Gra za zasługi- czyli: "tyle zrobili dla klubu"

Klubowe finanse, stadion, marketing, nowe logo i wiele innych. Podyskutuj na temat najważniejszych spraw związanych z Juventusem.
ODPOWIEDZ
jaccek24

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 23 marca 2009, 23:58

Jak nie widzicie sensu zakładania takiego tematu, nie którzy piszecie że jest bezmyślny itd.
A może on jednak myśli ??
Moze warto zastanowić się nad tym co napisał ??
A nie napisał tak jak większość z was pisze że stara gwardia jest nie przydatna, tylko że warto rozważyć sprzedaż/ wymianę tych zawodników na nowych młodszych.
Czy nie zauważyliscie że nasi czołowi zawodnicy mają powyżej 30 lat? Kto bedzie ciągnał zespół w przyszłym sezonie ?? Może jeszcze dadzą radę a co później ??
Załóżmy 2 hipotezy:
Pierwsza stara gwardia zostaje grają z sezonu na sezon gorzej ?? Juve coraz niżej w hierarchii europejskiego futbolu w końcu odchodzą i co dalej ?? trzeba kupić nowych zawodników :) tylko za co?? pieniądze same się nie znajdą, zresztą kto by chciał przyjść do zespolu który ma nie wiadomo jaką przyszłość, wychowankowie nie zapełnią wszystkich dziur, ktoś pisze ze sprzedaż koszulek powoduje że opłacalne jest utrzymywanie starej gwardii, a czy nie można sprzedawać koszulek nowych piłkarzy nowych idoli ?? gdybyśmy trzymali Baggio to Del Piero nie był by pewnie gwiazdą w Juve.

wersja druga

sprzedajemy przykładowo tym sezonie Trezege i Camorre myślę ze maks moglibyśmy osiągnąc za nich dwóch 30 mln EUR nie więcej dokładamy 10 mln i kupujemy dwóch piłakrzy. i zostaje nam kasa na 3 gwiazdę. Jest to najmniej bolesne wyjscie, najmniej kosztowne dla klubu, mądre transfery pozwoliłby na rozwój klubu.
Niektórzy piszą że sprzedaż Bufona to świętokradztwo tylko za niego moglibyśmy kupić 2 -3 klasowych zawodników zbilansować drużynę.
Mało kta pamięta, ale za Zidana gra opierała się głównie na nim, po jeg sprzedaży zarząd kupił 34-5 piłkarzy w duzej mierze za kase ze sprzeda ży Zidane i nie wiem czy Juve bez nie go nie było silniejsze niż z ni, tak samo było wcześinej z Vialim czy Ravanalim, Jugoviciem i nnymi czy któś pamięta jeszcze tych puiłakrzy?? odejście ich w ostatnim okresie kariery dało pieniądze na obecną Starą Gwardię teraz oni powinni zostać sprzedanie żeby częściowo z pieniędzy za nich kupić nowych bohaterów.

PETRONAS

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 00:15

Jeśli uważasz że źle robią pozwalając grać takim zawodnikom to spójrz na Barce , Ronaldinho był dla nich wszystkim jak grał dobrze a jak przyszedł gorszy okres to pożegnali go na kopach w dodatku. Może tego nie wiesz ale doświadczeni zawodnicy są bardzo przydatni w treningu młodszych , taki np Giovinco wiele wyniósł i dalej wynosi z gry brzy boku Del Piero i Nedveda. Wiem wiem chciałbyś spektakularnych transferów i wielkich sum ale to sie nie opłaca np taki Inter wydał kupe kasy za Qaresme który po prostu nie przypasował do stylu Interu . Niestety ale kupno kogos za ok 20 mln jest baaaardzo ryzykowne. Silva , Diego - fajnie lecz jak będzie to samo co z Qaresmą to będzie wielka strata. Lepiej szkolić młodzież - niech sie uczą od starszych dyscypliny i pokory jak Giovinco. a propos ... w Barcy z Messim będzie to samo co z Ronaldinho. JUVE TO JUVE

