Prace domowe na forum... - zadania tu
- Okoni
- Juventino
Dobrze odstąpię Ci jedno moje zadanieVenomik pisze:A ja tak zerkam tutaj w nadziei, że ktoś da proste zadanie z matmy i będe mógł pomóc
Pan Jan kupił na giełdzie 1000 akcji firmy Impet po 6,50 zł oraz 500 akcji firmy Naprzód po 11 zł.Po miesiącu wartość akcji Impetu spadła o 10%, a firmy Naprzód wzrosła o 10%.
Czy pan Jan stracił kupując te akcje? Ile złotych?
- kornknot
- Qualità Juventino
Tez tak uwazam, bo niektore zadania to juz szczyt. Osobiscie dla mnie jest to bezczelne o takie cos pisac. Trza pomyslec nad zakonczeniem takich praktyk, zwlaszcza z wypracowaniami, bo umowmy sie - nikt nie napisze wypracowania dla kogos z forum tylko znajdzie w necie, a skoro znalazl to znaczy ze mozna samemu bylosie wysilic.Maggie Del Piero pisze:Przepraszam, że tu pozwolę sobie na takie przemyślenie. Coś mi się zdaje drodzy Juventini, że was pochłonął ten topic do tego stopnia, że przychodzicie ze szkoły wrzucacie zadanko domowe na JP i idziecie pochasać na zieloną trawkę. Już nie gadam, że wam sie wypracowań z polskiego pisać nie chce to jeszcze ktoś wam je w internecie znajduje i podaje na złotej tacy. Tak samo zadanka z fizy tak banalne, że wystarczy otworzyć książkę z Fizy i to jest samo podstawianie do wzorów.
Wiem, że gadam jak nauczyciel (choć nim nie jestem) ale wysilcie czasem odrobine te swoje "mózgownice" to nie boli a napewno będize wam łatwiej;)
Polecam po prostu dawac przyslowiową wędke a nie rybe. Wzory do zadania, zagadnienia jakie mozna w wypracowaniu poruszyc a nie gotowce i wyniki.
- Venomik
- Juventino
Sytuacja początkowa
Akcje Impet:
Cena: 6,5
Ilość: 1000
Wartość: 6500 zł
Akcje Naprzód:
Cena: 11 zł
Ilość 500
Wartość: 5500 zł
Wartość portfela akcji: 12000 zł
Zmiany:
Akcje Impet:
Cena = 6,5 * 90% = 5,85
Akcje Naprzód:
Cena = 11 * 1,1 = 12,1
Więc sytuacja po zmianie:
Akcje Impet:
Cena: 5,85
Wartość: 5850zł
Akcje Naprzód:
Cena: 12,1 zł
Ilość 500
Wartość: 6050zł
Wartość portfela akcji: 11900zł
Czyli stracił 100 zł
Akcje Impet:
Akcje Naprzód:
Ilość 500
Zmiany:
Akcje Impet:
Cena = 6,5 * 90% = 5,85
Akcje Naprzód:
Cena = 11 * 1,1 = 12,1
Akcje Impet:
Akcje Naprzód:
Ilość 500
Czyli stracił 100 zł

