Matura...

Wszystko co nie związane z Juventusem i sportem. Aktualne wydarzenia ze świata polityki, muzyki i kina.
ODPOWIEDZ
Pawciosss

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 września 2007, 13:19

Virus[Mauro] pisze:Natomiast studia przymierzam się do AE ( Akademia ekonomiczna ) w Poznaniu na wydział zarządzanie. Oby wszystko się ułożyło jak ma się ułożyć ...
Może się jednak odmyslisz? :think: Będę miał jednego rywala mniej :smile:

Radek_88

Qualità Juventino
Qualità Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 września 2007, 14:46

tabo89 pisze:a co do studiow to jeszcze nie zdecydowalem tym zajme sie pozniej ale tak orientacyjnie to Akademia Ekomomiczna Kato albo Kraków badz tez Politechnika Slaska lub Czestochowska
Z sama geografia to Ty duzego wyboru kierunkow na Politechnice Slaskiej nie bedziesz mial..
Ostatnio zmieniony 22 września 2007, 14:49 przez Radek_88, łącznie zmieniany 1 raz.

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 września 2007, 17:00

Radek_88 pisze:
tabo89 pisze:a co do studiow to jeszcze nie zdecydowalem tym zajme sie pozniej ale tak orientacyjnie to Akademia Ekomomiczna Kato albo Kraków badz tez Politechnika Slaska lub Czestochowska
Z sama geografia to Ty duzego wyboru kierunkow na Politechnice Slaskiej nie bedziesz mial..
moze nie duzy ale cos sie znajdzie na wydziale INŻYNIERII ŚRODOWISKA I ENERGETYKI:

-Biotechnologia
-energetyka
-inżynieria środowiska
-ochrona środowiska
-mechanika i budowa maszyn

wiecej info tutaj

trzbea jednak pamietac ze dostanie sie na studia to jedno a pozniejsze przetrwanie to drugie :D

Obrazek
M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 22 września 2007, 17:11

Matura to bzdura. Pamiętajcie o tym.

:roll:
Andryk

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 23 września 2007, 12:05

a ja w tym roku jestem tez maturzysta :) wos i historie zdaje na roz. a reszta to tak jak kazdy :) i w sumie mysle poważnie o prawie :)

Maggie Del Piero

Qualità Juventina
Qualità Juventina
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 24 września 2007, 09:53

tabo89 pisze:
Radek_88 pisze:
moze nie duzy ale cos sie znajdzie na wydziale INŻYNIERII ŚRODOWISKA I ENERGETYKI:

-Biotechnologia
-energetyka
-inżynieria środowiska
-ochrona środowiska
-mechanika i budowa maszyn

wiecej info tutaj

trzbea jednak pamietac ze dostanie sie na studia to jedno a pozniejsze przetrwanie to drugie :D
Je ktoś zauważył mój wydział. Ale z geografią to nawet tutaj nic nie ma. Ja osobiście polecam Mechanikę i budowę maszyn jeszcze rok i odpukać mam nadzieję szczęśliwie skończę ten wydział. Choć mam nadzieję się z nim nie żegnać. :twisted:
Poza tym Ostatnie zdanie 100% racji. Na polibude nie ciężko się dostać jak na psychologię czy inne pedagogiki ale utrzym się... ale i na to są sposoby.
Polecam mój kierunek z 3 powodów.
1. Mamy najwięcej zajęć z języka obcego jak na całej polibudzie (do wyboru angielski, francuski, rosyjski i WŁOSKI:))
2. Możliwość zrobienia kursu pedagogicznego równo ze studiami za chyba 1/4 ceny jakby ktoś to chciał robić. (a przyda się w puźniejszej pracy nawet nie w mówię o uczeniu w szkole)
3. Inżynierów po mechanice jak na lekarstwo, ściślej rozwój tzw energetyki zimnej (i nie tylko) idzie w zastraszającym tempie do przodu więc praca czeka :D
To taka mała reklama. Ale poważnie polecam i zawsze mogę pomóc;)

Najtańszy Show na jaki stać ten utytłany w szmirze świat ....
bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 marca 2008, 22:30

jak tam matura próbna? Ja zdaje polski i angielski na podstawie, problemów raczej nie bylo, gorzej z fizyką rpzszerzona, nie liczę na więcej niż 50%, poszlo fatalnie, za to na matmie(rozszerzona) się odbilem i zrobilem praktycznie caly arkusz, poza jednym podpunktem z prawdopodobieństwa. Jak wam poszlo?

Obrazek
m-a-t-t-e-o

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 06 marca 2008, 22:47

Ja pisałem polski na podstawie oraz niemiecki i mate na rozszerzonej... Ogólnie zadowolony być chyba nie mogę gdyż miałem sporo głupich błędów (np na macie, zadanie z prawdopodobieństwa, było że cośtam 8 osób się miesza, a ja zrobiłem to zadanie jakby osób miało być tylko 6... XD. Dobrze że to tylko próbna...), ale z ostateczną oceną poczekam do wyników... :)

BTW: uważam że ta próbna matura okazała się niezłą farsą, a cke/oke pokazało jak nie należy przeprowadzać tego typu sprawdzianów. Wiele pytań/tematów wypracowań etc można było znaleźć w internecie dzień wcześniej...