Zawidowianin

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 00:37

jaccek24 pisze: sprzedajemy przykładowo tym sezonie Trezege i Camorre myślę ze maks moglibyśmy osiągnąc za nich dwóch 30 mln EUR
No ja Cię proszę... Gdzie za 32-latka i 31-latka, którzy ostatnio więcej się leczyli niż grali wyciągniesz razem 30 milionów...
PETRONAS pisze: Ronaldinho był dla nich wszystkim jak grał dobrze a jak przyszedł gorszy okres to pożegnali go na kopach
.
.
.
.a propos ... w Barcy z Messim będzie to samo co z Ronaldinho. JUVE TO JUVE
Messi jest wychowankiem Barcelony a to robi dużą różnicę. Katalończycy są zbyt dumni ze swojej akademii piłkarskiej, żeby wypuścić ze swojego klubu najlepszego piłkarza, który się w niej w ostatnich latach wychował

jaccek24

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 07:38

Zawidowianin
napisał: No ja Cię proszę... Gdzie za 32-latka i 31-latka, którzy ostatnio więcej się leczyli niż grali wyciągniesz razem 30 milionów...

No tu faktycznie przesadziłem pewnie moglibyśmy uzyskać za nich po 10 mln za osobę, no ale jeak się doliczy zarobki brutto to się uzbiera podobną kwotę (30 mln)

napisał:
Ronaldinho był dla nich wszystkim jak grał dobrze a jak przyszedł gorszy okres to pożegnali go na kopach

Pożegnali go boprzez ponad 2 sezony nic nie grał - podobno więcej balował niż trenował - to że grał tam 2-3 sezony dobrze to mają go trzymać do końca życia??

PETRONAS moze tego nie wieszale Ci nasi zawodnicy mają już po 21 lat wiem że w Polsce to jest młody talent zawodnik z przyszłością ale za granicą to już ukształtowany zawodnik, Wywołałeś Messiegi zobacz ile on ma lat a jest największą gwiazdą zespołu, zresztą nie mówimy o sprzedaży wszystkich zawodników ze starej gwardie tylko 2 -3.
Zresztą mogliby uczyć się od nowych zawodników którzy przyszliby zamiast nich.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 1 raz

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 12:36

Szymek pisze:Co z tego jak grają inni? Strzelił w tym sezonie najwięcej goli dla nas i to się liczy.
Co z tego ? A to ze Alex nie potrafi stworzyc przewagi ( wychodzi mu 1 na 10 dryblingow, przewaznie traci pilke ) albo samemu stworzyc sobie sytuacji i to ze bardzo nie lubi podawac... Bo Alex poza tym bramkami mogl by miec jeszcze duuuzo asyst ( i moze mieli bysmy teraz wiecej pkt. ale dla was to nie wazne, wazne za DP musi grac i kropka ), ale niestety nasz kapitan woli probowac sam i pprzewaznie traci pilke badz spowalnia akcje.

white_wolv

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 12:41

^FAZZI^ pisze:
Szymek pisze:Co z tego jak grają inni? Strzelił w tym sezonie najwięcej goli dla nas i to się liczy.
(...)Bo Alex poza tym bramkami mogl by miec jeszcze duuuzo asyst ( i moze mieli bysmy teraz wiecej pkt. ale dla was to nie wazne, wazne za DP musi grac i kropka ), ale niestety nasz kapitan woli probowac sam i pprzewaznie traci pilke badz spowalnia akcje.
:lol: :lol: :lol:

a pozniej jest zdziwienie ze niektorzy wola sie wypowiadac tylko na tematy kibicowskie..

Bart_DB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 13:34

^FAZZI^ pisze:Co z tego ? A to ze Alex nie potrafi stworzyc przewagi ( wychodzi mu 1 na 10 dryblingow, przewaznie traci pilke ) albo samemu stworzyc sobie sytuacji i to ze bardzo nie lubi podawac... Bo Alex poza tym bramkami mogl by miec jeszcze duuuzo asyst ( i moze mieli bysmy teraz wiecej pkt. ale dla was to nie wazne, wazne za DP musi grac i kropka ), ale niestety nasz kapitan woli probowac sam i pprzewaznie traci pilke badz spowalnia akcje.
Nieładnie tak kłamać. Zastanawia mnie jak to czasem jest pieprzyć takie głupoty. Zapewne ryzykownie. Nawet nie wysiliłeś się, żeby sprawdzić statystyki asyst w lidze na ten sezon. Ale ja Ci pomogę, bo wyraźnie jesteś w potrzebie.

http://soccernet.espn.go.com/stats/topa ... 1&&cc=5739

Dla leniwych: Wyżej od Alexa (8 asyst) są tylko Fini (10) i Cassano (9). Statystyka na dzień 22 marca.