Dirty mind
- Okoni
- Juventino
Wielkie dziękiVenomik pisze:Sytuacja początkowa
Akcje Impet:
Akcje Naprzód:
Ilość 500
Zmiany:
Akcje Impet:
Cena = 6,5 * 90% = 5,85
Akcje Naprzód:
Cena = 11 * 1,1 = 12,1
Akcje Impet:
Akcje Naprzód:
Ilość 500
Czyli stracił 100 zł
Ostatnio zmieniony 03 czerwca 2008, 20:48 przez Okoni, łącznie zmieniany 1 raz.
- basia22
- Juventino
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu 3 zadań z matematyki.Zadania te musze zrobic na jutro!
zad.1
Graniastosłup czworokątny ma w podstawie romb o przekątnych 6 i 8 cm.Oblicz objętosc tego graniastosłupa
zAd.2
oblicz objętość graniastosłupa o podstawie kwadratu, w którym przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstay kąt 60 stopni i wysokość ma 20cm.
zad.3
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 12cm, w którym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni.
Będę wdzięczna za pomoc:)
pozdrawiam Basia.
zad.1
Graniastosłup czworokątny ma w podstawie romb o przekątnych 6 i 8 cm.Oblicz objętosc tego graniastosłupa
zAd.2
oblicz objętość graniastosłupa o podstawie kwadratu, w którym przekątna ściany bocznej tworzy z krawędzią podstay kąt 60 stopni i wysokość ma 20cm.
zad.3
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy równej 12cm, w którym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma miare 60 stopni.
Będę wdzięczna za pomoc:)
pozdrawiam Basia.
- Maggie Del Piero
- Qualità Juventina
Pięknie to ująłeśkornknot pisze:Tez tak uwazam, bo niektore zadania to juz szczyt. Osobiscie dla mnie jest to bezczelne o takie cos pisac. Trza pomyslec nad zakonczeniem takich praktyk, zwlaszcza z wypracowaniami, bo umowmy sie - nikt nie napisze wypracowania dla kogos z forum tylko znajdzie w necie, a skoro znalazl to znaczy ze mozna samemu bylosie wysilic.Maggie Del Piero pisze:Przepraszam, że tu pozwolę sobie na takie przemyślenie. Coś mi się zdaje drodzy Juventini, że was pochłonął ten topic do tego stopnia, że przychodzicie ze szkoły wrzucacie zadanko domowe na JP i idziecie pochasać na zieloną trawkę. Już nie gadam, że wam sie wypracowań z polskiego pisać nie chce to jeszcze ktoś wam je w internecie znajduje i podaje na złotej tacy. Tak samo zadanka z fizy tak banalne, że wystarczy otworzyć książkę z Fizy i to jest samo podstawianie do wzorów.
Wiem, że gadam jak nauczyciel (choć nim nie jestem) ale wysilcie czasem odrobine te swoje "mózgownice" to nie boli a napewno będize wam łatwiej;)
Polecam po prostu dawac przyslowiową wędke a nie rybe. Wzory do zadania, zagadnienia jakie mozna w wypracowaniu poruszyc a nie gotowce i wyniki.

Ja też częsciej sobie tu zaglądam żęby zobaczyć czy nie ma czegoś do poćwiczenia szarych komórek. Ale to mozę otwórzmy sobie topic z zagadkami matematycznymi które będą dla każdego wyzwaniem i nikt nie będzie czerpał z tego kożyści poza intelektualnymi. A takie zadanka podajmy 1 wzór i sposób opisowy to dla każdego będzie z pożytkiem

PS CZeka mnie publiczne kamienowanie :doh: :doh:
Najtańszy Show na jaki stać ten utytłany w szmirze świat ....
- Mati1990
- Juventino
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Prosilbym bardzo o pomoc z matematyki,tymbardziej,ze co jak co,ale matmy prawie wogole nie rozumiem :? :oops:
Chodzi mi dokladniej o:
"O ile procent skrocimy sobie droge,idac po przekatnej przez plac o wymiarach 60m x 45m?"
Nauczycielka zadala nam to na prace domowa,a ja tego nie kumam,jakby ktos wiedzial jak mam to obliczyc i by chociaz napisal mi tutaj jakies wskazowki to z gory bylbym wdzieczny
Chodzi mi dokladniej o:
"O ile procent skrocimy sobie droge,idac po przekatnej przez plac o wymiarach 60m x 45m?"
Nauczycielka zadala nam to na prace domowa,a ja tego nie kumam,jakby ktos wiedzial jak mam to obliczyc i by chociaz napisal mi tutaj jakies wskazowki to z gory bylbym wdzieczny

- Venomik
- Juventino
To widaćmatmy prawie wogole nie rozumiem

60+45 = 105
Przekątną liczymy z twierdzenia pitagorasa:
a^2 + b^2 = c^2
60^2 + 45^2 = 3600 + 2025 = 5625
Pierwsiastek z 5625 to 75
Tak więc drogę skrócił o 40 metrów (105-75)
EDIT:
Nie zerknąłem o co było pytaine

juverm ma lepsza odpowiedź

Ostatnio zmieniony 23 kwietnia 2008, 17:03 przez Venomik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dirty mind
- juverm
- Juventino
Pierw trzeba zastosować twierdzenie Pitagorasa (a2 + b2 = c2) by wyliczyć przekątną. Następnie korzystamy z proporcji, by przyrównać dł. przekątnej do długości „normalnej” drogi. Następnie chyba logiczne.
60^2 + 45^2 = c^2
3600 + 2025 = c^2
c^2 = 5625 m // : pierwiastek
c = 75 m
105m – 100%
75m – x
x = 75x100 : 105
x = (w przybliżeniu) 71,4 %
100% - 71,4% = 28,6%
Skracamy drogę o około 28,6%.
PS. Jak ty zdałeś egzamin gimnazjalny bez wiedzy czegoś takiego :shock: .
60^2 + 45^2 = c^2
3600 + 2025 = c^2
c^2 = 5625 m // : pierwiastek
c = 75 m
105m – 100%
75m – x
x = 75x100 : 105
x = (w przybliżeniu) 71,4 %
100% - 71,4% = 28,6%
Skracamy drogę o około 28,6%.
PS. Jak ty zdałeś egzamin gimnazjalny bez wiedzy czegoś takiego :shock: .

