Kandydaci do Złotej Piłki FF
- jt10
- Juventino
Magazyn Francja Football podał w niedzielę listę 30 kandydatów do tytułu Piłkarza Roku 2008 w Europie, który otrzyma Złotą Piłkę. Faworytem jest obecnie skrzydłowy Manchester United Cristiano Ronaldo, który w poprzednim sezonie zdobył aż 42 gole, a wśród jego najgroźniejszych konkurentów wymienia się Lionela Messiego (Barcelona), Kakę (Milan), który zdobył Złotą Piłkę w 2007 roku oraz bramkarza reprezentacji Hiszpanii Ikera Casillasa (Real Madryt).
Po 11 przedstawicieli mają angielska Premier League oraz hiszpańska Primera Division, za to tylko trzech włoska Serie A. Natomiast aż pięciu kandydatów to na co dzień zawodnicy Realu Madryt, a czterech gra w barwach Manchester United. Po trzech swoich piłkarzy mają na liście Chelsea i Barcelona.
Aż siedmiu kandydatów to reprezentanci Hiszpanii, tegoroczni mistrzowie Europy, natomiast po trzech piłkarzy mają na tej liście reprezentacje Anglii i Holandii.
Wśród potencjalnych zdobywców Złotej Piłki jest trzech bramkarzy - Casillas, Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar. Do tej pory jedynym zawodnikiem, grającym na tej pozycji, który dostał to wyróżnienie był legendarny Lew Jaszyn, który tryumfował w plebiscycie dokładnie 45 lat temu - w 1963 roku.
Lista kandydatów:
Emmanuel Adebayor (Arsenal, Togo)
Sergio Aguero (Atletico Madryt, Argentyna)
Andrei Arshavin (Zenit Sankt Petersburg, Rosja)
Michael Ballack (Chelsea, Niemcy)
Karim Benzema (Olympique Lyon, Francja)
Gianluigi Buffon (Juventus Turyn, Włochy)
Iker Casillas (Real Madryt, Hiszpania)
Cristiano Ronaldo (Manchester United, Portugalia)
Didier Drogba (Chelsea, WKS)
Samuel Eto'o (Barcelona, Kamerun)
Cesc Fabregas (Arsenal, Hiszpania)
Fernando Torres (Liverpool, Hiszpania)
Steven Gerrard (Liverpool, Anglia)
Zlatan Ibrahimovic (Inter Mediolan, Szwecja)
Kaka (AC Milan, Brazylia)
Frank Lampard (Chelsea, Anglia)
Lionel Messi (Barcelona, Argentyna)
Pepe (Real Madryt, Portugalia)
Franck Ribery (Bayern Monachium, Francja)
Wayne Rooney (Manchester United, Anglia)
Marcos Senna (Villarreal, Hiszpania)
Sergio Ramos (Real Madryt, Hiszpania)
Luca Toni (Bayern Monachium, Włochy)
Edwin van der Sar (Manchester United, Holandia)
Rafael van der Vaart (Real Madryt, Holandia)
Ruud van Nistelrooy (Real Madryt, Holandia)
Nemanja Vidic (Manchester United, Serbia)
David Villa (Valencia, Hiszpania)
Xavi (Barcelona, Hiszpania)
Youri Zhirkov (CSKA Moskwa, Rosja)
Źródło: http://seriea.pl/index.php?strona=news&artykul=124211
Troszkę mnie dziwią niektóre wybory France Football. Vidić, Pepe? Mamy tutaj tylko jednego przedstawiciele Juve (Buffon), jeśli ktoś jeszcze zasłużył na miejsce na tej liście to jest to Del Piero - suma summarum Król Strzelców SerieA, grał świetnie w pierwszej połowie roku, na Euro dostał mało szans, no a jesienią gra tak jak cały Juventus, czli faktycznie słabo, ale zwycięstwo z Zenitem nam zapewnił, a awans w ogóle do fazy grupowej CL to też w dużej mierze jego zasługa. Ewentualnie jeszcze Chiellini mógłby trafić na powyższą listę (świetnie zastąpił Cannavaro na Euro, jedyny piłkarz Juventusu, którego można pochwalić jesienią).
Po 11 przedstawicieli mają angielska Premier League oraz hiszpańska Primera Division, za to tylko trzech włoska Serie A. Natomiast aż pięciu kandydatów to na co dzień zawodnicy Realu Madryt, a czterech gra w barwach Manchester United. Po trzech swoich piłkarzy mają na liście Chelsea i Barcelona.
Aż siedmiu kandydatów to reprezentanci Hiszpanii, tegoroczni mistrzowie Europy, natomiast po trzech piłkarzy mają na tej liście reprezentacje Anglii i Holandii.