Del Piero na pewno nie jest bezbłędny, ale od dwóch sezonów i tak robi więcej niż można by się po nim spodziewać, pół Europy zachwyca się jego świeżością, której brakowało mu za czasów gry Ibry w Juve, ale krytykanci się widzę wszędzie znajdą.

A dla wielkich fanów Cassano (i nie piszę, że go nie lubię) widzących jego "oczywistą" wyższość nad Kapitanem, mam inną statystykę. W klasyfikacji kanadyjskiej (gole + asysty) chyba najlepiej oddającej wagę zawodnika dla siły ofensywnej danej drużyny, Alex i Antonio są na tej samej pozycji, z 17 punktami.

Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 14:00

^FAZZI^ pisze:Co z tego ? A to ze Alex nie potrafi stworzyc przewagi ( wychodzi mu 1 na 10 dryblingow, przewaznie traci pilke ) albo samemu stworzyc sobie sytuacji i to ze bardzo nie lubi podawac... Bo Alex poza tym bramkami mogl by miec jeszcze duuuzo asyst ( i moze mieli bysmy teraz wiecej pkt. ale dla was to nie wazne, wazne za DP musi grac i kropka ), ale niestety nasz kapitan woli probowac sam i pprzewaznie traci pilke badz spowalnia akcje.
Jesteś świetny, gratulacje. Pokuszę się o stwierdzenie, że gdyby nie "kolejna młodość" (która to już?) Del Piero, w tym sezonie nie byłoby tak kolorowo. A alternatywy dla niego nie ma w tym sezonie - Amauri i Iaquinta nie potrafią za bardzo współpracować (np. mecz z Lazio w Coppa Italia), Trezeguet więcej się leczy niż gra, a Giovinco się do tego nie nadaje. Niektórych dopadła niezła hipokryzja, jeszcze niedawno Alex był Bogiem, dziś starym i powolnym dziadkiem, to samo jest z Ranierim. To, co wykrzesał z tego materiału jest godne podziwu, ale i tak beznadziejny...

Niech Del Piero gra, póki jest potrzebny drużynie. Jak na razie jest najlepszym strzelcem i asystentem.

Venomik

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 14:16

Dla leniwych: Wyżej od Alexa (8 asyst) są tylko Fini (10) i Cassano (9). Statystyka na dzień 22 marca.
Abstrahując od całości dyskusji, od oceniania kto obecnie lepszy Cassano/Del Piero zaznaczę tylko, że Alex niemal wszystkie asysty zalicza po dośrodkowaniach z rzutów wolnych/rożnych, mamy znakomicie grających głową zawodników (z gry kojarzę
Cassano natomiast asystuje po znakomitych podaniach w trakcie gry. Przypomina mi to Giovinco, który w tym sezonie (Serie A + LM) mimo częstej ławki i tak ma najwięcej asyst z gry w naszej drużynie (dwie w LM i trzy w Serie A).

Dirty mind
Szymek

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 14:25

Kreatywność i umiejętności Cassano nie ulegają wątpliwości, lecz stałe fragmenty gry to bardzo ważny element i dobrze jest mieć zawodnika, który potrafi je doskonale bić, strzelając przy tym gola lub zaliczając asystę. Połączyć tych dwóch panów w jednym zespole... marzenie.

jajo1985

Juventino
Juventino

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 14:34

Człowieku jak czytam te Twoje wypociny to mnie normalnie krew zalewa....

Sprawa pierwsza!