- patryks14
- Juventino
Mam prośbę. Mógłby mi ktoś pomóc w tym zadaniu?
please...
Zadanie, jak wiele tutaj, jest z fizyki i brzmi ono tak:
Oblicz odległość Ziemi od Słońca, jeżeli światło słoneczne potrzebuje na przebycie tej odległości 8 minut i 20 sekund.
Oczywiście proszę nie podawać gotowej odpowiedzi, bo przecierz każdy zna tą odległość, ale chodzi o obliczenia. Wiem, że nie jest trudne, ale jakoś nie mam siły nad nim myśleć. Z góry dzięki.

Zadanie, jak wiele tutaj, jest z fizyki i brzmi ono tak:
Oblicz odległość Ziemi od Słońca, jeżeli światło słoneczne potrzebuje na przebycie tej odległości 8 minut i 20 sekund.
Oczywiście proszę nie podawać gotowej odpowiedzi, bo przecierz każdy zna tą odległość, ale chodzi o obliczenia. Wiem, że nie jest trudne, ale jakoś nie mam siły nad nim myśleć. Z góry dzięki.
- patryks14
- Juventino
Ja pitole... :rotfl: Takie proste. Jak ja się mogłem nie kapnąć? Miałem wyliczenia na całą stronę, ale cały czas jakiś głupi wynik wychodził. Wiedziałem, że to coś łatwego.Venomik pisze:8 minut i 20 sekund to 500 sekund
światło ma prędkość c=300 000 km/s
Z wzoru S=V*t
(droga = prędkość razy czas)
S = 500 * 300 000 = 150000000 km.
Dzięki wielkie Venomik :*

EDIT:
Jeszcze co do wypowiedzi kornknota i Maggie - wiem, że było to zadanie banalne. Wypowiadam się tutaj pierwszy raz, z fizy akurat jestem raczej dobry, wszystkie zadanie rozwiazuje sam. Zdarzyło się mi napisać akurat proste, bo czasem one sprawiają najwięcej problemów. Pozdrawiam.
- Maggie Del Piero
- Qualità Juventina
Wiesz co ja nie chce nikogo oceniać ja z chemi np jestem zupełna noga. Ale.. podejrzewam że jakbyś zajżał do książki to oczu by ci nie wypaliło a wzór by się znalazłpatryks14 pisze:
EDIT:
Jeszcze co do wypowiedzi kornknota i Maggie - wiem, że było to zadanie banalne. Wypowiadam się tutaj pierwszy raz, z fizy akurat jestem raczej dobry, wszystkie zadanie rozwiazuje sam. Zdarzyło się mi napisać akurat proste, bo czasem one sprawiają najwięcej problemów. Pozdrawiam.

PS jak sie nie myle to autor Krzysztof Chyla. Wiedza na poziomie licealnym w bardzo przystępnej formie

- Dominik10
- Juventino
Maggie Ty już sobie myślisz, że jak skończyłaś szkołę to już możesz wychowywać ludzi. Ale sama pewnie dobrze wiesz że na samo słowo: Szkoła wielu osobom odechciewa się wszytskoiego robićMaggie Del Piero pisze:Wiesz co ja nie chce nikogo oceniać ja z chemi np jestem zupełna noga. Ale.. podejrzewam że jakbyś zajżał do książki to oczu by ci nie wypaliło a wzór by się znalazłLub do zeszyciuku z fizy
![]()
PS jak sie nie myle to autor Krzysztof Chyla. Wiedza na poziomie licealnym w bardzo przystępnej formie

- Maggie Del Piero
- Qualità Juventina
Racja lepiej sprzątać ulice albo siedziec na zmywaku w Anglii.Dominik10 pisze:Maggie Ty już sobie myślisz, że jak skończyłaś szkołę to już możesz wychowywać ludzi. Ale sama pewnie dobrze wiesz że na samo słowo: Szkoła wielu osobom odechciewa się wszytskoiego robićMaggie Del Piero pisze:Wiesz co ja nie chce nikogo oceniać ja z chemi np jestem zupełna noga. Ale.. podejrzewam że jakbyś zajżał do książki to oczu by ci nie wypaliło a wzór by się znalazłLub do zeszyciuku z fizy
![]()
PS jak sie nie myle to autor Krzysztof Chyla. Wiedza na poziomie licealnym w bardzo przystępnej formie![]()
. Wiem z mojego przypadku :lol: :lol: :lol: