Quiz historyczno-geograficzno-piłkarski.
- LuisGallardo
- Juventino
VfL Bochum
1. Ruhr University
2. Blau und Weiss
3. Christian Kalina, David Zajas
4. Besiktas Stambuł
5. z Eintrachtem Frankfurt, dla którego gola strzelił Charly Koerbel
===========================================
1. Klub-zagadka gra w mieście, które nie leży w kraju, w którym istnieje liga klubu-zagadki. Jest to stolica i drugie co do wielkości miasto kraju. Stolicą zostało w II połowie XIX wieku. A jakie miasto wcześniej było stolicą?
2. Kolorowo niezbyt rozwinięty, ale o ciekawym kształcie. Jakim?
3. Najbardziej znany zawodnik i jednocześnie kapitan klubu-zagadki, to były reprezentant kraju, który na ostatnim mundialu odpadł z gry po wątpliwym karnym. Grał w wielu klubach europejskich. A ja proszę o podanie pierwszego i ostatniego z nich.
4. Historia klubu nie jest długa. W którym roku powstał?
5. W lidze klub-zagadka zastąpił inną ekipę, która została rozwiązana. Jaką?
=========================================
5/5
1. Ruhr University
2. Blau und Weiss
3. Christian Kalina, David Zajas
4. Besiktas Stambuł
5. z Eintrachtem Frankfurt, dla którego gola strzelił Charly Koerbel
===========================================
1. Klub-zagadka gra w mieście, które nie leży w kraju, w którym istnieje liga klubu-zagadki. Jest to stolica i drugie co do wielkości miasto kraju. Stolicą zostało w II połowie XIX wieku. A jakie miasto wcześniej było stolicą?
2. Kolorowo niezbyt rozwinięty, ale o ciekawym kształcie. Jakim?
3. Najbardziej znany zawodnik i jednocześnie kapitan klubu-zagadki, to były reprezentant kraju, który na ostatnim mundialu odpadł z gry po wątpliwym karnym. Grał w wielu klubach europejskich. A ja proszę o podanie pierwszego i ostatniego z nich.
4. Historia klubu nie jest długa. W którym roku powstał?
5. W lidze klub-zagadka zastąpił inną ekipę, która została rozwiązana. Jaką?
=========================================
5/5

Ostatnio zmieniony 19 lutego 2008, 11:03 przez LuisGallardo, łącznie zmieniany 1 raz.
- dżambex
- Juventino
Wellington Phoenix FC
1. Auckland
2. O kształcie ptaka
3. Ross Aloisi - FC Aarau , Pro Sesto
4. 2007 :shock:
5. New Zealand Knights FC
===========================
1. Miasto leży w południowej części kraju. Jest to miasto portowe i handlowe , znane z różnego rodzaju katedr i muzeów. Miasto słynie przede wszystkim z tego , iż jest najstarszym miastem w tej części Europy. Kto je założył i jak się na początku nazywało ?
2.
Oto część herbu. Proszę mi wymienić co znajduje się jeszcze z rzeczy które rzadko co występują w herbach.
3. W klubie grał pewien zawodnik z bardzo egzotycznego kraju z Morza Karaibskiego. Co prawda nie wystąpił w żadnym meczu, ale zapisał się w historii swojego kraju. Jest to pierwszy gracz z tego narodu z którym zespół europejski podpisał zawodowy kontrakt. O kogo chodzi i gdzie gra obecnie ?
4. Klub ma już swoje lata. Kiedy klub będzie obchodził bardzo szcególną rocznice i jaką ?
5. Klub ten ma pewien przydomek co inna , bardziej utytułowana drużyna z tego kraju. O jaki przydomek i klub chodzi ?
====
5/5
1. Auckland
2. O kształcie ptaka
3. Ross Aloisi - FC Aarau , Pro Sesto
4. 2007 :shock:
5. New Zealand Knights FC
===========================
1. Miasto leży w południowej części kraju. Jest to miasto portowe i handlowe , znane z różnego rodzaju katedr i muzeów. Miasto słynie przede wszystkim z tego , iż jest najstarszym miastem w tej części Europy. Kto je założył i jak się na początku nazywało ?
2.

