Obuwie piłkarskie

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
-10-

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Nieprzeczytany post 25 maja 2009, 19:01

stahoo pisze:
-10- pisze:
stahoo pisze:Hmm, Predatory lanki, a Diadory wkręty? Myślę, że od tego należy zacząc się zastanawiac nad wyborem. Czy wolę lanki, czy wkręty.

A po za tym, to adidas, jest zawsze adidasem, nie żebym coś sugerował :whistle:
Wkręty. Wrzuciłem pierwsze lepsze zdjęcie po prostu.
Mozna wiedziec, dlaczego wolisz wkręty od lanek, bo szczerze zdziwiła mnie Twoja odpowiedź :D
Generalnie nie lubię w ogóle grać w korkach, wolę zdecydowanie halówki, ale przy fatalnej pogodzie na trawie, w halówkach odwalam jazdę figurową na lodzie. Dlaczego wkręty? Kiedyś posiadałem jakiś "niszowy" produkt adidasa, wkręty i jakoś specjalnie nie narzekałem. Bardzo dobra przyczepność. Poza tym szykuje się "poważny" transfer do nowo powstałego zespołu.

Wiesz "metal" na podeszwie i ten strach w oczach kolegów z boiska. :lol:
Il Tifoso pisze:Ja polecam Ci zdecydowanie Predatory. Chociaż i tak te z 2003 wymiatają. W dodatku białe korki mnie nie przekonują, gdyż łatwo się brudzą i to nie ten styl co markowe czarne :-D Swoją drogą ja ostatnio kupiłem te oto halówki. Dałem sporo kasy, ale myślę, że warto. W dodatku mogę w nich grać. Pozdrawiam
Kolor to w moim przypadku najmniej istotna rzecz, mogą być i czarne:
Obrazek

Tak btw:
Ktoś w ogóle miał przyjemność grać w obuwiu DIADORA?

Edit:
KeRmit19 pisze:
stahoo pisze:Hmm, Predatory lanki, a Diadory wkręty? Myślę, że od tego należy zacząc się zastanawiac nad wyborem. Czy wolę lanki, czy wkręty.

A po za tym, to adidas, jest zawsze adidasem, nie żebym coś sugerował :whistle:
Zdecydowanie bardziej polecam lanki bo wkrety to tylko jak mokro, zle sie gra jak nie jest zroszona trawa i susza na murawie. Mialem kiedys podobne Diadory i musze powiedziec, ze bylem bardzo zadowolony. Bardzo dobrze dopasowywaly sie do nogi i byly bardzo wytrzymale. Teraz mam takie i rowniez sobie bardzo je chwale, jeszcze lepiej mi sie w nich gra. Diadory nie sa zle ale mimo wszystko bardziej polecam predatorsy :wink:
No jak ja mogłem przeoczyć Twój post, hańba! :roll:
Mi odpowiadało jak we wkrętach grałem również na suchej murawie. Dużo zależy też o dobrze dobranego do stopy obuwia. Może spróbowałbym dla odmiany lanek, hm...

Z Juventusem od 1997 roku.
kornknot

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2009, 19:25

We wkrętach jak zagrasz na suchej murawie i zrobisz ostry obrót to mogą Ci one zostać w podłożu a ty pobiegniesz dalej :) Ciekawe sa te predatory które podawał ktoś kilka postów wcześniej, bo one mają wymienne wkręty na suchą i mokrą nawierzchnie, tylko trzeba je gdzieś znaleźć pierwsze...

Co do wyboru między lankami a wkrętami to wybierał bym coś takiego:
http://www.futbolplanet.pl/_var/gfx/bc0 ... 9ecfca.jpg
Chodzi oczywiście o podeszwę, trzyma się dobrze na suchym a na mokrym da się wytrzymać.