Wśród potencjalnych zdobywców Złotej Piłki jest trzech bramkarzy - Casillas, Gianluigi Buffon i Edwin van der Sar. Do tej pory jedynym zawodnikiem, grającym na tej pozycji, który dostał to wyróżnienie był legendarny Lew Jaszyn, który tryumfował w plebiscycie dokładnie 45 lat temu - w 1963 roku.
Lista kandydatów:
Emmanuel Adebayor (Arsenal, Togo)
Sergio Aguero (Atletico Madryt, Argentyna)
Andrei Arshavin (Zenit Sankt Petersburg, Rosja)
Michael Ballack (Chelsea, Niemcy)
Karim Benzema (Olympique Lyon, Francja)
Gianluigi Buffon (Juventus Turyn, Włochy)
Iker Casillas (Real Madryt, Hiszpania)
Cristiano Ronaldo (Manchester United, Portugalia)
Didier Drogba (Chelsea, WKS)
Samuel Eto'o (Barcelona, Kamerun)
Cesc Fabregas (Arsenal, Hiszpania)
Fernando Torres (Liverpool, Hiszpania)
Steven Gerrard (Liverpool, Anglia)
Zlatan Ibrahimovic (Inter Mediolan, Szwecja)
Kaka (AC Milan, Brazylia)
Frank Lampard (Chelsea, Anglia)
Lionel Messi (Barcelona, Argentyna)
Pepe (Real Madryt, Portugalia)
Franck Ribery (Bayern Monachium, Francja)
Wayne Rooney (Manchester United, Anglia)
Marcos Senna (Villarreal, Hiszpania)
Sergio Ramos (Real Madryt, Hiszpania)
Luca Toni (Bayern Monachium, Włochy)
Edwin van der Sar (Manchester United, Holandia)
Rafael van der Vaart (Real Madryt, Holandia)
Ruud van Nistelrooy (Real Madryt, Holandia)
Nemanja Vidic (Manchester United, Serbia)
David Villa (Valencia, Hiszpania)
Xavi (Barcelona, Hiszpania)
Youri Zhirkov (CSKA Moskwa, Rosja)
Źródło: http://seriea.pl/index.php?strona=news&artykul=124211
Troszkę mnie dziwią niektóre wybory France Football. Vidić, Pepe? Mamy tutaj tylko jednego przedstawiciele Juve (Buffon), jeśli ktoś jeszcze zasłużył na miejsce na tej liście to jest to Del Piero - suma summarum Król Strzelców SerieA, grał świetnie w pierwszej połowie roku, na Euro dostał mało szans, no a jesienią gra tak jak cały Juventus, czli faktycznie słabo, ale zwycięstwo z Zenitem nam zapewnił, a awans w ogóle do fazy grupowej CL to też w dużej mierze jego zasługa. Ewentualnie jeszcze Chiellini mógłby trafić na powyższą listę (świetnie zastąpił Cannavaro na Euro, jedyny piłkarz Juventusu, którego można pochwalić jesienią).
- Łukasz
- Juventino
Ronaldo albo Casillas, innego rozwiązania nie widzę. Pierwszy za bramki, bo to jednak jest coś niebywałego nastrzelać tyle goli w lidze grając jako skrzydłowy i zwycięstwo w CL, no a drugi za świetną postawę w lidze (mistrzostwo z Realem) i doprowadzenie swego zespołu narodowego do niemożliwego: Hiszpania grająca z kontry nie przegrała ...jak zawsze.
P.S. Do niedawna konsekwentnie twierdziłem, ze CR na 100% dostanie złotą piłkę. Teraz myślę, że Casillas ma bardzo duże szanse, by z nim zwyciężyć. To byłoby ciekawe, zwłaszcza, że nasz Buffon - będący moim zdaniem mimo wszystko lepszym golkiperem (może i niewiele, ale jednak) - prawdopodobnie złotej piłki się już nie doczeka.
Nie grał świetnie - strzelał bramki.jt10 pisze:grał świetnie w pierwszej połowie roku
P.S. Do niedawna konsekwentnie twierdziłem, ze CR na 100% dostanie złotą piłkę. Teraz myślę, że Casillas ma bardzo duże szanse, by z nim zwyciężyć. To byłoby ciekawe, zwłaszcza, że nasz Buffon - będący moim zdaniem mimo wszystko lepszym golkiperem (może i niewiele, ale jednak) - prawdopodobnie złotej piłki się już nie doczeka.
Zdecydowanie nie.Metfan pisze:Szkoda, że nie gra w Juve...