Oto część herbu. Proszę mi wymienić co znajduje się jeszcze z rzeczy które rzadko co występują w herbach.
3. W klubie grał pewien zawodnik z bardzo egzotycznego kraju z Morza Karaibskiego. Co prawda nie wystąpił w żadnym meczu, ale zapisał się w historii swojego kraju. Jest to pierwszy gracz z tego narodu z którym zespół europejski podpisał zawodowy kontrakt. O kogo chodzi i gdzie gra obecnie ?
4. Klub ma już swoje lata. Kiedy klub będzie obchodził bardzo szcególną rocznice i jaką ?
5. Klub ten ma pewien przydomek co inna , bardziej utytułowana drużyna z tego kraju. O jaki przydomek i klub chodzi ?
====
5/5

Ostatnio zmieniony 19 lutego 2008, 19:03 przez dżambex, łącznie zmieniany 1 raz.
- LuisGallardo
- Juventino
Cadiz CF
1. Fenicjanie, Gadir
2. Korona ?
3. Atiba Harris, Chivas USA
4. 100lecie istnienia w 2010
5. 'Żółta Łódź Podwodna', Villarreal
=============================================
1. Drugie co do wielkości miasto kraju, położone na południe od stolicy nad zatoką. Symbolem miasta jest pewien położony na wzgórzu zabytkowy kościół. Nazwa miasta w rodzimym języku znaczy tyle co 'Zatoka małej foki'. Co to za miasto?
2. Herb dwukolorowy, na środku litery tworzące skrót nazwy klubu. A jakie kolory wchodzą w jego skład?
3. Najbardziej znanym obecnie zawodnikiem klubu jest ten syn obywatelki tego kraju i przybysza z kraju położonego najbliżej na południe od kraju klubu-zagadki. Reprezentował kraj, z którego pochodziła jego matka, chociaż tylko do lat 19. Grał w klubach z obu krajów. O kim mowa?
4. Sam klub powstał w latach 70. XX wieku, ale sekcję piłkarską stworzono w nim później. Kiedy?
5. Najbardziej znanym wychowankiem klubu jest ten młodziutki i utalentowany napastnik, który gra obecnie w juniorskiej drużynie solidnej ekipy holenderskiej. O kim mowa i gdzie gra?
1. Fenicjanie, Gadir
2. Korona ?
3. Atiba Harris, Chivas USA
4. 100lecie istnienia w 2010
5. 'Żółta Łódź Podwodna', Villarreal
=============================================
1. Drugie co do wielkości miasto kraju, położone na południe od stolicy nad zatoką. Symbolem miasta jest pewien położony na wzgórzu zabytkowy kościół. Nazwa miasta w rodzimym języku znaczy tyle co 'Zatoka małej foki'. Co to za miasto?
2. Herb dwukolorowy, na środku litery tworzące skrót nazwy klubu. A jakie kolory wchodzą w jego skład?
3. Najbardziej znanym obecnie zawodnikiem klubu jest ten syn obywatelki tego kraju i przybysza z kraju położonego najbliżej na południe od kraju klubu-zagadki. Reprezentował kraj, z którego pochodziła jego matka, chociaż tylko do lat 19. Grał w klubach z obu krajów. O kim mowa?
4. Sam klub powstał w latach 70. XX wieku, ale sekcję piłkarską stworzono w nim później. Kiedy?
5. Najbardziej znanym wychowankiem klubu jest ten młodziutki i utalentowany napastnik, który gra obecnie w juniorskiej drużynie solidnej ekipy holenderskiej. O kim mowa i gdzie gra?
- białas
- Juventino
Handknattleiksfélag KópavogsLuisGallardo pisze:1. Drugie co do wielkości miasto kraju, położone na południe od stolicy nad zatoką. Symbolem miasta jest pewien położony na wzgórzu zabytkowy kościół. Nazwa miasta w rodzimym języku znaczy tyle co 'Zatoka małej foki'. Co to za miasto?
1. Kópavogur
2. biały i czerwony
3. Calum Bett
4. 1992 rok
5. nie mam zielonego pojęcia