Na jakiej podstawie uważasz że bramkarz mający 31 lat jest za stary? Jakoś mi się wydaje że jeśli chodzi o tę pozycje... to jest właśnie moment szczytowy kariery... A poza tym skoro twierdzisz że na Buffonie można zrobic "taki biznes" to wskaż mi drugiego bramkarza na świecie o takich umiejętnościach, którego można by było kupić w zamian. Oczywiście realną propozycję.

Sprawa druga!

Chyba bardziej sensowne w tej chwili było by oparcie szkieletu drużyny na Buffonie, Chiellinim, Sissoko, Camorze, DP i Treze i wyprzedanie przeciętniaków, typu Marchioni itp. To w niewielki sposób zasililo by klubową kasę, ale dofinansowanie od sponsorów pozwoliło by zakupić 2 czy 3 piłkarzy po tym sezonie i uzupełnic skład. a dalszej perspektywie trzeba by zacząć szukać godnych następców niektórych z tych co wymieniłem wyżej. W sytuacji jaka Ty opisałeś... żeby zrobić optymalna drużyne pozbywając się naszych, jak to ujałeś "graczy-dziadków" trzeba by było wymienić 70 procent całej kadry Juve( bo chyba nie wyobrażasz sobie dalej sytuacji np. że Molinaro będzie podstawowym obronca, itp), a to kolego jest nierealne i poprostu głupie!!!!!!

Pozdrawiam serdecznie i zycze na przyszłość więcej rozwagi

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 18:06

Venomik pisze:
Abstrahując od całości dyskusji, od oceniania kto obecnie lepszy Cassano/Del Piero zaznaczę tylko, że Alex niemal wszystkie asysty zalicza po dośrodkowaniach z rzutów wolnych/rożnych, mamy znakomicie grających głową zawodników (z gry kojarzę
Cassano natomiast asystuje po znakomitych podaniach w trakcie gry. Przypomina mi to Giovinco, który w tym sezonie (Serie A + LM) mimo częstej ławki i tak ma najwięcej asyst z gry w naszej drużynie (dwie w LM i trzy w Serie A).
Nie wytlumaczysz i tak nikomu ;) Co do tych asyst to tak jak Venomik napisal wiekszosc ze stalych fragmentow, gdyby podowal chociaz w sytuacjach, w ktorych partner jest lepiej ustawiony zamiast grac samemu zapewne zamiast 8 bylo by z 15 tych asyst jak nie wiecej.

Ja koncze juz dyskusje w tym temacie bo nie ma po prostu sensu. Mam nadzieje ze przjrzycie kiedys na oczy. Albo lepiej stworzcie sobie delpieropoland.com ;) ( zart ;) nie ciskac sie zaraz ;) )

Bart_DB

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 18:30

Venomik pisze:Abstrahując od całości dyskusji, od oceniania kto obecnie lepszy Cassano/Del Piero zaznaczę tylko, że Alex niemal wszystkie asysty zalicza po dośrodkowaniach z rzutów wolnych/rożnych
Pisząc "abstrahując od dyskusji" tworzysz off-top w zasadzie :), ale rozumiem co masz na myśli. Dobrze o tym wiem, że Alex często asystę zalicza po rożnym, ale odnosiłem się do zdania FAZZI'ego:
^FAZZI^ pisze:Bo Alex poza tym bramkami mogl by miec jeszcze duuuzo asyst
...chcąc pokazać, że ma dużo asyst. Swoją drogą Cassano i Del Piero to dwaj zupełnie inni zawodnicy. Del Piero nie powinien być rozliczany z kreowania gry, bo de facto jest napastnikiem i przy naszym ustawieniu więcej w tej sprawie powinni mieć do powiedzenia nasi defensywni pomocnicy, którzy po prostu w ofensywie nie zawsze domagają. Skrzydłowi jakoś dają radę, bo Giovinco, Nedved, Marchionni i Camoranesi jak grają to mniejsze lub większe zasługi w tej dziedzinie mają. Cassano mimo podobnej pozycji, ma wiele więcej okazji do tworzenia akcji, mimo bycia równie samolubnym jak każdy napastnik. Zauważ, że Sampa często w bardziej skrajnych momentach spotkań, gra taktyką "do Cassano i coś będzie". Antonio jest na tyle wybitnym piłkarzem, odstającym od reszty kolegów technicznie, że automatycznie opiera się na nim grę w wielu przypadkach. W Juve świetnych zawodników jest więcej, na co wskazuje 20 goli w lidze strzelonych więcej.
^FAZZI^ pisze:Ja koncze juz dyskusje w tym temacie bo nie ma po prostu sensu. Mam nadzieje ze przjrzycie kiedys na oczy.
Prowadź nas mistrzu drogą prawdy, bo tylko Ty ją widzisz. Naucz się dyskutować pisząc z sensem to się dogadamy. Wspomnę tylko, że nigdy specjalnie kibicem Alexa nie byłem. Wolałem widzieć Zlatana na boisku gdy jeszcze nosił naszą koszulkę. A co tam, wciąż uważam, że jest lepszym piłkarzem na tą chwilę.