Ostatnio zmieniony 19 października 2008, 22:47 przez Łukasz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Vojtimar
- Juventino
Powiem krótko:
1. C. Ronaldo
2. Messi lub Torres
3. Ktoś z wyżej wymienionej dwójki.
Ronaldo jednak poza konkurencją. Równa, bardzo wysoka forma w klubie, masa bramek no i sukcesy indywidualne i klubowe. Obiektywnie uważam, że na nią załuguje. Szkoda, że nie gra w Juve...
1. C. Ronaldo
2. Messi lub Torres
3. Ktoś z wyżej wymienionej dwójki.
Ronaldo jednak poza konkurencją. Równa, bardzo wysoka forma w klubie, masa bramek no i sukcesy indywidualne i klubowe. Obiektywnie uważam, że na nią załuguje. Szkoda, że nie gra w Juve...
Z Juve na dobre i złe!
- ewerthon
- Juventino
Messi albo Casillas.
Ronaldo nie pokazał nic na EURO 2008. Najlepszym piłkarzem świata był do czerwca. Potem odpadł z mistrzostw i złapał kontuzje. Tu liczy się znakomita forma z całego roku, a taką utrzymywali Messi i Casillas. Takie jest moje zdanie, ale pewnie ludzie wybiorą tego najbardziej popularnego
Ronaldo nie pokazał nic na EURO 2008. Najlepszym piłkarzem świata był do czerwca. Potem odpadł z mistrzostw i złapał kontuzje. Tu liczy się znakomita forma z całego roku, a taką utrzymywali Messi i Casillas. Takie jest moje zdanie, ale pewnie ludzie wybiorą tego najbardziej popularnego

- Vojtimar
- Juventino
Metfan pisze:Szkoda, że nie gra w Juve...
Dlaczego? Moim zdaniem to jeśli nie najlepszy to jeden z najlepszych piłkarzy świata. Nie wiem co ludzie mają z tą negatywną opinią na temat Ronaldo. On jest lepszym piłkarzem niż kiedyś. I nie gra już samolubnie jak mu sie zdarzało w przeszłości. Poradził sobie w Anglii to we Włoszech też by mu sie udało. Ale takie rzeczy to tylko w Fifie/PES bo do Juve na pewno nie przyjdzie.Łukasz pisze:Zdecydowanie nie.
Z Juve na dobre i złe!
- stahoo
- Juventino
Nie dziwi mnie zupełnie brak Alexa. Złota piłka, to nagroda przyznawana za rok gry.
Casillas? Ja bym mu dał złotą piłke za to co robi dla Realu cały czas, no ale France Football jest jakis uprzedzony do bramkarzy (Kahn, Buffon).
Cristiano Ronaldo? Chyba ma największe szanse, bo strzelał, strzela i nie wiadomo kiedy miałby przestać...
Jest jeszcze genialny Messi, ale mimo jego dobrej postawy Barca zajęła 3 miejsce. Iniesta i Xavi (dobra gra na Euro) to samo- zwycięstwo na Euro 08 ale mimo dobrej gry, brak wyników klubie.
Ja trzymam kciuki za Ikera.
Casillas? Ja bym mu dał złotą piłke za to co robi dla Realu cały czas, no ale France Football jest jakis uprzedzony do bramkarzy (Kahn, Buffon).
Cristiano Ronaldo? Chyba ma największe szanse, bo strzelał, strzela i nie wiadomo kiedy miałby przestać...
Jest jeszcze genialny Messi, ale mimo jego dobrej postawy Barca zajęła 3 miejsce. Iniesta i Xavi (dobra gra na Euro) to samo- zwycięstwo na Euro 08 ale mimo dobrej gry, brak wyników klubie.
Ja trzymam kciuki za Ikera.
- Łukasz
- Juventino
W dużym skrócie: nie lubię "Bravo Sport"Metfan pisze:Metfan pisze:Szkoda, że nie gra w Juve...Dlaczego? Moim zdaniem to jeśli nie najlepszy to jeden z najlepszych piłkarzy świata. Nie wiem co ludzie mają z tą negatywną opinią na temat Ronaldo. On jest lepszym piłkarzem niż kiedyś. I nie gra już samolubnie jak mu sie zdarzało w przeszłości. Poradził sobie w Anglii to we Włoszech też by mu sie udało. Ale takie rzeczy to tylko w Fifie/PES bo do Juve na pewno nie przyjdzie.Łukasz pisze:Zdecydowanie nie.
CR jest w tej chwili być może najlepszym piłkarzem na świecie: znakomicie wyszkolony technicznie, bramkostrzelny. Piłkarsko dojrzał, to już nie jest ten sam nieopierzoy chłopaczek, co kilka lat temu. Nie wiadomo, jak by sprzwdził się w Serie A, to kwestia dyskusyjna. Zauważyć trzeb jednak, że zdyscyplinowana taktycznie liga włoska to niekoniecznie jest miejsce dla superdryblerów, poza tym tu nawet skrzydłowi muszą umieć grać w defensywie, a piłkarz MU tego nie potrafi. Najbardziej przeszkadza mi jednak jego efekciarska mentalność zupełnie nie pasująca do naszej drużyny. Zawsze uważałem, że wolę jedno dobre podanie od sekwencji iluśtam znakomitych zwodów. Dlatego jestem kibicem Juve.