KeRmit19

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2009, 19:28

Il Tifoso pisze:W dodatku białe korki mnie nie przekonują, gdyż łatwo się brudzą i to nie ten styl co markowe czarne
Od 4 klasy podstawowki zaczalem "zawodowo" grac w pilke, zniszczylem sporo par butow wiekszosci marek(nie gralem chyba tylko w "Joma" i "Mitre") i osobiscie nigdy nie mialem problemu z bialymi butami. Jak sie dba - to i sie ma;]. Ja przykladowo preferuje biale, aczkolwiek teraz mam czarne z tego wzgledu, ze takich bialych nie bylo.
-10- pisze:Mi odpowiadało jak we wkrętach grałem również na suchej murawie. Dużo zależy też o dobrze dobranego do stopy obuwia. Może spróbowałbym dla odmiany lanek, hm...
Mnie czesto, gdy gralem na suchym we wkretach bolaly stopy. W ogole jakos nie przepadam za tego typu obuwiem. Zdecydowanie bardziej wole lanki.

EDIT:
kornknot pisze:Co do wyboru między lankami a wkrętami to wybierał bym coś takiego:
http://www.futbolplanet.pl/_var/gfx/bc0 ... 9ecfca.jpg
Chodzi oczywiście o podeszwę, trzyma się dobrze na suchym a na mokrym da się wytrzymać.
Mam mniej wiecej tej samej dlugosci korki w moich adasiach i wlasnie jak najbardziej da sie wytrzymac na mokrej murawie.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, 19:34 przez KeRmit19, łącznie zmieniany 2 razy.

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 25 maja 2009, 19:31

Warto pamiętać, szczególnie przy wyborze podeszwy - Adidas to zawsze Adidas. Osobiście wolę produkty Nike (pod względem wyglądu; nie tylko piłkarskie), lecz muszę przyznać, że na obuwiu Adidasa nigdy się nie zawiodłem, w przeciwieństwie do Nike. Na dodatek Predator to świetny model. Lepiej go wziąć, zamiast Diadory. Choć muszę przyznać, że ta biel wygląda kusząco...

Il Storico

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 25 maja 2009, 20:19

Dokładnie. Mimo tego, że Nike nas sponsoruje, to ja wolę produkty Adidasa, gdyż jakoś się do nich przyzwyczaiłem. Używam perfumy tej firmy, chodzę w ich butach, mam kilka koszulek z ich logiem. Dlatego, gdy muszę odświeżyć garderobę, sięgam po wyroby tej niemieckiej firmy. Generalnie jednak każdy ma swój gust, a ja nie gardzę również rzeczami z Lotto, która to nas sponsorowała m.in. w 2003 roku
-10- pisze:Kolor to w moim przypadku najmniej istotna rzecz, mogą być i czarne:
Ooo te czarne bardzo fajne. Nie grałem w takich, ale warto sprawdzić. Jeśli bardzo chcesz wkręty, polecałbym Ci te lub te, ale to moje zdanie :smile:

Pozdrawiam

mati888

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 maja 2009, 10:59

Wypróbował ktoś już F50? Ostatnio zarżnąłem Telstary i szukam jakiegoś zastępstwa. Poluję na Adidasa, bo Nike nie są jakieś zbytnio wytrzymałe, a z Pumami kojarzą mi się obtarte pięty mimo nieco większego rozmiaru...

Generalnie wygląd mają świetny, zastanawia mnie tylko czy po dwóch meczach lakier z nich nie zejdzie i nie będą już takie fajne...

@Serhinio-głównie zastanawiałem się właśnie nad tym lakierem-dzięki wielkie za pomoc :wink:
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 17:37 przez mati888, łącznie zmieniany 1 raz.

'Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie głupiego niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości'
Serhinio

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 30 maja 2009, 20:05

Na dniach sprawiłem sobie buty adidasa F10 nie gram zbyt często więc nie widziałem sensu w zakupie f50 jednak musze powiedzieć iż te buciki są swietne :!: raz że są wygodne, dwa że są lekkie a trzy to lakier z nich nie schodzi nawet po 5 meczach na arenie czysto amatorskiej :) Zdaniem sumując jestem zadowolony z nich i polecam bo są nie drogie i dobre dla przeciętnego amatora takiego jak ja :!:

oto one
http://img258.imageshack.us/img258/8263/f10przodwx0.jpg

Franek1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lipca 2009, 14:31

Widzę, że mało osób wybiera buty Pumy. Ja przez ostatnie 3 sezony grałem w Adasiach i powiem, że szybko się hmm 'rozklejały'.. Musiałem co jakiś czas kupować nowe. Ostatnio kupiłem sobie Pumy:

http://www.jjbsports.com/axThumb/axThum ... HEIGHT=340

Gra ktoś w takich bucikach? Co o nich sądzicie?

"To moja walka, moje życie. Nigdy na dnie-zawsze na szczycie!!!"
Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lipca 2009, 16:14

Ja gram w Pumach i jestem mega zadowolony. To już moje drugie korki tej firmy i muszę przyznać, że pod względem wytrzymałości i jakości pokonują Nike. Dobry wybór.

Szilgu

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 03 lipca 2009, 17:32

Miałem dwie pary korek (korków? :prochno: ) pumy. I powiem, że średnio się sprawdziły. Adidasa wytrzymały mi dwa sezony po czym wyrosłem. A w dalszym ciągu były w dobrym stanie (kosztowały tylko 120zł). Natomiast Pumy wytrzymały mi niecały sezon a druga para trochę ponad sezon. Po czym się rozklejały. Te materiałowe (nie pamiętam nazwy) w kilku miejscach. Cena 180zł i 130zł.

montero4

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 04 lipca 2009, 03:15

Adidas Kaiser 5 i nie ma o czym dyskutować :)

Update - 07.08.2010 ale nadal rośnie 28 x Italia 52 x Juventus
http://picasaweb.google.pl/montero4juventus/Montero4
Obrazek
JoY RidE

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 08 lipca 2009, 19:26

to może ja zdam parę głupich pytań.
Co oznaczają skróty PS TRX FG MG HG SG AG JR?
Lukam na allegro, głównie przyglądam się butom adidasa i nie wiedzieć czemu, ale nie ma rozmiarów 42 2/3 - czyżby ten rozmiar został zlikwidowany?
Potrzebuję buty, które będą mi służyć kawałek czasu. Raz w tyg gram na orlikach i nie wiem czy kupić metale czy lanki. Może ktoś co nieco podpowie co zrobić z tym fantem?:P

Stoimy zwarci w jednym szeregu zjednoczeni biało-czarną siłą to my kibce JUVE
Radek_88

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 lipca 2009, 19:58

JoY RidE pisze:Raz w tyg gram na orlikach i nie wiem czy kupić metale czy lanki. Może ktoś co nieco podpowie co zrobić z tym fantem?:P
Zdecydowanie lanki. Zreszta na niektorych boiskach ze sztuczna nawierzchnia granie we wkretach jest zabronione.

nico23

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 09 lipca 2009, 15:32

-10- pisze:diadora LX K-Pro

czy

adidas predator mania

Mam kurcze dylemat, które wybrać. Może ktoś miał okazję grać w takim obuwiu i podzieliłby się opinią, wrażeniami itp.
Nie znam się bardzo na piłce ale słyszałem że te predatory miały wręcz legendarną wytrzymałość.
Co do korków w ogóle, to wiele zależy od budowy fizycznej zawodnika. niektórzy nie potrzebują aż takiej przyczepności bo są specyficznej budowy, jak Messi np. Zauważcie jak nisko ma on środek ciężkości. Nawet gdy jest atakowany biodrem, po prostu odbija się i biegnie dalej, ciężko go przewrócić, odepchnąć, i jest bardzo szybki z piłką. Nieraz uderzony z boku w pierwszej fazie ataku, jakby zostaje podbity do góry, i nie robi to na nim wrażenia. Taka budowa. Są też tacy zawodnicy jak np Olisadebe, o ile pamiętam najczęściej grał w klasycznych wkrętach, sześć na but. Przy jego silnych nogach dawało mu to przewagę na starcie, potrzebował maksymalnej przyczepności, jak sprinter w starcie na 100m
Wydaje mi się że klasyczne wkręty (6kołków) różnią się dość znacząco od dzisiejszych wkrętów predatora (8 kołków). Predator ma zredukowany nacisk na podłoże, gdyż po pierwsze ma o dwa kołki więcej, po drugie jakgdyby połowa kołka jest odlana z podeszwy, z plastiku i stanowi z nią całość, a zakłada się samą końcówkę czyli metalowy klips. Ta separacja i kształt kołka, zmniejszają siłę nacisku.
Mecze ligi mistrzów najczęsciej odbywają się na właściwie idealnych boiskach pod względem miekkości, zwilżenia, i przyczepności. Bez problemu można założyć wkręty. Ale na gorszych boiskach jest się uzależnionym od pogody, i nie zawsze można założyć wkręty, a już na pewno nie te klasyczne 6 kołków.
Im but mniej skomplikowany, posiadający jak najmniej łączeń różnych materiałów, tym większa szansa że się nie rozwali. Np predatory takie za 300 parę złotych.. mogą rozpruwać się na połączeniu skóra-element gumowy. Są też wersje tego buta z naprawdę dużą ilością tej gumy która znacznie wystaje, a paski po wewnętrzej stronie buta są grubsze i wyższe i nie jest to zbyt komfortowe jak dla mnie, kopiąc prostym podbiciem, nadając trochę rotacji w prawo czy w lewo, daleko tu do czucia piłki jak przy uderzeniu stopą w samej skarpecie.
Nie dobrze jest też moim zdaniem zostawiać butów skórzanych nie wyczyszczonych, np w błocie. Gdyż ta ziemia i to co wniej jest z czasem jakby przeżera skórę przy podeszwie. Dobrze jest zaraz po meczu wyczyścić but namoczoną szmatką lub pod delikatnym strumieniem wody, a jak przeschną w temp. pokojowej, nałożyć ręką Protexol (tłuszcz do skór firmy Bufalo, niestety jest dość drogi 15zł, ale chyba pozbawiony jest rozpuszczalników).
Niektórzy mówią że idąc od obrony gra się w solidniejszych butach i cięższych, a dalej poprzez pomocników i napastników w coraz lżejszych i szybszych.
Tańsze syntetyki raczej nie wytrzymają tyle co zadbane skórzane buty. nie wiem jak jest z najwyższymi modelami sztucznych. Ale raz gdzieś czytałem że jakiś piłkarz chciał wnieść pozew przeciw adidasowi, bo gdy grał w F50, przeciwnik podczas wślizgu przebił mu wkrętem buta i złamał palca, czy coś takiego, hehe.
Moim zdaniem najlepszą przyczepność mają korki klasyczne z sześcioma kołkami, wkety takie długie i wąskie z plastiku np. oryginalne adidas. Ale murawa musi być ekstra, i nie wskazane są problemy z kostkami, bo taki but, jak się wbije, to się nie przekręci jeśli się go nie podniesie. Ale idealna przyczepność we wszystkich kierunkach, można ruszać nawet ,,leżąc" w poziomie.
To są moje luźne przemyślenie wynikające z obserwacji, mam nadzieję że komuś pomogą.

Pawełek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 13 sierpnia 2009, 17:40

Sezon za pasem, a ja bez butów. Jest ktoś w stanie mi coś polecić? Nie chcę stawiać na wygląd, kolor etc. Chcę butów, które bardzo dobrze dopasują się do stopy, a także bardzo trwałych. Myślałem o Adidas Kaiser 5. Napisze ktoś coś więcej o nich na podstawie własnych doświadczeń?

Inne propozycje też mile widziane.

;)

Sky is the limit!
ODPOWIEDZ