dawid1897

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 20:26

Bart_DB pisze:Del Piero nie powinien być rozliczany z kreowania gry, bo de facto jest napastnikiem i przy naszym ustawieniu więcej w tej sprawie powinni mieć do powiedzenia nasi defensywni pomocnicy, którzy po prostu w ofensywie nie zawsze domagają.
Wiadomo że jego gra w jakimś tam stopniu jest uzależniona od innych graczy (nie koniecznie pomocników). "nie umiem, nie robię" nie znaczy że ma się kiwać z każdym piłkarzem który jest przed nim, no ludzie nie trzeba być kreatywnym pomocnikiem żeby dostrzec piłkarza na czystej, lepszej pozycji tuż obok, nawet Buffon by dojrzał kolegę na wolnej pozycji i do niego dograł. Del Piero przy swojej szybkości powinien coraz częściej podnieść głowę do góry i szukać lepiej ustawionego zawodnika, oddać mu piłkę po czym biegnąć i się wysuwać na pozycję. Piłka to gra zespołowa nawet pod polem karnym. Uważam też że cofnięty napastnik powinien być przynajmniej odrobinę kreatywny, kiedyś Alex taki był. Może teraz ciągle chce komuś coś udowodnić i gra samolubnie, nie wiem ale mógłby czasem się dookoła rozejrzeć. Z grą Alexa nie jest źle ale pomału, pomału można szukać jego następcy, a Ci idealni pomału, pomału przybierają na wartości i interesują się nimi inne kluby.

fazzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 marca 2009, 20:47

dawid91 pisze:
Bart_DB pisze:Del Piero nie powinien być rozliczany z kreowania gry, bo de facto jest napastnikiem i przy naszym ustawieniu więcej w tej sprawie powinni mieć do powiedzenia nasi defensywni pomocnicy, którzy po prostu w ofensywie nie zawsze domagają.
Wiadomo że jego gra w jakimś tam stopniu jest uzależniona od innych graczy (nie koniecznie pomocników). "nie umiem, nie robię" nie znaczy że ma się kiwać z każdym piłkarzem który jest przed nim, no ludzie nie trzeba być kreatywnym pomocnikiem żeby dostrzec piłkarza na czystej, lepszej pozycji tuż obok, nawet Buffon by dojrzał kolegę na wolnej pozycji i do niego dograł. Del Piero przy swojej szybkości powinien coraz częściej podnieść głowę do góry i szukać lepiej ustawionego zawodnika, oddać mu piłkę po czym biegnąć i się wysuwać na pozycję. Piłka to gra zespołowa nawet pod polem karnym. Uważam też że cofnięty napastnik powinien być przynajmniej odrobinę kreatywny, kiedyś Alex taki był. Może teraz ciągle chce komuś coś udowodnić i gra samolubnie, nie wiem ale mógłby czasem się dookoła rozejrzeć. Z grą Alexa nie jest źle ale pomału, pomału można szukać jego następcy, a Ci idealni pomału, pomału przybierają na wartości i interesują się nimi inne kluby.
Amen

Kolega wie o co kaman, tylko napisal to lagodnie bojac sie atakow fanclubu DP ;)

ODPOWIEDZ