- Niasty
- Juventino
jt10 pisze:Troszkę mnie dziwią niektóre wybory France Football. Vidić, Pepe?
Co do Pepe to się zgadzam, ale jeśli chodzi o Vidica to absolutnie nie!
Vidic miał świetny sezon w Premier League i Champions League był jednym z najlepszych obrońców poprzedniej edycji, moim zdaniem nominacja jak najbardziej zasłużona.
Stahoo pisze:Pepe- podstawowy obrońca mistrza Hiszpanii. No i te Gran Derby w jego wykonaniu...
Jeden mecz, a cały sezon to kolosalna różnica...

Ostatnio zmieniony 20 października 2008, 17:15 przez Niasty, łącznie zmieniany 1 raz.
- ewerthon
- Juventino
Wszystko jasne. CR7 popularnie nazywany "Krystyną"
zdobył Złotą Piłkę przyznawaną przez France Football. Czy zasługiwał, tu zdania są podzielone. Nie byłoby tych mnóstwa jego goli, bez doskonałych podań Rooneya czy Teveza. Którzy często po prostu wykładali mu piłkę jak na talerzu, a ten tylko dobijał(kiedyś podobną role w tym klubie pełnił Ruud Van Nistelrooy, ale niestety jemu nie udało się uzyskac przychylności dziennikarzy). Ale nie zmienia to faktu, że Portugalczyk te gole zdobywał i przyczynił się do sukcesów tego klubu. Gdyby to Rooney był najczęściej wykańczającym akcje, to pewnie w jego ręce trafiłaby ta nagroda. Moim zdaniem, mimo wszystko Messi ma miał i ma większy wkład w zwycięstwa swojej drużyny niż on. Argentyńczyk grał ładniejszą piłkę, a to że jego koledzy zawodzili, to przecież nie jego wina. Ale to już nie ważne w tym momencie. Dostał to niech ma. Najbardziej żenującą informacją był brak wśród listy nominowanych króla strzelców Serie A i lidera Juventusu - Alessandro Del Piero 

- Łukasz
- Juventino
Mimo że to bramkarz - dziwi mnie brak drugiej pozycji Casillasa, ale to chyba spowodowane jest jego nierówną formą w obecnym sezonie.
Tylko że cały fenomen polega na tym, że Ruud gra na szpicy, a CR na skrzydle.gladston pisze:kiedyś podobną role w tym klubie pełnił Ruud Van Nistelrooy
- kamilu_87
- Juventino
Ale nie wmówisz nikomu ze gra na szpicy, gra na lewej,prawej stronie pomocy i podczas meczu bardzo często schodzi do środka.juvelook pisze:Na skrzydle to on jest tylko napisany na przedmeczowej grafice... :roll:Łukasz pisze:Tylko że cały fenomen polega na tym, że Ruud gra na szpicy, a CR na skrzydle.
Swoją drogą nagroda jak najbardziej zasłużona, choć nie lubie tego piłkarza to trzeba przyznać ze jest genialny, w następnym roku przewiduje nagrode dla Messiego początek(w sumie juz połowa) sezonu ma znakomity

Akurat jego obecna forma nijak sie ma do wyboru France Football, nagrode sie przyznaje za miniony sezon, a nie rok kalendarzowyMyzarel pisze:dziwi mnie natomiast różnica głosów między nim a Messim (którego uważam za piłkarza lepszego), 446 do 281, pewnie tak jak stahoo wspomniał zadecydowały osiągniecia ManU w tym roku i popularność samego C. Ronaldo który formę ostatnio gdzieś zgubił

Ostatnio zmieniony 02 grudnia 2008, 14:24 przez kamilu_87, łącznie zmieniany 1 raz.
- Myzarel
- Juventino
Tym że Krystek Złotą Piłkę dostał zdziwiony nie jestem, dziwi mnie natomiast różnica głosów między nim a Messim (którego uważam za piłkarza lepszego), 446 do 281, pewnie tak jak stahoo wspomniał zadecydowały osiągniecia ManU w tym roku i popularność samego C. Ronaldo który formę ostatnio gdzieś zgubił (fajnie w ręczną grał w Derbach z M. City
).

Juve to wiara, którą noszę w sobie. Współczuję tym, którzy kibicują innym barwom, ponieważ wybrali cierpienie. - Giampiero Boniperti