no to tak:
1. główne miasto portowe, położone na zachodzie kraju, nad rzeką. sanktuarium położone w mieście, w ubiegłym wieku zostało odwiedzone przez papieża. nad jaką rzeką położone jest miasto?
2. w herbie występuje kolor biały, czerwony, niebieski oraz czarne litery. 3. oddzielone kropkami. oraz jeszcze jeden przedmiot. jaki?
3. wychowanek tego klubu potem grał m.in w lidze angielskiej oraz meksykańskiej i ponownie w klubie - zagadce. obecnie gra w lidze z której pochodzi klub - zagadka. czy zdobył mistrzostwo klubu z obecnym klubem?
4. klub założony w ubiegłym wieku, w dniu, który jest pewnym świętem państwowym w Polsce, przy sprzyjajacych wiatrach tworzy tzw. "długi weekend". proszę podać nazwiska 2 piłkarzy, którzy urodzili sie tego dnia.
5. klub ostatni raz wygrał ligę w drugiej połowie lat 90. XX wieku. jakim wynikiem zakończył się pierwszy mecz Barcelony rozgrywany na nowym stadionie?
EDIT:
błędna odpowiedź.Radek_88 pisze:ŠK Slovan Bratislava
Ostatnio zmieniony 24 lutego 2008, 23:06 przez białas, łącznie zmieniany 6 razy.
- LuisGallardo
- Juventino
5. Kolbeinn Sigthorsson, AZ Alkmaarbiałas pisze: Handknattleiksfélag Kópavogs
1. Kópavogur
2. biały i czerwony
3. Calum Bett
4. 1992 rok
5. nie mam zielonego pojęcia
Dajesz :-D
- białas
- Juventino
dobrze, z tym, że według moich informacji:wituk pisze:Barcelona Guayaquil
1. Guayas
2. Piłka
3. tak
4. Alaksandr Hleb, Oliver Bierhoff
5. Barcelona przegrała 1-0.
3. nie
5. wygrana Barcelony 2-1.
Twoja kolej.
PS. po czym doszedłeś do rozwiązania?
- wituk
- Juventino
Domyślam się, że w pyt. 3 chodzi o Augustina Delgado. Jeżeli tak to gra on obecnie, od 2006 roku w Liga Deportiva Universitaria, a klub te wg angielskiej wikipedii ostatnie mistrzostwo zdobył w 2007r. Natomiast w polskiej jest napisane że w 2005
Założyłem, że jest to klub z południowej ameryki lub z Meksyku. Kilka godzin przeglądałem listy klubów południowoamerykańskich na wikipedii, aż w końcu trafiłem na klub założony 1 maja.
Zagadka za kilkanaście minut.
1. Miasto na północy kraju, zamieszkuje je niecałe 45.000 osób. Od IV wieku siedziba biskupstwa, leży nad rzeką, która jest dopływem największej i najdłuższej rzeki w kraju, jest usytuowane na nizinie pomiędzy dwoma dużymi miastami. Jakie to miasta?
2. Herby klubu i miasta, w którym gra klub zagadka mają jedną wspólną część. Przypomina obróconą o 90 stopni flagę pewnego państwa. Jakiego?
3. W klubie karierę zaczynał nieżyjący już reprezentant swojego kraju(rozegrał ponad 30 meczów). Jest autorem pewnego rekordu. Czego dokonał?
4. Klub obecnie gra w niższej klasie rozgrywkowej, ale na początku ubiegłego wieku święcił triumfy. Zdobył kilka razy mistrzostwo kraju. Kiedy po raz ostatni?
5. Jeden z przydomków klubu zgadki jest podobny do przydomku pewnej polskiej drużyny. O jaki polski klub chodzi?

Założyłem, że jest to klub z południowej ameryki lub z Meksyku. Kilka godzin przeglądałem listy klubów południowoamerykańskich na wikipedii, aż w końcu trafiłem na klub założony 1 maja.

Zagadka za kilkanaście minut.
1. Miasto na północy kraju, zamieszkuje je niecałe 45.000 osób. Od IV wieku siedziba biskupstwa, leży nad rzeką, która jest dopływem największej i najdłuższej rzeki w kraju, jest usytuowane na nizinie pomiędzy dwoma dużymi miastami. Jakie to miasta?
2. Herby klubu i miasta, w którym gra klub zagadka mają jedną wspólną część. Przypomina obróconą o 90 stopni flagę pewnego państwa. Jakiego?
3. W klubie karierę zaczynał nieżyjący już reprezentant swojego kraju(rozegrał ponad 30 meczów). Jest autorem pewnego rekordu. Czego dokonał?
4. Klub obecnie gra w niższej klasie rozgrywkowej, ale na początku ubiegłego wieku święcił triumfy. Zdobył kilka razy mistrzostwo kraju. Kiedy po raz ostatni?
5. Jeden z przydomków klubu zgadki jest podobny do przydomku pewnej polskiej drużyny. O jaki polski klub chodzi?

- wituk
- Juventino
do 3. Piłkarz grał w swej karierze w dwóch klubach z tego samego miasta.1. Miasto na północy kraju, zamieszkuje je niecałe 45.000 osób. Od IV wieku siedziba biskupstwa, leży nad rzeką, która jest dopływem największej i najdłuższej rzeki w kraju, jest usytuowane na nizinie pomiędzy dwoma dużymi miastami. Jakie to miasta?
5. Jeden z przydomków klubu zagadki jest podobny do przydomku pewnej polskiej drużyny. O jaki polski klub chodzi?
Całkiem niedawno odbyły się derby pomiędzy tymi drużynami. Jego imieniem nazwany jest stadion, na którym rozgrywa mecze klub zagadka.
do 4. Pierwszy tytuł zdobyli w 1908r. Obecnie grają w 4 lidze.
do 1. Miasto jest stolicą prowincji. Gdy wpiszemy jego nazwę w wyszukiwarce na forum JP, wyskoczy jeden temat dotyczący meczu Juve z
drużyną, która gra w mieście z którego pochodzi pan sędziujący finał mistrzostw świata w Korei i Japonii. W tym temacie podana jest nazwa tego miasta w kontekście pewnego, tragicznego wydarzenia.
Zgadza się.US Pro Vercelli
1.Asti, Novara.
2.Anglia
3.Silvio Piola - najwięcej bramek w historii Serie A.
4.1922
5.Polonia Warszawa
Ostatnio zmieniony 01 marca 2008, 21:04 przez wituk, łącznie zmieniany 1 raz.

- Pawciosss
- Juventino
US Pro Vercelli
1.Asti, Novara.
2.Anglia
4.1922
5.Polonia Warszawa
--------
1.Miasto ma ok. 60 tys. mieszkańców. Znajduje się tu siedziba znanej na całym świecie firmy. Poza tym partneruje pewnemu polskiemu miastu. Jakiemu?
2.Jest to zgrabny herb z błękitnym tłem. Możnaby powiedzieć, że przypomina logo samochodowe
Jaka liczba znajduję się w kółku?
3.Dla klubu zagadki grał pewien piłkarz, który w młodym wieku wyjechał ze swej ojczyzny, jednak na próżno. Miał bardzo groźny wypadek. Obecnie gra w Anglii. Kto to jest?
4.Klub całkiem niedawno zdobył pewien puchar. Co przeważyło o zwycięstwie tego trofea?
5.Klub 3 razy w historii "coś" tracił. Co to jest?
1.Asti, Novara.
2.Anglia
4.1922
5.Polonia Warszawa
--------
1.Miasto ma ok. 60 tys. mieszkańców. Znajduje się tu siedziba znanej na całym świecie firmy. Poza tym partneruje pewnemu polskiemu miastu. Jakiemu?
2.Jest to zgrabny herb z błękitnym tłem. Możnaby powiedzieć, że przypomina logo samochodowe

3.Dla klubu zagadki grał pewien piłkarz, który w młodym wieku wyjechał ze swej ojczyzny, jednak na próżno. Miał bardzo groźny wypadek. Obecnie gra w Anglii. Kto to jest?
4.Klub całkiem niedawno zdobył pewien puchar. Co przeważyło o zwycięstwie tego trofea?
5.Klub 3 razy w historii "coś" tracił. Co to jest?
- Supersonic
- Juventino
Sorry, że się wtrące ale chciałem podziękować Białasowi za uaktualnienie listy ( i za Stambuł uł uł uł uł uł uł uł uł). Pozwoliłem sobie owoce Twojej pracy przenieść na 1 stronę, żeby ułatwić grającym poruszanie się po topicu.
p.s. Białas przegoniłeś mnie już na liście wszechczasów? Bo nie wiem czy już muszę wracać
Obecna zagadka hardcorowa
Pozdro dla wytrwałych
p.s. Białas przegoniłeś mnie już na liście wszechczasów? Bo nie wiem czy już muszę wracać

Obecna zagadka hardcorowa

Pozdro dla wytrwałych
- Pawciosss
- Juventino
Sory, że dopiero teraz, ale ostatnio nie miałem czasu. Może na początku mała pomoc, która myślę, że może przeważyć 
Podpowiedź do pytania 3. Ten piłkarz jest Polakiem.
EDIT:
MeHoweck wszystkie odpowiedzi poprawne
Twoja kolej 

Podpowiedź do pytania 3. Ten piłkarz jest Polakiem.
EDIT:
MeHoweck wszystkie odpowiedzi poprawne

Ostatnio zmieniony 09 marca 2008, 17:12 przez Pawciosss, łącznie zmieniany 1 raz.
- MeHoweck
- Qualità Juventino
Espérance Sportive Troyes
Aube Champagne
1. Miasto partnerskie Zielonej Góry. Znajduje się tu siedziba produkcji firmy Lacoste, produkującej znane na całym świecie ubrania
2. 10
3. Marek Saganowski
4. W 2001 Troyes AC zdobył Puchar Intertoto po wygranej w finale z Newcastle United (gole 4:4, jednak więcej na wyjeździe zdobył ich zespół z Troyes). (??)
5. status klubu zawodowego
Aube Champagne
1. Miasto partnerskie Zielonej Góry. Znajduje się tu siedziba produkcji firmy Lacoste, produkującej znane na całym świecie ubrania
2. 10
3. Marek Saganowski
4. W 2001 Troyes AC zdobył Puchar Intertoto po wygranej w finale z Newcastle United (gole 4:4, jednak więcej na wyjeździe zdobył ich zespół z Troyes). (??)
5. status klubu zawodowego