Ekstraklasa 2008/2009
- Safin
- Juventino
No to chyba Cracovia juz poplynela porazka z Odra - bardzo wazny mecz i do tylu.
Wszystko jest mozliwe bo styk na dole jest niezly, ale za tydzien mecz z nieobliczalnym Bełchatowem i ciemno to widze.
Mysle ze Gornik i Cracovia niestety spadna, a Arka zagra w barazach - moze sie to pozmieniac ale mysle ze te 3 drzuzyny walcza o .. baraze tylko.
Ruch jest i tak 1 pkt do przodu i dzisiaj mecz, a zaczal w koncu niezle grac, Lechia tez jest w ciagu, a reszta mysle ze jest pozornie bezpieczna.
WSzystko sie oczywiscie moze poprzewracac jak to w futbolu, ale takie jest moje osobiste zdanie.
Niestety ktos z tej ligi spasc musi. :roll:
@VirusT: Nie wiem czy dobrze rozumiem ale piszesz ze sytuacja Ruchu jest trudna?? Chyba tak jak kazdego "kandydata" do spadku. I na pewno sie z tym nie zgadzam. Pozostaly mu mecze z ŁKS-em, Arka, Piastem i Legia, wiec ma łatwiejszy terminarz niz np Lechia. A ostatnia dobra gra - wygrana i remis z LEgia no i remis z Lechem, takze az tak fatalnie nie jest.
Wszystko jest mozliwe bo styk na dole jest niezly, ale za tydzien mecz z nieobliczalnym Bełchatowem i ciemno to widze.
Mysle ze Gornik i Cracovia niestety spadna, a Arka zagra w barazach - moze sie to pozmieniac ale mysle ze te 3 drzuzyny walcza o .. baraze tylko.
Ruch jest i tak 1 pkt do przodu i dzisiaj mecz, a zaczal w koncu niezle grac, Lechia tez jest w ciagu, a reszta mysle ze jest pozornie bezpieczna.
WSzystko sie oczywiscie moze poprzewracac jak to w futbolu, ale takie jest moje osobiste zdanie.
Niestety ktos z tej ligi spasc musi. :roll:
@VirusT: Nie wiem czy dobrze rozumiem ale piszesz ze sytuacja Ruchu jest trudna?? Chyba tak jak kazdego "kandydata" do spadku. I na pewno sie z tym nie zgadzam. Pozostaly mu mecze z ŁKS-em, Arka, Piastem i Legia, wiec ma łatwiejszy terminarz niz np Lechia. A ostatnia dobra gra - wygrana i remis z LEgia no i remis z Lechem, takze az tak fatalnie nie jest.
- Majos
- Juventino
Coraz bliżej Górnikowi Zabrze jednak do spadku z Ekstraklasy. Wczoraj przegrał 0:2 z ŁKS i to mogło ich zaboleć, tym bardziej, że ostatnio coś zadziałało w Zabrzu. Będą walczyć do końca, ale podobnie jak Cracovia mają marne szanse na pozostanie w najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce 

- oliver
- Juventino
Wygrana i wygrana! Ruch też już jest pozornie bezpiecznypikito pisze:. A ostatnia dobra gra - wygrana i remis z LEgia no i remis z Lechem, takze az tak fatalnie nie jest.
W jakim ciągu? Wygrana – Porażka – Wygrana to nie jest ciąg. Może troszkę lepiej grają od kiedy zmienili trenera, ale z ich terminarzem może być już bez punktów. Do Poznania , u siebie z Wisłą i do Gliwic.pikito pisze:No to chyba Cracovia juz poplynela porazka z Odra - bardzo wazny mecz i do tylu. Wszystko jest mozliwe bo styk na dole jest niezly, ale za tydzien mecz z nieobliczalnym Bełchatowem i ciemno to widze. Mysle ze Gornik i Cracovia niestety spadna, a Arka zagra w barazach - moze sie to pozmieniac ale mysle ze te 3 drzuzyny walcza o .. baraze tylko. Ruch jest i tak 1 pkt do przodu i dzisiaj mecz, a zaczal w koncu niezle grac, Lechia tez jest w ciagu a reszta mysle ze jest pozornie bezpieczna.
Arka bardzo bym się cieszył jak spadną jakoś nie lubię tej drużyny emerytów.