I jeszcze na koniec mały off-topic.
Jeśli ktoś studiuje na jakimś AE/albo ma jakąś styczność z tematem to prosiłbym o doradzenie kierunku studiów. Wiem że brzmi to śmiesznie ale na prawdę nie wiem co wybrać... Mam zamiar startować do jakiegoś dobrego AE (Kraków, Wrocław, Katowice) i nie mam pojęcia na jaki kierunek. Przeglądałem fora studenckie ale tam zazwyczaj każdy zachwala swój kierunek nie podając jakichś konkretnych argumentów, a to wiele mi nie pomaga...

mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 07 marca 2008, 14:55

1.Powodzenia na maturce :lol:
2.Ja już mam na szczęście to za sobą :-D
3.Chętnie doradziłbym ci jakiś kierunek,ale musisz najpierw napisać,co cię interesuje i jakie miałeś wyniki.Napisz tak ogólnie.Ja na przykład studiuję filologię germańską in WrocLOVE.Pozdro

tabo89

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 marca 2008, 06:03

slyszalem w radiu za maja uniewaznic bo byly przecieki w necie

a ma ktos stronke z rozwiazaniami bo pasowaloby sprawdzic jak sie napisało :-D

Obrazek
m-a-t-t-e-o

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 08 marca 2008, 09:52

tabo89 pisze:slyszalem w radiu za maja uniewaznic bo byly przecieki w necie
Przecież to jest próbna... Na czym miałoby polegać to unieważnienie, skoro matura nie niesie za sobą żadnych konsekwencji? Ew w niektórych szkołach wpisują za to oceny do dziennika, ale ja akurat jestem na takim etapie rozwoju że mam głęboko "gdzieś", czy dostane 1 czy 6... :P

mrozzi:
zarówno z maty jak i niemca myślę że będę miał nie mniej niż 75% każdy... Zdarzały się na próbnych czasem lepsze wyniki ale realnie rzecz biorąc myślę że tak powinienem zdać tą maturę... Zainteresowań z ekonomią jakichś specjalnie nie mam... Troszkę interesuję się jedynie giełdą, trochę bawię się w Forex'a... :)

Jako że na razie nikt się specjalnie moim zapytaniem nie interesuję to troszkę sprostuję... Nie chodzi mi o coś w stylu "studiuj to..." tylko bardziej o przybliżenie tych kierunków... Zaproponowanie jakiegoś, waszym zdaniem, ciekawego etc... Z góry dzięki... :)

bartus

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 10 marca 2008, 18:52

Ja mam wyniki narazie z matmy i fizyki. Z fizyki poszlo marnie, tak jak myslalem - 42%. Z matmy dużo lepiej - 76 %. Z polskiego i angola wyników jeszcze nie mam.

Obrazek
mrozzi

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Podziekował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Nieprzeczytany post 11 marca 2008, 10:40

Ja od zawsze interesowałem się nauką języków.Przychodziło mi to niezwykle łatwo.Nigdy nie miałem problemów z przyswajaniem słów,czy opanowaniem akcentu,czy gramatyki poszczególnego języka.Prawdą jest,że wybrałem ten kierunek w właśnie z tego powodu.Jednak nie jest tak łatwo.Na mojej uczelni wykładają Niemcy,Austriacy naturalnie po niemiecku,a jeśli Polacy to.....też w tym języku.Wyjątkiem są naturalnie psychologia,czy historia filozofii.Robię specjalizację tłumaczeniową.Jeśli chodzi o prawo czy medycynę-nie pchajcie się tam,jeśli nie macie znajomości(rodziny w zawodach związanych z tymi kierunkami).Sam znam to z przykładu kolegi,który zwyczajnie ukończył prawo,a obecnie jeździ na winogrona do Hiszpanii...A,jak się pewnie domyślacie,dostanie się na ten kierunek,opłacenie go do końca :lol: i naturalnie zdanie końcowych egzaminów to nie lada wyzwanie.Nie radziłbym z kolei także ekonomii.Kierunek ten jest obecnie niezwykle oblegany,ciężko będzie liczyć na pracę po zakończeniu tych studiów.Polecałbym natomiast np.europeistykę,stosunki międzynarodowe,czyli kierunki,które bardzo prężnie się rozwijają.Jeśli jesteście cierpliwi,wybierzcie japonistykę...Liczba osób,która kończy te studia jest tak niska,że na pewno po ich ukończeniu dostaniecie prestiżową ofertę pracy np.na stanowisku tłumacza w fabryce Toyoty 8)

M.

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika

Nieprzeczytany post 14 marca 2008, 12:28

Dla wszystkich uczących się, studiujących i wybierających się na studia mam pewną łamigłówkę.

Czym różni się humanista od pizzy?

:roll:
kacek_

Juventino
Juventino
Awatar użytkownika
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Nieprzeczytany post 14 marca 2008, 13:24

no zagnij nas niebanalną odpowiedzią.

ODPOWIEDZ