowy z trójki pomocników raczej odpada- tam musi byc ktoś, kto zawsze zostanie z tyłu, rozegra piłkę. Boki bardziej się nadaja dla Momo, ale tam znowu jest potrzebna dobra technika, aby ci piłkarze mogli wspierac atakującą trójkę z przodu.

Sissoko jest idealny do 2 defensywnych pomoników w środku pola ;)

Oczywiście to wszystko nie zmienia faktu, że może, a raczej będzie on grac i przynosic wiele dobrego drużynie.

IronAdi
Jedni powiedzą- Alex "święta krowa", inni Alex "Il capitano, geniusz". Ja się zaliczam do tych w środku. Del Piero ma swoje cholerne wady, ale ma też nadal dużo zalet. Nie ejstem przekonany do gry z przodu 2 graczami z trójki Amauri, Iaquinta, trezeguet, a już na pewno nie Iaquinta i Trezegolem. 2 wieże przerabialiśmy swego czasu za Capello i średnio miło to wspominam.

Za Del Piero może garc oczywiście Seba, ale mu bliżej do skrzydłowego w 4-3-3 czy garcza dublującego pozycje Diego niż lewego napastnika.

pan Zambrotta

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:24

Nie zapominajmy, że we wrześniu Sissoko będzie jeszcze jechać na ramadanie. Ale tragedii nie ma, mamy szeroką kadrę pomocników, nie wiem po co te krzyki.
stahoo pisze:Na papierze nawet lepiej niż z Sissoko, ale wszyscy wiemy ile potrafi dac drużynie nasz dzik ;)
kto ? o_0

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:45

stahoo pisze: Pomoc Camoranesi---Marchisio---Melo
Dlatego Stasiu nie rozumie taktyki 4-3-1-2. W głowie mi się nie mieście ustawienie w jednej linii tak różnych zawodników jak Marchisio i Camoranesi. Spróbuj jakimiś rozsądnymi argumentami mnie do tego przekonać.

Obrazek
stahoo

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 22:56

pan Zambrotta pisze:
stahoo pisze:Na papierze nawet lepiej niż z Sissoko, ale wszyscy wiemy ile potrafi dac drużynie nasz dzik ;)
kto ? o_0
U mnie w drużynie, przyjeło się mówic na graczy, którzy dają z siebie wszystko i w ostatnich minutach meczu biegają tak- jak na początku spotkania- "dzikie dziki" ;) Wybacz.... :-D

zoff
Ja nie jestem zwolennikiem 4-3-1-2. Uważam, że to dośc zapobiegawcza i defensywna taktyka. O wiele bardziej "podoba" mi się 4-2-3-1 czy 4-3-3.

W 2 poście napisałem, że pewnie zagramy Melo w środku, Sissoko i Marchisio po bokach. Ewentualnie Zanetti na miejsce Melo i wtedy Marchisio wylatuje ze składu.

Camoranesi i Marchisio w jednej linii- to co zacytowałeś. Wydaje mi się, że jest to możliwe do zrealizowania- chociaz raczej nie będziemy opierac na tym naszej gry. Camor pare meczy zagrał jako środkowy pomocnik. Trzymałby sie pewnie bliżej skrzydła, a w środku pola grałoby wtedy 2 DMów.
Camor podłączałby sie do akcji ofensywnych schodząc do boznej linii, bądź dublując Diego, który mógłby wtedy przejśc w inny sektor boiska. W defensywie Mauro radzi sobie całkiem dobrze, więc przy 2 DMach z boku nie byłoby problemu.

Lepszym jednak wyjściem oczywiście jest Melo, Momo i Marchisio/Zanetti. Tamto ustawienie miało pokazac, że Sissoko też może grzac ławę, gdy będzie miec gorszy okres.

Podejrzewam, że w przyszłym sezonie, gdy będziemy musieli gonic wynik, Ferrara zdecyduje się na zdjęcie 1 środkowaego pomocnika i wprowadzenie Camoranesiego albo Giovinco.

zoff

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 12 lipca 2009, 23:10

stahoo pisze:Tamto ustawienie miało pokazac, że Sissoko też może grzac ławę, gdy będzie miec gorszy okres.
Właśnie to mi się zaczyna podobać. Będzie to pierwszy sezon, kiedy zawodnicy będą konkurować ze sobą i walczyć o miejsce w składzie w każdej formacji, a nie tylko w ataku jak to miało miejsce do tej pory. To może przynieść nam tylko i wyłącznie korzyści.

Co do 4-3-1-2 to uważam, że będzie to niewykorzystywanie potencjału w postaci Camora czy Giovinco. Ale mimo wszystko do oceny tej formacji muszę się wstrzymać do kilku pierwszych, ważnych meczy w Serie A. To one pokażą jak 4-3-1-2, w wykonaniu Ciro Ferrary, będzie wyglądać.

Obrazek
ODPOWIEDZ