Cracovia i Górnik sytuacja nie do pozazdroszczenia jedna na pewno spadnie kluczowy będzie pojedynek 23 V, która wygra może się udać, remis pewnie pogrąży obie.
Dla 39 kibiców, mecz finałowy pomiędzy Liverpoolem a Juventusem był ostatnim, w jakim mogli wziąć udział. Kibice Bianconerich nigdy nie zapomną o tamtych wydarzeniach. Heysel 29 maj 1985r.
koniec iti
koniec iti
- Safin
- Juventino
No tak sorki pomylka:p drugi mecz tez wygrali.
Z tym ciagiem to moze troche za mocno ale cos w tym jest - moze nie tak jak mial Bełchatów kilka kolejek temu ....ale zaczeli od porazki z jeszcze silnym Bełchatowem pozniej remis w Warszawie - szczesliwie czy nieszczesliwie ale remis z Polonia, wygrana w derbach, z Jaga.
Na pewno tak jak mowisz nowy trener zrobil swoje, ale zauwaz ze Lechia zupelnie inaczej gra. Nawet w meczu z Gornikiem nie grali zle, ale dostali, cos w tym jest dla mnie Lechia za Zielinskiego to byla "dobra" druzyna przeciwko której mozna zarobic na bukach. Teraz jest cos innego, mysle ze wazna byla wygrana w derbach..
Z tym ciagiem to moze troche za mocno ale cos w tym jest - moze nie tak jak mial Bełchatów kilka kolejek temu ....ale zaczeli od porazki z jeszcze silnym Bełchatowem pozniej remis w Warszawie - szczesliwie czy nieszczesliwie ale remis z Polonia, wygrana w derbach, z Jaga.
Na pewno tak jak mowisz nowy trener zrobil swoje, ale zauwaz ze Lechia zupelnie inaczej gra. Nawet w meczu z Gornikiem nie grali zle, ale dostali, cos w tym jest dla mnie Lechia za Zielinskiego to byla "dobra" druzyna przeciwko której mozna zarobic na bukach. Teraz jest cos innego, mysle ze wazna byla wygrana w derbach..
- paku
- Juventino
Jeden z trzech kroków do obrony Mistrzostwa Polski przez Wisłe wykonany. 4-0 to wynik nieco zaskakujący zważywszy na to iż z ŁKS męczyła się cała czołówka, (Lech, Legia). Decydujący mecz w Gdańsku. Trochę serce jest rozdarte, bo porażka Lechii może oznaczać spadek, natomiast wygrana Lechii może oznaczać stracenie Mistrzostwa Polski przez Wisłę. Ja mam nadzieję iż to się potoczy tak. Wisła wygra z Lechią, swoje mecze przegrają Cracovia, Arka, i Lechia zostanie w lidze 

- Safin
- Juventino
Wynik Wisły zdecydowanie nie odzwierciadla przebiegu meczu z LKS-em ale coz taka jest pilka. Tak samo jak Paku chce zeby sie LEchia utrzymala i Wisła zdobyła mistrza. Zeby sie to potoczyla jak najlepiej ale cienko to widze. Duzo wyjasni sie po meczu Cracovia - Górnik.
Arka niestety ale juz poplynela dla mnie - z reszta ta druzyna to w moim mniemaniu fenomen. Kiedys podobna sytuacja była w Bundeslidze chyba z 2 lata temu, kiedy Alemania Aachen ( nie wiem czy tak sie pisze
) prowadzila przez kilka 1 kolejek, była rewelacja 1 czesci sezonu, gdzie tak z reszta jak Arka miala chyba 6 miejsce na półmetku........... ii pod koniec sezonu, bęc i banicja do II ligi.
Jak mozna tak upasc?? - jak widac nazwiska nie graja - Arka z tymi zawodnikami w formie, abstrachujac ze Nicinski, Zuraw, sa juz w leciwym wieku to naprawde jak dla mnie druzyna na 5 piatke Ekstraklasy. Najwyrazniej wzieli przykład z tamtego roku z Jagi, tyle ze Ona sie utrzymala, Arka moim zdaniem juz nie ma.
Arka niestety ale juz poplynela dla mnie - z reszta ta druzyna to w moim mniemaniu fenomen. Kiedys podobna sytuacja była w Bundeslidze chyba z 2 lata temu, kiedy Alemania Aachen ( nie wiem czy tak sie pisze

Jak mozna tak upasc?? - jak widac nazwiska nie graja - Arka z tymi zawodnikami w formie, abstrachujac ze Nicinski, Zuraw, sa juz w leciwym wieku to naprawde jak dla mnie druzyna na 5 piatke Ekstraklasy. Najwyrazniej wzieli przykład z tamtego roku z Jagi, tyle ze Ona sie utrzymala, Arka moim zdaniem juz nie ma.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 18:55 przez Safin, łącznie zmieniany 1 raz.
- De Celinaro
- Juventino
pikito: zauwaz co sie stalo w Anglii. Hull City było fenomenem przez polowe sezonu a teraz prawdopodobnie spadnie.
Mam nadzieje, ze majstra wygra Wisła a nie Lech, ponieważ Smuda nie wiem jakim cudem, ale jednak posiada braki w zakresie wiedzy trenerskiej i po raz kolejny pokazuje, ze nie umie przygotowac zespolu na wiosne. A co do Legii to nie lubie od urodzenia, całe moje miasto łącznie ze mną za Widzewem. (mała miescina, 70k ludu), więc oczywiscie licze, ze zajma 3 miejsce.
Licze tez na utrzymanie się Górnika, nie kibicuje im zbytnio, ale to byłoby dziwne, żeby ich zabrakło w przyszlym sezonie.
Mam nadzieje, ze majstra wygra Wisła a nie Lech, ponieważ Smuda nie wiem jakim cudem, ale jednak posiada braki w zakresie wiedzy trenerskiej i po raz kolejny pokazuje, ze nie umie przygotowac zespolu na wiosne. A co do Legii to nie lubie od urodzenia, całe moje miasto łącznie ze mną za Widzewem. (mała miescina, 70k ludu), więc oczywiscie licze, ze zajma 3 miejsce.
Licze tez na utrzymanie się Górnika, nie kibicuje im zbytnio, ale to byłoby dziwne, żeby ich zabrakło w przyszlym sezonie.
- Safin
- Juventino
Czyli nastepny przyklad tego o czym mowile, wiec moze nie fenomenDe Celinaro pisze:pikito: zauwaz co sie stalo w Anglii. Hull City było fenomenem przez polowe sezonu a teraz prawdopodobnie spadnie.

Oj juz górnikowi "nie pozwola" spasc. Tak jak w Austrii nie pozwolili spasc Austrii Wieden - zabierajc Grazer Ak chyba 15pkt za nieuregulowane finanse itp, tak tutaj nie zdziwiłbym sie jakby bylo pododbnie.De Celinaro pisze:Mam nadzieje, ze majstra wygra Wisła a nie Lech, ponieważ Smuda nie wiem jakim cudem, ale jednak posiada braki w zakresie wiedzy trenerskiej i po raz kolejny pokazuje, ze nie umie przygotowac zespolu na wiosne. A co do Legii to nie lubie od urodzenia, całe moje miasto łącznie ze mną za Widzewem. (mała miescina, 70k ludu), więc oczywiscie licze, ze zajma 3 miejsce.
Walna kare dla Piasta, ze ..... stadion za maly, kasy nie ma, albo lige powieksza bo Kmita Zabierzów zrezygnowala w 1 lidze .
:roll:
A tak powaznie ktos z tej ligi musi spasc....
- dzodzik
- Juventino
Ogólnie w tym roku finisz ligi jest niezwykle emocjonujący i jeszcze wiele może się wydarzyć zarówno o to kto zdobędzie mistrzostwo jak i spadnie.
i tak na koniec sezonu dodałbym
Legii 6 pkt. co daje 63 pkt.
Wiśle 4 (3) pkt. 62 (61) pkt.
Lechowi 4 (3) pkt. 61 (60) pkt.
Co do spadkowiczów to się nie wypowiadam bo nie interesują mnie te zespoły, a jeśli miałbym wskazywać jakąś drużynę która chciałbym żeby się utrzymała, to Górnik ze względu na to ile kibiców na niego chodzi. 18 tyś. na ostatnim meczu robi wrażenie jak na polską ligę;)
Co do meczu Wisły to moim zdaniem wynik jest taki a nie inny dlatego, że ŁKS już w zasadzie zapewnił sobie utrzymanie w lidze, stąd też odprężenie w meczu z krakowską drużyną. (wiem matematycznie mogą jeszcze spaść ale patrząc na grę zespołów za nimi to raczej ciężko o to) Moim zdaniem trudniejsza przeprawa czeka Wiślaków w Gdańsku, gdzie Lechia będzie gryzła trawę żeby zdobyć jakikolwiek punkt co może w końcowym rozrachunku przydać się im jeśli chodzi o pozostanie w lidze. Jeśli Wisła wygra ten mecz to można powiedzieć, że na 100% zostanie mistrzem Polski albowiem nie powinna mieć żadnych kłopotów z pokonaniem Śląską który gra już w zasadzie o pietruszkę. Jeśli natomiast straci punkty w Gdańsku to moim zdaniem mistrzem zostanie Legia. Ponieważ gra ze Śląskiem, który jak już to wcześniej zauważyłem gra o nic, a następnie podejmuje Ruch z którym będzie chciała wygrać, chociażby rewanżując się za puchar polski. co do Lecha to myślę, że straci przynajmniej w jednym spotkaniu punkty ponieważ moim zdaniem ma najtrudniejszy terminarz. gra z Polonią która ma jeszcze szanse na grę w pucharach w przyszłym, a na zakończenie mecz z Cracovią która także raczej nie odda tanio skóry w końcu być może będzie grała o swoje być albo nie być w pierwszej lidze.paku pisze:Jeden z trzech kroków do obrony Mistrzostwa Polski przez Wisłe wykonany. 4-0 to wynik nieco zaskakujący zważywszy na to iż z ŁKS męczyła się cała czołówka, (Lech, Legia).
i tak na koniec sezonu dodałbym
Legii 6 pkt. co daje 63 pkt.
Wiśle 4 (3) pkt. 62 (61) pkt.
Lechowi 4 (3) pkt. 61 (60) pkt.
Co do spadkowiczów to się nie wypowiadam bo nie interesują mnie te zespoły, a jeśli miałbym wskazywać jakąś drużynę która chciałbym żeby się utrzymała, to Górnik ze względu na to ile kibiców na niego chodzi. 18 tyś. na ostatnim meczu robi wrażenie jak na polską ligę;)
- Safin
- Juventino
Mysle ze jestes w bledzie. Co z tego z Slask gra o przyslowiowa pietruszke. Na takie mecze jak z Jaga, Odra, czy ostatnio z Piastem moga sie rozluznic bo sa nizej od nich w tabeli. A Wisła, LEch, Legia to co innego, zawsze gdy urwą pkt pierwszej 3 podnosza swoj prestiz, na bank dostana jakies pensje, wiec czy ja wiem czy taka pietrucha. A dodatkowo Slask to naprawde solidna druzyna, ktora moze zrobic naprawde duzo, a na pewno zamieszac w tabeli.dzodzik pisze: Jeśli Wisła wygra ten mecz to można powiedzieć, że na 100% zostanie mistrzem Polski albowiem nie powinna mieć żadnych kłopotów z pokonaniem Śląską który gra już w zasadzie o pietruszkę. Jeśli natomiast straci punkty w Gdańsku to moim zdaniem mistrzem zostanie Legia. Ponieważ gra ze Śląskiem, który jak już to wcześniej zauważyłem gra o nic
Tak jak to mowil Smuda jakies 3 tyg temu mecze ze Slaskiem beda decydowac o mistrzostwie Polski ( oczywiscie nie słowo w słowe ) i cos w tym jest.
Juz dawno tak nie bylo zeby zarowno walce o mistrza, jak i o utrzymanie bedzie tak zacieta

- Radek_88
- Qualità Juventino
Nie zapominaj, ze to mecz przyjazni, wiec nie wierze w to, ze Wisla go nie wygra.pikito pisze:Mysle ze jestes w bledzie. Co z tego z Slask gra o przyslowiowa pietruszke. Na takie mecze jak z Jaga, Odra, czy ostatnio z Piastem moga sie rozluznic bo sa nizej od nich w tabeli. A Wisła, LEch, Legia to co innego, zawsze gdy urwą pkt pierwszej 3 podnosza swoj prestiz, na bank dostana jakies pensje, wiec czy ja wiem czy taka pietrucha.
- Majos
- Juventino
Wisła Kraków wygrywając pokaźnie z ŁKS zapewniła sobie coś w rodzaju komfortu psychicznego i będzie teraz grała na większym luzie, oby tylko nie za dużym. Wisła pewnie obroni mistrzostwo, choć Lech i Legia dosłownie "depczą im po piętach", ale raczej nic z tego nie wyniknie.
- Safin
- Juventino
Ja tez w to osobiscie nie wierze, ale na pewno nie bedzie to spacerek.Radek_88 pisze:Nie zapominaj, ze to mecz przyjazni, wiec nie wierze w to, ze Wisla go nie wygra.pikito pisze:Mysle ze jestes w bledzie. Co z tego z Slask gra o przyslowiowa pietruszke. Na takie mecze jak z Jaga, Odra, czy ostatnio z Piastem moga sie rozluznic bo sa nizej od nich w tabeli. A Wisła, LEch, Legia to co innego, zawsze gdy urwą pkt pierwszej 3 podnosza swoj prestiz, na bank dostana jakies pensje, wiec czy ja wiem czy taka pietrucha.
Dodatkowo Tarasiewicz typuje Wisłe na mistrza. Czyli dopisujemy juz 3 pkt?

@Edit I tak jakby na potwierdzenie wczesniejszych słow:
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,title ... caid=180ce
Znajdzie sie i miejsce dla Górnika

Ostatnio zmieniony 18 maja 2009, 22:19 przez Safin, łącznie zmieniany 1 raz.
- dzodzik
- Juventino
Wystarczy tylko przypomnieć, że Śląsk był w stanie wywieźć z Poznania jeden punkt gdy jeszcze o coś grał, a u siebie przegrał. to ja dziękuje za takie sprężanie się na mocne drużyny;). Moim zdaniem jeśli Śląsk miałby o co walczyć to ten mecz wyglądał by zupełnie inaczej i wynik także mógłby być inny, a tak szybko stracona bramka i można powiedzieć, że było po meczu bo piłkarzom Śląska, aż tak bardzo nie zależało na wyniku. to samo można powiedzieć, o meczach z Wisła i Legia jeśli strzelą pierwsi bramkę ze Śląskiem to ta drużyna już tego raczej nie odrobi, bo po co gryźć trawę jak się gra o nic, jeszcze można nabawić się kontuzji itd.pikito pisze:Mysle ze jestes w bledzie. Co z tego z Slask gra o przyslowiowa pietruszke. Na takie mecze jak z Jaga, Odra, czy ostatnio z Piastem moga sie rozluznic bo sa nizej od nich w tabeli. A Wisła, LEch, Legia to co innego, zawsze gdy urwą pkt pierwszej 3 podnosza swoj prestiz, na bank dostana jakies pensje, wiec czy ja wiem czy taka pietrucha. A dodatkowo Slask to naprawde solidna druzyna, ktora moze zrobic naprawde duzo, a na pewno zamieszac w tabeli.dzodzik pisze: Jeśli Wisła wygra ten mecz to można powiedzieć, że na 100% zostanie mistrzem Polski albowiem nie powinna mieć żadnych kłopotów z pokonaniem Śląską który gra już w zasadzie o pietruszkę. Jeśli natomiast straci punkty w Gdańsku to moim zdaniem mistrzem zostanie Legia. Ponieważ gra ze Śląskiem, który jak już to wcześniej zauważyłem gra o nic
Tak jak to mowil Smuda jakies 3 tyg temu mecze ze Slaskiem beda decydowac o mistrzostwie Polski ( oczywiscie nie słowo w słowe ) i cos w tym jest.
Juz dawno tak nie bylo zeby zarowno walce o mistrza, jak i o utrzymanie bedzie tak zacieta
a co do słów Smudy to gadał tak bo coś musiał powiedzieć, a że wszystkie drużyny miały grać ze Śląskiem to tak mu się palło;)
Moim zdaniem mistrza zdobędzie ten zespół który nie straci punktów z drużynami walczącymi o utrzymanie, tutaj walka na pewno będzie toczyć się na noże i chociaż umiejętności brak graczom to na pewno nogi nie odstawią.
I żeby nie było to oczywiście mogę się mylić i okaże się, że to jednak Śląsk rozdawał karty bo urwał punkty Lechowi i Legii.
Jedno jest pewne za dwie kolejki i tak wszystko będzie jasne;)